11
  • Sequoyah
    #11
    Mar most is sok profit van benne. Az Apple AI-val reklamozza a fotos kepessegeit. Sok ember hasznalja a napi munkajaban szovegirashoz, meg ha nem is vallja be. Van aki AIval generalt szkripteket ad el sajatjakent. Szoftverfejlesztok is egyre inkabb hasznaljak. Youtube tele van AI generalt cuccal, ami utan jon a bevetel. Meg a fekete lyukakat is AI-val fotoztak. Rengeteg AI generalt foto van a neten, ami utan jon a reklambevetel.

    Ez nem a jovo, ez mar nagyon is a jelen.

    Persze ott meg nem tartanak, hogy komplett AI altal generalt konyveket es filmeket adjanak ki, de az a kovetkezo lepes. Es kepek, filmek es rovidebb iromanyok es videok eseten ez mar mukodik.

  • M2 #10
    Magyarországon be lett fogva a kiadók szája az artisjus adóval, amit mindenki fizet. Kvázi nálunk nemzeti kötelesség a torrentezés!
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #9
    Sokan elfelejtik, hogy az USA az nem egy ember, nem tudatosan saját érdekeit maximálisan képviselve cselekszik, hanem a tőke rángatja a politikusaikat össze vissza, méghozzá jellemzően elég lassan, sokszor két irányba.

    Ilyen körülmények mellett csak úgy nyerhetnek, hogy mire lefutnának a jogi ellenfolyamatok, már késő. (vagy titokban) Mondjuk azt tegyük hozzá, hogy erre azért elég nagy az esély.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #6
    >Mindezt ugy, hogy egyelore senki nem latja, hogy ebbol az iparagbol hogyan tudnak tenyleges profitot termelni.

    Szerintem ezzel nem sokan értenek egyet.
  • zola2000
    #7
    Kína hivatalosan nem döntött úgy hogy rá nem vonatkozik szerzői jog, csak a gyakorlatban annyira nem üldözik aki sérti a szerzői jogokat.

    Mint Magyarországon a torrentezők
  • zola2000
    #6
    Lehet C.

    Egy külön szabályt hoznak hogy mi tanítása tisztességes felhasználásnak számít.
  • kvp
    #5
    "Nincs más alternatívájuk, ugyanaz a helyzet ami anno a szabadpiac kontra korlátozott piacok esetében volt."

    A kerdes az, hogy az AI "haboru" megnyerese er-e annyit, hogy kozben a szerzoi jogok elvesztese miatt bedontsek a tobbi iparagukat? Mindezt ugy, hogy egyelore senki nem latja, hogy ebbol az iparagbol hogyan tudnak tenyleges profitot termelni. Semmilyen eles helyzetben nem hasznalhato egy kenyszeresen hazudozo, az intenetrol leesett hamis infokon tanitott rendszer.
  • AndReWsss
    #4
    Egyetértek.
    Minden új technológiánál megy a hiszti:
    - festők -> fotósok -> designerek -> AI
    - vagy akár taxisok vs. Uber
    És sok sok példa van még
  • bunny
    #3
    A dolog nagyon egyszerű és fekete-fehér.
    A. USA ragaszkodik az elveihez és elveszíti az AI "háborút".
    B. Elengedi akár félhivatalosan, és marad esélye, hogy harcolhat legalább a részvételért.

    Nincs más alternatívájuk, ugyanaz a helyzet ami anno a szabadpiac kontra korlátozott piacok esetében volt. Lásd szocializmus vs kapitalizmus. Ez most az információ a bigdata kapitalizmusa, nem lehet úgy olimpikon úszót nevelni ha nem lát vizet csórikám. Újra kell gondolni a dolgokat, olyan gyorsan fejlődik az információval kapcsolatos világ, hogy a régi nézetek egyszerűen nem működnek, és aki ragaszkodik hozzájuk csak magával cseszik ki.
  • Sequoyah
    #2
    A problema nem ott materializalodik ahol az AI tanitasa tortenik szerzoi jog altal vedett anyagokkal. Hanem ott ahol ebbol valaki profitot akar csinalni. Ott pedig vedheto a szerzoi jog, ugyanugy mint eddig.
    Aki AI-t hasznalva uj Tronok Harca konyvet ir, az ugyanugy perelheto, mintha 10 evvel ezelott AI-nelkul csinalta volna ugyanezt. Tulzott hasonlosag mar letezo muvekhez az megallapithato, es buntetheto.

    Egyebkent pedig fair use ala esik...

    Persze ez nem mind van meg torvenyekbe fektetve, illetve nem mindig van ra precedens, de egyaltalan nem tunik megoldhatatlannak.
  • kvp
    #1
    Visszanyal a fagyi. Amikor Kina dontott ugy, hogy nem vonatkozik ra a nemzetkozi szerzoi jog, akkor tiltakozott az USA. Most az openai szeretne ha csak ra nem vonatkozna a szerzoi jog. Ez nem igazan fog menni, mert ha egy kivetelt tesznek, akkor minden mas ceg is mondhatja ugyanazt, hogy pl. a disney figurakat nem masolta, hanem egy MI rajzolta neki es arulhatja a disney-s stilusu termekeket licensz es jogdijfizetes nelkul. Vagy egy konyv eseten is mondhatjak, hogy nem lemasoltak es kiadtak a masik kiado konyvet, hanem egy MI veletlenul pont beturol beture ugyanazt generalta nekik. Szoval szerintem a chatgpt a szerzoi jog teljes felszamolasa nelkul nem tudja megorizni a jelenlegi adatbazisait. Kerdes, hogy melyik oldal az erosebb, az uj MI cegek vagy az osszes tobbi szerzoi joggal rendelkezo ceg. Mindezt ugy kell megnezni, hogy ha egy amerikai ceget felmentenek, akkor az osszes kinai masolo ceg is legalissa valik. Er-e annyit a chatgpt fele MI, hogy az USA az osszes felhalmozott szellemi tokejenek erteket lenullazza erte?