7
 • Macropus Rufus
  #7

  "A VR + kameras AR rendszereket hivjak ujabban Mixed Reality (MR) rendszernek is."
  Ez a kamerás AR rendszer... nem kell mindíg agyon cifrázni. Kamera nelkül nincs AR. Nem kell mellé tenni, hogy kamerás. Továbbá nem újjabban, hanem 1994 óta.
  Amit nem értek, hogy miért kell a tanárnak MI-nek lennie...
 • Macropus Rufus
  #6
  "A VR szettek böszme nagyok és iszonyú macerásak.
  Az Index-hez telepíteni kell két Base Station-t, amiket konkrétan fel kell fúrni a falra, majd setup-olod a szobát... szóval ez egy több órás művelet."
  Csak akkor kell ha fixen van egy frankó helyed, am. egy sima kamera állványra ralhatod az egesz cuccost. Nekem 85nm van erre, még sem rakom a falra. A set konfigolása meg kb. 10 perc.
  Van htcm oculustom is. A kábel nem gond, csak annyi, hogy a htc-hez kb 3m a cucc az oculust viszont 5m-et használ, ha akarod
 • takysoft
  #5
  Ahogy mondod :)
 • kvp
  #4
  A nagy piac akkor jelenhet meg, amikor a VR + kamera alapu AR megjelenik es kenyelmesen hordhato lesz. Ilyen az Apple technologiaja is, csak meg picit nagy, de legalabb az aksit levettek a fejrol.

  A VR + kameras AR rendszereket hivjak ujabban Mixed Reality (MR) rendszernek is. Ezeknek nagy haszna lenne mind az iparban, mind a hetkoznapi eletben, mind a katonai rendszerek eseten.

  A jatekok akkor johetnek ra, ha mar a hetkoznapokban (pl. munkahoz, autovezeteshez, bevasarlashoz, stb.) ezt hasznaljak az emberek, de virtualis osztalytermet is konnyebb igy mukodtetni tavoktatashoz. Ez utobbi azt is lehetove tenne, hogy a tanarok jelentos resze MI legyen. Akkor erdemes jatekot fejleszteni ra, amikor mar mindenkinek van otthon (meg a gyerekeknek is, foleg nekik). Az okostelefonos jatekok is akkor terjedtek el, amikor mar mindenkinek volt okostelefonja, de alapvetoen nem a jatekok miatt vettek az emberek a telefonokat. Mostanra viszont oriasi piac lett a mobilos szegmens. Hasonlo utat jarhat be az MR headset-es jatekok szegmense is.
 • takysoft
  #3
  Igaz, de akkor is elég sok spekuláció van benne. Méghozzá úgy, hogy egy alapvetően stagnáló piacról van szó...

  A VR érdekes módon sosem döglött meg, de nem is lett a "next big thing". Szépen csendben koegzisztál mindennel.

  Az ipari felhasználásba nem megyek bele, mert nem ismerem.

  Az otthoni felhasználás... van.
  Amikor a Valve kidobta a megoldását, megtolták hátulról egy igazán remek játékkal.(HL: Alyx)

  Amikor a Sony kiadta a VR szemüvegeit, ő is jellemzően mögé tett 1-2 nagyobb játékot(most pl a Horizon: Call of the Mountain)

  Nyilván a Meta is megtolt pár egész jó exkluzívval a Oculusokat/Meta-kat (The Climb, Lone Echo)

  Ezen felül amikor megjelent a HTC Vive.. olyan 16 környékén, akkor nekifeküdt pár játékgyártó és kísérletezgettek kicsit. Ebből kialakult egy egész érdekes kis Steam VR Library.

  Ez még egy kicsi push-ét kapott, amikor megjelent a Valve Index...
  De... ennyi.

  AAA játékok nem jelennek meg VR-ra.

  Pár AA játék van, ami kap VR módot. Talos Principle, F1, ilyenek. Meg a Skyrim igen... de amikor az VR módot kapott, messze nem volt már új játék.

  Ezen felül meg indie játékok, amik hol jók, hol nem...

  Ha beírod, hogy "best VR games", akkor jellemzően a 2016-2020 periódusból jön minden.

  Na gaming-en kívül meg otthoni felhazsnálás nem nagyon van. Persze el lehet csillagászkodni, de ilyenek, de azért érted...

  Személyes tapasztalatok és spekuláció:

  Nekem egy Valvi Index set van otthon.
  A szoba elég kicsi, de azért épp játszható a dolog.

  Pro: A VR menő. Tényleg az.

  Con: Macerás.
  Tudjuk jól, miért bukott be a 3D tévé is. Mert senki se akar szemüvegezni. És pedig az egy pici szemüveg volt.

  A VR szettek böszme nagyok és iszonyú macerásak.
  Az Index-hez telepíteni kell két Base Station-t, amiket konkrétan fel kell fúrni a falra, majd setup-olod a szobát... szóval ez egy több órás művelet.

  Minden alkalommal amikor használom a fejszettet, fel kell tölteni a controllereket. Nem merülnke le hamar, de erre emlékezni kell.

  A fejszett nehéz. Bár jó az egyensúlya, azért megizzaszt ha konstans rajtad van. És ami a legesleg-idegesítőbb: Egy bazi vastag kábel lóg ki a hátsó feléből, és konstant összeköttetésben áll a géppel.

  Szóval: A szoba méretei miatt azért nem lehet végtelen szabadon lépegetni.
  A kábel miatt nem lehet csak úgy körbefordulni 12-szerl, mert spirálba forgatod a kábelt is. így jellemzően fodulni és menni is kontroller gombokkal szoktam.

  Szóval na... macerás.

  A Quest 2(/3) már egyszerűbb. Van beépített akksi, meg kapcsolódik wifin is.
  Base Station sincs, és mivel standalone, így még PC se kell hozzá, eljátszhatsz vele a réten is. :)

  Szóval ahogy megyünk előre, fogy a macera. Remélem felvirágzik kicsit majd jobban a technológia. Én szeretem a headsetem. Csak már egy éve nem vettem elő, mert nem jött semmi új érdekes
 • Cat #2
  Lehet tudni előre, hogy melyik cég mennyit tervez gyártani, pl. az Apple VR szemüvege biztosan felrázza a piacot, és olyanok is kipróbálják, akik korábban nem. Egy piackutató cégnek pedig az a dolga, hogy ezeket összesítse és becsléseket adjon a jövőre nézve.
 • RJoco
  #1
  Ez most mi?
  Részvény érték növelés vagy befektetés szerzés?
  2027 még nagyon messze van. Igencsak pofátlan dolog ilyet jósolni, tekintve a gazdasági helyzetet.