9
  • kvp
    #9
    "Oroszország USA gyarmat"

    Jelcin alatt mar egyszer az volt. Mindenben azt csinaltak az oroszok amit az USA kert, privatizacio, megszoritasok, vadkapitalizmus, stb. Ugyanilyen volt a helyzet Magyarorszagon is az Antal es a Horn kormanyok alatt. Aztan erre adott valaszul Oroszorszagban jott Putyin, nallunk meg az elso Orban kormany.

    Az USA erdeke a Jelcin fele gyenge Oroszorszag visszaallitasa, ami akar a teljes orosz nuklearis leszerelest is lehetove tenne. Ahogy Ukrajna feladta az atomfegyvereit, ugy egy osszeomlofelben levo Oroszorszag is megheteti ugyanezt a nyugati segelyekert cserebe, csak egy megfelelo vezetot kell talalniuk. Ilyen lenne Navalny, akinek Zelenskyhez hasonloan nagy az amerikai tamogatottsaga es valoszinuleg hallgatna az amerikai tanacsadokra es a nuklearis leszerelest valasztana a nyugathoz valo gazdasagi csatlakozasert cserebe. Az USA szamara kiesne Oroszorszag mint katonai ellenfel, az oroszok meg reszesulnenek a nyugathoz tartozas elonyeibol, ugyanugy ahogy az ukranok szeretnek. (atomfegyverek es biztonsagi tanacsi tagsag nelkul, amerikabarat vezetessel mar oroszorszag is EU es NATO kompatibilis lenne)

    Amennyire en latom ez egy win-win strategia az amerikai reszrol es csak az orosz antiglobalista nacionalistaknak nem tetszik, ahogy kb. Magyarorszagon is csak ok ellenzik az EU foderalizaciojat, tehat az Europai Egyesult Allamok letrejottet. (mind Oroszorszagban, mind nallunk ezen csoportok vannak hatalmon, de ennek megvaltoztatasa mindket helyen az USA es az EU kozos erdeke)
  • barret
    #8
    De jól hangzik nem? Legalább nem lesznek bevetve az atomfegyverek,és a Belgorod sem :) Még mindig jobb,mint a harmadik világháború...
  • ENVE
    #7
    Ennyi ökörséget régen láttam leírva egy kommentben :D Oroszország USA gyarmat :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Sequoyah
    #6
    USA erdekektol semmi nem all tavolabb egy Kina-Tajvan konfliktusnal. Epp ez a mostani szituacio lenyege.
    Vagy Kina visszavesz a haborus terveibol, es beken hagyja Tajvant, es nem lovi szet, vagy a chipgyarak koltoznek Tajvanbol, az erdekeltsegek megszunnek, es USA leveszi roluk a kezet teljesen.

    USA-nak nem kell megoldania a gyarak letrehozasat, a technologia rendelkezesukre all egyebkent is, penzuk is van, szoval valaki valahol biztosan epit gyarakat amik kielegitik a nyugati igenyeket.
    Rovid tavon persze oriasi problemak lehetnek, de az Kina es USA szamara egyarant problema. Szoval mindketten eppen azon dolgoznak, hogy fuggetlenitseg magukat. USA-ban az uzleti akarat hianya a problema (amig Tajvan mukodik), Kinaban pedig a technologia hianya.

    "Oroszorszag mellett Kinat is megkapjak gyarmatnak (babkormanyokon at)"
    Ez teljesen irrelevans, nem tudnak, es nem is akarnak ilyet ott csinalni.
  • kvp
    #4
    Amerika mar felhivta a befektetok figyelmet, hogy vigyek el a chipgyarakat Tavjanrol, mert varhato egy ukrajnaihoz hasonlo hosszu tavu fegyveres konfliktus. Tajvan valamiert tiltakozott.

    Ettol fuggetlenul ha az USA szeretne egy tartos Kina-Tajvan konfliktust, akkor jo esellyel ossze fog jonni. Ebben az esetben mind a kinai, mind a tajvani felvezetok ki fognak esni a nyugati piacokrol. Eszkalacio eseten a delkoreaiak is. Japan meg mar a NATO-hoz akar csatlakozni, raadasul az o uj nagy gyaruk pont Japan Koreahoz legkozelebbi vegeben van, foldrengeses zonaban, egy felig aktiv tuzhanyo mellett. :-)

    Kina elobb-utobb ugyis atall az oneallatasra. Az USA is vagy meg tudja oldani a gyarak letrehozasat keletazsiatol tavol vagy a konfliktus vegen varhatoan csak Kinanak lesz felvezeto ipara. Kiveve ha az USA, azaz a nyugati nagytokes tulajdonsosai nyernek, mert akkor Oroszorszag mellett Kinat is megkapjak gyarmatnak (babkormanyokon at) es hosszu evek utan vegre egyseges iranyitas alatt lesz a teljes bolygo. Ha Kina nyer, akkor legrosszabb esetben is ujabb kelet-nyugati hideghaboru es amerikai ujraiparositas varhato. A ket kimenet egyarant win-win a befektetok szamara.
  • gosub
    #4
    Hightech szinten ez elég nehéz lesz.
  • Kryon
    #3
    Szerinted mennyi esélye lenne, hogy a chipgyárak túlélnének egy háborút?
  • barret
    #2
    Amerika meg szétlövi Tajvant...
  • dyra
    #1
    Elfoglalják Tajvant problem solved.