9
  • kvp
    #9
    Mar 25 eve ugyanolyan proci volt a zsebszamologepemben (TI89) mint amit anno az amiga 500 kapott 35 eve. Egy esp32-es par dollaros kici kinai mikrovezerlo tobbet tud nalla. Anno nagy dolog volt, manapsag mar egy szep muzealis targy.

    A PI-k arra kellenek, hogy ne kelljen minden termekfejlesztonek sajat kezuleg integralni egy tetszoleges ARM procit a termekebe, hanem legyen egy szabvanyos hardver + szoftver kornyezet amit le lehet venni a polcrol. Ugyanezen okbol oktatasi celra is tokeletes, mert szabvanyos es sokan ismerik. (ez volt az eredeti celja)

    Amiga emulacio egy a pitekhez kepest elenyeszo tudasu mikrovezerlon:
    https://www.youtube.com/watch?v=LE4IWPG5z6g
  • Tetsuo
    #8
    Amigát minek gyorsítani 2023-ban? Elvan az a vitrinben, másra nem való.
  • t_robert
    #7
    Azért ma már egy Amiga 500 teljesítményét egy kenyérpiritóba épített elektronika is leveri.... :) több, mint 30 év.....
  • VolJin
    #6
    Léteznek az amiga gépekhez rasberry PI alapú gyorsítók. Az A500-nál a processzorfoglalatba, az A1200-nál az expansion portba kell egy kártyát csatlakoztatni. amihez egy Rasberry PI-t lehet csatlakoztatni, amin egy 680x0 emuláció fut. Már egy PI3 is százszoros teljesítményt jelent egy A500-hoz képest.
  • Tetsuo
    #5
    A dollár ár mindig nettó (áfa nélküli), az euró mindig bruttó. ;-)

    Szerintem az Intel-procis mini-PC-k más piac, az árak összehasonlítása csak poén, sok értelme nincs.
  • RJoco
    #4
    Érdekesek ezek az árak. Annyiba fog kerülni, mint a 4-es most a shop-ban.
    Sőt, a 4-es most 66€, a 4 GB-os.
    Ráadásul a cikk dollárt ír, az meg általában kicsit gyengébb, mint az euró.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #3
    Maximálisan igazad van, de ez már régóta így van. Sőt, igazából mindig is így volt. Csak a beépíthetőség, méret, energiahatékonyság és az ARM cpu-val való játék lehetősége miatt van létjogosultsága.
  • kvp
    #2
    A piteket egyre inkabb gyartok hasznaljak, mint iparilag szabvanyos kozponti egysegeket. Tehat nem otthon lesz beloluk szamitogep, hanem termekekbe kerulnek a nekik kialakitott csatlakozasi pontokra.

    A nagyobb gond az, hogy a passziv hutes kepessege egy nagyon fontos tulajdonsag volt es ez remelhetoleg az uj generacional is megmardt, mivel az aktiv leghutes a legtobb ipari felhasznalasnal nem biztosithato.
  • HubaBuba
    #1
    Nem mondom hogy túl drága, de így már az (ugye kell még storage+táp+doboz, ha kell vmi periféria akkor az még plusz), amikor már szerencsére 100-150 USD között lehet találni intel procis mini PC-ket is. Amik teljesen jók kioszk, NAS/Media server, Retro gaming konzol célokra (és ugye Linux, Win10-Win11 mehet rájuk, perifériákból meg bármi amihez van driver).