6
-
reptile1313 #6 Minek? Azt mondja o csinalta es kesz, jesszus. -
Gabbbbbbbbbbbb #5 Ebben a mondatban nem sok logika volt :-) -
#4 Először is fel kell tenni a kérdést, hogy miért kell szabadalmaztatni a találmányokat.
A válasz pedig az, hogy a feltaláló megkapja érte a "jutalmat".
Viszont ilyen jellegű "jutalmat" csak az ember igényel. Egy MI-nek erre nincs szüksége.
Vagyis, ha az MI lenne a szabadalom tulajdonosa, akkor nem kellene pénzt fizetni a találmány használatáért.
Az más kérdés, hogy eleve hogyan engedélyezhetné az MI a találmány használatát. És, akkor felmerülhet itt egy nagyon egyszerű dolog a szabadalom beadása esetén is. Ha az MI saját maga adja be és képes a használatát másoknak megengedni emberi beavatkozás nélkül, akkor esetleg már lehet róla beszélni. Persze itt is felmerülnek olyan dolgok, hogy akkor ahhoz az MI-hez többet nem lehet nyúlni. A fejlődését önmagának kell megoldania emberi beavatkozás nélkül.
Amúgy meg szerintem nagyon egyszerű a helyzet.
Most ezek az MI fejlesztők azon lobbiznak, hogy valaki fogadja már el az MI-t, mint szabadalom tulajdonos. Ha ez megvan, akkor meg azon fognak lobbizni, hogy mivel az MI-t ők csinálták, így nekik is kell fizetni valamit, ha valaki a segítségével feltalál valamit és utána abból bevétele származik.
Nagyon remélem, hogy amíg az MI nem intelligens, addig nem lesz olyan hülye, aki pozitívan bíráljon el bármilyen tulajdonjogot az MI javára. -
kvp #3 "hogyan merül fel bennük jogilag az MI, mint feltaláló."
Ez lehetoseget adna arra, hogy nem termeszetes szemelyeket is bejegyezzenek mint feltalalot, pl. egy vallalatot. Jelenleg csak ember lehet feltalalokent bejegyezve, meg akkor is ha a cege regisztralja a talalmanyt ceges tulajdonkent. (viszont megnevezve attol meg az adott alkalmazottja lesz) Ez a helyzet az angolszasz jogrend egy erdekes hagyomanya. -
noland #2 Jogos, ahogy Istent sem lehet feltalálóként megjelölni, vagy az ihletet, pedig benne van a keze mindkettőnek. -
manypet #1 Logikus, hogy nem az MI a feltaláló. Viszont nem értem, miért nem a megalkotója vagy a tulajdonosa lesz az. Ha használok egy saját MI szoftvert egy találmányhoz, attól még a találmány az enyém, ugyanúgy, mintha bármely más saját programot használnék hozzá. Nem értem, hogy egyáltalán hogyan merül fel bennük jogilag az MI, mint feltaláló.