2
  • manypet
    #2
    Igaz, amit írsz. Annyiban tévedsz csak, hogy most éppen nem kapitalizmus van, hanem szocializmus. Azon belül is szociáldemokrácia. És a szocializmusban valóban az erőszakosabb, gátlástalanabb lesz sikeres. A szociáldmeokráciában meg pláne.

    Itt olvashatsz a szocializmus verzióiról:
    https://szabadtarsadalom.hu/blogs/news/kis-szocializmushatarozo-1

    Ezen belül a szociáldmeokrácia:
    "Az Európában reformizmus vagy szociáldemokrácia, Amerikában demokratikus szocializmus néven ismert ideológia a marxizmus jelentős átdolgozása, ami ugyanakkor nem érinti annak alapelveit. A reformizmus a szocialista ideológia és gyakorlat fő árama a XIX. század vége óta. A vagyon újraelosztása és a tudat részleges kollektivizálása a tan két fő pillére. Szerinte a szocializmust fokozatosan kell kiépíteni a kapitalista társadalomban úgy, hogy a parlamenti eljárásmódot tartva módszeresen megváltoztatják az ország társadalmi-gazdasági törvényeit. Roppant jelentőséget tulajdonít továbbá az ideológia a nép eszmei idomításának, amit a közoktatás és a polgári társadalom irányítása, illetve a tömegtájékoztatásnak és a popkultúrának a szocialista propaganda céljaira való felhasználása által kíván elérni."
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2023.12.21. 16:39:07
  • Akva
    #1
    A gazdasági versenynek az a lényege, hogy nem a "legjobbak" maradnak meg (nem az emberiség jótevői), hanem a legerősebbek és legerőszakosabbak, és egyre kevesebben, mert a többit kiszorítják. A hülyébbek meg tátott szájjal rácsodálkoznak a kapitalizmus alapvető lényegére. Ennek köszönhető, hogy az emberiség lassan az utolsókat rúgja. Valójában az emberiség jövője szempontjából az ősközösség is fejlettebb volt a kapitalizmusnál. Pl. csak annyit fogyasztottak, amennyi az életben maradáshoz kellett, és állandóan egészséges mozgást végeztek a friss levegőn.