8
  • zola2000
    #8
    Pont ezért nem volt alkalmas illegális tranzakciókra. Amint valami bebukott már bukott is az anonimitás.

    Arra jó amit a bankkártya társaságok nem engedtek de legális például pornhub
  • kvp
    #7
    "Valójában normálisék, hazafiak, alternatív közösségek ellen lépnek fel, illetve általánosan a totális kontroll a cél."

    Nem meglepo modon ezen csoportok nem igazan hasznaltak eddig sem a kriptotozsdeket, mivel minden penz legfontosabb tulajdonsaga, a konvertibilitas hianyzott. Ha nem lehet bevasarolni vele a sarki boltban, akkor nem hasznalhato penzkent. Ennel meg a fizikai ezust es arany vagy akar a fegyverek is hasznalhatobbak mint fizetoeszkozok. Barmi ami fizikailag megfoghato es a hasznalhato offline is.

    A kripto rendszerek legnagyobb atka a teljes transzparencia, tehat az, hogy minden tranzakcio publikus. Ez azt jelenti, hogy amig minden fel fenn tudja tartani az anonimitasat, addig nem azonosithato, viszont ez kizarja a fizikai konvertibilis penzre/rol valtast. Azon a ponton, hogy kulso penzugyi rendszerekkel erintkezik egy kripto rendszerben azonnal jol beazonosithatova valik minden fel. A publikus ledger legnagyobb baja, hogy ha egyszer azonositjak az adott user-t, akkor az osszes korabbi tranzakcioja es tranzakcios partnere is publikus.

    Tobbek kozott a fenti ket problema az, amiert szinte csak piramis befektetesi semara es tenylegesen illegalis tranzakciokra volt alkalmas az osszes kripto rendszer. Utobbira is csak egyszer eldobhato stromanok segitsegevel. Egy konvertibilis penzugyi rendszer alapja, a teljes konvertibilitas mas penznemek fele soha nem allt fenn, mivel ehhez szuveren allami jogkor kell. A szuverenitas fenntartasahoz pedig vagy fizikai hadsereg vagy a kornyezo allamok joindulata kell. Kripto eseten egyik sem volt adott.

    Nem veletlen, hogy meg a facebook, azaz a meta is belebukott a sajat penz kiadasaba, egyszeruen nem megy ha nincs mogotte egy biztositott szuverenitasu szervezet, jellemzoen egy elismert allam. Magyaran a penznyomtatas jogat mas allamok joindulata mellett csak egy mukodo hadsereg kepes biztositani.
  • monk00
    #6
    Én eddig sem hittem abban hogy nem szolgáltatnak adatokat. Aki ezt elhiszi, az nem komplett. És ez mindenre igaz a neten. Nem kell rosszalkodni, és akkor nincs mitől félni. Amúgy az egész arra megy ki hogy minél többet adózzon mindenki, és ne legyenek olyan rejtett tartalékok, ami után nem fizettél az államnak.
  • Tetsuo
    #5
    Szerintem a nemzetközi bankrendszer és az arrakötött állami bankok alapvetően bűnőzést szolgálnak, de nem vagyok a pedofilok, emberkereskedők, drogcsempészek levadászása, ellehetetlenítése ellen, viszont attól tartok ez csak a felszín. Valójában normálisék, hazafiak, alternatív közösségek ellen lépnek fel, illetve általánosan a totális kontroll a cél.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2023.12.12. 23:36:09
  • ENVE
    #4
    Azért reméljük nem halsz bele, ha ezentúl nem lehet bűnözni olyan könnyedén
  • Sequoyah
    #3
    De meg lehet kerulni, amire jo pelda hogy ezek milyen sokaig mukodhettek mindenfele kontroll nelkul. Ha ezek a kriptotozsdek nem a bunozes es csalas melegagyai lennenek, akkor a hatosagok nem talalnanak fogast rajtuk.
  • kvp
    #2
    Nem az allami bankrendszereket kell megkerulni, hanem az allami bankrendszerek allampolgari ellenorzeset kell visszallitani. Ezt nem parhuzamos bankrendszer letrehozasaval lehet elerni, az ugyanis csak a bunozoknek segit, hanem a hivatalos allami bankrendszer felugyeletenek jogat kell megszerezni. Ez a nepek demokratikus kontrolljanak helyreallitasat jelenti az allami jegybankok felett. Ez egyedul a politikai hatalom visszaszerzesevel tortenhet meg. Mi volt Ernesto Guevara egyik fontos pozicioja? A kubai nemzeti bank elnoke volt.

    A kivalasztottak (=nagytokesek) magan bankrendszeret pedig legegyszerubben a fiat penzek feletti allami felugyelet visszaallitasaval lehet elerni, tehat a penzkibocsatasi jog allami iranyitas ala vetelevel. Erre a kozponti digitalis penzek az egyik legegyszerubb megoldas, ahol minden fizikai es minden virtualis penzermet a jegybank allit ki. A fizikai ermeket nehezen hamisithato sorozatszammal ellatva, mig a digitalis ermeket nehezen hamisithato sorszamozott digitalis alairassal ellatva. Innentol egy bank pontosan annyi hitelt tud csak kiadni, mint amennyi digitalis penzermet az ugyfelei beraktak es amennyi digitalis penzermeje van sajat tokekent. Minden ezen feluli digitalis ermet a jegybanktol kell kolcsonkernie, mar amennyiben az ad neki. Igy egyreszt a jegybank hatarozhatja meg a fedezeti aranyokat, akar 100%-os hitelfedezetet megkovetelve, masreszt az allampolgarok allampolgari jogon kaphatnak sajat digitalis bankszamlat, tehat a jovedelmuket nem kell bankba utalni, hanem tarthatjak az ingyenes allami szamlajukon, ahol nonprofit alapon vasarolhatnak a megtakaritasaikbol allampapirokat is. Ez drasztikusan lecsokkentene a bankok bevetelet, mivel a megtakaritas nelkuli vagy allampapirokba fekteto emberekbol nem tudnanak semmilyen hasznot termelni. A rendszer mukodesenek kritikus eleme az allami jegybank feletti nepi demokratikus iranyitas minden demokratikus eszkozzel torteno megtartasa.
  • Tetsuo
    #1
    Vége a játéknak. A kiválasztottak bankrendszerét nem lehet megkerülni.