8
  • Tetsuo
    #8
    Önmagaddal vitatkozol. #5 vs. #7.
    Ha holnaptól nem jönne áru Kínából Nyugatra, Kína is és Nyugat is megfeküdne tőle.
  • nirriti
    #7
    Lehet te csak a kínai cuccokat veszed, de nem csak ott gyártanak dolgokat és ugye az ocsó kínai cucc még csak nem is jó legtöbb esetben különösen ha az a legolcsóbb.
    Azt meg ugye mindenki aki kicsit is informált vágja, hogy az ipari kémkedés az arrafele nemzeti sportnak számít és semmiféle szellemi tulajdont nem tartanak szentnek ha profitról van szó. (Cisco vs Huawei, stb...)

    Manapság például nagy divat kínából kivinni a termelést India-Vietnam irányába mer ott olcsóbb a munkaerő és a környezet barátságosabb....
    Apple telefonok például csak hogy valami ismerősre gondolj egyre nagyobb arányban indiában készülnek.

    Földgömböt pl nem is ajánlom, hogy vegyél ha kínában készült mer csak az ő verziójukat kaphatod a határvonalakkal amik nem ugyanott vannak mint a valóságban meg a 10 szaggatott vonallal a tengeren ami csak szerintük létezik... Földrajzból meghúznak ha komolyan veszed őket. És mielőtt megpróbálod előadni, hogy gyártanak ott hiteles földgömböt is ha azt akarsz rendelni inkább nézz utánna... Csak olyat gyárthatnak törvényileg ami megfelel a CCP térképeinek, a tisztességeseket máshol gyártják.
  • Tetsuo
    #6
    Ők a bevételtől esnének el, mi meg az árutól. Te csak a bevételt vetted fogyelembe...
  • nirriti
    #5
    Eurostat szerint 3x annyi import van kínából mint export szóval nekik jobban fájna pénzügyileg ha mindkét irányba megszűnne az áruforgalom.
  • M2 #4
    "az EU meg akar be is tilthatja a kinai tulajdonu gyarakat "

    Azért attól az EU is befosna, ha Kína elkezdené kitiltani a termékeit, szóval nagyot csodálkoznék, ha ilyen megtörténne.
  • kvp
    #3
    Ez az amikor a volt szocialista vezetorol hirtelen kiderul, hogy megis csak fideszes. Vagy lehet a kinai befektetok nem politikai, hanem gazdasagi alapon hozzak meg a donteseket.

    "Szegeden nincs megfelelő helyi munkaerő, valószínűleg nagyrészt külföldiek fognak ott dolgozni."

    Pecs kornyekerol kellene munkaerot toborozni, ott vannak meg jelentos tartalekok. Valoszinuleg azert kerult Szegedre a gyar, mert egyreszt kozel van a kinai ellatasi lanchoz (lasd a Piraeus-Belgrad-Budapest vasutvonalat es a veletlenul pont most atadott Szabadka-Szeged vonalat, igy a Piraeus-Szeged kapcsolat mar most keszen all), Raadasul Szegedrol konnyebben elerheto az osszes uj eszak-kelet magyarorszagi aksi gyar is. Masreszt pl. Pecshez kepest a kinai befektetokel nem ellenseges a varos vezetese. A muszaki kepzesi hatter is ott van, tehat helyben vannak a frissen vegzett mernokok a gyar szamara. Ez utobbi fontosabb mint a szalagmunkasok, mivel az utobbiakat joreszt ki tudjak valtani robotokkal is.

    Meglatjuk mi lesz belole, az EU meg akar be is tilthatja a kinai tulajdonu gyarakat ahogy az ukran haboru kitorese utan allamositotta az EU-s orosz tulajdonban levo cegeket is. Persze az csak egy jovobeli Kina elleni katonai-gazdasagi szankciok reszekent tortenhet meg es valoszinuleg csak egy fegyveres konfliktusra (lasd Tajvan) adott valaszkent.
  • noland
    #2
    Ennek a Botkának amilyen boxoló feje van...Dr Kotász.
  • Tetsuo
    #1
    Szegeden nincs megfelelő helyi munkaerő, valószínűleg nagyrészt külföldiek fognak ott dolgozni.