5
 • kvp
  #5
  A starlink jobb mint az osszes alternativ muholdas rendszer, mert alacsonyabban van nalluk es jobb mint a vilag vegen, foldi atjatszo lanccal mukodo GSM rendszerek, mert kevesebb hop-on megy at a forgalom. A cellularis rendszerek kozzul csak a varosi 5G GSM kesleltetese kisebb, mivel ott a torony altalaban kozvetlenul optikai halozatra csatlakozik es az 5G protocol stack is ugyanugy kis kesleltetesu mint a starlink megoldasa.

  A fenti megoldasban az a trukk, hogy a starlink software defined radio-t hasznal, tehat tetszoleges frekvencian tudnak forgalmazni es mivel a muholdak csak egy magasabban levo es gyorsan mozgo cellularis bazisallomasok, nagyon erzekeny antennakkal, igy kepesek akar a normal GSM frekvenciakon is kommunikalni, csak jo nagy (kb. 24 km-es) cellamerettel es gyakori cellavaltassal. (ha all a user a felszinen, a specialis relativitaselmelet miatt akkor is ugy erzodik a szoftvernek mintha gyorsan mozogna a "statikus" bazisallomasokhoz kepest)

  ps: A starlink kepes lenne meg felszini tv adast es akar sima wifi-t is biztositani, bar eleg jelentos mertekben zavarva (elnyomva) a tobbi felszini jelforrast. Plusz a szoftveresen iranyitott antennak miatt hasznalhato nagyfelbontasu radarkent is, valos idoben beolvasva a felszint. (adatkommunikaciorol egy frame erejeig radar modba kapcsolva majd azonnal vissza, valoszinuleg eszre sem veszik a lent kommunikalo keszulekek a kimaradast)
 • Tetsuo
  #4
  Igen, A Starlink esetében nem rossz, de földi szolgáltatókkal nem tud versenyezni ott, ahol az rendesen ki van építve.
 • Omega
  #3
  A Starlink esetében úgy sejtem pont az a nagy dobás, hogy alacsony a késedelem, mert rövidebb utat jár be a jel, mint a régebbi megoldások esetén. (pl. Iridium)
 • Tetsuo
  #2
  Ahogy a műholdas internet.
 • csicso82
  #1
  A műholdas telefon/internet a világ végén okés (tippre pl. az alaszkai vadonban vagy Szibériában egy kunyhóban) de a késleltetés én úgy tudom bazira nem "fancy" egyfajta kényszermegoldásnak jó.