5
  • kvp
    #5
    Jelen helyzetben elobb utobb az eppen letrehozott uj hideghaboru miatt az osszes nyugati ceg kenytelen lesz leirni a Kinaiban levo osszes tokejet, mint veszteseget, ahogy tettek azt a naci Nemetorszagban levovel anno. Ez termeszetesen a teljes globalis gazdasag azonnali osszeomlasat eredmenyezne, de az USA vezeteset iranyito csoportok ezzel szamoltak amikor elinditottak a folyamatot. Ekozben a kinai vezetes abban bizik, hogy a Kinaban erdekelt globalistak szembe fognak szallni Kina levalasztasast es az uj hideghaborut tamogato globalistakkal.

    Gyakorlatilag tobb ellentetes globalista erdekcsoport harcol egymassal, az egyik globalis politikai dominanciara tor es ezert hajlando rovidtavon sulyos gazdasagi arat fizetni, mig a masik nem erdekelt a politikaban es csak a rovidtavu profit maximalizalasat tartja fontosnak.

    Amennyire en latom az Intel eppen kompenzaciot ker az elso csoporttol a varhato tokevesztesegei ellensulyozasara es azzal ervel, hogy ha nem kapja meg, akkor a masodik csoportot fogja tamogatni, ha kell az elso politikai ambicioival szemben is.

    ps: Ha erdekes... Erre mondta Orban azt, hogy ebben a kuzdelemben Magyarorszagnak nem osztottak lapot.
  • Dodo55
    #4
    Meg ugye az ott van a háttérben mostanában, hogy az USA egyre szigorúbban korlátozza a helyi cégek célpiacait (Kína, Oroszország, stb...), eleve ezért is voltak már a korábbi nagy áremelések és ehhez szükséges trükközések (készletvisszatartás, stb) a bevételkiesések kompenzálására, de gondolom ahogy most egyre meredekebben fogy el a fizetőképes kereslet (és ugye a chiphiány miatt lelassult fejlesztési ciklusok miatt még akinek pénze van, az is kb. már mindenki beért a legfrissebb generációkra és egyelőre nincs is hova tovább lépnie) a termékekre az otthoni és a gyarmati piacokon, úgy kezd a pánik urrá lenni a szektoron és nyilván joggal is érzik emiatt, hogy akkor már legalább az állami kompenzációkra jól rányúlhassanak.

    Mindegy, legalább most jól megtanulják majd, hogy nem jó ötlet beállni a politika mögé amikor azok a modern civilizációnk egyik alapkövét jelentő szabad nemzetközi kereskedelmet akarják fegyverként használni az ideológiai faszságokon folyó csatákban.

    És amúgy milyen érdekes, hogy az ilyen hírekkel egyidőben napról napra többet hallani arról is, hogy már az ukrajnai háború fenntartását is egyre kevésbé tartja a legtöbb ország jó ötletnek, vajon véletlen?
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #3
    GPU vonalon meglepően jól sikerült elindulni, kiderül még mi lesz ennek a vége..
  • Balu777
    #2
    Hát persze, de ha mondjuk az Amd kapná ugyanezt, akkor visítanának. Kérem ki kellett volna jönni a 10nm-el már 2-3 évvel korábban és akkor jobban menne a bolt. Nem kellett volna annyi zsákutcás fejlesztésbe belefogni és akkor más lenne a dolog. Bezzeg amikor a versenytársakat kellett aljas piaci módszerekkel lenyomni, akkor vigyorogtak. Nem sajnálom őket, mert szimplán elcseszték és most meg megy a maroktartás. Oldják meg maguk!
  • Kotomicuki
    #1
    Úgy tűnik, hogy még válsághelyzetben sem ejtené ki a száján az osztalékcsökkentés szót..., nem hiába ő a vezérürü a cégnél.