8
-
csicso82 #8 A fejlesztések eredményeinek a használata okés pl. mikrohullám, teflon stb. de ez nettó pénzszórás. -
Irasidus #7 "A minták visszahozatala érdekes info, de még is mit fogy számunkra ez jelenteni, ha kiderül ,hogy pár százezer évvel ezelőtt volt ott élet?"
Mintákat hoztak vissza már az élettelen Holdról, üstökösről, és kisbolygóról is. A planetolgiának, és ezen belül a mars-kutatásnak csak egy igen kis szelete az asztrobiológiai kérdések megválaszolása, és amúgy is borzasztóan tudomány és tudás ellenes a hozzászólásod. A tudomány nem érdekes infókat gyűjt, és főleg nem azzal a céllal, hogy neked személyesen mi tetszik, vagy mennyire értesz hozzá. -
vagy pont, hogy esetleg már az emberes missio is elindul mire a mintákat visszahozzák.
Azt értem, hogy sokkal több idö oda jutni és vissza mint a holdra, de nem fér a fejembe, hogy miért kell ennyire megbonyolitani a procedurát.
Bármelyik szakaszba történik valami hibva akkor nem csak a visszahozás missio lesz kudarc hanem a mostani minta vételező is, Mert akkor csak feleslegesen mászkálták össze a bolygót a mintákért ha valahol meg felrobbannak vagy elvesznek.
Eleve ugy kellett volna tervezni már ezt a gyujtogető missiot is, hogy a hazajuttatáshoz elökészitik a mintákat és a visszahozásnál csak elég egy dobozt hozzáilleszteni a visszaszállito egységhez és jöhet vissza.
Egyébként én sem értem, hogfy mi az ami már több mint 50 év alatt nem voltak képesek mégcsak fenntartani azt a szintet amit az apolloval, a számitogépek több ezerszeresen meghaladták az akkori szinvonalat és még mindig nem képesek azt a szintet hozni.
A minták visszahozatala érdekes info, de még is mit fogy számunkra ez jelenteni, ha kiderül ,hogy pár százezer évvel ezelött volt ott élet? nem tudjuk feléleszteni öket, a bolygót sem tudjuk rovid idön belül ugyan arra s zintre lakhatová tenni, csak ugy mintha az urben lennének elszigetelve .
ÉS egy valoban megbizható nagy és gyors rakétára van szukség ,mert ha sikerül is odarepülni pár emberrel ,de a következő szállitmánnyal ha valami gond van akkor megint kezdhetik elörül az egészet, mert nem fogják kihuzni addig mig még egy szállitmányt utnak inditanak.
Ahogy nézem, hosszutávu tervek csak egyes projektekre van és nem egy egész rendszerre, hogy egymásra épüljenek , föleg nem nemzetközi szinten. Mert akkor meg lehetne oldani, hogy az egyes kisérleteket és fellövéseket szétosztani a nemzetek között és igy gyakrabban lehetne küldeni rakétákat. ha Párhuzamosan lett volna fejlesztve mondjuk ez a mintavételezo robot az usábol és a visszahozó,meg europábol, akkor már lehet uton lehetne az is.
De amig mindenki személyes nemzeti ugynek kezeli a bolygó szintu felfedezéseket addig nem lesz elörelépés. -
Kissssss0 #5 "akkor a közvélemény valószínűleg azt fogja kérdezni, NASA miért költött 10 milliárd dollárt a Mars geológiai történetének tanulmányozására. "
mintha a közvéleményt annyira érdekelné kint amerikában hogy ki mit csinál az űrben, le se szarják... elvannak most foglalva a gender ideológia kidolgozásával meg hogy hogyan tudnák még jobban kitömni az ukránokat több fegyverrel és pénzel. -
duke #4 Szerintem nem a koltseg a problema, engem nem zavarnak a magas koltsegek. :))
"csak nagyon kicsi az esélye arra, hogy valóban az élet végleges bizonyítékát találják meg."
Inkabb az problemam, hogy olyan kis mennyisegu anyagot hoznak vissza, hogy abban lehet hogy semmit sem talalnak, es ahhoz nagyon draga. Persze ha sikerulne eletet talalni, akkor persze maris megerte a 10 milliard, mert az minden penzt meger majd. -
A panelház szigetelésére nincs pénz, de ami van, azt elherdáljuk a festésére, hogy legalább jól nézzen ki.
Embert akartak küldeni oda, arra fordítsák a figyelmet és a lóvét. Úgyis vissza kell őket hozni, akkor meg simán begyűjthetik a mintákat. A rover-nek sem feltétlen kell a leszálló egységhez mennie, majd az emberek mennek hozzá. Persze nem a bolygó túloldalán kell landolni. Nem ártana megalapozni valami bázist sem, ha már arra járnak. Legalább valami stabil áramforrást, amiről az eszközök töltődhetnek, meg takarításban is részesülhetnek.
De, ha még a Holdra sem voltak képesek visszamenni, csak keringeni körülötte, akkor mit várhatunk?
Egyeseknek tuti jó pénz van benne, hogy ilyen szinten húzzák a dolgot.
Persze én innen a kanapéról könnyen beszélek. De nem is én vállaltam ezeket a feladatokat. És szerintem az ott dolgozóknak is nagyobbak az álmaik, mint, hogy földet hozzanak vissza a Marsról. -
Az emberes mars misszió meg már a végtelenségbe fog csúszni, ha ez a minta haza hozás is még mindig ekkora problémát jelent. -
Gondolom ez volt aa legegyszerűbb megoldás, hogy ennyi eszközön kell keresztül hozni .