5
  • kvp
    #5
    Nallunk mindketto megvolt mar. A dinamikusan valtozo ado az extraprofitado, a masik pedig a hatosagi ar. Mar az emlitesuktol kiveri a viz a tokeseket.
  • Kotomicuki
    #4
    Az adóhivatal helyében én is bevezetnék az ilyen görények ellen "dinamikusan változó" adósávokat, hátha nőne az ő bevételük is...
    Ill. a politikusoknak még idejében kéne ezek ellen fellépni és törvényeket alkotni a szabályzásra, mielőtt ez az őrület ragályossá nem válik.
  • kvp
    #3
    "Ilyen ez a kapitalizmus. Ha teljesen szabadjára engednék még durvább lenne."

    Folyamatban van. A nyugati kormanyok szavaikban szocialistanak tunnek, de a legkemenyebb globalis kapitalizmust epitik eppen ki. Raadasul a 4. ipari forradalomnak koszonhetoen a munkasok kivezetese is folyamatban van. Gyakorlatilag barmilyen drasztikus iranyvaltas nelkul csak harom tarsadalmi osztaly maradhat a milliardosok, a kozvetlen szolgaik es a minimalis segelyen elo kvazi hajlektalan munkanelkuliek milliardjai. Egeszen addig amig a mar egy ideje folyamatban levo tarsadalmi folyamatok vegen a nyugati lakossag letszama ossze nem omlik a milliardosok altal elfogadhato szintre. Vagy az ala, de ezt majd meglatja a mai fiatal generacio.

    Ez utobbi folyamat meg Kinaban is zajlik, bar ott nem a 4. ipari forradalom miatt szandekosan, hanem egy evtizedekkel ezelotti hibas lakossagszam szabalyzo folyamat lassu visszacsatolasa miatt. Ugyan ez tortent anno a nagy ugras alatt is, csak ott a hiba egy even belul visszacsatolodott ehinseg formajaban, mig most 3 generacio utan valt egyertelmuve, hogy elrontottak es ezt mar nagyon nehez lesz korrigalni.

    A temahoz visszaterve nyugaton lassan egyebkent minden dinamikusan arkepzett lesz. A repulo es vonatjegyek, a taxi arak, most mar az ettermek es a hazhozszallitott etelek is, de ez varhato az alapveto elelmiszerek es az orvosi ellatas eseten is. Utobbi mar tobbe-kevesbe meg is valosult az USA-ban. A villamos aram eseten egyebkent az USA utan az EU nyugati resze is erre ment el, akar percenkent valtozhatnak az arak es figyelni kell. Vagy rabizhatjuk egy felhos automatizaciora is, hogy az okos villanyora automatikusan lekapcsolja a biztositekot ha az aktualis tarifa tul magassa valik a penztarcanknak.

    ps: Az ilyen kapitalista rendszerbol ket dolog lehet: Gazdasagi nyomor a lakossag nagyreszenek vagy politikai valtozas es hatosagi arak. Ha tulsagosan balra mennek, akkor az is tarsadalmi osszeomlast hoz, de addigra a millardosok mar nem lesznek a kepben. A globalistak egyebkent latszolag arra jatszanak, hogy nyugaton senki nem fog felszolalni ellene es mindenki elfogadja, hogy nincs magantulajdona.
  • Tetsuo
    #2
    Ilyen ez a kapitalizmus. Ha teljesen szabadjára engednék még durvább lenne.
  • Vanek úr
    #1
    Nem. Egyáltalán nem áremelés. Csak nő a bevételük, de nem áremelés. A hülyék meg mi vagyunk.
    Egyébként én mindenben kerülöm a dinamikus árképzéseket. Amíg a Dumaszínház nem kezdte el ezt alkalmazni, addig rendszeres látogatójuk voltam. Azóta egyszer sem voltam. Igaz, van a helyemre több 'balek', akik több ezer forinttal is többet fizetnek érte. Viszont remélem, azért ők is egyszer észbe kapnak, mielőtt el nem kezdi minden egyes cég ezt használni a 'sikeren felbuzdulva'.