3
  • kjhun
    #3
    Csak halkan jegyzem meg, hogy van veszteségmentes JPEG formátum is! Sőt! A már eleve veszteségesen tömörített JPG-eket, van lehetőség veszteségmentesen (bitperfekten) is még tovább tömöríteni JXL-formátumba, ha nézni akarod ugyanúgy. (Esetleg PackJPG-el, ha RAR-hoz hasonló felhasználás a cél.) Egyes kodekeknél near-lossless módon is lehetne tömöríteni őket. Ha már, BMP-ket tömörítenénk, akkor már inkább BMF (ha az idő nem számít), esetleg Razor 1.03.7 (FreeArc-vel kombinálva, a LOLZ is szóba jöhet, de jó kis időigénywe van, de csak csomagoláskor, kibontáskor villámgyors), pláne ha egy nagy archívumba gyűjtenénk őket. (pl: régi játékok esete) Esetleg GraLIC, ha PPM-be van előzőleg átkonvertálva, a tömörítendő kép.

    LPCB benchmark és JPEG-XL

    Nekem, egy életre elég lenne, az az 50TB-os adatkazetta, mivel is tömhetné meg, egy átlagember??? A ~400db VHS és a neten keringő rip-ek se volnának elegek hozzá, hogy teleírjam. :D

    Mint a hogy, a cikkben említett optikai lemezek se lennének egy hamar teleírva. Még, az 1-2TB-os se lenne egy rossz tároló, házi archiválási célokra, csak legyen belőle többször duplikált példány.... Hány ilyen cikk, bejelentés volt olvasható, az elmúlt 15-20 évben itt, a mindenféle csodalemezekről... Kérdem én, mégis mire várunk, hol vannak?? Kár, hogy az írható BD nem lett olcsóbb, az évek során.... Hogy akadna meg, a SONY és mások torkán, a korongjuk... Bezzeg, 99Ft-ért is be lehetett már zsákolni DL-DVD-t, nem is olyan rég, ha már nagyon jó árat keresünk. (2+ órás filmekhez kellhet. Meg, aki X360-on retrózik.) Az üres BD-t kéne már ennyiért, az ember után hajítani. A mai, lassan sok száz GB-os játékoknál, lenne még némi létjogosultsága, az optikai lemezeknek, csak hát mindenki a netre menekült azóta, pedig még nem nő fénykábel, az erdő közepén, mind a mai napig. DCP-ben is lehetne már filmeket kiadni, de ez a kiadóknak, nem igazán érdekük. (Általában, 200-300GB egy ilyen film.)
    Utoljára szerkesztette: kjhun, 2024.02.26. 19:43:06
  • Fefy
    #2
    Ha neked szükséged van az eredeti BMP-ben tárolt összes információra, akkor cseszheted a JPEG-et, ami azzal ér el kisebb fájlméretet, hogy kidob egy rakás információt a BMP-hez képest. Kb olyan, mint ha lenne egy 10 ezer karakteres txt fájlod, amiből kitörölsz 100 karaktereként véletlenszerűen 0 és 90 közötti karaktert. A végeredmény egy sokkal kisebb fájl. Az eredeti adatok visszaállíthatók? Nem. Na kb a JPEG is ugyanezt teszi a BMP-vel.
  • Tetsuo
    #1
    "Az IBM tavaly jelentette be a TS1170 szalagmeghajtót 50 TB-os kazettákkal, amelyek 3:1-es tömörítéssel akár 150 TB tárolására is képesek."

    10:1-es tömörítéssel 500 TB tárolása vállna lehetővé. :-) Pl. BMP hwelyett JPEG használata. Köszönjük IBM, foglalkozz csak a hardverrel.