11
  • Tetsuo
    Egyébként én nem Józsi bácsi családi házáról, hanem irodaépületekről, külföldi beruházókról, társasházakról beszéltem elsősorban. A 90-es években épült családi házak szerintem a legjobb minőségűek általában. Még fa nyílászárókkal, vastag falakkal, nem volt anyagspórolás, nem volt annyi mű- és mérgező anyag használatban. A festékek zöme is természetes volt, illetve lehetett olyat is használni. Az akkori építészek még tudták a természetes szellőzést, az évszakokat, a hőáramlásokat belevették a tervekbe, nem erőltettek elektromos renszereket, amik aztán zajosak éjjel-nappal és speciális karbantartást igényelnek.
  • repvez
    igen megjelentek uj dolgok, de ahogy irtad, nem lett jobb töle semmi. akkor nem fejlödtunk vele semmit sem.
    Meg attöl ,hogy megjelentek dolgok, még lehet, hogy a józsi bácsi még nem is hallott rola vagy nem tudja megcsinálni .
    Arról nem is beszélve, hogy a szakemberek akik a munkát végzik, kb onnantol kezdve, hogy kijönnek az iskolábol, nem képzik magukat és nem is probálkoznak az uj dolgokkal.
    Régen jó volt akkor most is .
    Tisztelet a kivételnek mint mindenben.
  • Tetsuo
    Nem tudom, miről beszélsz, rengeteg új anyag és technológia megjelent sőt kötelező lett. Csakhogy ezek bár próbáltak megoldani bizonyos problémákat, egyesek ezt meg is teszik, de újakat kreálnak, amik nagyobbak, rosszabbak, mint amit megoldottak.
  • repvez
    sztem se történt fejödés az épitöiparban. Addig amig még mindig a kenyjuk be és tapasszuk össze az elemeket "sárral" technologia müködik, ami lehet papiron és a tervezö asztalon hozza a számokat, de amikor a kivitelezésnél még mindig az számit, hogy a épitkezéskor menynire sporoltak az elemeken vagy a culáger épp hányadik felesét huzte le addig nem beszélnék fejlödésről.
    ÉS az uj épitéső házak is ugyan ugy penészednek vizesednek vagy repedeznek.
    A felujutott épületeknél meg föleg nincs meg a technologia, hoyg egy szinttel feljebb kerüljön . lehet mondani, hogy jöbb anyagokkal meg tisztább lett utána kevesebb energiával, de ahogy a mellékelt ábra mutatja, hosszutávon meg jnnek elö a problénák velük és rosszabb lesz mint elötte.

Még az uj épitésueknél se ,nem hogy a régiek felujitásánál senki nem épitbe szellözöket, max a furdöbe van egy örök élet +1 nap ig használatos ventilátor aztán enyni. még mindig a nyisd ki az ablakot és jo lesz az ugy megy.

60 év nem volt elég, hogy olyan uj anyagokat és technologiákat fejleszsenek ki ami a hétkoznapi ember szintján is megjelenne ,hogy ahogy a terveken ugy a valoságban is ugyan olyan lesz. meg még mindig 30-40cm fal + szigetelés kell ahhoz, hogy futéssel ne fagyjon meg a lako ? azt nem nevezném fejlödésnek.
  • Tetsuo
    Szerintem inkább visszafejlődött. Az úgynevezett problémamegoldás még több problémát szül. Lásd az aktuális témát. Az esztétikáról ne is beszéljünk...
  • Sequoyah
    Ez sokszor benne van. Az epiteszet-tudomany sokat fejlodott a 70-es evek ota. Ma mar tudnak olyan passziv-hazat epiteni, ami jol szigetelt, nem ereszti a levegot sehol, nem peneszedik, es jobb a legminoseg mint a hazon kivul. Persze ehhez kell normalis, hocserelos szelloztetes, es megfelelo vizzaro retegek.
    Ismerosomek evekig kuzdottek a penesszel szelloztetes mellett is, vegul kiderult hogy a beton alapozas szivja fel a vizet, es tovabbitja a falak fele.
    Oldalt meg le lehet asni a fal aljaig hogy ezt potoljuk, bar sokan nem teszik mert draga. Alulra pedig lehetetlen...
    Aztan ott vannak meg a hohidak, amire szinten ritkan gondolnak utolagos hoszigetelesnel, ezeket szinten mar a haz tervezesekor kell megszuntetni.

Egy jo szakembernek viszont egy regi haznal is meg kellene tudni mutatni hogy hol lesz a problema szigeteles utan. Egy ujnal pedig ennek nem kellene egyaltalan problemanak lennie, meg akkor se ha a haz hermetikusan le van zarva.
  • Sequoyah
    Vedd meg a parajukat. Ugy latom van kereslet es kinalat, szoval ez egy jo business lehetoseg.
  • repvez
    >Az elsodleges oka az, hogy sok ember leszigetelte a házát és kicserélte az ablakokat ajtokat,

Ez biztos benne van, de szerintem nem ez az elsődleges oka, a szigetelés láz nem új dolog.
    Én azért vettem, mert rengeteg helységben nem fűtünk és fűtetlen levegő nagyon kevés párát tart meg, így választani kellett a penész, a kompresszoros párátlanítás, vagy a megfizethetetlen fűtészámla között. (egy nagy öregedő családi házban.)

NEm az ujdonság miatt, hoyg most kezdtek volna el csak szigetelni az emberek , bár azért most jobban felgyorsult az energia árak miatt. DE amit lentebb is irtam, hogy az emberek leszigetelték a házaikat, de a szellöztetéssel nem foglalkoztak és nem is hivta rá senki a figyelmukat. Az emberekben meg nem volt benne, mert a régi házakban ablaknyitással szellöztettek és "automatikusan" szellözött a ház a rösszul zárodö nyilászároknál ezért nem is volt vele probléma.

A te esetetben is ez áll fenn, ha lenne rendes szellöztetés akkor a futtetlen helységbol is kihuzná a párát ezáltal a penészedés okát. illetve ha kellöen jö szigetelés lenne a falakon akkor nem tudna anynira áthülni sem, hogy kicsapodjon a pára . mivel a belsö futott részektol azért kapna hőt, vagy a nyári idöszakban is tárolna a fal.
    Ha a külsö szigetelés jö és a falak se vizesednek akkor egy belsö szigeteléssel is meg lehet probálkozni, hogy ne legyen nagy hökulonbség a szoba levegője és a fal hömérséklete között.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    >Én meg folyamatosan párásítok minden télen,mert száraz a levegő...Ilyenkor mi van???

1) Vagy ostobaságot csinálsz (bocsi), vegyél egy pontos páratartalom mérőt és 40% felett ne párásíts.
    2) Extrém jól szellőzik a lakásod és extrém sokat fűtesz, hogy nagyon meleg legyen így is. Ebben az esetben lehet tolni a párásítást.

-----

>ez hulyeség. hogy azért veszik az emberek, mert a száraz levegöt könnyebb felfuteni .Mert bár igaz, de nem ez az oka.

Valóban nem ezért vettem én sem.

>Az elsodleges oka az, hogy sok ember leszigetelte a házát és kicserélte az ablakokat ajtokat,

Ez biztos benne van, de szerintem nem ez az elsődleges oka, a szigetelés láz nem új dolog.
    Én azért vettem, mert rengeteg helységben nem fűtünk és fűtetlen levegő nagyon kevés párát tart meg, így választani kellett a penész, a kompresszoros párátlanítás, vagy a megfizethetetlen fűtészámla között. (egy nagy öregedő családi házban.)
  • repvez
    ez hulyeség. hogy azért veszik az emberek, mert a száraz levegöt könnyebb felfuteni .Mert bár igaz, de nem ez az oka.
    Az elsodleges oka az, hogy sok ember leszigetelte a házát és kicserélte az ablakokat ajtokat, DE senki nem figyelmezztette a beruházás elött, hogy a szigeteléssel egyetemben a szellöztetö rendszert is alakitson ki az épületben, mert be fog penészedni utána a ház.
    MErt légmentesen lezárták a házakat amik elötte tudtak szellözni a rosszabb nyilásszáróknál és a falakon ezért nem volt penész, de utána az összes pár a ami a fözés furdés és kilélegzés miatt keletkezik mind bent ragad a házban és ez okozza a hibát.
    DE ha a szigetelö cégek figyelmeztették volna a vásárlokat vagy eleve ugy állnak neki, hoyg ez is része a szigetelésnek vagy a felujitásnak akkor meg lehetett volna uszni a párátlanitokat és az ezekkel járo szintén pluszként jelentkezö áramfogyasztást.
    MErt igy amenynit nyernek esetleg a szigetelésen annyi el is megy a párátlanitoval is, arrol nem is beszélve, hogy menyire bosszanto ha penészedik az addig nem penészedö ház, miután ráköltöttél sok lovét ,hogy jobb legyen .
  • barret
    Én meg folyamatosan párásítok minden télen,mert száraz a levegő...Ilyenkor mi van???