3
  • felemelő
    #3
    Vagyis vannak helyzetek, ahol a drón sokkal jobb (természetesen, mint minden gép, a célfeladatra alkalmasabb mint az ember, lásd daru, fúró és kalapács).

    Amit a verseny szimulál és amire a háttérből a pénz jön, tippemre (pl. katasztrófa helyzetben vagy harci cselekményben) ott az ismeretlen terepen mozgás még "nem nagyon megy nekik".
    Itt is "vonalkódosak" a kapuk... ja egy gépnek úgy könnyű :)

    Természetesen minden ilyen fejlesztésnek van értelme és célja és még a hasznosítását is meg fogja találni a valós életben ill. a gazdaságban.

    Azért jelenleg nem az autonom drónok fogják átvenni a prioritást :) :)

    De tippemre még a folyamatosan változó, ismeretlen terepen is nagy segítséget adhat az MI, pl. az ember adja meg a célt, tereli az útvonalon, de a drón autonóm módon figyeli a lokális akadályokat és nem direkt utasítás szerint, hanem a kapott tervet követve mozog.
  • kvp
    #2
    "Az MI gondolom ilyen körülmények között meg se moccanna."

    Egy jol megirt MI siman vegigmenne. Csak kulon matrixba kell szervezni a kapu azonosito alrendszert, az utvonalfelismero, az utvonaltervezo es a vezerlo alrendszert. Ha egyszer veig lehet menni a palyan a verseny elott lassan, akkor a dron verhetetlen lenne, mert ha egyszer megjegyezte mi hol van, akkor onnantol mar az idealis palyaiven tud menni. (a palya betanulasa es a verseny kozott a virtualis kornyezetben kvazi annyit optimalizal amennyit csak akar, tobb millio gyakorlo kort tud futni par masodperc alatt)

    A fenyviszonyokra erzekenyseg azt jelenti, hogy nyers neuralis matrixokat hasznaltak, nem a fent leirt strukturalt rendszert, ahol a latasi alrendszer levalaszthato a palyaismereti es vezerlesi alrendszerekrol. Az emberi agy is igy mukodik, az alap latasi funkciok (a 3D melysegi terkep es a mozgasi vektorok eloallitasaig) meg a latokozpont elott vannak a latoideg utvonalaba huzalozva. Ez egy velunk szuletett kepesseg, nem tanult, tehat kvazi hardwired. (genetikai evolucios modon letrejott neuralis matrix) A mintaillesztesi es szegmentacios funciok ugyan tanultak, de mar fenyviszony fuggetlenek es normalizalt adatokon dolgoznak.

    Az MI-knek meg nagyon sok lehetoseguk van fejlodni, de egyelore a fejlesztok meg nem hasznaljak ki a biologiai rendszerek vizsgalatabol nyert informaciokat. Az az elmelet, hogy minden strukturalt neuralis rendszer transzformalhato (kilapithato) egyetlen egyszeres visszacsatolasu, egyetlen reteg melysegu sparse neuralis matrixxa egyelore csak sejtes. Amennyiben beigazolodik, akkor nagymertekben felgyorsithatoak a szamitogepes modellek es ezzel lehetoseg lenne altalanos celu mesterseges intelligenciak letrehozasara.
  • tom_pika
    #1
    Akkor a következő lépésben legyenek csillag alakú, sima pirosra festett kapuk, a pálya vonalvezetése legyen más, és egyszer mondják el, merre kell menni.
    Az MI gondolom ilyen körülmények között meg se moccanna.
    Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2023.09.05. 11:15:34