8
 • reptile1313
  #8
  A "barmilyen ceg" supportosai, banki ugyintezok, meg gyakrabban hallucinalnak. Legalabbis engem humanoidok gyakrabban idegesitenek fel a kamuzasaikkal, logikatlan fejtegeteseikkel.
  ChatGPTvel igen hatekonyan es gyorsan dolgozom. Termeszetesen a 4-gyel a 3.5 nagyon rovid kontextust kezl, faraszto precizen leadni minden kommentben minden infot.

  Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2023.12.06. 17:20:34
 • zola2000
  #7
  Szóval ha kérdezek valamit arra 97% hogy jó válasz érkezik teljesen jó arány.

  Bonyolultabb feladatok esetében persze a hibalehetőség halmozódik, de akkor is iratok vele egy kódrészt, nem jól fut, újra megint nem, harmadszorra jó.
 • kvp
  #6
  "Nem jutalmaznak semmifele neuralis matrixot,"

  Konkretan neuralis matrix alapu a kodja.

  "A ChatGPT-ben semmifele ilyen algoritmus nincs, igy a tudasa nagyon szuk az emberi tudashoz kepest. Szamara minden forrasnak egyforma a sulya, meg akkor is ha nem relevans."

  Mi az amiben jo egy neuralis matrix? A sulyozott kapcsolatokban. Ertem, hogy egyforma sullyal vettek fel a wikipediat, a tudomanyos cikkeket es a reddit forumok hozzaszolasait, de ez a tanito adathalmaz hibaja, tehat fejlesztesi hiba. A rendszer tud(na) sulyozni, csak rosszak a sulyok.

  A masik, hogy a tanulas soran a neuralis halozatokat treningeztek es ez a celfuggveny a minel jobban tetszo valasz volt, nem a minel helyesebb. Ennek az oka az, hogy nem volt helyes adatbazisuk, mert ahhoz fel kellett volna dolgozni az osszes bemeno adatot, ahelyett, hogy rosszul fizetett, afrikai es azsiai munkasokkal csak belapatoltak mindent a rendszerbe.

  Itt talalhato a mukodes egy viszonylag konnyebben megertheto leirasa:
  https://www.scalablepath.com/machine-learning/chatgpt-architecture-explained

  Szoval nagy mennyisegu szemetet tartalmazo adatkeszleteken treningeztek es hibas jutalmazasi modellel.
 • Sequoyah
  #5
  A rendszernek NINCSENNEK ismeretei. Szoval az elso fajta igazabol nem letezik.
  A ChatGPT mukodese nagy vonalakban remesen egyszeru. Felnyalattak vele nagy mennyisegu szoveget (akar az egesz internetet), es aztan gyakorlatilag csak statisztikai szamitasokat vegez, hogy az adott szohalmaz utan, melyik kovetkezo szonak van a legnagyobb valoszinusege ebben a fenti nagy mennyisegu szovegben.

  Peldaul ha azt mondod neki hogy "fuck", akkor az osszes neten fellelheto szoveg alapjan azt fogja latni, hogy a leggyakoribb kovetkezo szo az a "you". Nem erti a szavak jelenteset, csak latja, hogy az esetek 99%-aban ez a kovetkezo szo.

  Nem jutalmaznak semmifele neuralis matrixot, ez csak statisztika. Ez nem hibas fuggveny, hanem a ChatGPT mukodesenek az alapja.

  Mi emberek az iskolaba jarunk, ahol gyakorlatilag algoritmusokat tanulunk a helyes valaszok megtalalasara. A jogi egyetemen megtanuljuk, hogy adott kontextusban melyik konyv melyik oldalanak van nagyobb sulya, az orvoso suliban pedig az anatomia konyv melyik oldalanak van nagyobb sulya. A ChatGPT-ben semmifele ilyen algoritmus nincs, igy a tudasa nagyon szuk az emberi tudashoz kepest. Szamara minden forrasnak egyforma a sulya, meg akkor is ha nem relevans.
 • t_robert
  #3
  Amúgy nem tudom mit szív az AI, de ütős cucc lehet.... :) Persze a történetben fel lehet ismerni számos sémát a vadnyugati történetekkel kapcsolatban. Ahogy a poros kis vadnyugati városka főutcáján találkoznak a párbajozó felek. A jó fél fehérben a rosszabb sötét ruhába. Na és meg tudjuk, hogy az AI végül is békepárti, mert a szereplők nem nyírják ki egymást... :) Ki tudja hátha minket se akar majd kinyírni... :)
 • t_robert
  #2
  tény, hogy néha elég érdekes történeteket költenek dolgokról. Elég megadni egy mondatot, hogy mit akar az ember és miről a többit meglehetősen hozzá álmodja. :) Akármilyen baromságot megad az ember fog róla valami történetet kanyarítani hozzá... :) Persze nem lesznek irodalmi nobel díjas alkotások, de számos momentumot ragaszt hozzá a történethez magától felhasznál a sémákat.
  itt van például egy feladat, hogy írjon történetet arról, hogy Hófehérke és Csipke Rózsika pisztolypárbajt vív a Vadnyugaton. A történet meghatározás persze egy nagy baromság ennek ellenére azért alkot a Chat GPT.

  a feladat: Pisztoly párbaj a vadnyugaton Hófehérke és Csipke Rózsika közt történet 10000 karakter.
  pusztán csak ennyi.....

  az eredmény:
  A vadnyugat poros útjain, ahol a törvénynek helyet adó városok ritka szigetek voltak, két női ikon, Hófehérke és Csipke Rózsika, egymással szemben álltak. Mindketten gyönyörűek és erősek voltak, de az ellentétes karakterek és céljaik miatt végül csak egyikük maradhatott fenn.

  Hófehérke, az ártatlanság és tisztaság megtestesítője, egy kedves és szeretetteljes személy volt. A fehér ruhában ragyogó hercegnő mindig az igazság és a jó cselekedetek mellett állt. Ám a vadnyugat vad világában, ahol a törvényen kívülállók uralták a vidéket, Hófehérke súlyosan szembekerült az igazságtalansággal és a bűnözőkkel.

  Csipke Rózsika, a vad és kemény szívű kalózlány, az élet nehézségeivel és harcaival volt tisztában. Sötét ruhában és kalapban járt, mindig készen állva a veszélyes kalandokra. Nem volt rest megvédeni magát és másokat, ha az életük volt kockán.

  Az idő előrehaladtával a két nő közötti rivalizálás fokozódott. Mindketten a vadnyugat értékeit és igazságosságát képviselték, de különböző módon. Hófehérke próbált a törvényes utat járni, hogy rendezze a dolgokat és a bűnözőket az igazság elé állítsa. Csipke Rózsika viszont inkább az önfeláldozó akciók híve volt, és nem riadt vissza attól sem, hogy saját kezébe vegye az irányítást.

  Egy nap a két ikon összetalálkozott a város legelhagyatottabb részén, ahol egy pisztoly párbaj került terítékre. A nap füstölgő hőségében a két nő szemtől szembe állt egymással, míg a porfelhők övezik őket. Mindketten érezték, hogy elérkezett az idő a végső összecsapásra.

  A pisztolyok csendben voltak. Mindenki várakozott, akik ismerik a két hölgyet, tudták, hogy ez a párbaj hatalmas jelentőséggel bír. A levegőben feszültség és izgalom volt.

  Hófehérke a pisztolyt stabilan tartotta kezében, a tekintete megdermedt. A szemében ott volt az elszántság, hogy megtisztítsa a várost a bűnösöktől. Csipke Rózsika rámosolygott a hercegnőre, és megremegett az ujja a ravaszon. Az életben szerzett tapasztalatok és keménység tükröződött a pillantásában.

  Egy pillanatnyi csend után mindketten elsütötték a pisztolyt. A lövés hangja egybefonódott a tűzveréssel és a városban uralkodó csenddel. Egyikük sebesülés nélkül maradt.

  Hófehérke a lövés után észrevette, hogy Csipke Rózsika mosolyog. A kalózlány talált egy kibúvót a párbaj elől, és eldobta a pisztolyt. Látta a hercegnő elszántságát és hiteles voltását, és döntött. Nem akart tovább veszélyeztetni senkit, és rájött, hogy nem a pisztolyban van a válasz.

  Hófehérke lassan felemelte a pisztolyt, és távolra dobta. Azt mondta Csipke Rózsikának, hogy mindketten ugyanazt az igazságot keresik, de különböző úton. Megértették, hogy az erejüket össze kell fogniuk, hogy megváltoztassák a világot.

  Így kezdődött egy váratlan szövetség a vadnyugaton. Hófehérke és Csipke Rózsika összefogott, hogy együtt harcoljanak a bűnözők ellen, és újraírják a város történetét. A fehér és fekete ruhák keveredtek, miközben a két nő új utakat talált a közös cél érdekében.

  A vadnyugat egyik sötét árnya eltűnt az új szövetségükkel. A két nő ereje és elszántsága lehetővé tette, hogy új kezdetet hozzanak a városba, és átírják a történetüket. A párbaj csak a kezdet volt, egy olyan utazásé, amelyben Hófehérke és Csipke Rózsika végül nem csak egymást, hanem saját magukat is megtalálták a vadnyugat szívében.
 • kvp
  #1
  Az ugynevezett "hallucinalasbol" ketfajta van. Az egyik, amikor tenylegesen teved a rendszer, mert hibasak az ismeretei, a masik amikor azert hazudik, mert ugy iteli meg, hogy a teves valasz jobban fog tetszeni a kerdezonek. Ez utobbi fejlesztesi hiba, a betanitasi celfuggveny hibas meghatarozasabol ered. Ha azert jutalmazzak a neuralis matrixot, ha a masik felnek tetszo eredmenyt ad es nem azert, ha helyeset, akkor olyankor is teves valaszt fog adni, amikor egyebkent megvan szamara a helyes info.

  A cikkben szereplo pelda egyebkent tipikus esete a "duplagondol"-nak, amikor egy tenyt es annak ellenkezojet is igaznak fogadja el a rendszer. (elso mondat 1 kilo viz nehezebb mint 1 kilo levego vs. az utolso mondat, hogy a kettonek azonos a tomege) https://hu.wikipedia.org/wiki/Duplagondol

  Ez normal esetben sulyos pszihiatriai funkciozavart jelent egy ember eseten, de mivel a critical theory-ban hivo emberek eseten ez alap elvaras, ezert manapsag nem tartjak problemanak, sot bizonyos korokben elvart viselkedes lett. Az igy betanitott matrixok gyakorlatilag kompulziv hazudozo szociopata viselkedest mutatnak, de ez mint irtam csak a hibas betanitasi celfuggvenyek miatt lett igy. Persze egyetlen ceg se akarja kidobni a meglevo rendszereit es uj, elozetesen auditalt betanitasi adatbazissal nekikezdeni az egyesznek elolrol. Leginkabb mivel ilyen adatbazis nem letezik, csak az interneten elerheto szemetett ontottek bele a rendszerekbe. Masreszt a cegvezetok profiljait megnezve a vezetes valoszinuleg nem lat semmi gondot a jelenlegi szoftverek viselkedeseben, hiszen azok ugyanugy viselkednek mint ok.