7
  • kvp
    #7
    A macosx BSD alapu, ami egy masik es sokkal regebbi unix implementacio mint linux. Az alap API-k ugyanazok. Az ios egy lebutitott macosx mas GUI-val. Az android pedig egy teljes desktop linux, google fele android GUI-val. Mindegyik unix API kompatbilis.

    Mindegyik alatt megy a GNU toolchain, mindegyik ala fordithato Xwindow GUI es igy mindegyik kepes futtatni a UNIX API-ra epulo programokat. Csak a gyarto cegek limitaljak a keszulekek tudasat es blokkoljak az ingyenes szoftverek telepiteset. Macosx es android eseten ezek a tiltasok kikapcsolhatoak. Ios eseten csak jailbreak-kel, de rakathatna bele az EU egy gyari jailbreak gombot is, ami csak az EU-ban ertekesitett keszulekekben lenne benne. Onnantol mindenki azt futtatna amit akarna es meg van oldva a problema...
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #6
    Ios az nem Linux, hanem Unix. Nyilvamn kod portolasa nem akkora valami, de azert nem igy megy, ahogy irod.
  • kvp
    #5
    "Annyira mérgezően és védhetetlenül manővereznek, hogy az app store megvédése nem fog nekik sikerülni. Legalábbis, ha csak egy pici gerinc is maradt az EU szabályozóknál."

    Szerintem ebbol elobb-utobb egy kotelezo unlock kerdes lesz ha elfogy az europai politikusok turelme. Tehat az EU kotelezove teheti az Apple szamara, hogy minden EU-ban ertekesitett keszulekben legyen egy olyan menupont, hogy "unlock phone", ami minden Apple-os biztonsagi rendszert kikapcsol es onnantol barki barmit telepithet a keszulekre, akar ott helyben offline forditott sajat szoftvert is. Persze mondhatjak, hogy ez garanciavesztessel jar, de a felhasznalokat ez kb. nem erdekli, ugyis jon a kotelezo 3rd party szerviz tamogatas biztositasa, ami az EU masik pontja.

    Akarhogy is nezem, ha az USA vezetese nem szol ra az EU-ra, akkor elobb utobb a teljes szoftveres uzletuket fel kell adniuk es amennyire latom a javitas joga tekinteteben mar eleve az USA-bol indult a mozgalom az aktualis kormanypart oldalarol, tehat az ottani politikai legkor sem idealis szamukra.

    Plusz ott van meg a varhato teljes Apple tiltas Kinaban ha az USA tenyleg letiltja a TikTok-ot. Elobb utobb a ceg az operacios rendszer araban kenytelen lesz arban versenyezni az Android-dal, mig a szoftverek araban a GNU-val es az Epic/Microsoft/Google/stb. alkalmazasboltokkal.

    ps: Ha lenne ios-re open source alkalmazasbolt, akkor mar tobbe kevesbe ertelmes lenne a keszulekek szoftver ellatottsaga. (gyakorlatilag barmi ami fut linux-on menne ingyen ios-en is) Ennek fontos eleme, hogy ha egy ipad-en lefordit az ember valamit, akkor az barmifele alairogatas nelkul fusson az adott keszuleken vagy akar barmilyen iphone-on is.
  • enyac
    #4
    Eddig sem volt szimpatikus a cég, ezzel a lépéssel is azt erősítik, hogy kipróbálni se legyen kedvem.
  • Cat #3
    Muszáj a minimumot csinálniuk, évente 83 milliárd dollárról van szó. Ha csak 5 százalékkal csökken a bevételük az is 4 milliárd dollár. Minden tizedszázalékért kapaszkodnak.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #2
    Annyira mérgezően és védhetetlenül manővereznek, hogy az app store megvédése nem fog nekik sikerülni. Legalábbis, ha csak egy pici gerinc is maradt az EU szabályozóknál.
  • mortep
    #1
    Az Apple rengeteg pénzt csinál az App Store-on és ha versenytársak jelennek meg kisebb árazással ill. rövidebb publikálási folyamattal akkor bizony aggódhatnak is...
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2024.03.08. 07:47:58