2
-
Azért az ilyen evolutív jellegű, önfejlesztő szoftverekrről kb 15 éve olvastam először. Jó magam azt hittem, hogy az alap algoritmusok tekintetében az ilyen kód-optimalizálási kísérleteken, az ehhez szükséges környezet kifejlesztésén már rég túl vagyunk.
És ezek után akartunk már vagy 5 éve önvezető autót, meg hasonlókat építeni? LOL. -
t_robert #1 Erről most alapvetően két dolog jut az eszembe. Valamikor az őskorban számítógép kezelőként kezdtem dolgozni 1982 és 1987 közt. Egy szobányi számítógépünk volt ami az ESZR R40-es számítógép volt. Nos néha előfordult, hogy rendezni kellett akkoriban nagynak számító állományokat. Ehhez be kellett olvasni az anyagot egy mágnes szalagról. Majd elindult a rendszerbe adott (azt is DOS-nak hívták) rendező segédprogram és 3-4 darab 29 MB-os munka merevlemez feltétele mellett kb. 1-1,5 óra alatt képes volt rendezni az állományt és végül visszaírni egy másik mágnes szalagra. Úgy kb. 130-150 ezer rekordról volt szó. Jó nem röhögni az őskor volt. :) Aztán pár év múlva egy rendszer frissités során kaptunk egy hatékonyabb rendező programot. Ami a CA sort néven futott. Ez jóval hatékonyabb volt már mert képes volt 15-20 perc alatt is ugyanazt a nagy rendezést elvégezni. Nagyon örültünk neki. :)
A másik emlékem valamikor a 80-as évek második feléhez tartozik, mikor megszereztem magamnak első 8 bites személyi számítógépemet egy Atari 800XL-t ez egy 64 KB-os 8 bites számítógép volt. Nagyjából azt a szintet hozta, amit egy C64-es. Na azon álltam neki kísérletezni pont rendezési algoritmusokkal és azok finomításával. A kitüzött feladat egy 1000 elemű numerikus tömb minnél hatékonyabb lerendezése volt. Persze mivel egy 1,79 Mhz-es 8 bites(motorola 6502) procin futott ráadásul interpreteres Basicban nem volt túl sikeres a projekt. :) Emlékszem az első eredmenyeim valahol a 9000 másodperc környékén voltak. Vagyis 2,5 óra. :) Aztán neki álltam finomitani a programot minden féle trükköt bevetve. javitva a rendezés algoritmusát. a kritikus részeket gépi kódban megirva stb. Végül sikerült eljutni az 8-10 perc futási időig. :) Persze akkoriban nem ismertem még a rekurzív rendezési algoritmust. Vagy nem is létezett még vagy csak én nem ismertem. Értelme mondjuk egyáltalán nem volt a dolognak, de legalább sokat tanultam azért belőle...... :)