2
  • Cat #2
    Minden nagyobb vállalatnak célja, hogy a maga javára fordítsa a szabályozási környezetet, de legalább megismertesse a szektorában előforduló nehézségekkel az ágazatával foglalkozó szakpolitikusokat. A függőség kölcsönös, a szabályozók és a szaktárcák is rendszeresen küldenek kérdőíveket a cégeknek, hogy tisztában legyenek a piaci folyamatokkal, hogy adott esetben például segíteni tudják a hazájukban dolgozó cégeket.

    Mindez kétféleképpen működhet, tisztán, szabályozottan, vagy átláthatatlanul. Előbbi az európai megoldás, ahol a lobbistáknak regisztrálniuk kell magukat, beszámolókat kell írniuk arról hogy mikor kivel találkoznak (mindez politikusi oldalról is így van), milyen témában miről beszélnek. Ezek az adatok nyilvánosak.

    A másik megoldás a magyar módszer, ahol Lázár János olyan trafiktörvényt terjeszt be a parlament elé, amelyet a Word dokumentum információs lapja szerint egy Continental munkatárs számítógépén írtak. Az újságírók kérdezgetik, hogy hogy van ez, világbotránynak kellene lennie, de egyszerűen senkit nem érdekel.
    https://vastagbor.atlatszo.hu/2018/08/15/lazar-janos-a-dohanyzas-visszaszoritasaert-fog-kuzdeni/
  • manypet
    #1
    Egyáltalán mi a tököm keresnivalója van bárkinek is egy Parlamentben, az ott dolgozók kivételével???
    Ezek szerint elismeri az EP, hogy más lobbisták ott maradtak és teszik a "dolgukat"?