10
  • dyra
    #10
    Szépen terelik be a usereket a felhőbe. Ezzel semmi mást nem érnek el. Kb ugyanaz a történet mint a nyomtatóknál annó. Mi lett? Gyakorlatilag megszűnt az otthoni nyomtatás. Nem tudom megérte-e a nyomtató gyártóknak de gyanítom nem.
  • _svd_
    #9
    Ez nem garancia probléma.
    A meghajtó tökéletesen működik egymagában. Viszont RAID tömbbe rakva. Lassíthatja a tömb kezelést vagy ki is ejtheti tömböt újra indításig. A természetes kopások és elhasználódások okán Az autót sem fogják cserélni, mert emelkedett a fogyasztása egy keveset alapjáraton.

    Ha korrekt a fordítás, akkor csak a RED meghajtókra vonatkozik. Komolyan venni csak RAID esetében érdemes.

    A garancia érvényesítéséhez a gyártó diagnosztikai programjának kell a hibát megerősítenie. Ezeken a meghajtókon nem fog hibát találni.
  • Ellaberin
    #8
    Pont ezt akartam írni. Ha X év a garancia és azalatt jelzést kapok a vinyó szoftverétől, hogy gyanús az élettartam már indítom is a garanciális ügyintézést, miközben mentek róla.
    Szóval lehet ez öngól is, ha mondjuk tömegesen el kezdik érvényesíteni a garanciát. Persze ekkor hirtelen megjelenne egy frimware frissítés ami kötelező vagy gari vesztés van és hírtelen eltűnnének a figyelmeztetések.
    Gondolom fű alatt akarta ezt kivitelezni a wd, csak lebukott - most meg erősen agyalnak, hogy másszanak ki a csávából.

    Ugyanakkor az elmúlt ~ harminc évben számtalan gyártó számtalan vinyójával volt dolgom és az otthoni felhasználású vinyóknál egyöntetűen kialakult bennem, hogy nincs jó gyártó vagy márka, csak jó széria létezik. Ezt meg ki kell fogni.

    Bár itt se mindig: Két éve - a vinyóval coint bányásszuk láz első hangjaikor - vettem 2db 4TB ugyan olyan wincsesztert. Az egyik kb fél év után el kezdett parkolgatni, de nem volt jelentős, hibát nem írt, a smart - ma sem mutat, mondom hőkalibrálgat.. Idén új gépre ruháztam be és a ssd-k mellé bepakoltam őket háttértárnak. Először is a post félperces lett - mint később kiderült az a videokártya meg az alaplap szarsága -, ami egyértelműen rossz. Ez a vinyó ebben a konfigban átment rendszeresen kalibrálgatásba, parkolgatásokba, míg a tesója induláskor egyszer, aztán csendben maradt. Nyilván kipróbáltam minden együttállást, de egyértelmű lett, hogy ez gyengébb lélekkel rendelkezik és nem szereti ezt a lapot - mondom két "ugyan olyanból" az egyik -, mivel a korábbi gépembe visszarakva a korábbi aktivitást mutatta. Ennyi, így jártam.
    Kikerült a polcra megpakolva archív, de máshol is meglévő anyagokkal és alszik. Gondoltam, hogy garanciás cserét elindítom rá, de mivel a smart nem ír rá hibát valszeg csak magamnak csináltam volna hiábavaló tortúrát.
  • kvp
    #7
    Itt a gond az, hogy 5 evre van garancia, de 3 ev utan mar nem lehet NAS-hoz adni. Szerintem ez a magyar jogrendben egyenlo egy ingyenes garancialis cserevel annal akinel elojon.

    Mindenki masnak pedig egy marketing figyelmeztetes, hogy biztos ami biztos ne vegyen WD merevlemezt, mert csak megszivja.
  • RJoco
    #6
    Nem véletlen nem veszek WD terméket. És ezután sem fogok.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2023.06.13. 22:13:49
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #5
    >Most abba nem mennék bele, hogy ugyanakkora-e az átlagos amortizáció a két esetben. Ehhez nem értek, de nyilván közel azonos. Szóval egyelőre fogadjuk ezt el.

    Ezt nem érdemes elfogadni. Konkrétan a bekapcsolt órák száma szinte semmit sem számít. Az a lényeg, hogy adott lemez intenzív terhelésnek mennyit volt kitéve, illetve, hogy mennyi ki/bekapcsolás és fejparkolás volt. A 24/7 üzemelő, fejét nem parkoló HDD amortizációja biztosan kevesebb, mint egy napi 8 órában futó lemezé, aminek a feje még parkol is magától, ha X másodpercig üresjáratban volt.
  • Borg18754
    #4
    "Egy NAS esetén ugye a bekapcsolt órák száma valójában megegyezik a meghajtó életkorával, hisz a NAS 24/7 megy."

    Attól még hogy be van kapcsolva a NAS még nem biztos hogy a HDD aktív benne. Nekem pl 15 perc inaktivitás után lekapcsolja őket. Ha egész nap be van kapcsolva a NAS de csak egyszer nyúlok hozzá mert megnézek vagy írok rá valamit akkor ment aznap esetleg 20 percet. Azon kívül idle módban vár.
  • wraithLord
    #3
    Persze, átlagos desktop használatra gondoltam itt, amit írtam (és még csak nem is NAS-ba való vinyóra, hanem sima WD Blue, ST Barracuda szintű vinyókra). A NAS-om is csak sima tárolásra van, onnan nem futtatok semmit.

    Én a HDD folyamatos dolgoztatásánál a túlmelegedéstől tartok a legjobban, szoktam több órán át intenzív fájlműveleteket végezni Unix-os parancssoros eszközökkel kis és több gigás fájlokon, és nem árt ha a vinyó jól szellőző helyen van, mert elég melegek tudnak lenni. (SSD-vel nem csinálok ilyet, mert nem tudom, hogy mennyit bírna, lehet, hogy már ugyanúgy megy neki, mint egy HDD-nek, vagy jobban).
  • takysoft
    #2
    Na most azért van itt egy apróság, amire érdemes odafigyelni.
    Egy NAS esetén ugye a bekapcsolt órák száma valójában megegyezik a meghajtó életkorával, hisz a NAS 24/7 megy.

    Ez nem jelenti azt, hogy az adatmentő cégek 8 éves meghajtói 0-24 mennének.
    Egy átlagos otthoni számítógép mondjuk legyen 8 órát bekapcsolva egy nap. Ez egy erős saccolás csak.
    Ebben az esetben a 3 évnyi bekapcsolt órák száma technikailag 9 éves korban jelentkezik.

    Most abba nem mennék bele, hogy ugyanakkora-e az átlagos amortizáció a két esetben. Ehhez nem értek, de nyilván közel azonos. Szóval egyelőre fogadjuk ezt el.

    Amire ellenben felhívnám a figyelmet, hogy egy sztenderd használatú vinyó 9 éves korában már nem fiatal.
    Ennek megfelelően egy 0-24 pörgő NAS vinyó sem az.

    Persze nyilván ilyenkor benne van a pakliban, hogy a mechanika azért kímélve van, ha a NAS nincs erős használatban.
    Pl ha nem torrentezel vele, csak fájlszerver, akkor még maga a NAS is kikapcsolgatja a vinyókat, ha sokáig tétlenek.

    Mindemellett ha egy NAS vinyó aktív használatban van, és 3 éven keresztül tényleg pihenés nélkül olvas és ír, akkor valóban szimplán a kora is okot adhat a cserére.

    De az ténykérdés, hogy ez inkább egy datacenterben lesz igaz, és nem egy otthoni synology nas-ban.
  • wraithLord
    #1
    "...gond nélkül használnak 8 éves merevlemezeket is."

    Hát én 25+ éves HDD-ket is gond nélkül használok. Más kérdés, hogy retro gépben, mert nem fér rá semmi.

    Én azt vettem észre, hogy ha egy vinyó nem döglik be az első - mondjuk - 6-10 hónapban, tehát nem hibás, akkor az belátható időn belül nem is fog elromlani. Előbb cserélem le azért, mert már túl kicsi. Vagy pl. új gép, új háttértár, és emiatt sokkal kevesebbet megy már később, és emiatt még kisebb az esélye, hogy degradálódás miatt elromlik, aminek az a vége, hogy effektíve nem romlik el sosem.

    Mostanában mindig Seagate-et veszek, ha HDD-t kell venni, a WD-t nem nagyon szeretem, a NAS-ban is Ironwolf van.