14
 • kvp
  #14
  "tehát nem nézted meg... semmi baj."

  Az a baj, hogy Neil deGrasse Tyson musorait inkabb csak szorakozaskeppen erdemes nezni, mivel nem tudomanyos musorok, hanem edutainment.

  Viszont irtam, hogy a playtex az International Latex Corporation egyik reszlege volt es a ceg korabbi profilja nem a noi fehernemuk voltak, hanem a vegyi es sugarzasvedelmi ruhak. A haboru elott pedig foleg a gyerek pelenkak. A fehernemu reszleg csak egy fejlesztesi irany volt, mint ahogy az urruha fejlesztes is. Szerintem a vedofelszerelesek gyartasa, de meg a pelenkagyartas is tobbet adott hozza a tudashoz mint a noi fehernemuk. Persze a Musk fele Boring company is foleg a langszoroirol hires, de attol meg nem elsodlegesen langszoro gyarto ceg.
 • Macropus Rufus
  #13
  tehát nem nézted meg... semmi baj.
  Az Applo ruháit a Playtex szállította. Ő tervezte és gyártotta.
  Igazad van nem ezek voltak az első ruhák amiket az emberek hordak mikor kimentek az űrbe, de ezek voltak az első komolyan vehető ruhák, ha lehet ezt ír mondani. Az első űrhajósok gyak. módosított pilóta ruhák voltak. Azok a ruhák amiket a pilóták is hordtak akkoriban mikor nagy magasságban repültek. Viszont alkalmatlanak voltak egy ember hosszabb távú életben tartására, és még hűtésük sem volt. Mondjuk ez is benne van a linkelt videóban. A hűtést is a Playtex oldotta meg am.
 • kvp
  #12
  "akkor javaslom nézd meg a lenti linken lévő videót... "

  A linkelt video alatti szoveg:

  "We always have to keep in mind that a Documentary, after all, can tell lies and it can tell lies because it lays claim to a form of veracity which fiction doesn't."

  :D

  A tenyleges gyarto:
  https://en.wikipedia.org/wiki/ILC_Dover
  https://en.wikipedia.org/wiki/Playtex

  Abram Nathaniel Spanel founded the International Latex Corporation in Rochester, New York, in 1932[1] to produce latex products[2] such as bathing caps, swimwear,[3] and baby pants.
  ...
  The company almost went out of business during the war, so it created an industrial division to find government and military applications for latex.[7]
  ...
  Playtex was founded in 1947 as one of four divisions into which ILC re-organized.[2] Its name was a portmanteau of "play" and "latex", reflecting its focus on latex products.[3]

  Tehat eredetileg gumi termekeket gyartottak, pl. gyerek pelenkakat. Aztan a haboru alatt sokminden mas mellett pl. vegyvedelmi ruhakat. A haboru utan indult csak a fehernemu reszleg. Aztan palyaztak urruha keszitesre is. A fo termekeik attol meg tovabbra is foleg a katonai es orvosi a vedoruhak voltak.

  Az elso urruhak keszitoje pedig ez a ceg volt, amugy foleg autogumikat gyartott:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Goodrich_Corporation
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rockwell_Collins
  https://en.wikipedia.org/wiki/Collins_Aerospace

  A gumigyartasuk a Goodyear-hez kerult a tobbi pedig a Rockwell Collins-hoz ami a Raytheon egyik cege. Pont a Raytheon a NASA urruha szerzodes masik induloja. Mint irtam, anno ok szallitottak az elso urruhakat, tehat lehet tudjak mit csinalnak.

  Mint irtam, ha szenzaciot keresunk egy edutainment musorhoz, akkor azert lehet talalni, de attol meg eleg eros csusztatas kell hozza. Gyartott a ceg fehernemuket is? Igen, a playtex brand meg mindig kaphato itthon is. Ez volt a fo termekuk? Nem igazan, meg pelenkabol is tobbet adtak el, a tobbi gumi termekrol nem beszelve.
 • Macropus Rufus
  #11
  "Az elso urruhak (a mercury sorozat) alapvetoen vadaszrepulos pilotaruhak voltak. A kesobbi szerzodes se egy fehernemu gyartoval tortent, hanem a gumibol keszult vegyi- es sugarzasvedelmi ruhakat gyarto ceggel, aminek mellekesen volt egy pelenka uzletaga is, ami gyartott gumirozott fehernemuket felnotteknek is. (a ceg meg megvan) Szoval a hir igaz csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. :-)"

  Ponotsítók: az Apolló program űrruháit egy fehérneműt gyártó cég szállította.

  "kesobbi szerzodes se egy fehernemu gyartoval tortent, "
  akkor javaslom nézd meg a lenti linken lévő videót... (Moon Machines - The Space Suit)
  a cég női melltartókat(is) gyártott és ezért nagy tapasztalata volt a testtel együtt mozgó ruhák készítésében. Nálam a melltartó már fehérnemű...

  https://www.youtube.com/watch?v=HutHqjcifR8&ab_channel=youriboy1994
 • t_robert
  #10
  nem biztos, hogy sovinizmus vagy rasszizmus. Egyszerűen a a 60-as években döntően fehér férfiak voltak a vadászpilóták. És mivel közülük kerültek ki az űrhajósok így logikus. Azért a 60-as években kevesen voltak a négerek magasabb müszaki diplomákkal. Már pedig egy sugárhajtású gép pilótájának lenni azért komoly elméleti felkészülést igényel nem csak fizikait. Ma nyilván sokkal magasabb a magasan képzett műszaki végzettségű színes bőrű az USA-ban így a vadász pilóták közt is több van. A nőkkel ugyan ez a helyzet a 60-as években. Igen csak kevés volt a magasabb műszaki végzettségű nő a hadseregben és mint a fehér holló a vadász pilóták közt. Így nehézkes is lett volna űrhajósokat válogatni a nők közül. Amúgy előfordulnak dokumentum filmek a korai űrkutatásról. Amiből kiderül hogy az amerikai űrhajósok már elméleti síkon és gyakorlati javaslatokkal is igen csak hozzá járultak az űrrepülés meg valósításához. Sokan voltak közülük berepülő pilóták, akik azért jóval többet tudtak gyakorlatilag a repülésről, mint az elméleti tudósok. És mivel sokuknak igen komoly mérnöki műszaki végzettsége is volt tényleg sokat tettek hozzá a programokhoz. Nem csak ültek, mint egy fadarab az űrhajóban. Némileg olyan mint a F1. A jó vezetők nem csak vezetik az autókat, hanem fontos gyakorlati információkat adnak a tesztelések során.
 • t_robert
  #9
  Azért fontos, hogy ha mondjuk kint szerel egy ürhajós az ürben azért jobban lehessen látni a kamerákon, hogy merre van. A világos űrruha több fényt ver vissza így jobban látszik az űrben.
 • kvp
  #8
  Anno az volt a fontos, hogy amerika erjen oda hamarabb, ami uzenet volt a Szovjetunio fele. Erre a celra egy (egyebkent feher) mernok es ket katona volt az idealis. Most az, hogy Kinat megelozzek csak masodlagos, sokkal fontosabb, hogy belpolitikai uzenetet kuldjenek arrol, hogy a feherek velt vagy valos elnyomasa utan vegre (papiron) a nemfeherek nyomhatjak el a fehereket. (ezt hivjak antirasszizmusnak) Ez egy fontos eleme annak, hogy a szegenyeket (a munkasosztalyt es az also kozeposztalyt) megosztva tartsak, mert egyebkent az eletszinvonalukat szandekosan csokkento globalista nagytokesek ellen fordulnanak. Ez az urverseny mas mint az elozo, itt az ellenseg nem csak Kina, hanem a feher (es meg a keletazsiai) amerikai lakossag. (akik egyebkent tobbnyire a mernokoket adjak akik az egeszet lehetove teszik, igy erdekes lesz)

  A Prada a cikk alapjan csak formatervezest ad, tehat tenyleges urruha feletti takaro reteg kulsejet hatarozza meg, de mernoki tevekenyseget nem vegez, a tenyleges ruha mar kesz van. A feher szin a sugarzasvedelem miatt lenne fontos, a felso retegnek leginkabb a holdfelszini hosugarzas ellen kellene vedenie. Az elenk narancs, kek, stb. szinek eltero alakzatba rendezett csikok formajaban elonyosek, hogy a kamerakepeken (ha kell az alacsony fenyviszonyu fekete-fehereken is) konnyen meg lehessen kulonboztetni az urhajosokat.

  "az első úrruhákat is valami fehérneműket gyártó cég szállította le a NASA-nak."

  Az elso urruhak (a mercury sorozat) alapvetoen vadaszrepulos pilotaruhak voltak. A kesobbi szerzodes se egy fehernemu gyartoval tortent, hanem a gumibol keszult vegyi- es sugarzasvedelmi ruhakat gyarto ceggel, aminek mellekesen volt egy pelenka uzletaga is, ami gyartott gumirozott fehernemuket felnotteknek is. (a ceg meg megvan) Szoval a hir igaz csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. :-)

  ps: A spacex mas uton indult el. Felvettek egy egyetemi kutatonot, aki magas mobilitasu kompresszios urruhakat fejlesztett, majd felkertek egy scifi ruhatervezot, hogy tervezze meg a kulsejet, hogy ne csak praktikus, de jol kinezo is legyen. Viszont az elsodleges szempont a konnyu hordhatosag hosszabb idon at es a segitseg nelkuli felvetel-levetel volt. Az axiom eseten inkabb a markanev az amit megvettek, nem annyira a divatmarka tudasa.
 • wraithLord
  #6
  Elég "uncsi" kezd lenni, de én már nem tudom eldönteni, hogy ki a soviniszta/rasszista/mittudoménmi, aki fehér férfiakat küldött a Holdra anno, vagy aki szóváteszi, hogy miért nem ment nő meg fekete férfi.
  Emberek mennek basszus, emberek. Olyanok, akik alkalmasak rá, és vállalják. Ez nem nem, nemi identitás, népcsoport stb. kérdése.

  Egyébként meg, ha a Prada nem csak egy divatmárka, hanem tudnak fejleszteni is, akkor miért ne. Gondolom, nem a szeleniták divatbemutatójára mennek, hanem élve vissza akarnak jönni, szóval ha erre nem lenne alkalmas a Prada, akkor nem vele szerződnének.
 • Nabateus
  #6
  Akkor ez dragabb lesz mint a Balenciaga szemetezzsak?
  Szemet
 • Tetsuo
  #5
  A fényességnek/albedónak az energia visszaverésében van szerepe, nem a látványban. A fényes ruha sötét környezetben nagy kontraszt, amit a kamera szenzora esetleg nem tudna kezelni. Pláne, ha a szokásos ősöreg szenzorokat használnák, mert robusztus vagy ilyesmi.
 • zriboliv
  #4
  Integrált fux lesz rajta vagy azt külön kell majd rá tenni?
 • t_robert
  #3
  Azért nekem van már rögtön a kép alapján gondom. Maga a szín. Sokkal logikusabb volna valami élénk világos szín űrruhának. Például jobban látszanának benne az emberek sötét környezetben. De még napsütésben is űrhajó vagy űrállomás mellett. Egy hófehér űrruha sokkal több fényt ver vissza és jobban követhető benne a kint dolgozó űrhajós. A kamerákon át azért folyamatosan követik a kinti űrhajóst. Akár a sötét űrben vagy valahol árnyékban meg egy sötét üruhában lehet keresgélni kell a kamera képen.
  Azért síruhában se a fehér overall az ideális. Elvégre, ha valakit meg kell keresni a hóban sokkal praktikusabb egy narancssárga vagy piros esetleg valami élénk kék, hogy alaposan elüssön a hófehér környezettől. Arról nem is szólva, hogy egy fehér ürruha még tűző napsütésben is több napfényt ver vissza, mint egy fekete. Elvégre tűző napban mondjuk a holdfelszinén kevésbé melegedne. Egy űrruhának nem csak a hidegtől kell védeni, hanem a hőtől is. Azért a Hold napsütötte felén meglehetősen meleg van... Nagyobb az esély, hogy napfényben mennek ki az ürhajósok a hold felszínére is, mint marha sötétben. Szóval nekem egy fehér űrruha logikusabb választás, mint egy fekete.....
 • Macropus Rufus
  #2
  az első úrruhákat is valami fehérneműket gyártó cég szállította le a NASA-nak. Annyi változott, hogy az akkor egy noname cég volt, most meg a Prada az aki leszállítja. A következőt majd a Gucci vagy a Ralph Laurent fogja prezentálni :)
 • Tetsuo
  #1
  Vicc az egész.