49
  • NEXUS6
    #49
    1. Irrelelváns. Nem kívánok azzal afoglalkozni, hogy mi történik, a LVL4 szintből kilépés után. Csak mert ismétlem, a LVL4 alatti beavatkozás volt a témám. Fejezd be a szövegkörnyezetből kiragadással történő értelmetlen, elferdítő idézgetésed!

    2. Hazugaság, hogy hazugság. Már rögtön a felvetésed, rákérdezésed után a #17-ben tisztáztam, és utána többször is, ha esetleg félreértetted volna. Ennek ellenére te folyamatosan ragaszkodsz a félreértésedhez. A csökkent felfogóképességeddel én nem tudok mit kezdeni!

    LOL. Én tőlem vádaskodhatsz. Az hogy egy gyökér troll vagy ráadásul úgy, hogy magadat égeted, azzal hogy egyértelmű kijelentésemeimmet nem tudod/akarod felfogni, én azon csak jót szórakozom!

    Kérem arra való reagálásodat, hogy újfent felhívom a figyelmedet arra, hogy az un. "külső beavatkozás", amin az utróbbi hsz-ek rugózol, NEM szerepel a SAE LVL4 definiciójában!

    Kérem továbbá újfent állásfoglalásodat, hogy akkor a kijelentésem elfogafdható abban a formában, azok után hogy a fenntartásaidat is tisztáztam:
    "Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!"
    Köszönöm!
  • defiant9
    #48
    1. "vagyis a járműben gyak muszáj tartózkodnia egy emberi vezetőnek,""
    "Ha kilépett már nem LVL4 szinten működik."
    Nyilván ha kilépett vagy épp áll a parkolóban akkor más nem önvezető módban van. Ettől még LVL4 minősítésű.
    Egy LVL4 önvezető járműben nem szükséges emberi vezetőnek ülnie mégis kérhet külső beavatkozást. Nexus6 azon állítása ami a bent ülést szükséges felétellé teszi tudatlan/szűklátókörű.

    2. "soha nem próbáltam leszűkíteni útszakaszra"
    Nexus6 hazugság++
    Dehogynem pl:
    a LVL4 szintű jármű, adott útvonalon/területen képes önvezetésre, amely azt jelenti, hogy működése során NINCS közreműködő emberi VEZETŐ. Pont.
    Kiemelted hogy pont tehát nincs más felételed, ez egy egzakt definícó. Egyébként az is, csak totál hibás.
    Ha egy adott útszakaszra megkapja a LVL4 pecsétet, attól még az adott útszakaszon kérhet külső beavatkozást, ettől még a pecsétjét nem veszíti el.

    Nyilvánvaló hogy most tanultad meg az ODD fogalmát, és próbálsz kihátrálni a kezdeti geolokáció alapú elképzelésed mögül Tényleg azt hiszed hogy ez nem látszik? Szánalmas vagy még mindig.
  • NEXUS6
    #47
    1. Soha nem mondtam ilyet, a téma szempontjából irreleváns. Ha kilépett már nem LVL4 szinten működik.

    2. Soha nem vitattam. A téma szempontjából irreleváns. Ha kilépett már nem LVL4 szinten működik.

    Először is: soha nem próbáltam leszűkíteni útszakaszra, geográfiai meghatározottságra a LVL4 működés jogosultsági körét. Ezt gyak a #17-től kezdve próbáltam neked elmagyarázni nem sok sikerrel. Sajnos a szövegértés, meg a kényszeres trollkodásod azért eléggé jelentős gátat szabtak.
    Másodszor: továbbra sem tiszta mit értesz külső beavatkozáson (vezetés, irányítás, felügyelet) és hogy ez a LVL4 működés résztét képezi-e. A SAE LVL4 definívíós táblázatban ilyen lehetőség NEM SZEREPELl!!! Szal megint csak ötletelsz.
    Csak púderezel, ötletesz tehát. A kérdésre viszont továbbra sem válaszoltál!!!! Igaz ez a kijelentésem szerinted!?
    "Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!"
  • defiant9
    #46
    1. Így ezen állításod is a téves Nexus6 álltások hosszú sorát bővíti. Elismered ezt, vagy fenntartod hogy az ODD kereteiből kilépve muszáj lenne emberi sofőrnek tartózkodnia egy LVL4 önvezető autóban a beavatkozáshoz?
    Nexus6 megfutamodott a válasz elől.

    2. Az hogy LVL4 egy olyan útszakaszon általában elmegy nem jelenti azt hogy mindig köteles elmenni (ha pl. csőtörés van vagy hó esik már nem) Elfogadod végre ezt a tényt (I/N), vagy továbbra is kapálódzol ellene?
    Nexus6 megfutamodott a válasz elől.

    "Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!"
    Azért mert a konkrét útszakasz önmagában nem definiálja a teljes L4 ODD-t, bár annak kétség kívül fontos komponense. Bármely útszakaszon lehetnek olyan körülmények ami miatt külső beavatkozás lehet szükséges. A LVL4 minősítésnek nem feltétele hogy nem kérhet külső beavatkozást a jármű.
  • NEXUS6
    #45
    Ácsi. Előbb vissza a feladónak, ne térj el a tárgytól. Tehát miért is téves akár konkrétan a Teslára, akár általánosan értelmezve:
    "Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!"
  • defiant9
    #44
    "Félreérthetően fogalmaztál. A külső beavatkozás alatt, tekintve, hogy erről volt eddig szó,"
    Lol, az hogy láthatóan fogalmad sem volt arról hogy a külső beavatkozás lehet operátor alapú, az nem az én hibám ezzel ismét csak a saját beszűkült látóköröd került a felszínre. Ahogy mondtam már egy autonómia szint felett ez a standard eljárás, erre kért és kapott engedélyt több cég is.
    "vagyis a járműben gyak muszáj tartózkodnia egy emberi vezetőnek,"
    Így ezen állításod is a téves Nexus6 álltások hosszú sorát bővíti. Elismered ezt, vagy fenntartod hogy az ODD kereteiből kilépve muszáj lenne emberi sofőrnek tartózkodnia egy LVL4 önvezető autóban a beavatkozáshoz?

    Erre is várom a válaszod:
    Az hogy LVL4 egy olyan útszakaszon általában elmegy nem jelenti azt hogy mindig köteles elmenni (ha pl. csőtörés van vagy hó esik már nem) Elfogadod végre ezt a tényt (I/N), vagy továbbra is kapálódzol ellene?

    Kezd kínos lenni a folyamatos mellébeszélésed. Persze egyben szánalmas/vicces aminz a földbe döngölve hosszasan kapálódzól, hogy elkerüld a nyilvánvaló beismerését.
  • NEXUS6
    #43
    Félreérthetően fogalmaztál. A külső beavatkozás alatt, tekintve, hogy erről volt eddig szó, én a járműben tartózkodó emberi sofőr vezetésbe történő beavatkozását értettem.

    A pontosított értelmezés véleményem szerint az elsődleges téma szempontjából irreleváns - vagyis hogy egyáltalán LVL4 szintű önvezető-e a Tesla, ha szükséges, hogy be kell avatkozni? Nyilvánvalóan NEM az.
    Ráadásul a felvetés csak elpúderezi az alapszitut, tekintve, hogy az SEM önvezető, ha NEM egy számítógépes program vezet, hanem távirányítással egy emberi sofőr. Az, hogy ez egy olyan szükségmegoldás, amely a LVL4 alapvető tulajdonságaiból következik, nevezetesen, hogy alapesetben NINCS a fedélzeten jogilag és technikailag vezetésre alakalmas személy, az nem jelenti, hogy az LVL4 szintű önvezetés önvezető funkciójának tekinthető ez a távirányításos megoldás. És nem inkább csak valami LVL4-ből történő kilépés utáni szükség/vész üzemmódnak.

    Már a kérdésed is félrevezető, illetve irreleváns, tekintve, hogy NEM arról volt szó az alapkijelentésemben, hogy mit csinál a Tesla, a jármű, hanem hogy a fedélzeten tartozkodó vezetői jogosultságú személynek BE KELL avatkoznia, ami értelem szerűen kizárja, hogy a jármű ebben az esetben LVL4 önvezetőnek legyen tekinthető.

    Értem én, hogy előbb megpróbáltál beletrollkodni, hogy a LVL4 jogosultság nem csak földrajzilag meghatározott, majd aztán hogy de az a fontos, hogy mit csinál az önvezető autó. Csak épp az én kijelentésem egy emberi sofőr tevékenységére vonatkozott, akinek az LVL4 meghatározása értelmében gyak semmi keresnivalója beavatkozó személyként a fedélzeten!
    Szal most akkor már akár igazat is adhatnál, vagy csak kimondhatnád, hogy ez triviális! ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.07.10. 09:10:17
  • defiant9
    #42
    "de "sajnos" a megfogalmazás általánosan is igaz."
    Remek, akkor felesleges volt a vergődésed hogy a Tesla-ra próbáltad szűkíteni (ez nyilvánvaló hazudozás volt, az állításod teljesen általános volt, ehhez egy szemernyi kétség nem fér)

    "vagyis a járműben gyak muszáj tartózkodnia egy emberi vezetőnek, akkor az NEM LVL4 szintű a jármű,"
    Ismételten csak azt bizonyítod hogy a témakörben való jártasságod zéró közeli. Az is opció hogy egy operátor távolról segít. (ha nem lett volna meg így működnek most pl. a Waymo-k is)
    Az hogy LVL4 egy olyan útszakaszon általában elmegy nem jelenti azt hogy mindig köteles elmenni (ha pl. csőtörés van vagy hó esik már nem) Elfogadod végre ezt a tényt (I/N), vagy továbbra is kapálódzol ellene?
  • NEXUS6
    #41
    Nyilván a Tesláról van elsősorban szó, de "sajnos" a megfogalmazás általánosan is igaz.
    Újra, gyengébbek kedvéért, vagyis csak NEKED, ha adott LVL4 használatára feljogosított útszakaszon bármilyen okból (lásd ODD) az emberi vezetőnek be KELL avatkoznia a jármű működésébe (mert hibázik a rendszer, vagy mert úgy áll le), vagyis a járműben gyak muszáj tartózkodnia egy emberi vezetőnek, akkor az NEM LVL4 szintű a jármű, akár teszla (gyak kvp kijelentésére reflektálva), akár általában bármi. Ismétlem ezredszer, itt a vezetpői beavatkozás tényén van a hangsúly, az hogy ez mi miatt (ODD) történik, az gyak irreleváns ehhez képest. Nem tudom mit nem értesz ezen.
    Apróság, hogy sehol a világon még nincs LVL4 szintre engedélyett (nem kísérleti) jármű.

    "De még ezzel egyetemben is buktál mert nem zárható ki hogy a Tesla LVL4 ODD -je is tartalmazna majd olyan elemet ami alapján kérhet egy adott útszakaszon külső beavatkozás, ettől az még L4 lenne."
    De, ponthogy kizárható, hogy az legyen az adott útszakaszon, ha be kell avatkozni. A fentiek rávilágítanak arra, hogy nyilvánvalóan NEM vagy tisztában a LVL4 jellemzőivel, emberi szereplő, működés korlátozottsága, stb. Ajánlom az általad belinkelt SAE táblázatt további elmélyedt tanulmányozását.

    Az amin rugózol/trollkodsz az ODD tekintetében nyilvánvalóan a fentiek tekintetében tehát továbbra is irreleváns. Pláne hogy amint azt a megfogalmazásod is elárulja a Tesla ODD-jét sem ismered részleteiben és így azt sem tudod megítélni, hogy az miben tér el egy általános ODD-től, ha létezik ilyen egyáltalán. Magam részéről ezt a kérdést lezárnám.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.07.07. 10:20:53
  • defiant9
    #40
    Amennyiben nem, válaszolsz, úgy kiléptél a reacinális via kereteiből
    Egyébként a válaszod várhatóan az lesz hogy Tesla, ez nyilvánvalóan hazugság mivel a megfoglamazásod teljesen általános:

    "Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!"

    De még ezzel egyetemben is buktál mert nem zárható ki hogy a Tesla LVL4 ODD -je is tartalmazna majd olyan elemet ami alapján kérhet egy adott útszakaszon külső beavatkozás, ettől az még L4 lenne. Sem a Tesla sem más nem definiált még olyan ODD-t ami kizárná a külső beavatkozás lehetőségét. A z ODD fogalmával úgy 'alle zusammen' nem vagy még most sem tisztában. Az ODD nem csak 'útszakaszra' vonatkozik (ami ugye tisztán geolokáció), hanem más elemei is lehetnek, ebből az útszakaszt önmagában használni (nyilván a tudatlanságodból fakadó) butaság. Fogd fel hogy a 'külső beavatkozás' nem összeegyeztethetlen az L4-el, csak akkor ha olyan elem kapcsán áll fenn ami nem volt ODD által kizárva.
  • NEXUS6
    #39
    Szerinted, milyen kocsiról volt eddig szó kiskomám!? XD

    Agyilag toppon vagy látom.
  • defiant9
    #38
    "egy LVL4 szintű autónál"
    Kérem add meg milyen autóra vonatkozik a megállapításod/követelményed. Konkréten Tesla LVL4 képeségére vagy áltlalában arra hogy mit követel meg a LVL4 minősítés.

    Sajnos mivel túl buta voltál így most ismét csak önnellentmondásra jutottál.
    (Amennyiben ismét skip-eled a fentire a választ, úgy a vitát buktad.)
  • NEXUS6
    #37
    Aha, hazugsággal vádolsz (alaptalanul), most meg a saját figyelmetlenségedet rám akarod tolni. Bravó, Vitakultúra 2.0 by D9!
    Talán nem egy olyan béna troll üzzemmódban kéne működnöd, mint a xar pszichológus, hogy a paciens utolsó mondatából kérdést csinál. És ha néha visszaolvasol hogy miről is folyik tulképpen a beszélgetést, javaslom, hogy időről időre ezt tedd meg, akkor nem futnál bele gyak kb 15 hsz után egy ilyen benézésbe. Gratula!

    Miért is kéne nekem a Tesla LVL4 ODD definíciót prezentálni, amikor én pont azt mondom, hogy azzal, hogy be kell avatkozni, gyak ettől függetlenül, SEMMILYEN SZINTEN eleve nem tekinthető LVL4 járműnek! :O
    Hozza fel az, bizonygassa az alapján, aki szerint igen! kVP, vagy pl TE! LOL
    Hajrá!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.07.06. 08:46:43
  • defiant9
    #36
    "Nem általánosságban beszéltem."
    Sajnos de, az
    "egy LVL4 szintű autónál"
    "az a jármű"
    helyett írhattad volna hogy Tesla, csak nem ezt tetted. Ez nyilvánvaló. A nyelvtan nem fog megmenteni, csúnya pofonba szaladtál bele ismét.
    Ha valóban konkrétan a Tesla Level4 kapcsán írtál volna(csak annyire nem tudsz fogalmazni) akkor kérem idézd be hogy milyen LVL4 ODD definícót használtál ami alapján kizártad a külső beavatkozás lehetőségét. Logikailag még mindig egy olyan nagy nulla vagy hogy az már fáj.
  • NEXUS6
    #35
    Hazugsággal vádolsz!? :O
    Tudsz olvasni? Nem általánosságban beszéltem. Az idézett szöveg konkrétan kvp #7 hsz-ére ment, ahol azt fejtegette, hibásan, hogy a TESLA! (ismétlem, talán leesik: konkrétan A TESLA!!!) miért LVL 4!!!
    Szerinted!?

    "Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!"
    Ismétlem gyengébbek kedvéért ez konkréta A TESLA-ról szól!!!
    Másrészt általánosan, a mondatom NEM a LVL4 üzzemmódból való kilépésről szól, hanem egy jelen levő emberi vezető beavatkozásáról. Érted a kettő közötti különbséget. Leesett végre?
    Az hogy a beavatkozást megelőzte-e a rendszer saját maga által kezdeményezett kilépése (mert nem adottak pl. a LVL4 szintű múködés feltételei) vagy a jelen levő sofőr magától avatkozik bele, gyak azért is másodlagos, mert ismétlem, nem tudom ez feltűnt-e, de a Tesla a földkerekség semmilyen részén nem rendelkezik LVL4 szintű műkodési jogosultsággal!

    "Akkor rögzíthetjük hogy adott útszakaszon is bárhol kiléphet a LVL4(ha pl. csőtörés van), és azt várja hogy valaki avatkozzon be. Ettől ez még Level 4. Stimmt?"
    Majdnem. Megjegyzem elég pongyola a megfogalmazásod!!!
    Javaslom ismételtem, hogy olvasd el a #17 idevonatkozó részét.De akkor csak a kedvedért, és akkor most beszéljünk általánosan:
    LVL4 esetén úgy kell tudnia kilépni/a forgalomból leállnia, hogy nem számíthat arra, hogy "valaki" (ki ez a valaki, a postás?) konkrétan vezető beavatkozzon, mert hogy LVL4-en egyik fedélzeten tartozkodó ember sem minősül vezetőenek és nem is jogosult a beavatkozásra!!! Ha a jármű kilépett, akkor értelem szerűen (gyengébbek kedvéért ismétlem: ÉRTELEM SZERŰEN) már nem LVL4 szintű, és az ott tartózkodó emberek sem biztos, hogy alkalmasak/jogosultak gépjármű vezetésre.
    Az már csak hab a tortán, hogy ismétlem, szigorúan gyengébbek kedvéért:
    "NINCS jelenleg egyetlen országban sem engedélyezett (nem kísérleti) forgalomban levő LVL4 jármű..."

    Szerinted?
  • defiant9
    #34
    "Nem általánosságról beszélünk, hanem konkrétan a Tesláról, hogy az LVL4 képes-e!?"
    Nexus6 hazugság++, Gyenge menekülési kísérlet.
    Az állításod ez volt:

    Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!

    "Egy" autó az bármilyen autó lehet. Ez egy általános érvényű minden L4-re vonatkozó kijelentésed volt.

    "Akkor rögzíthetjük hogy adott útszakaszon is bárhol kiléphet a LVL4(ha pl. csőtörés van), és azt várja hogy valaki avatkozzon be. Ettől ez még Level 4. Stimmt?"
    Várom a választ. Kínos kérdés ugye. :)
  • NEXUS6
    #33
    Nem általánosságról beszélünk, hanem konkrétan a Tesláról, hogy az LVL4 képes-e!?
    NEM így szólt a mondat, NEM a kilépésre vonatkozott Hanem konkrétan a Tesla esetében, hogy beavatkozik a sofőr, ami a vezető jelenlétét feltételezi. LVL4 szinten nincs vezetői beavatkozás, mert az NEM LVL4 szint! Felfogod végre!? Amikor se szó se beszéd átmegy a szembejövő sávba, az szerinted akkor éppen LVL4 szint??? Marhára nem, ember, ha ekkorát bakizik!
    Kiléphet onnan, de ha eleve úgy működtetem, lásd Tesla, hogy betervezett, megkövetelt egy beavatkozó vezető jelenléte, mert jelentős mértékben kiszámíthatatlan a viselkedése, az NEM LVL4, hanem LVL2! Értem?

    Ezért irreleváns az az elterelési kísérleted, hogy azon rugózol, hogy LVL4 ODD-t elhagyva mit csinál ÁLTALÁBAN egy ilyen jármű, meg mi tartozik az ODD-be?.
    Megvan!?
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.07.05. 11:55:28
  • defiant9
    #32
    "Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!"
    Akkor rögzíthetjük hogy adott útszakaszon is bárhol kiléphet a LVL4(ha pl. csőtörés van), és azt várja hogy valaki avatkozzon be. Ettől ez még Level 4. Stimmt?
  • NEXUS6
    #31
    Ez volt az a kvp korábbi megjegyzésére a #12-ben adott kijelentésem, amiből kiindultunk:
    "Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!"
    Szóval az egy dolog, hogy a Tesla Autopilot/FSD egy adott, esetleges, véletlenszerű rövid távon képes-e egy NEM JÓVÁHAGYOTT LVL4-szerű múködésre, miközben az egyéb körülmények változatlansága ellenére egyszercsak random módon bakizik, vagy kiszáll, ártadja a vezetést. Márpedig a videókból pont ezt látjuk. Amely sajnos az egyetlen információforrás, tekintve, hogy mint ezerszer jeleztem a Tesla NEM ad ki arra vonatkozó statisztikát, hogy hány km-enként kell átlagban a vezetőnek vagy magától, vagy a rendszer kérésére beavatkozni és ezzel milyen súlyosságú baleseteket kerül el. Ezen felül tudomásom szerint a cégnek nincs a hatóságnál adott XY területre/útszakaszra (és adott körülményekre) szóló LVL 4 engedélyezésére vonatkozó beadványa, amely teljesítéséhez kapcsolódóan képes a hatóság által meghatározott követelmények teljesítésére. Ettől kezdve akár kvp, akár a te spekulációd arra, hogy a Tesla képes-e LVL4 szintű működésre totálisan megalapozatlan!!!

    Tehát hol látod a kijelentésemben, azt, hogy a LVL4 szintű ODD CSAK és kizárólag geolokáció alapú!???
    Mondom a videókban a bakiknál, beavatkozásoknál, vagy balesetekhez kapcsolódó leírásokban azt látjuk, hogy a Tesla vezetése közben nem volt változás az ODD szempontjait illetően, nem jött jégeső, vagy tört ki zombilázadás csak simán bele akart hajtani az álló kocsikba, vagy átment a szemközti sávba (illetve a júzer eleve olyan körülmények között használta, amelyet a jelenleg LVL2-höz deklarált ODD SEM fed le).

    Mint többször jeleztem a szövegértésre totál képtelen vagy és/vagy nyilvánvalóan csak trollkodsz, amikor a szövegkörnyezetből kiragadva elkezdesz egy egy mondattöredéken rugózni és így gyak csak saját magaddal "vitatkozol". Amibe ha ez nem zavar én többet nem is szólnék bele, el vagy te magadban is.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.07.05. 09:45:49
  • defiant9
    #30
    "Téves az az álltásod hogy én ezt állítottam volna!"
    Akkor ezen állításod hogy értelmezzük?:
    "a LVL4 szintű jármű, adott útvonalon/területen képes önvezetésre"
    Tehát LVL4-nek minősülhet-e az ha adott területen az adott önvezető 'felteszi a kezét' (és pl. leáll ameddig külső segítséget nem kap a tovább haladáshoz) ha csőtörés van vagy havas az út. Avagy ilyen ODD-t nem definiálhatnak a gyártók?
    Állításom szerint igen, az ODD több szempont szerint megúzható

    Totál fogalmatlan vagy a témában ezt bizonyítottad be, és jól fel is sültél ismét. A gyártó definiálhatja úgy a LVL4-et hogy csak Los Angeles és csak napos idő, ha hó esik L.A.-ben akkor nem teljesül az ODD és az autó leállhat. L5 ezt már nem tehetné meg.
  • NEXUS6
    #29
    Téves az az álltásod hogy én ezt állítottam volna!
    Szövegértés, ember!
  • defiant9
    #28
    "egy eldöntendő kérdésen túlmenő válasz értelmezése meghaladja a képességeidet/szándékodat"
    Ez egy eldöntendő kérdés. Vagy csak gelokáció alapú a SAE (LVL4) ODD vagy nem.
    Az állítsod miszerint csak geolokáció alapú, ez azonban TÉVES. Ez a tény pedig azt mutatja hogy totál foglamatlan vagy a témában.
  • NEXUS6
    #27
    Akkor ezekszerint egy eldöntendő kérdésen túlmenő válasz értelmezése meghaladja a képességeidet/szándékodat.

    Ne haragudj, de ebben a trollkodásban én nem veszek részt. Ha értelmesen is tudsz válaszolni a hozzászólásaimra, majd akkor keréssél.
  • defiant9
    #26
    Másold be kérlek a mondatot amiben ott van az igen/nem szócska ami válasz a kérdésemre.
  • NEXUS6
    #25
    "De ott a válasz! Vaksi!"
  • defiant9
    #24
    "Egy szimpla I/N karaktert várok erre a kérdésre"
    Felesleges n x 100 karakter adni. I/N.
    Képes vagy rá?
  • NEXUS6
    #23
    Hát mint at többször , többen észrevételeztük, jelentős kihívással kűzdesz az un. értő-olvasás képesség tekintetében.
    Tehát továbbra is ofenntartom:
    "De ott a válasz! Vaksi!"
    Valamint újabb kérdésed tekintetében pedig az előző #21 számú hozzászólásomra utalnék, ahol szintén:
    "De ott a válasz! Vaksi!"
    (Lásd zombitámadás ugye).

    Amennyiben nem vagy képes megtalálni a kérdésekre vonatkozó részeket, továbbra is javaslom általános iskolai olvasás tanító, vagy megfelelő szakember, diszlexia, figyelemzavar, stb. problémákra szakosodott pszichológus segítségének igénybevétel.
  • defiant9
    #22
    "De ott a válasz! Vaksi!"
    Ne hazudozz. Nincs ott a válasz, beszari Nexus6 féle mellébeszélés.
    Ki mered jelenteni hogy a SAE LVL4 csak geolokáció alapú ODD tartalmazhat. I/N?
    Egy szimpla I/N karaktert várok erre a kérdésre. (nem egy általad kitalált/torzított másik kérdésre)
  • NEXUS6
    #21
    De ott a válasz! Vaksi!
    Ismétlem: A kilépés mechanizmusa és az hogy ESETLEG átadja a vezetést emberi sofőrnek nem jellemzi a LVL4 képességet. Az hogy beavatkozás nélkül legyen képes végigmenni adott feljogosított útszakaszon (az eredeti kvp #7 szerinti hozzászólásnak megfelelően), az viszont igen. A Tesla kvp szerint ugyan LVL4-ben megy, csak néha átadja a sofőrnek a vezetést! LOL. NEEEEM! Ezt nevezik kérem LVL2-nek. Tanuljátok már meg!
    Mellesleg hányszor kértem tőled, hogy prezentáld a statisztikát, hogy hányszor lép ki a Tesla és adja át a júzernek a kormányt és effektíve a felelősséget? Nem tudsz válaszolni, mert a Tesla NEM ad ki ilyen statisztikát.

    Jó kis elterelési kísérlet. Igen valszeg sok LVL4-ből való kilépési ok lesz még az időjáráson kívül is. Én az UFO és a zombitámadást is valószínűnek tartom! XD
    Sőt! Szerintem térjünk át a topic témájában arra, hogy ki milyen hülye eseteket tud felsorolni a kilépésre a LVL4-ből XD

    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.06.29. 01:13:01
  • defiant9
    #20
    "Ott a válasz arra a részre ami a "PONT" utáni részhez kapcsolódik."
    Nincs ott a válasz, beszari Nexus6 féle mellébeszélés.
    Ki mered még jelenteni egyáltalán hogy a LVL4 csak geolokáció alapú ODD tartalmazhat. I/N?
  • NEXUS6
    #19
    Ember! Tudsz olvasni?
    Ott a válasz arra a részre ami a "PONT" utáni részhez kapcsolódik.
    Hülye vagy?
  • defiant9
    #18
    "Pont."
    Olvastad ugye tovább is amit kivastagítottam? A pont után jön a lényeg, ami ugye kínos ezért s szokásos sunyi módodon próbálsz ignorálni, (de hiába, már ebben a vitában is földbe vagy már döngölve)
    Certain conditions may limit or cancel Level 4 autonomous vehicle operation, such as severe weather.
    Magyarul:
    "Bizonyos körülmények korlátozhatják vagy megszakíthatják a 4. szintű autonóm jármű működését, például a szélsőséges időjárás"
    Várom erre a mondatra reakciód, illetve a SAE definícióban lévő hasonló tartalmú mondatra:
    "and/or the requisite presence or absence of certain traffic or roadway characteristics"
    Elmondtam mit jelent az ODD. Lehet benne geolokáció alapú korlátozás de lehet benne pl. időjárás alapú is. Elfogadod ezt vagy kitartasz amellett hogy az (L4) ODD-je csak geolokáció alapú lehet?
    (ne próbálj meg elterelődni saját kitalált scenarióiddal a topic a LVL4 official definiciója)
    A L4 ODD scope-ja 'limited' (az hogy ki milyen limitet határoz meg területi/ és/vagy időjárási/stb.az már lehet egyéni, ettől még technikailag L4).
    Nem hiszem hogy korlátozott szellemi képességeid alkalmasak annak megértésére hogy pl. a fallback kezelés kapcsán mi a különbség az L3 és az L4 közt, de olvasgasd, hátha: SAE J3016 User Guide
  • NEXUS6
    #17
    Köszönöm, hogy megerősítetted, amit írtam, pl: "Level 4 driving automation technology is for use in driverless taxis and public transportation services. Such vehicles will be programmed to travel between Point A and Point B and restricted to specific geographic boundaries by geofencing technology."

    Tehát lefordítom a te képességeidnek megfelelően (bocs ha meghaladom azt, szólj, ha sok): a LVL4 szintű jármű, adott útvonalon/területen képes önvezetésre, amely azt jelenti, hogy működése során NINCS közreműködő emberi VEZETŐ. Pont.

    Arra az eljárásra vonatkozóan, amikor az engedélyezett útvonal/terület, vagy a technikai lehetőségei határára ér és KILÉP a LVL4 szintű működésből, annak jogi és technikai megoldására vannak elképzelések. Azonban tekintve, hogy
    - NINCS jelenleg egyetlen országban sem engedélyezett (nem kísérleti) forgalomban levő LVL4 jármű,
    - és a kilépési eljárás igazából nem tekinthető a LVL4 működés jellemzőjének,
    - illetve, hogy az LVL4 szintű működés,mint ezerszer írtam NEM feltételezi/követeli meg emberi vezető jelelnlétét, ezért az emberi vezető számára történő átadás eljárása opcionális és kérdést tekintve másodlagos,
    így annak a boncolgatása, hogy de a Tesla bizony LVL4 szintű , (amit kb azzal próbáltok bizonygatni, hogy LVL4 szintű, csak azért mert van arra eljárása, ha nem képes önállóan működni, akkor kilép, átadja a vezetést a sofőrnak), na ez így értelmes ember számára nyilvánvaló, hogy gyakorlatilag nonszensz, de legalábbis IGAZI LVL4 szintű jármű számára ez a kérdés a LVL4 működés igazolását tekintve irreleváns.

    Mellesleg az idézett szöveged elég pongyola, LVL4 működés esetében eleve nem lehet beszélni emberi vezőről, csak olyan személyről aki potenciálisan alkalmas arra, hogy a járműtől a vezetési funkciót és felelősségéet átvegye, mert egyrészt hozzáfér a kezelő szervekhez (a járműben tartózkodik, vagy távirányítással képes azt működtetni), másrészt rendelkezik azzal a jogosultsággal, hogy a vezetői funkciót betöltse és képben van az adott forgalmi helyzettel.
    Nyilvánvaló az eddigiekből azonban, hogy sajnos ezen kérdés felfogása már jelentősen meghaladja a képességeidet.

    És nagyon nagyon zárójelben megjegyzem, csak mint egy gyakorlati kérdést felvetve, ha jön egy iszonyú hó/porvihar, tejköd, stb és átadja neked az akármilyen szintű jármű a vezetést, úgy hogy egyre kevesebb a vezetési gyakorlatod, és nem vagy tisztában az aktuális forgalmi helyzettel sem, akkor gyakorlatilag mit is csinálsz vele? Lásd pár hete porvihar miatti tömegkarambol az M1-en. Átveszed, hogy te magad karambolozzál?
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.06.16. 09:32:29
  • defiant9
    #16
    "LVL4-es szinten, azon az útszakaszon, ahol a jármű erre jogosult MINDENKI gyak utas!"
    A valóság:
    Level 4 driving automation technology is for use in driverless taxis and public transportation services. Such vehicles will be programmed to travel between Point A and Point B and restricted to specific geographic boundaries by geofencing technology. Certain conditions may limit or cancel Level 4 autonomous vehicle operation, such as severe weather.

    SAE Level 4: High automation
    The vehicle may alert the driver that it is reaching its operational limits if those conditions dictate human intervention, such as heavy snow. If the driver does not respond, it will secure the vehicle automatically within specified safety parameters, including slowing down to a fuill stop


    Csak magad égeted ha továbbra is kitartasz amellett hogy az ODD csupán geolokáció alapú lenne, a valóság ez:
    Per SAE J3016 (2021), the Operational Design Domain (ODD) for a driving automation system is defined as “Operating conditions under which a given driving automation system, or feature thereof, is specifically designed to function, including, but not limited to, environmental, geographical, and time-of-day restrictions, and/or the requisite presence or absence of certain traffic or roadway characteristics.

    Tehát L4 esetén az ODD megadható úgy hogy adott területen és/vagy adott időjárás/stb. körülmények közt működik.
    Sikeresen bizonyítottad hogy alap szinten sem vagy képben arról amire mutogatsz. Lol.
  • NEXUS6
    #15
    Neeeem!
    Vezető nélküli taxi kitől fogkja kérni, hogy vegy át a kormányzást (tipikus LVL4 alakalmazás)? Az utastól, okostojás?
    LVL4-es szinten, azon az útszakaszon, ahol a jármű erre jogosult MINDENKI gyak utas! Ergo NEM jogosult a vezetésbe történőő beavatkozásra, ha a szabályozás majd úgy hozza akár a vezetés átvételére sem, még ha a sofőr ülésben is ülsz.
    A LVL4-et próbáld a kis agyaddal úgy elképzelni, mint egy LVL5-amiben még kormány meg pedál sincs, csak ebben azért van, hogy használható maradjon az önvezető útszakaszon kívül is.
    Szal majd, ha a Tesla, amely talán úgy próbál önvezető lenni, ahogy azt KVP is írta, meg amit te is képviselsz, megkapja a LVL3 minősítést, akkor lépsz ki abból, amit írsz a téveszme kategóriából.

    De okos lettél amúgy hirtelen, a múltkor még a LVL2 és LVL3 közötti különbséget sem tudtad felfogni. Gratulálok a fejlődésedhez. Mondjuk ezt sem találtad el, de a szándék a fontos!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.06.14. 13:26:49
  • defiant9
    #14
    "Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!"
    Lol. Ismét csak bebizonyítottad hogy nem értesz a témához (mindezt úgy hogy 50 hsz-en keresztül mutogatsz a SAE szintekre. L4-nél is kérheti a az autó hogy vedd át a kormányt, pl. ha havas szakaszra ér vagy épp csőtörés van. Ha nem válaszolsz a kérésére akkor meg fog állni biztonságosan.
  • defiant9
    #13
    "De, pontosan ez a Tesla celja, az atlagos emberi soforok tudasanak elerese"
    Ez így nehezen megfogható. A tudását van amiben meghaladja van amiben nem éri el, inkább a jóság foka releváns.
    Azért könnyebb +szenzorokkal(beleérve a LIDAR-t is), mert ilyenje az embernek ugye nincs és hozzáadnak a jóságfokhoz.
  • NEXUS6
    #12
    Őööö, hát szerintem ez közlekedés biztonsági/jogi szempontból jól nem így van, vagy legalább is nem kerek (nem szabadna hogy így legyen) az amit leírsz. :O
    Ha egy LVL4 szintű autónál be kell avatkozni azon az út szakaszon, amelyen az LVL4 szintű önvezetésre jogosult, akkor az a jármű eleve nem rendelkezhet LVL4 minősítéssel!!!
    Az meg hogy emellett stikában váltogatja, hogy ő most milyen szintnek megfelelően próbál nyomulni, annélkül, hogy erről a sofört, hogy emberünknek milyen vezetői felelőssége van, egyértelműen tájékoztatná, az meg nem csak jogellenes, de mélységesen balesetveszélyes is!

    Valszeg ezért és nem másért nézik rosszemmel ezt a partizánkodást a Tesla részéről a hatóságok a meg a konkurencia, akik estleg ezt némileg szabályozottab módon próbálják megvalósítani.
    És ha ez tényleg így van, akkor pont ezért nem kapta meg a Tesla a LVL3 minősítést, a Merci meg igen!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.06.13. 10:58:45
  • kvp
    #11
    "Amikor nem ember vezet illene ezt jelezni a közlekedésben résztvevőknek pl folyamatosan világítana a helyzetjelző."

    Amerikaban meg a feklampak es a hatso index sincs megkulonboztetve, ugyanaz a piros lampa vilagit fekezesnel es villog kanyarodasnal. De valoban jo lenne, ha az automata autokon lennenek a teton dedikalt lampak es ezek villognanak ha autonom modban fut a jarmu. Aztan ha mar szinte mindenki igy jar, akkor az ember vezette jarmuvek jeleznek villogassal, hogy vigyazat ember vezeti oket.
  • kvp
    #9
    ""Ha az ember kepes csak a latasa alapjan vezetni, akkor egy robotnak is kepesnek kell lennie."
    de ugye nem olyan rendszert akarnak ami kb. ugyan azokat a hibákat fogja elkövetni mint az ember amikor nem látja jól a maga előtt lévő tárgyakat, mert pl. nagy a köd, vagy eléggé rosszak a látási viszonyok."

    De, pontosan ez a Tesla celja, az atlagos emberi soforok tudasanak elerese. Onnan mar csak jobb lehet ahogy tobb tapasztalata lesz mint amennyi egy tapasztalt embernek lehet. Egyebkent az FSD beta teljes erteku valtozata (amit az usa-ban tesztelnek) mar egesz jol vezet. Tele van a youtube level 5-nek kinezo, valojaban level 4 teszt utakkal. Jogilag lehet, hogy level 2-es modban megy, de a videokon tobbnyire nem fogja senki a kormanyt es megse kenodik fel a kocsi sehova, ami level 4 alatt nem menne.

    ps: Szeretnek majd nehany eles (nem gyari tesztelok altal keszitett) videot latni arrol, hogy mennyire is mukodik a mercedes rendszere ott ahol jelenleg a teslakat is tesztelik, tehat az atlagos amerikai kertvarosok, autopalyak es belvarosok kozti ingazas soran. Beulnek a haz elott, elengedik a lesulyozott kormanyt es eljutnak-e a celig.