35
 • NEXUS6
  #35
  Sem az oroszok deklaráltan nem akarnak egy közvetlen NATO-RU könfliktust, sem mi. A németek kiszivárogtatták, hogy jelenleg 2 napi lőszerkészletük van. A jelenlegi gyártó kapacitás sebesség nem lenne elég egy intenzív NATO-Ru összecsapás veszteségeinek pótlására tankok tekintetében. Kéne egy sokkal egyszerűbb, könnyebben gyártható, de hatékonyságban, harcértékben összemérhető, ha nem is azonos szintet képviselő eszköz, amely minden olyan ország hadereje számnára rendelkezésre áll, amely Leopard 2 üzemeltet.

  F-22
  Utánan néztem. A gyártás befejezte után a fontosabb szerszámeszközöket legtöbbször megsemmisítik, ezt az F-22-esetében nem hajtották végre, elraktározták, Valszeg a többször csökkentett gyártásmennyiség jelentette az eredetihez képest sokkal alacsonyabb össz harci képesség okán. Még a Trump kormányzat alatt csináltak egy jelentést az újraindításról. A gépek bekerülési ára +200 mill $-körül alakulna, bizonyos alrendszereket újra le kéne fejleszteni. A korábbi gyártó helyekre a sor nem telepíthető vissza, ezért az elnöki rábólintás után 2 év mire az első F-22 a sorról legördül. Van annyi időnk és pénzünk?

  Az, hogy Bident már senki nem veszi komolyan csak rontja a helyzetet. Az ukrán háború is pont ennek köszönhető, lásd a Biden-kormányzat alatt levézényelt afganisztáni-kivonulás, utána joggal gondolták az oroszok, hogy nem lesznek kompetensek egy veszélyes nyugati ellenállást megszervezni. Ami ha az eseményeket nézzük, részben igaz is.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.12.01. 10:41:02
 • manypet
  #34
  "Azonban a KMW gyártáskapacitása nem tűnik arra elegendőnek, hogy akár csak az ukrán veszteségeket pótolja."
  Szerintem elég lesz. Legalábbis a németeknek, meg exportra. Ukrajnának nyilván nem gyártanak, mert ott nem az a acél. De a Leo mellett most készítik az újat, a Panthert.

  "Ezeket a gépeket már aligha fogják valaha is gyártani"
  Az F-22t még gyárthatják, ha feltűnik egy rivális. Azért nem gyártják, mert jelenleg ez a világ legkorszerűbb légi fölény vadászgépe, nincs érdemi versenytársa. Így kiegészülve az olcsóbb F-35 flottával biztosítja az amerikai légi fölényt. Ezért is nem adják el még Izraelnek sem, csak az F-35-öt. Helyette fejlesztik a következőt a hiperszonikus gépeket, meg a spec drónokat.

  "A gyártás befejeztével a szerszámgépeket megsemmisítették"
  Miért tettek volna ilyet?

  "Gyak kétoldalú szerződésekkel, megállapodásokkal is biztosíthatják a NATO legerősebb, nukleáris fegyverekkel rendelkező tagországai a fegyverek telepítését ha "minden kötél szakad"."
  Ez valóban így van.

  "Kevesebb miatt is tört már ki háború."
  Ugyan, Bident szerintem már senki nem veszi komolyan a politikában. Mindenki tudja, hogy csak báb.

  "Hát az jó kérdés, hogy ez kinek is az érdeke így nyomni, mert hogy mindenkinek jó a Nyugatot leszámítva"
  Ez biztos. Valójában egy nekifutásból történő ön-tökön rúgást csinálunk ezzel. Ugyanakkor érdekes, hogy azért máshol is megjelenik ez a woke, nem csak nyugaton. Megvan Dél-Amerikában, Kínában is valamilyen szinten, de még az arab térségben is próbálkoznak.
 • manypet
  #33
  "A JSZ 1/2 már igen csak a háború végén jelent meg és kevés volt belölük"
  A ISZ-2 43 végén már gyártás alatt volt, és 45 végéig 3800 darabot gyártottak belőle, ami igencsak magas szám, figyelmbe véve, hogy speciális nehézharckocsi volt, amit kifejezetten a német nehéztankok ellen készítettek. Egyébként Tigris 1-esből összesen 1300 darabot gyártottak a németek szintén kb. 2 év alatt, a Tigris 2-ből meg kevesebb, mint 500-at. Ehhez képest a 3800 ISZ-2 elég szép szám.

  "Igaziból a T34-85-öt is az utolsó kézévben kezdték el gyártani"
  Le is gyártottak belőle akkor vagy 20ezret gyorsan.

  "A korábbi változat a rövidebb csövű 76 mm-es tank ágyú nem igen tudta beütni egy Tigris tank páncélját"
  Ezzel sok újat nem mondtál. A Tigris 42 nyarán jelenik meg először, de nagyobb számban csak Kurszknál, 43 májusában. Egy éven belül meg már gyártják is az oroszok a 85-ös verziót, meg az ISZ-2t is. Amúgy 41-42-ben a német tankok többsége nem tudta átütni a orosz T-34 és KV-1 páncélját. Ez egy verseny volt. Hol az egyik, hol a másik került fölénybe.
 • Nagybela28
  #32
  „Azért az oroszoknak is igen csak fogy kifele a haditechnika. Jól mutaja a helyzetet, hogy kénytelen Észak-koreától vásárolni tűzérségi lőszert.”

  Ebből igazából egyáltalán nem lehet következtetni, hogy kifogynának belőle. Elképzelhető, hogy azért lépték ezt meg az oroszok, mert a hiányt próbálják pótolni úgy, hogy olcsóbban szerezték be, mint amennyibe került volna az új lőszer gyártása (spórolás, próbálják elnyújtani a háborút amennyire csak lehet, minimális költségek mellett).

  „Azért a háború elején leadtak vagy napi 20 ezer lővést a tüzérséggel. mára örülnek a 4-5000 lővésnek is.”

  Ez azért is lehet, mert a háború elején még sokkal nagyobb fronton támadták Ukrajnát, mára meg visszavonultak az orosz kisebbség által sűrűn lakott (Donyeck, Luhanszk, Krím) térségére és onnan viszonozzák a tüzet, ha támadnak az Ukránok. (Ne feledkezzünk meg azért arról, hogy Mariupolt hogy szénné lőtték).

  „ Ráadásul a fejletlenebb pontatlanab kisebb hatótávú önjáró tüzérséget túl közel kell vinni a fronthoz. Így ezerszámra semmisitik meg azokat az ukrán fejlettebb fegyverek. A tankok és PSZH-k esetében es jobb a helyzet. A Helyzet jól mutatja, hogy az oroszok már kinjukban elkezdték kiüríteni a régi tankok roncsmezőit. „

  Mert mondjuk az oroszoknak van egy rakás elsütni való régi hidegháborús haditechnikájuk, amik csak rozsdásodnának a mezőn. Nyilván nem a legfejlettebb haditechnikájukat fogják a front élére küldeni elsőnek, de ez teljesen logikus. Igen, tartalékolják ezeket, ha úgy tetszik. Ukrajna is csak azért van nagyra, mert kaptak HIMARS-okat, amikkel szinte kockázat nélkül tudnak nagyon távoli célpontokat támadni. A legtöbb európai ország is csak az elavultabb technikáit adományozta az Ukránoknak, nem a legmodernebbet/drágábbat.

  „Nem küldhetnek mindent ukrajnába, mert akkor védtelen marad sok 10 ezer kilométer határmenti terület.”

  Ha nagyon akarnák oda tudnák küldeni a teljes orosz hadsereget. Erre való a hírszerzés, hogy kockázat nélkül tudjanak bizonyos határszakaszokat védelem nélkül hagyni ideiglenesen. Volt erre példa a második világháborúban is.

  Több ember véleményéből én azt szűrtem le, hogy gondolkodás nélkül isszák ezeknek a hírportáloknak a szavait. Én is szoktam ilyeneket olvasni, de már rég megtanultam szelektálni az olvasottakat. Az Ukrán vereségekről miért nem számolnak be ilyen részletesen? Mindig csak az „ellenség” van porondon. Pedig pont az Ukrán veszteségek lennének az érdekesek, hiszen nekik darabszámban jóval kevesebb eszközeik/katonáik vannak, mint az oroszoknak.
  A nyugat a médián keresztül próbálja a közvéleményt meggyőzni, hogy van értelme ennek a háborúnak azáltal, hogy mindig csak az ellenség veszteségeiről számol be. Ez történt a vietnami háború idején is.

  Utoljára szerkesztette: Nagybela28, 2023.11.22. 14:45:07
 • NEXUS6
  #31
  Hát sok igazság van abban amit írsz, meg még több ellentmondás.

  Tankok alacsony hatékonysága
  Manapság minden eszköz, fegyvernem, mint egy összfegyvernemi hadviselés részeként kerül kifejlesztésre és jobb esetben bevetésre. Az összfegyvernemi harc a felderítés, tüzérség, légierő, páncélos, gépesített lövész, valamint az ezeket támogató szakcsapatok pl. rádioelektronikai harc eszközök egységes rendszerben történő alkalmazását jelenti.
  Amikor az oroszok '22 februárjában megindítottak egy különleges katonai manővert az a fenti, általuk is tanult alapelveknek nem felelt meg. Először is nem képeztek az ukrán erőkhöz képest a támadáshoz szükséges 3-4X erőfölényt. A felderítés igen csak hiányos volt, és a különböző páncélos ékeket gyak tüzérségi, légi és gyalogos biztosítás és fedezet nélkül küldték a mélységbe. Az akkori nagy páncélos veszteségek ennek és nem annak köszönhetők, mert
  1. Az orosz eszközök alapvetően gyengébbek lennének a nyugatinál (akkor még az ukránoknak sem volt ilyen)
  2. Az orosz személyzet képzetlen lett volna (sorkatonákat nem küldtek a frontra, csak szerződéseseket szemben az ukránokkal)-
  A valós emberveszteségeket továbbra sem ismerjük, ki merem mondani, hogy még nagyságrendi szinten sem. Mindkét fél gyak sci-fi-t, PR anyagokat közöl, kizárólag a másik fél veszteségeiről, ezek egymással sem összevethetők. Az "elemzők", szakértők is hajlamosak az infók torzítására.

  A későbbiekben szintén nem sikerült összfegyvernemi rendszerben alkalmazni a páncélos és gépesített lövész erőket igazából egyik félnek sem. Az ukránoknak eleve gyak mára nem létezik légierejük, bár esetenként képesek voltak még tavaly ősszel is a lengyelektől kapott mintegy 300 T-72/és annak modernizált változatának köszönhetően olyan helyi erőfölényt kialakítani, amely az orosazok Harkov, Kherszon térségből történő visszaszorítását eredményezte. Azonban az akkor még rendelkezésre álló erő nagyrésze mára elfogyott, az oroszok a tava...nyári offenzívára komoly, mélységben lépcsőzőtt védelmet alakítottak ki, amelyet a megkapott kis számú, ezért rendszerben, tömegesen nem alkalmazható nyugati páncélos technika sem tudott jelentősen veszélyeztetni. Légierő, tüzérségi fölény és megfelelő 3-4X-es, főleg gyalogsági erőfölény nélkül a támadások, bármilyen formában is, eleve kudarcra vannak ítélve. Az oroszok lévén, hogy továbbra sem hajtottak végre általános mozgósítást, továbbra is elsősorban szerződéses, vagy legalábbis az ukránokhoz képest jobban kiképzett (és valszeg felszerelt) katonákkal harcolnak. A rösszul felszerelt és kiképzett a húsdarálóba tömegesen rohanó orosz orkseregekről szóló sztorik inkább tekinthetők ukrán PR-nak, mint a Kígyósziget-hősei, vagy Kijev-szelleme.

  A nyugati páncélosok képességei, azok a szovjet/orosz technikához képest elenyésző számban történő bevetése miatt (néhány tucat vs ezres nagyságrend), valójában nem megítélhetőek.
 • NEXUS6
  #30
  Leopárd 2
  Jogos. Azonban a KMW gyártáskapacitása nem tűnik arra elegendőnek, hogy akár csak az ukrán veszteségeket pótolja.

  B-2, F-22
  Ezeket a gépeket már aligha fogják valaha is gyártani. A gyártás befejeztével a szerszámgépeket megsemmisítették. Az F-35, B-21 persze kiválthatja akár őket, elvesztésük esetén, legalább részben.

  Lőpor
  EU
  USA

  Svédország NATO csatlakozása
  Gyak kétoldalú szerződésekkel, megállapodásokkal is biztosíthatják a NATO legerősebb, nukleáris fegyverekkel rendelkező tagországai a fegyverek telepítését ha "minden kötél szakad".

  Lekezelés
  Hát ez elég otrombaság volt. Kevesebb miatt is tört már ki háború.

  Woke, LMBTQ policy
  Egyetértek. Hát az jó kérdés, hogy ez kinek is az érdeke így nyomni, mert hogy mindenkinek jó a Nyugatot leszámítva. Ua Biden elnöksége. Azzal, hogy Biden lett az elnök anno, gyak a russzkiknak Trumphoz képest talán nagyobb lett a mozgás terük, hiszen Amerika, a Nyugat egyszerűen nem képes a saját eszközeivel élni, miközben a képességeit olyanokra pazarolja, amire nem kéne.
 • t_robert
  #29
  Azért az oroszoknak is igen csak fogy kifele a haditechnika. Jól mutaja a helyzetet, hogy kénytelen Észak-koreától vásárolni tűzérségi lőszert. Azért a háború elején leadtak vagy napi 20 ezer lővést a tüzérséggel. mára örülnek a 4-5000 lővésnek is. Ráadásul a fejletlenebb pontatlanab kisebb hatótávú önjáró tüzérséget túl közel kell vinni a fronthoz. Így ezerszámra semmisitik meg azokat az ukrán fejlettebb fegyverek. A tankok és PSZH-k esetében es jobb a helyzet. A Helyzet jól mutatja, hogy az oroszok már kinjukban elkezdték kiüríteni a régi tankok roncsmezőit. Látszik a mühold képeken, hogy sok szibériai rozsda temetőben már alig maradt eszköz. A helyzet az, hogy amig az ukránok mindent bevethetnek az oroszok ellen, ami csak van, addig az orszoknak tartalékolni kell eszközöket és csapatokat a hatalmas ország körkörös védelmére és a mélységi területekre is. Nem küldhetnek mindent ukrajnába, mert akkor védtelen marad sok 10 ezer kilométer határmenti terület. Ráadásul igen csak kezdi elveszteni a kiképzett katonákat is. azért egy korszerübb haditechnikára nem lehet egy hét alatt kiképezni a használókat. Azért egy tűzérségi eszköz személyzetét se lehet 3 nap alatt kiképezni. Már pedig amikor kilövi valami rakéta vagy drón a tázérségi eszközt akkor odaveszik a kezelők jórésze is. És igen csak macerás pótolni őket. Ágyútölteléket küldhetnek be 10 ezerszámra meghalni, de a kiképzett szakemberek, akiknek a katonaság a hivatása igen csak fogyóeszköz.... de akár a jobban kiképzett gyalogsági egységek is erősen leamartoziálodtak. ha egy katonai egység elveszti az állományék felét kétharmadát azok már nem igen akarnak harcolni. Azok leharcolt egységek. Kicsit már motiválatlanok meghalni Putyinért. Inkább Putyint lőnék le, hogy túléljék, ha modjuk volna. Az ukránoknál se jobb a helyzet persze. Bár jobban felszereltek és valamivel azért motiváltabbak a harcra, mint az oroszok...
 • t_robert
  #28
  A JSZ 1/2 már igen csak a háború végén jelent meg és kevés volt belölük. Igaziból a T34-85-öt is az utolsó kézévben kezdték el gyártani. Annak fényében, hogy megjelentek a Tigrisek. A korábbi változat a rövidebb csövű 76 mm-es tank ágyú nem igen tudta beütni egy Tigris tank páncélját. A 76 mm-es ágyú legfeljebb hátulról volt képes beütni egy Tigris páncélját, de csak akkor ha nagyon közelről tudott rátüzelni. Csak hát a tigrisek nem igen engedték közel magukhoz az ellenséget. Simán kilőttek egy tucat T34-est, mire sikerült a közelükbe kerülni. Persze a Tigrisek ritkán álltak neki menekülni, mert a páncél és a tűzerő és a jobb célzórendszer mellett simán felvették a harcot a többszörös túlerőben levő ellenséggel is. Aztán majd a T34-85 lőveg is csak a nagyobb kaliber és hosszabb cső mellett is csak bizonyos távon belül volt hatékony egy Tigris ellen. Pár száz méteren belül. Igaz a Tigris képes volt akár 2 km-ről is simán kilőnni az ellenséges tankot a jobb célzórendszerrel és a jobb ágyúval. Egy szerencséje volt a szövetségeseknek, hogy 2 év alatt csak úgy 1536 darab tigrist készitettek a németek. Aztán a háború utolsó évében készült még pár száz darab Királytigris és 2-3 ezer darab párduc tank. A németek legtöbbet gyártott tankja ás alaptipusa amúgy a Panzer III/IV tank volt, amiből sok 10 ezer darabot gyártottak. Az amerikaiak se voltak nagyon jobb helyzetben mire megjelent a hatékonyabb nehezebb tankjuk a Pörsing tank és a T-29-es tank már pár hét volt a háborúból... azok pariban voltak a Parducokkal csak a végén már nem nagyon volt kire lőni. Néhány tucatot vettek be prototipus szinten.
 • t_robert
  #27
  Amúgy a legtöbb tigris tankot nem is az ellenség lőtte ki, hanem vagy elromlott és a saját személyzete robbantotta fel, hogy ne jusson ellenséges kézre vagy egyszerüen lebombázták a levegőből. Felül nem volt olyan vastag a páncél.
 • t_robert
  #26
  A Leopard 2 tankot folyamatosan fejlesztik... a legújabb majd a Leopard 2 A7+. Mint ahogy az Abrams tankokat is folyamatosan felújítják. Éves szinten úgy 600 darabot. Új motor, új német 120-as Rhömmetál löveg, új elektronika.... a test marad az most is megfelel. A felülről érkező támadások ellen (drónok, tűzérség) minden tank sebezhető.... Nem véletlenül indul úgy a Javelin rakéta, hogy előbb felrepül magasra, majd felülről csapódik be a célba. Azért a Leopard 2 és a brit Challenger tank példája azt mutatja, hogy kilöhetetlen tank ma nem létezik. Persze nem praktikus egy tankkal se csak úgy aknamezön keresztül rohamra indulni a beássott ellenség ellen, ha az rendelkezik hatékony páncéltörő eszközökkel. Az Ukrán-orosz háború megmutatta, hogy mára milyen védtelenek a tankok akár egyetlen gyalogos ellen is, ha az rendelkezik megfelelő páncéltűrő fegyverrel. Egy 80 ezer dolláros páncéltörő rakétával vagy egy pár 10 ezer dolláros drónnal kipicsáznak egy 20-30 millió dolláros tankot.. Nem is igazán vivnak klasszikus tankcsatákat face to face egymással a felek. Egyszerűen nem igen esélyes, hogy egymás közelébe kerüljenek a tankok, mert jóval elöbb kilövik valami páncéltörő fegyverrel. egy mai páncél törő komolyabb fegyver 90 fokos becsapodás estén simán átüt egy 600-1200 mm vastag acél lemezt. Egyszerűen nem létezik olyan tank páncél, ami ezt kibirná. még speciális felépítés mellett sem. Az olyan tank, ami elbirná a csapást rendesen úgy 500 tonnás volna. Azzal meg nem lehet mozogni a terepen vagy az utakon, hidakon és egyebek. A nyugati tankok előnye, ha kilövik is a tankot a személyzet többnyire túléli és élve száll ki a tankból. Az orosz tankok meg többnyire felrobbannak egy komolyabb torony találattól, hiszen ott megy az automata töltőberendezésen sorba az ágyúhoz a lövedékek. Aztán mikor berobban a lőszer leszakad a torony és 20 méterrel arébb hever a tanktól.(és mindenki szörnyethal a tankban. A nyugati tankok úgy vannak kialakítva, hogy speciális védett lőszer tároló rekeszben vannak a lővedékek és ha berobban mégiscsak, akkor a robbanás energiáját elvezeti felfele a tankból távol a személyzettől. Mivel a kiképzett személyzet pont olyan érték, mint a tank. Nem lehet az egyik napról a másikra új személyzetet képezni. Az oroszoknál az ember anyag az csak töltelék. Bár mostanában kezdenek gondban lenni a repülök és a helikopter személyzettel. AZ ilyen személyzet kiképzése igen hosszú gyakorlást és képzést igénnyel. Sok év és sok millió dollárnyi költség van a képzésükben. Az ukránok amúgy imádják a nyugati eszközöket, mert ha találatot kap sokkal nagyobb az esély élve kiszállni belőle, mint az orosz fajtákból. Van amúgy róla videó, hogy megsérül a Leopard tank lánctalpa aknától erre mozgás képtelenné válik. A személyzet elmenekül. az oroszok meg több Lncet drónt küldenek rá sorban a magára hagyott lebénult Leopardra. Becsapodik a dron a tank füstül. majd az automata oltó rendszer magától eloltja a tankot. jön a következő drón becsapódik füst és a tank megint eloltja magát. Nem tudom hányszor játszották el az oroszok, mire sikerült tényleg megrongálni a magára hagyott tankot.
 • manypet
  #25
  "Pl. Leopard 2-t gyártását befejezték"
  Most újra gyártják. Mellette pedig ennek is, meg az Abrams-nak is a szervizelése folyamatos, alkatrészgyártása szintén.

  "B-2. F-22"
  F-35-öt gyártják, ha kellene 22es, azt is gyártanák. Csak akarat kérdése.

  "USA-ban, EU-ban nincs megfelelő lőpor, robbanóanyag gyártási kapacitás"
  Erről adhatnál egy forrást, mert ez nekem nagyon merésznek tűnik. Ennél egyszerűbb dolgot már nem nagyon lehet gyártani a mai világban.

  "Svédország már 10 éve is jobban "NATO ország" volt, mint Ukrajna valaha is lesz"
  Ebben teljesen egyetértünk.

  "Efektive egy papírról van most tehát szó."
  Kicsit azért többről. Ha NATO tagok lesznek, akkor simán telepíthetnek oda az amcsik fegyvereket. És ezek az országok és Moszkva között kicsi a távolság. Ez pedig azért veszélyes, mert a közepes hatótávolságú robotrepülőgépekkel is elérhető. Az ICBM fegyverek ellen a műholdas előrejelzés ad lehetőséget az időben való válaszcsapásra. Viszont az atomtöltetű robotrepülőgépek ellen nem. Így ha a NATOnak sikerül az oroszok köré közelre rakni ezeket, akkor úgy tudnák támadni atomfegyverrel az oroszokat, hogy azok nem lennének képesek a becsapódások előtt a válaszcsapásra. Ettől tart Putyin, és ezért küzd Ukrajna ellen is, mert az is közel van.

  "Ezt honnan gondolod?"
  https://m.blog.hu/pa/pangea/image/ukrajna-orosz-kisebbseg1.png

  "a nyugati politikusok, szinte mindegyik, lekezelően bánnak velük, gonoszabbnak és hülyébbnek állítják be a vezetőiket, mint amilyenek valójában"
  Ez visszafelé még inkább igaz. A kínaiaknál nacionalistább nép nemigen létezik a Földön. A legtöbb kínai számára mi európaiak nagyjából olyanok vagyunk, mint ahogy egy átlag szlávra tekintettek a náci Németországban. És ahhoz képest minket fehéreket még tartanak valamire!

  De az igazi gond nem az, hogy Kína mit csinál.
  A fő gond az, hogy igazából roppant egyszerűen tudnánk küzdeni ellene. És ehhez nem kellene más, mint hogy MAGUNKAT rendbe rakjuk. Megfelelően kizárjuk a mai woke agymenést, a szocialista/kommunista szólamokat, a klímahisztit, a feminizmust, a multikultit és hasonlókat. Igaz, ezeket jórészt Kína pénzeli, de nem lenne nehéz ezeket az aktivistákat, politikusokat elzavarni a fenébe. Utána tudnánk élni normálisan, és még Kínától sem kellene tartanunk.
 • NEXUS6
  #24
  Ki szempontjából valódi ok? Kik azok az "ukránok"?
  Értsd, ez amit írsz persze igaz minden egyes ukrán állampolgárra, mindegyik a NATO-hoz, EU-hoz akar csatlakozni?
 • Sequoyah
  #23
  " Azért mert az ukránok csorbították az orosz nemzetiségű ukrán állampolgárok jogait, őket atrocitások érték, az ukránok nem tartották be a Minszki-megállapodásokat és nem azért mert a szakadár Dombasz/Krím térségben az ukrán nemzetiségűek hogy érezték magukat."
  Ez a hivatalos allaspontja az Oroszoknak, nem a valodi oka. A valodi ok az az, hogy az Ukraon onallosodni probaltak, es kilepni az orosz baballam szerepebol. Az oroszok pedig fenn akartak tartani az Ukranok feletti kontrolljukat.
  Ennyi, ez egy szimpla szabadsagharc. Az ukrajnaban elo oroszoknak semmi kozuk ehhez, ok ugyanugy elutasitjak ezt a haborut, mint a tobbi ukran.
 • NEXUS6
  #22
  Nincsen már gyártásban a bevetett nyugati technikák nagy része.
  Pl. Leopard 2-t gyártását befejezték, az új harckocsi még fejlesztés alatt van. Abrams, dettó. Stinger is még ide tartozik, meg a nem bevetett csúcs technológiák, B-2. F-22. Ha az amcsik ezeket elveszítik, egyhamar nem lesz helyette másik.
  A T-72 meg egyéb russzki tankok viszont olyanok, mint a Zsiguli volt, évtizedek óta valamilyen szinten gyártogatgatják őket.

  155 mm tüzérségi lőszer. Az USA-ban, EU-ban nincs megfelelő lőpor, robbanóanyag gyártási kapacitás, ezek bővítése évekbe tellik. Megjegyzem,amikor bizonyos orosz vegyi ipari termékeket, alapanyagokat, amelyeket a sajtó szerint elsősorban műtrágyák előállításához használunk, kitiltottunk/szankcionálunk, az egyben azt is jelenthei, hogy az előbbiek előállítása, biztosítása is nehézségekbe fog ütközni.

  1. Svédország már 10 éve is jobban "NATO ország" volt, mint Ukrajna valaha is lesz, a skandináv országok eddig is gyak NATO együttműködő országok voltak. Efektive egy papírról van most tehát szó. Azonban ez egy másik kérdés, nem mosnám össze a skandináv/ukrán NATO tagság kérdéskörét.
  2. Ezt honnan gondolod? Amúgy itt szintén nem összemosható ezzel az, hogy miért is indult valójában a háború? Azért mert az ukránok csorbították az orosz nemzetiségű ukrán állampolgárok jogait, őket atrocitások érték, az ukránok nem tartották be a Minszki-megállapodásokat és nem azért mert a szakadár Dombasz/Krím térségben az ukrán nemzetiségűek hogy érezték magukat.

  Kína és Oroszország szembeni konfliktus. Gyakorlatilag kisarkítva és összegezve azért veszítjük el (az USA és az EU) folyamatosan a pozícoinkat velük szemben, mert nem az ellen játszunk, amit ők képviselnek, akarnak, hanem az ellen, amit mi gondolunk róluk. Nem azt mondom, hogy szentek lennének, vagy ne lennének meg az érdekeik. Kisarkítva egyszerűn a nyugati politikusok, szinte mindegyik, lekezelően bánnak velük, gonoszabbnak és hülyébbnek állítják be a vezetőiket, mint amilyenek valójában. Miközben az érdekeiket és álláspontjukat sokkal egyértelműbben kommunikálják annál, mint azt szinte bármelyik nyugati politikus, vezető is teszi. ha egy marha egyértelmű embert nézel hülyének, akkor valszeg te vagy a hülye.
 • manypet
  #21
  "Ergo, elhúzódó anyagháborút ezekkel az eszközökkel nem lehet megnyerni."
  Ezek a gyártókapacitások most is megvannak nekik.

  "Nyugat ugyanakkor még mindíg vakaródzik a legegyszerűbb eszközök gyártását tekintve is, gyak 155 mm tüzérségi lőszer gyártását sem tudja fokozni."
  Éppen most csinálják. Nyugaton nem technikai meg pénzügyi kérdés ez. Hanem politikai. A szocdem vezetés mindig is tutyimutyi volt. És most szociáldemokráciában vannak ők is. Ezen belül is a balliberális "békeerők" vannak túlsúlyban, ami alig teszi lehetővé a komoylab fejlesztést. De ez politikai ok, nem gazdasági vagy technológiai. Ha akarnák, simán tolnának annyi eszközt, amennyit nem szégyellnek.

  "1. NATO csatlakozás megakadályozása, 2. orosz kötődésű ukrán állampolgárok védelme (lásd, nácitlanítás), 3. Ukrajna katotani potenciáljának megsemmisítése (demilitaritózálás)."
  1. Ugyan Ukrajnánál bejött, de helyette mások csatlakoznak. Így összességében nem jó nekik.
  2. Részben. Ezen területeken valóban döntő részben oroszok laktak. De Ukrajna mintegy felében van számottevő, tehát 10-20% körüli, avagy afeletti orosz kisebbség. Azok maradnak Ukrajnában, még durvább atrocitásoknak kitéve.
  3. A haditechnikában nincs gondja Ukrajnának. Az emberveszteség, amit írtál, az viszont maximálisan igaz. Ebből a szempontból Ukrajna valóban ki lett ütve.

  Félreértés ne essék, nem mondom, hogy az USA ne akarna világuralmat. Akar, ez nyilvánvaló. De ettől még Kína minden cselekedete a nyugaton egyértelműen az a célt szolgálja, hogy gyengítse azt. Óriási pénzeket tol a nyugaton működő propagandába, felforgatásba, ami sajnos működik is. A nyugati gazdaság csődközeli helyzetben, a gyártás legtöbbje nem nyugati országokban van, a technológia jó része már nem (csak) nem nyugaton van. Mellette a népességet gyakorlatilag kicserélik, a lecserélő lakossággal állandó zavargások, belső megosztottság, korrupció, a társadalom kiherélése, a fiatalok megnyomorítása, stb. Ez mind Kína érdeke.

  Napóleon mondta anno:
  "Hagyjuk Kínát aludni, mert ha felébred, megrázza az egész világot"
 • manypet
  #20
  "Látom te nagyon sok nyugati bulvár cikket (propagandát) olvasol."
  Nyilván. Bár remélem, le tudod írni, milyen forrásokra is gondolsz, mikor ezt feltételezed.

  "alulmaradtak a többszörös fölénnyel, ámde igénytelen szovjet harckocsikkal, géppuskákkal szemben"
  Már itt vérzik az érved. Attól, hogy az orosz tank igénytelen volt, még nem jelenti, hogy rossz vagy nem korszerű. A harceszközök terén éppen az igénytelenség, a robusztusság a hatékony. Tehát az orosz tank bizony minőségi fölényben volt a némettel szemben elég sokáig. Később a Tigris és Párduc esetében sem maradtak el igazán. Volt egy év kb., amíg igen, de nem véletlenül fejlesztettek a ruszkik is. Tudták, hogy ha nem hoznak egy szintet, akkor a modern német tankok lenyomják őket a technológiával. Ezért ők is hozták a JSZ-1/2 tankokat, meg a T-34/85-öt. Ja, és a német tankok csak a háború elején voltak problémásak a tél miatt. Később már figyeltek ők is erre.

  "Ilyen nagy mennyiséggel szemben hogyan tudott volna védekezni az ország?"
  Úgy, hogy mondjuk a hadsereg is beszáll a harcba. De az ugye nem szállt be. Az 56os forradalom csak egy kis lázongás volt egy valódi háborúhoz képest. A sok tank csak azért kellett, mert tartottak tőle, hogy a magyar hadsereg is beszáll.

  "Ki akarna venni 100 elavult tankot, ha az árukból lehet venni 30 legfejlettebb változatot, még ha a 100 darabnak lehet nagyobb a harcértéke? Hát elárulom: senki."
  Ki akarna venni 30 F-16ost, ha annak az árából lehet venni 100 F-4-est?
  MINDENKI!
  Ki akarna venni 30 M1A2-t, ha annak az árából lehet venni 100 M60-at?
  MINDENKI!
  Ki akarna venni 30 F-35öst, ha annak az árából lehet venni 100 F-16ost?
  MINDENKI!
  De nyugodtan ereszd össze a 100 M60-asodat 30 Abrams-el. Megnézem, mi marad belőlük. Az Abrams 3 kmről szemből kilövi az M60-at, míg az M60 még 1km-ről sem tudna neki lényegében ártani a 105ös löveggel. A Sivatagi Viharban a mozgásképtelenné vált és magára hagyott Abrams tankokat sokszor a másik Abramsok a 120-as löveggel sem tudták kilőni még közelről sem, úgy kellett őket felrobbantani. Vajon az 1 generációval gyengébb M60as mit érne ellene? Persze, kilőhető minden. Csak nem mindegy, milyen eséllyel. De ha gondolod, gyárts 1000 darab T-34est, én meg odaállítok 30 darab Leopardot. Megnézzük, mennyit számít a mennyiség a minőséggel szemben.

  "Mert egyrészt az európai országok megszabadultak a már amúgy is egyre nagyobb nyűgtől"
  Olcsó nyersanyagoktól? Helyette drágábbat vásárolnak? Tényleg mekkora főnyeremény! :-) Így Kína szerzi meg az olcsó nyersanyagokat, és ezáltal még olcsóbban fog gyártani, azaz az európai gyártók még jobban lemaradnak, mert még úgy sem lesznek versenyképesek. Remek!

  "egy rakás elavult hidegháborús fegyvertől szabadultak meg"
  Tudod, ezeket az elavult fegyvereket le is lehet ám szerelni. És akkor az anyag megmarad, nem pedig egy roncstemetőben végzik. És úgy még olcsóbb is lesz. De akár saját maguk is használhatják lőtéren ezeket. Szóval semmilyen előnyük nem volt abból, hogy átadták ezeket.

  "az így megüresedett helyeket meg majd kipótolják jó kis legújabb amerikai haditechnikákkal"
  Mégiscsak jó a modern technológia? :-)

  "Az igazi vesztes Ukrajna."
  Én is ezt írtam.

  "Remélem azzal azért tisztában vagy, hogy Ukrajna pl. a szovjetúnió szétbomlásáig nem is létezett"
  Igen, tudom. És? Most már van.

  "Putyin igazából csak azt vette vissza, ami mindig is Oroszország része volt."
  Igen, ezt eddig is tudtam. De miért írod le? Ettől még az oroszoknak nem érte meg. Majd akkor éri meg, ha végleg megszerzi ezeket a területeket, majd utána kibékül Európával és újra kereskedik vele. Csak ez Kínának nem érdeke.

  "Magyarország például több szomszédos állammal egyezményt írt alá, hogy Magyarország utólag továbbra sem tart igényt a trianoni békediktátum során elcsatolt területekre."
  Sajnos ez igaz.

  "Putyin ezzel is számolt."
  Nem hinném. Eleve az, hogy beküldte a csapatait "kiránduló-felállásban", az egyértelműen arra hajaz, hogy nem számított ellenállásra. Az lehetett a terve, hogy gyorsan megszállja Ukrajnát, a nyugatot kész tények elé állítja, és mire a nyugati propaganda működésbe lépne, már vége van az egésznek. Így nem lettek volna szankciók, elhúzódó háború, stb. De lettek. A hadsereg parancsnokainak váltogatása sem azt mutatja, hogy számolt ezzel a lehetőséggel.

  "Ezek az embargók/szankciók megkerülhetőek."
  Nem mindegy, hogy minél. A C64et behozták, akkor, amikor nyugaton már az IBM gyártotta a 25 MHzes procikat. Egy évtizedes lemaradás volt már akkor is. Nem volt véletlen, hogy a nyugati fegyverekkel szemben az orosz eszközök mindig vesztettek. A technológiai lemaradás ezt hozta. És be lehet vinni eszközöket, de az csak végtermék. Drágább is behozni, nehéz is, bizonytalan is az ellátás, ráadásul mire megszerzik, már van annál is újabb. Gyártani meg még kevésbé tudják, mert a szükséges gyártókapacitást bevinni, a modern gyártóeszközöket becsempészni, majd abból saját gyártósort csinálni meglehetősen nehézkes.

  "Én úgy gondolom, hogy ezt 100%-ban nem is lehet megvalósítani."
  Szerintem sem. Szükségünk van az oroszokra. Esetleg másik lehetőségként Afrikát meg a Közel-Keletet kell újra uralnunk, de ez a mai szocdem bandával elképzelhetetlen.

  "akkor Kína teljesen elszigetelődne és az USA-val fojtatott gazdasági harcban lehet alulmaradna."
  Sokkal valószínűbb, hogy az USA szigetelődne el. Jelenleg Kína jó kapcsolatot ápol Afrika 90%-ával, van pár szövetségese Dél-Amerikában, illetve a Közel-Kelettel is sok országgal. Azaz éppen a számára szükséges nyersanyagot tartja a kezében. Az USA számára a saját nyersanyaga elég, de exportra már kevés. Az EU meg megszívná nyersanyag hiányában, ha még a szibériai területek is Kína "kezében" lesznek.

  "Hallottam dolgokat, hogy még a kárpátaljai magyarok is szidták a Zelenszkijt."
  Nem is kicsit.
 • NEXUS6
  #19
  A technológiai fölény kérdése a háborúban úgy kerülhet elő, sőt elsősorban szerintem ami fő szempont, nem az hogy mennyivel jobb a másik fél eszközeinél, hanem hogy milyen számban pótolható a veszteség, akár növelhető a termelés?
  A nyugati, viszonylag magasabb képességet képviselő eszközökről általában elmondható, hogy ugyan valóban jobb harcértéket jelentenek azonos kategóriát tekintve, de gyak béke beszerzések, az az drágák, tele vannak a háborúban már nem használható, felesleges képességekkel, és főleg a gyártásuk újboli beindítása, ha már az lezárult, gyak lehetetlen. Ez a szervizelésük kérdését is vastagon érinti.
  Ergo, elhúzódó anyagháborút ezekkel az eszközökkel nem lehet megnyerni.
  Hasonló tapasztalatot jelent a II. VH németek technikai fölényre törekvése esetében, de az persze más oldalról mutatja a túl drága eszközök háborúban megjelenő hátrányát.
  Jelenleg az oroszok felpörgették a haditermelést úgy, hogy igazából nem is álltak át hadigazdaságra, de ezeket a viszonylag egyszerűbb eszközöket nem jelent kihívást nekik gyártani. A Nyugat ugyanakkor még mindíg vakaródzik a legegyszerűbb eszközök gyártását tekintve is, gyak 155 mm tüzérségi lőszer gyártását sem tudja fokozni. Drágább, raktárból kisöpört eszközök ugyanolyannal pótlása pedig szóba se kerül.

  Győzelem kérdése, viszonylagossága. Ezen én mindíg csodálkozom, hogy egyesek nem olvassák/nézik azt amit Putyin a TV-ben bejelentett a háború kitörésekor, hogy mik a célok!? :O
  Ezek, gyak 1. NATO csatlakozás megakadályozása, 2. orosz kötődésű ukrán állampolgárok védelme (lásd, nácitlanítás), 3. Ukrajna katotani potenciáljának megsemmisítése (demilitaritózálás).
  1. Amíg a háború folyik ez szóba sem kerül, vagyis elérték. A békét nyilván csak olyan feltétellel fogják megkötni, amibe ezt belefoglalják.
  2. Az orosz irányultságú területeket elfoglalták, vagyis ez a pont is pipa.
  3. A korábbi főleg szovjet eredetű eszközök gyak nagyrészt megsemmisültek, elfogytak. Most a nyugatiakat használják már jobbára, azonban az okozott emberveszteség akkora, hogy kimondható, hogy a közeljövőben még egy akkora háborút, mint a mostani Ukrajna már nem lesz képes folytatni. Ergo. ez is pipa. Ezek az orosz célok, eredmények, ezek nem viszonylagosak.
  Viszonlyagosak viszont az uktrán eredmények. Oroszok kiúzése a '91-es határok mögé szorítása, hát messzebb vannak tőle mint 1 éve. Aztán azok a nyilatkozatok is elég érdekesek, amelyek kb azt jelenti, hogy az oroszokönként vonuljanak ki, Putyin mondjon le/ítéljék el a háborús bűnösöket, fizessenek kártérítést, őket meg azonnal vegyék fel a NATO-ba/EU-ba. Na ez viszonylagos, bár én inkább a totálisan megalapozatlannak mondanám, tekintve, hogy az elmúlt 1 évben nem történt semmi olyan a harctéren, ami ezeket a követeléséeket, gyak feltétel nélküli megadásról szóló ultimátumot, megalapozná.

  Hááát, szerintem meg Kína nem tör világuralomra. Nézzük, milyen kategóriák vannak,a világ vezető hatalma lehet:
  - Abszolút legerősebb hatalom, világbirodalom (lásd Brit birodalom fénykorát),
  - Hegemón hatalom (lásd USA 90-es években)
  - Domináns hatalom (lásd USA kb most)
  - Rangsor szerint legerősbb hatalom (Kína)
  Kína célja, hogy rávegye arra az USA-t, hogy ne csináljon úgy, mintha még mindíg hegemón hatalom lenne. Fejezze be a diktálást, hanem kezdjen el érdemben együttműködni a többi nagyhatalommal, ebbe beleértve Kínát, Indiát sőt akár Oroszországot is és a biztonsági kérdéseket így döntsék el és ne a Fehérház Ovális-irodájában. Kb ennyi. Ez a "világuralomra törés" az aktuális világhatalommal valóban, vagy névleg rendelkező angolszász nagyhatalomnak a PR gumicsontja, amivel megindokolja, hogy miért jogos egy másik, nála gyengébb nagyhatalmat megtámadni, vagy háborúra kényszeríteni. A napoleoni háborúk, I. II. VH, hidegháború, az azóta eltelt időszak után nem igaz, hogy ez a másik fél "világuralomra töréssel" való megvádolása az angolszászok által, akik amúgy a világuralmat ténylegesen birtokolják és ezért mindent hajlandóak megtenni, még mindíg valakinek bejön. :O
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.11.16. 09:58:53
 • Nagybela28
  #18
  Látom te nagyon sok nyugati bulvár cikket (propagandát) olvasol. Mindjárt el is mondom, hogy miből gondolom ezt.

  1. „Annyi volt csak a mondandóm ezen része, hogy bizony szükséges a technológia. Anélkül hiába lenne az ukránoknak 10X annyi tankja, hiába lenne meg a 3Xos vagy több erőfölény.”
  Ha megnézzük a történelmet, az oroszoknak mindig is az volt a harcmodoruk, hogy „sok lúd disznót győz”. A második világháború idején a németek kifinomult haditechnikái (tankok ágyúi, géppuskák besültek a kemény tél miatt) alulmaradtak a többszörös fölénnyel, ámde igénytelen szovjet harckocsikkal, géppuskákkal szemben. Pont az igénytelenségük volt az előnyük, illetve az, hogy olcsón rövid idő alatt sokat lehetett gyártani belőlük és egyből küldeni a frontra, amit nyilván a német csapatok már nem tudtak ellensúlyozni.
  De mondhatnám az 56-os forradalmat is, amikor a vége felé több, mint 1000 harckocsival szállták meg az országot (többszörös túlerőbe voltak), hogy leverjék a forradalmat. Ilyen nagy mennyiséggel szemben hogyan tudott volna védekezni az ország? Összehasonlításképpen kb. ennyi harckocsival szállták meg az országot a második világháború idején.

  2. A nyugati országok azért promózzák a fejlett haditechnikáikat (elsősorban az USA), mert ők inkább exportra szánják. Ebből csinálnak pénzt. Ki akarna venni 100 elavult tankot, ha az árukból lehet venni 30 legfejlettebb változatot, még ha a 100 darabnak lehet nagyobb a harcértéke? Hát elárulom: senki.

  3. Az előző gondolatomból kiindulva pontosan erről szól ez a háború, akárhogy fog alakulni a jövőben ez, az biztos, hogy az USA meg az európai országok már most nyertek/profitáltnak. Hogy miért? Mert egyrészt az európai országok megszabadultak a már amúgy is egyre nagyobb nyűgtől, hogy egy rakás elavult hidegháborús fegyvertől szabadultak meg, az így megüresedett helyeket meg majd kipótolják jó kis legújabb amerikai haditechnikákkal. Putyin meg azért fog nyerni, mert ő már a háború megkezdése előtt fejben végigzongorázta az összes lehetséges forgatókönyvet. Ha nagy lett a volna a kudarc kockázata, bele sem vágott volna. És igen, ahogy a kolléga is írta lentebb, Oroszország ha kell évtizedekig el tudja húzni ezt az állóháborút komolyabb veszteségek nélkül. Csak kíváncsiságból megnéztem a wikipédián az Orosz haderőt. Nekik van 32 800 db harckocsijuk, 3386 db légvédelmi ezközük, Ágyúk, tarackok, aknavetők (30 045 db), Önjáró lövegek (6 010 db), Nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerek (879 db).
  Ha egész Európa összes országának a haderejét raknánk össze, akkor sem biztos, hogy összejönne ez a létszám. Ha Oroszországban teljes mozgósítást rendelnének el, Ukrajnából por sem maradna. Ha 40.000 tank megindul egy ország ellen széles frontszakaszon azt hogy állítod meg? Egyesével kilövöd RPG-vel? És akkor az atomfegyverekről még nem is beszéltünk. Az igazi vesztes Ukrajna. Nem elég, hogy gazdaságilag teljesen kimeríti, ráadásul az ország egy része rommá van lőve, nem beszélve a rengeteg hitelről, amit a nyugatnak kell majd visszafizetni. De miből, ha romokban a gazdaság? Sokan akik elmenekültek, azért nem akarnak soha visszaköltözni Ukrajnába, mert semmijük nem maradt ott, inkább nyugaton próbálnak szerencsét (egyébként igen a nyugat a munkaerőből is profitál).

  4. „Az orosz győzelem csak viszonylagos. Ugyan területeket szereztek.”

  Remélem azzal azért tisztában vagy, hogy Ukrajna pl. a szovjetúnió szétbomlásáig nem is létezett, akárcsak Szlovákia. Érdekes videó: link A háborúban kérdéses területek (Krím, Donyeck, Luhanszk) mindig is Oroszország részét képezték, csak a rendszerváltáskor a zűrzavaros helyzetet kihasználva pár nyugati érdekeltségű politikus (pontosan nem tudom, hogy melyik, talán Jelcin) az újonnan bábállamként létrejövő Ukrajnának adta az inkább orosz kisebbség lakta Donyeck, Luhanszk, Krím térséget. Putyin igazából csak azt vette vissza, ami mindig is Oroszország része volt. A nyugat ezt a háborút úgy állítja be, ha Zelenszkij feladta volna, már rég Németországnál tartana a frontvonal, addig jutottak volna az Oroszok vagy tovább. De nem csak ez az egyetlen esemény, amit a rendszerváltás utáni zűrzavaros időszakában elkövettek. Magyarország például több szomszédos állammal egyezményt írt alá, hogy Magyarország utólag továbbra sem tart igényt a trianoni békediktátum során elcsatolt területekre.

  5. „Az európai piac jó neki. Most ezt elvesztette”

  Putyin ezzel is számolt. A hidegháború idején volt embargó bizonyos termékekre, amiket nem lehetett a vasfüggöny túloldalára exportálni. De leleményes emberek ezt is megoldották: A Commodore 64 számítógépet alkatrészenként behozták az NDK területére (mivel egészben nem lehetett a tilalom miatt), majd ott összeszerelték és adták is tovább. Ezek az embargók/szankciók megkerülhetőek. Putyin azzal is számolt, hogy a nyugatnak nagyon sok pénzébe/idejébe fog kerülni az Orosz energiáról való leválása. A mai napig nem történt meg, csak részben. Én úgy gondolom, hogy ezt 100%-ban nem is lehet megvalósítani.

  6. „ amelyik viszont nem szövetségesként tekint az oroszokra, hanem egy hosszú távon meghódítandó szibériai területre.”

  Ezt az elméletet én is olvastam már valahol, ez tipikusan ilyen nyugati propaganda. Ha ez bekövetkezne, akkor Kína teljesen elszigetelődne és az USA-val fojtatott gazdasági harcban lehet alulmaradna. Ezt nem kockáztatná be Kína.

  7. Végezetül az is megérne egy misét, hogy mi lehetett Putyin igazi indítéka a háborúval kapcsolatban, amiről a nyugat nem beszél. Elképzelhető, hogy az orosz ajkú kisebbségekkel nem bánt kesztyűs kézzel az Ukrán vezetés. Hallottam dolgokat, hogy még a kárpátaljai magyarok is szidták a Zelenszkijt.

  Utoljára szerkesztette: Nagybela28, 2023.11.15. 20:42:37
 • manypet
  #17
  Sok igazság van abban, amit írsz. De talán félreérthetően írtam. Annyi volt csak a mondandóm ezen része, hogy bizony szükséges a technológia. Anélkül hiába lenne az ukránoknak 10X annyi tankja, hiába lenne meg a 3Xos vagy több erőfölény. Tehát első a technológia, és ha abban versenyképesek vagyunk, utána fog dönteni a mennyiség. És csak ettől a ponttól van igazad. De ott igaz, amit írsz.

  Az orosz győzelem csak viszonylagos. Ugyan területeket szereztek. De nem annyit, mint akartak, és nem valósult meg az sem, amit akartak. Mégpedig az, hogy egy bábállamuk legyen mellettük. Helyette kaptak egy ellenséges országot, meg még néhány ország NATO tagállam lesz, tehát ott is NATO erők és fegyverek lesznek. Ami neki stratégiai szempontból nem jó. Meg gazdaságilag sem, hogy Európával összebalhézott. Európa nem akarja Oroszországot meghódítani, gyarmattá tenni, mégis tud neki nyersanyagot eladni. Az európai piac jó neki. Most ezt elvesztette és kapott helyette egy kínait, amelyik viszont nem szövetségesként tekint az oroszokra, hanem egy hosszú távon meghódítandó szibériai területre. Szóval Putyin terve, hogy gyorsan megszállja Ukrajnát és bábállamot rak oda, bedőlt. Ez nem igazán jó nekik. Kellene oda nekik az Európai piac.

  Igen, teljesen egyetértünk Kínával kapcsolatban. Tajvan szempontjából is, csak azt kihagytam a felsorolásból. :-) Kína gyakorlatilag azt csinálja, mint amit anno a Szovjetunió. Világuralomra tör. Csak sokkal hatékonyabban teszi.
 • NEXUS6
  #16
  Az összfegyvernemi, összhaderőenemi hadviseléshez írott résszel igazából nem tudok egyetérteni. Ukrajna is kapott elég jó tüzérséget, rakétatüzérséget, légi csapásmérő képességet, gyalogsági páncélozott harcjárműveket, és ami a legfontosabb valós idejű precíz felderítési adatokat, mondhatni a légierőn kívül mindent, még se jött össze. Akkor sem, amikor a klasszikus áttőrésre irányuló műveletet csinálták (tüzérségi előkészítéssel, lépcsőzve, ahogy kell), és akkor sem, amikor mással próbálkoztak (beszivárgó, alaegységszintű gyalogsági erőkkel). Miért is? Szerintem ennek nem volt egy túl bonyolult oka, egyszerűen nem tudtak az áttöréshez szükséges 4X erőfölényt generálni, pont ahogy az oroszok sem tudnak. Most a háború utóbbi 1 évéről beszélek.
  Ha elkezdik az erőket összpontosítani, akkor nagytávolságú, elsősorban rakétatüzérséggel csapást mérnek rájuk, a valós idejű felderítés meg eleve lehetetlenné teszi, hogy harcászati, hadműveleti meglepetéssel éljenek, mindkét oldalról.

  Ezért aztán megy a felőrlés. És ezzel viszont egyetértek, ebben a leosztásban már nincs esélyük az ukránoknak. Az oroszok, ha minden marad így, akár bármeddig is, akkor mondhatni ők már nyertek. Gyak takaréklángon bármeddig tudják ezt a konfliktust csinálni, márpedig addig Ukrajna sem az EU-hoz, sem a NATO-hoz nem tud csatlakozni.

  A Kínai okfejtéssel is egyetértek. Ráadásul miközben az év elején még igazából esélyük sem volt egy Taiwan elleni sikeres akcióra, most, hogy az USA hadereje egyre inkább más hadszintereken kerül lekötésre ez egyre inkább valós, lehetséges forgatókönyvvé válik. És már ott is vagyunk a III. VH-nál. :O

  És még egy kis extra. A kínaiak gyak az USA saját területén kezdtek népirtásba. Gyak korlátlanul nyomják át az alapanyagokat az USA-ba a fentanil nevű kábszerhez, amitől 10 000 számra halnak meg amcsi fiatalok, elsősorban.
  "Az amerikai szövetségi drogügynökök 2022-ben annyi fentanil néven ismert kábítószert foglaltak le, amennyi elegendő lenne valamennyi amerikai megöléséhez."
  LINK
 • NEXUS6
  #15
  "Senki nem hitte, hogy az orosz hátország ennyire immunis hónapokon át napi több száz ember elvesztésére."
  No offence, de max az nem hitte, okozott neki meglepetést, aki nem ismerte az orosz történelmet. Nem látom előnynek, de ez az orosz társadalom tulajdonsága, amit tudomásul kell vennünk, el kell fogadnunk, és ha háborúba keveredünk velük az tényleg iszonyat lesz, ahogy az ukránoknak is az, mert nekünk nincs annyi feláldozható emberünk. Mi lesz a megoldás, az amit Zaluzsníj is felvetett, robot katonák?

  "Nem értek egyet. A Nyugatnak vannak repülőgépei, amik Ukrajnának nincsenek."
  Miért nem nyomják szét az ukránok az orosz légierőt? Ja, mert az orosz légierő eleve nem megy jelentős számban Ukrajna fölé, mert ahhoz még mindíg elég erős az ukrán földi telepítésű légvédelem, hogy ezt megkockáztassák. Így aztán ennek előnyét továbbra sem tudják igazán kihasználni az oroszok.
  És ugye csak megjegyzem, hogy az ukrán földi telepítésű légvédelemhez képes csak egy országnak van erősebb GBAD háttere a környéken. Úgy van Oroszországnak . Szal ha nem is negligálja teljesen ez a NATO légierőt, de jelentősen árnyalja a képet (lásd még ugye Szerbiában is csak lelőttek egy lopakodót).
  Légierővel önmagában nem lehet továbbra sem uralni egy országot, lásd még a nyugat afganisztáni, iraki kalandjai. Oda kell menni, át kell magad verekedni azon a szemét aknamezőn, túl kell élni, ha csak kecskepásztorok is lőnek rád és kitűzni azt a zászlót a falusi polgármesteri hivatalra.
 • nirriti
  #14
  "vásárlóegyenértéket számolva az orosz gazdaság a németet is leelőzi" Maximum Moszkvávan meg Szentpéterváron ahol próbálnak lépést tartani a világ többi részével és ott költik el a legtöbb péznt. Az oroszok 20%-ának a budija kint van az udvaron. A háztartások 27%-ában nincs bevezetve a gáz ami csak azért irónikus mer elvileg kurvasok van nekik és szinte ingyér tudnák szolgáltatni. Vannak olyan helyek dögivel ahol "fürdőházba" jár az egész falu ha tisztálkodni akar meg a folyópartra járnak mosni. Guglin vannak képek dögivel ha keresel.
  Vezetékes víz sem feltétlenül elterjedt a házakon belül vidéken. Helyette jár az egész falu a kúthoz vizet hordani.
  De egy valami van amiben kétségkívül nincsenek lemaradva.
  Akárhány videot látok még a világvégi lepukkant orosz falvakban omladozó házakban nyomorgó embereknél is nagy képernyős lapos tévéken nézik a propagandát.
 • manypet
  #13
  "Senki nem hitte, hogy az orosz hátország ennyire immunis hónapokon át napi több száz ember elvesztésére."
  Ezt csak azok az ostobák nem hitték, akik nincsenek tisztában, mit is jelent Oroszország meg az orosz emberek mentalitása. Akinek minimális fogalma volt az oroszokról, az tökéletesen tudta, hogy ez meg se kottyan nekik.
 • manypet
  #12
  Abban tévedsz, hogy az ukránokat veszed alapul, némi nyugati fegyverrel. Csakhogy ezeket a nyugati fegyvereket nyugati koncepción belül lehet hatékonyan használni. Nincs itt gond a nyugati nehéztankokkal meg a többi eszközzel, kiválóan megállják a helyüket. Feltéve, hogy a tervezett koncepcióban használják őket! Csakhogy Ukrajnában nem ez történik. Ezek a tankok például arra lettek tervezve, hogy a légierő pusztítása után törjenek át és söpörjék el a megmaradt ellenséget, együttműködve az előretörő gépesített gyalogsággal, meg megtámogatva a légi szállítású erőkkel, plusz hátulról folyamatosan támogatva őket tüzérséggel meg harci helikopterekkel. Nos, a felsoroltak közül Ukrajna egyedül a tankokat kapta meg megfelelő számban, és persze ott sem egy típust, hanem többet egyszerre. Úgy meg nehéz egy koncepciót megvalósítani, hogy csak egy eleme van meg, a tucatnyi többi meg hiányzik.
  Ezek a tankok, sőt, az egész rendszer a Sivatagi Viharban tökéletesen működtek a tervezett koncepció szerint. Kiválóan bizonyították, hogy arra, amire tervezték őket, tökéletesek. Csak ha a helyzet másként alakul, és nincs meg a NATO által megálmodott összfegyvernemi harc feltétele, akkor bukik az egész. De ez valójában nem az eszközök hibája, hanem az alkalmazásuk mikéntje okoz problémát. Tehát nem a sok lúd disznót győz lesz a megoldás. Az irány jó, amit a nyugati fegyvergyártók csinálnak. Csak az eszközöket nem ilyenre és nem így tervezték.

  De igazából ennek a háborúnak nem is a megnyerése a cél. Az oroszoknál még csak-csak, ők valóban jól akarnak ebből kijönni, de nem fog sikerülni, maximum csak részeredményeket elérni. Az ukránok is jól akarnak kijönni, de nekik erre semmilyen esélyük nincs, ők mindenképpen veszteni fognak. Az USA-nak és haverjainak viszont eleve nem is volt célja megnyerni ezt a háborút. Tudják is, hogy nem lehet az oroszok ellen. A céljuk az oroszok gyengítése, meg a fegyverek óriási adófizetői pénzeken való legyártása volt eleve. Kellett nekik egy ukrán konfliktus és kész, mint ahogy kellett nekik az afgán is annak idején. De hosszú távon ez nekik sem jó valójában. Aktuálpolitikai meg aktuális gazdasági előnyök érdekében beáldoznak hosszú távú előnyöket. Mint ahogy az EU is, csak nekik még rövid távon sincs ebből hasznuk. Tehát igazából egyik félnek sem jó a résztvevők közül.

  Egyetlen ország van ,amelyik mindenképpen hasznot húz az ukrán háborúból. Az pedig Kína. Az oroszok gyengülnek és a szankciók miatt nekik adják el az ásványkincseiket, ezáltal Kína olcsóbb nyersanyagokhoz jut. Az EU szintén gyengül a szankciók miatt, a drágább ásványkincsek miatt az ipara még nagyobb hátrányba kerül, és ez megint Kína érdeke. Az USA ugyan rövid távon némi előnyt szerez gazdaságilag, de hosszú távon neki is jobb lenne egy megegyezés az oroszokkal, így megint Kínának jó. Én azt sem zárnám ki, hogy Kína valamilyen szinten összeugrasztotta a ruszkikat az amcsikkal meg az EU-val, amiből csak ő jön ki jól.
 • Cat #11
  "a viszonylagos, de nem lehengerlő technikai, technológiai fölény felszívódása a mennyiségi előnnyel szemben"

  Senki nem hitte, hogy az orosz hátország ennyire immunis hónapokon át napi több száz ember elvesztésére. Ezt te előnynek látod, szerintem meg iszonyat. Jelenleg népirtás zajlik az orosz kisebbségek (dagesztán stb.) körében, melyet a Kreml követ el.

  "Az egész hibrid-hadviselésre, magas technológiára épített koncepciót a nyugatnak át kell gondolnia"
  Nem értek egyet. A Nyugatnak vannak repülőgépei, amik Ukrajnának nincsenek. Megfelelő légierő birtokában nem is kell átkelni a több kilométeres aknamezőkön. Szerbiában is elég volt a légierő, ugyanígy rég nem állna a kercsi híd, rég le lettek volna bombázva a hadianyag szállításában létfontosságú vasútállomások.
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2023.11.14. 13:58:28
 • NEXUS6
  #10
  A Nyugat az utóbbi 30 évben csak és kizárólag asszimetrikus háborúkat vívott. Sőt talán a '82-es Falklandi háború volt utoljára olyan, amikor a két oldal nagyjából kiegyenlített erőkkel, viszonylag modern fegyverekkel rendelkezett.
  Az ukrán háború rávilágított, hogy egy klasszikus szárazföldi háború bizony soha nem megy ki a divatból. És ez rémisztő.
  A sok lúd disznót győz elv, értsd a viszonylagos, de nem lehengerlő technikai, technológiai fölény felszívódása a mennyiségi előnnyel szemben, a domináns csöves tüzérség, a harcászati szinten végrehajtott gyalogos manőverek valami olyan kaotikus képet mutatnak, főleg a nyugati stratégák, szartők szemében, ami számukra soha nem is volt igazán ismert, és nagyon ritkán szembesültek vele, akkor sem feltétlenül győztesként. A hosszú heteken, hónapokon akár éveken át tartó, hatalmas emberveszteséggel járó háború eleve elkerülendőnek minősített. És igen, ugyanakkor ennek az elkerülésének az eszközei, a légierő, a precíziós fegyverek, vagy végső fegyverként a nukleáris eszközök, most nem bevethetőek.
  Az egész hibrid-hadviselésre, magas technológiára épített koncepciót a nyugatnak át kell gondolnia, ha domináns akar maradni.

  Az "igazi", harcászati szintet meghaladó támadásokat megakadályozzák a pontos felderítés alapján, a csapatösszevonásra mért csapások, és a viszonylag olcsó, kisteljesítményű, de a gyenge pontokat célbavevő dron fegyverek. A veszteségek hatalmasak, a támadás eredménye minimális, kb I. VH, szint.
 • NEXUS6
  #9
  Nos kb ez volt az EU plitikusok koncepciójának az alapja a szankciós politikára 2022 év elején történt bevezetésekor. Aztán sajnos kiderült, hogy az oroszok látszólagos alacsony GDP-jének az alapja, ismétlem LÁTSZÓLAGOS, gyak a jó piaci helyzet, versenyképesség érdekében alacsonyan tartott árfolyamú nemzeti valuta. Ami, amikor kirúgták őket nemzetközi bankrendszerből és áttértek a rubel elszámolásra ezért megemelték az árfolyamot is, egyszercsak kilőtt és az új értékelések szerint a gazdasága nemcsak bekerült az első 10-be, hanem vásárlóegyenértéket számolva az orosz gazdaság a németet is leelőzi. Azok a szankciók amiket meg mi nyugatiak bevezettünk érintik ugyan az orosz gazdaságot, de ugyanakkor összhatásában lehet, hogy ránk sokkal rosszabb hatással vannak.
 • NEXUS6
  #8
  Valszeg az Kindzsal azért kicsit más, mint a SRAM volt anno. 10X hatótáv meg 3X sebesség. Szerintem nem ugyanaz a liga.
  Az, hogy az Iszkander lehetett a Kindzsal fejlesztésének alapja nem igazán von le abból semmit, hogy ezáltal a russzkik rendelkeznek egy rendszeresített és harctéri körülmények között kipróbált, légi indítású hiperszonikus rakétavegyverzettel, az usákok meg momentán nem.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.11.14. 11:00:22
 • t_robert
  #7
  Azért a mostani modernebb fegyverek árai már az oroszoknál se sokkal olcsóbb, mint nyugaton. Egy ARMATA tank ott is belekerül úgy 20-30 millió dollárba. mint ahogy mondjuk egy SZU-57 is lazán 40 millió dollár körül van. Mondjuk a nyugati megfelelőjük meg belekerül 1,5-2-szer annyiba. Bár minőségben vélhetően a nyugati eszközök tényleg jobbak. Nem véletlen, hogy számos orosz modernebb fegyver simán ott maradt a prototipusok szintjén. Esetleg gyártottak belőe mondjuk két tucatot. Persze két tucat tank vagy repülő nem határozza meg egy ország katonai színvonalát, ha mellette 10 ezer 40-50 éves technika adja a túlsúlyt. Ráadásul a mai fegyverekkel simán leszedik a repülőket, vagy akár egyetlen páncéltörő rakétával kipicsázza egyetlen katona is a 30 millió dolláros tankot. Egyszerűen kiderül, hogy igen jelentősen visszaesett például a tankok és egyéb páncélos eszközök eszközök hatékonysága a rakéták, drónok és fejlett precíz tüzérségi eszközök mellett. Még a nyugati nehéz tankokról is kiderült, hogy ha rosszul használják őket könnyen kipicsázhatók. Mind a Leopard, mind a Challenger tankok csak részlegesen váltak be. Az Abrams tankok se fognak sokat javítani a heklyzeten. Nem lehet velük frontális rohamot indítani aknamezőkön keresztül. Ha odaragad a tank a lánctalp sérülése miatt, akkor hamar áldozatává válik a tüzérségnek vagy egy öngyilkos drónak. Az oroszoknak az a szerencséjük, hogy sok eszközük maradt a még a varsói szerződés korából. Bár egyre ócskább és rozsdásabb darabokat kotornak elő kínjukban a roncstelepekről. Mondjuk úgy face to face páncélos összecsapások igen csak ritkák. többnyire el se jutnak odáig igazán a tankok és egyéb eszközök, hogy összecsapjanak egymással. A drónok és a precízebb tüzérségi eszközök alaposan változtattak a háborúk eddigi technikai lefolyásán azért.
 • AndReWsss
  #6
  A szankcióktól? Érdekes.
  Kicsit sok M1-et nézel valszeg :)
 • AndReWsss
  #5
  Hát egy szar gazdaságú ország ennyit tud sajnos...
  Szumma GDP-je Oroszországnak vhol ott kullog Spanyolország és Olaszország között, ami szégyen, ha azt nézzük hányan lakják, és hogy a GDP nagy része szimplán az olajból, gázból jön, nem pedig egy magas hozzáadott értékű munkából...
 • inkvisitor1978
  #4
  A légi indítású ballisztikus rakéta ment az USA arzenálban is 30-40 éve. A B52-k hordoztak egy rakással belőlük (SRAM), de már kikoptak, mint elavult rendszerek. A légi indítású cirkálórakétákat nehezebb lelőni és pontosabbak.
 • barret
  #3
  Kell még pár szankció,aztán össze kapják magukat!
 • NEXUS6
  #2
  Hááát. Szerintem ennél azért összetettebb a kép. Lásd utolsó bekezdés, az oroszok azért maradtak eddig a kisipari, manufakturális űreszköz gyártásnál mert.
  A. Eddig erre a területre nem volt pénz. Lásd az utóbbi évtizedekben sorra felmerülő paper-ware fejlesztéseket, amelyekből semmi nem lett.
  B. Ha volt bármire is igény, azt a baráti/semleges országoktól szolgáltatás/kész termék formájában meg tudták esetleg olcsóbban venni, ergo nem kellett nekik fejleszteni.
  C. A szankciók óta az előbbire nincs lehetőség, vagy erősen beszűkültek ezek, vagy egyszerűen a stratégiai képességek kiépítése immár a politikai prioritások közé tartozik.

  És akkor ehhez tegyük hozzá a köv YT videót, aiben lehet hogy van kis csúsztatás, hiszen adott országban a mérnökképzés minősége jelentősen eltérhet,

  Azonban azt azért lássuk, hogy ugyan nem tűnik olyan nagy dobásnak egy régebbi földi indítású Iszkander rakétát felsegíteni egy Mig-31/Szu-27/30/35 repülőgépre és így kapni egy hiperszonikus rakétát, de ez pont egyel több ilyen képesség, mint ami az ellenfeleiknek van. És eszerint nekik volt ehhez olyan harcászati/hadműveleti ballisztikus rakétájuk, ami ennek alapja lehetett, mert modernizálták az ilyen képességeiket, meg volt hozzá megfelelő mérnők akikre ezt rá lehetett bízni. Az egyéb egzotikus fegyvereikről, amelyekről még azt sem tudjuk, hogy rájuk, vagy az ellenségeikre veszélyesebb, nem is beszélve: Avantgard eszköz, meg nukleáris meghajtású drón-tengeralattjáró, meg cirkáló rakéta.

  Ja és még egy dolog. Azonkívül, hogy tudjuk, hogy milyen vastagon fog a nyugati fegyvergyrtók ceruzája, pláne most, hogy a termékeikre azok szereplése ellenére/mellett felfutó igény mutatkozik, és ami ugye semmilyen szín alatt nem tekinthető korrupciónak, azt is tudtuk, már a háború előtt, hogy az a dollárnyi pénz, amit nyugaton fegyverre költenek el, az 3-5X annyi fegyvert ér ha az oroszok otthon költik el. És ez az arány valszeg a nyugati drágulásnak és az orosz hadiipar felpörgésének "hála" a mi szempontunkból kedvezőtlenül tovább romlott.

  Szal ez nem olyan egyszerű.
 • t_robert
  #1
  ja kérem egyszerre háborúzni és űrt kutatni nem igazán lehet. főleg egy olyan nem TOP gazdasággal, mint ami az oroszoknak van. Mind a két területhez három dolog kell PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ. Ha az értelmetlen háború zabálja fel a pénzt, akkor nem jut másra...