14
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #14
    Mi az a lélek? Létezik-e ilyen egyáltalán? (vallásos válasz nem érdekel)

    Én nem tudom megválaszolni ezeket a kérdéseket. Viszont, ha milliónyi 'lélek' által generált tartalmon neveled a generatív AI-t, akkor a végeredmény miért ne lehetne ...

  • noland
    #13
    Hát igen, félreérthető voltál. Amúgy nem kell mindenáron vitatkozni, csak ha a belsődből ez következik ;)
    Már párszor kifejtettem ezt itt és és máshol is, de a művészetet nem lehet csak úgy kiváltani, mert emberi termék és szükséglet, az is volt és az is marad. Igen, a lélekből jön, de a szellem realizálja az egységet a természettel. Ebben a realizálásban (technikailag) a gépek nagyon jók, de mindig forrás nélküliek maradnak, vagyis lelketlenek. És nem az a megoldás, hogy akkor a művészet definíciónkat ahogy elképzeled ide-oda tologatjuk. Mint ahogy a portréfestészetet sem degradálta a fotográfia megjelenése, attól Mona Lisa pl. és a többi műalkotás maradtak.
    A megoldás ennél jóval rögösebb, az embernek a "szemét" kell pallérozni annak érdekében, hogy zsigerből felismerjék a valódi művészetet. Mellesleg azt gondolom, hogy a sok rossz művész miatt nem lehet azt a pár jó művészt és a művészetetket megítélni, mert minden művészet egyéni út, változás, mozgás, amiben a gépek megint csak deficitesek. A küzdelem itt megint csak önmagunkban van.
  • ENVE
    #12
    Szerintem te nem értetted, hogy mire utaltam. Ha egy AI olyat tud készíteni, hogy az képes kiváltani bármilyen téren az emberi "művészetet", akkor a művészetről alkotott definiciónkal van baj, vagy pedig azok a művészek rendkívül pocsékok. A művészetnek éppen az lenne a lényege, hogy a "lélekből" jön, gép nem képes csak utánozni, de a művész mindig előtte kéne, hogy járjon. Ha ez nem sikerül, és elveszti a csatát e téren az ember az AI ellen, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem is kár érte.
  • noland
    #11
    Klasszikus értelemben semilyenről, ebben igazad van. De mivel az emberek döntik el mi a művészet ezután ez is lehet az, sajnos.
  • ENVE
    #10
    Ha az ember nem képes a művészet terén meghaladni az AI-t, akkor milyen művészetről beszélünk?
  • brian_bp
    #9
    Egyébként az Ant man kvantumánia is erősen merített az AI eszközökből
  • brian_bp
    #8
    Ez történik akkor is amikor művészek művészeket másolnak.
  • bdzsana
    #5
    leegyszerűsítve ha a mai modell pontossága 0.85 akkor az egymásra épülő generálás ennek a hatványozása, de ahogy ez a szám javul egyre kevésbé lesz probléma.
  • zola2000
    #6
    Itt is botrány tört ki
    https://www.cined.com/netflix-uses-ai-to-generate-anime-short-film-reactions-follow/
    de ez van, olcsóbb és gyorsabb
  • zola2000
    #5
    Gépromboló mozgalom 2.
  • Zsoltee_a_bator
    #4
    logikus, gyoz az entropia.. az ember meg kell seednek ( legalabbis egyelore )
  • zetortraktor
    #3
    Semmilyen botrány nem tört ki, csak páran durciznak. Ez egy kuriózum azok után, hogy pár hónapja egy izraeli sorozat is csinált egy AI-főcímet.
  • inkvisitor
    #2
    AI-generált tartalom esetében találtak egy érdekes problémát. Amennyiben az AI-t csak AI által generált tartalommal "etettek", az újonnan generált "tartalom" minőségben összeomlott egy idő után, a változastosság és témaválaszték masszívan leszűkült.