7
 • kvp
  #7
  "A file explorer egyre cigányabbul néz ki verzióról verzióra, egyre kevésbé használható win11 alatt, és a mai napig nem tud méret szerint rendezni foldereket, cirka 30 éve nem tudják lefejleszteni ezt, érthetetlen..."

  Le tudjak, de nem akarjak, mert van ra 3rd party extension. A windows a generaciok alatt egyre tobb eltero fejlesztogarda altal kitalalt egyre tobb felesleges komponenst tartalmaz es a regi meg az uj fejlesztok nem is ismerik egymast, de dokumentacio se nagyon keszult. Igy egy kvazi ismeretlen es dokumentalatlan szoftvert foltoz egy ujabb es ujabb garda, akik tobbsege a legolcsobban felveheto indiai koderekbol all. Varhatoan az MI terjedesevel egyre tobb lesz a chatgpt szintu copy+paste kod a windows kritikus komponenseiben es egyre tobb lesz az olyan komponens, amit azert irnak ujra es ujra, mert az uj csapat nem erti, hogyan mukodik az elozo altal irt kod, de vegul a kompatibilitas miatt benne hagyjak az elozoeket is.

  "Az XP még elment 128/256/512 MEGABYTE RAM-mal és ugyanúgy excel és outlook futott a legtöbb irodai gépen."

  En meg 64 MB-al is hasznaltam munkara es jatekra is, amikor 16/32 MB volt az elterjedt a legtobb gepben. Manapsag a par dollaros jatek mikrovezerlokben van ennyi es megy rajtuk x86 emulatorban a windows. :-)

  "ráadásul irracionális hw-követelményeket támasztó egyfajta szolgáltatásként."

  A ceg szeretne atallni a szoftver mint szolgaltatas modellre, mert a havidijas es mikrotranzakcios modell meg tobb penzt hozna nekik. Gondoljunk bele pl. a pay per click modell altal hozott haszonra az explorer-ben.
 • Csaba161
  #6
  Persze hogy nem igaz a 16 Gbyte, kell ahhoz 32 is...
 • Zsoltee_a_bator
  #5
  Erdemes kiprobalni bloatware meg felesleges servicek / kemkedes nelkul (legalabbis kevesebb). 8GB akkor eleg.

  https://github.com/Raphire/Win11Debloat
  Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2024.02.13. 17:35:05
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #4
  Linux alagút túloldaláról szívesen olvasom ezeket a kommenteket. 16Gb ram van a gépemben, de 6 is bőven sok lenne, ha nem játszanék.

  Mikor jut el oda MS, hogy legyőzzék a megszokás nagy urát a trágya szoftvereikkel.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.02.13. 11:38:09
 • NEXUS6
  #3
  "A Trendforce egyenesen odáig ment, hogy azt írják, hogy a "Windows következő generációját" futtató "MI PC-knek" 16 GB memóriára lesz szükségük minimálisan", de a Microsoft képviselője annyit reagált erre, hogy a vállalat "nem kommentálja a pletykákat és a spekulációkat".

  Tartok tőle, hogy ebben azért van valami.

  A Mikró mindíg is és egyre inkább egy olyan vonalat követ, hogy az OS-t nem egy valamely/bármely számítógép alap működést biztosító alapprogramnak kezeli, hanem gyak valami feleslegesen felhízlalt és nem testreszabható, ráadásul irracionális hw-követelményeket támasztó egyfajta szolgáltatásként.
  Ráadásul ennek az "operációs rendszernek" az alapját képező rendszert kicsinosítva kb 30 éve adja el újra és újra a júzernek, bizonyos funkciókat kivéve, majd újra berakva.
 • nlght
  #2
  +1
  Múltkor néztem egy videó interjút YT-n a task manager eredeti kóderével, mesélt egész jó sztorikat a régi microsoftról.

  Azt a kurva total commandert vegyék meg vagy másolják le!
  A file explorer egyre cigányabbul néz ki verzióról verzióra, egyre kevésbé használható win11 alatt, és a mai napig nem tud méret szerint rendezni foldereket, cirka 30 éve nem tudják lefejleszteni ezt, érthetetlen...

  Az MS tervezési osztályán lángszóróval kéne rendet rakni.
  Ami még felbasz a szarul megtervezett menün és a kereső működésképtelenségén túl az az, hogy éppen elég csak neki a 8 GB RAM, és még így is sokszor szenvedés az egyszerű irodai munka Office 365-ben.
  Hogy a kurva anyjukba optimalizálnak ezek? Sehogy! Az XP még elment 128/256/512 MEGABYTE RAM-mal és ugyanúgy excel és outlook futott a legtöbb irodai gépen.
 • kvp
  #1
  A microsoft most gyakorlatilag szepen lassan visszarakja a windows nt 4 utan mar egyszer kiszedett posix alrendszereket, mivel ugy erzi megis van ra igeny.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_POSIX_subsystem

  ps: Mivel mar nem valoszinu, hogy barki is ott dolgozna a regi fejlesztok kozzul akik anno elkovettek az elozo valtozatot, igy konnyen megeshet, hogy a jelenlegi fejlesztok nem is tudnak rola, hogy ezt a feladatot egyszer mar megoldotta a ceg.