38
  • ENVE
    #38
    0 db SSD-m halt meg kb. 8év alatt, meg jó pár HDD. Nem tudom te mire vagy finnyás, de szerintem a pénzköltésre ;D 6ezer forintért lehet venni egy rendszernek való SSD-t, és a különbség ég és föld. Nem csak a betöltési időben, de a mindennapi használatban is. Egyébként pedig nincs benne mozgó alkatrész, mi halna meg benne? Ha nem irkálsz rá minden nap egy csomót, akkor egészen biztosan tovább él, mint egy HDD.
    Utoljára szerkesztette: ENVE, 2023.07.03. 14:25:04
  • ENVE
    #37
    Én alig játszom, alig van fent játék. Filmet 0db-ot töltök le. Zenét úgy szint 0-át. Nem videózom, tulajdonképp nem csinálok semmit, csak pokerezgetek, football managerezgetek, van egy fossá modolt ETS2-őm, meg egy fossá modolt TS2019-em + TSW3-am. 1.5tb HDD + 512 SSD nem elég, folyamatosan kell nézegessem mit törölhetnék le. Én nem tudom te mit csinálsz, de ne add elő, hogy mindenki olyan, mint te. Például én biztos nem állnék neki olyan minőségben "videózni", ahol 3gb egy videó... :D
  • Macropus Rufus
    #36
    "A HDD-ket ma sem a gyök2 userek veszik, hanem szerverparkok szerintem.
    Az átlagusernél kb. 10+ éve nem generálódik annyi adat, hogy ne legyen elég 2x1 TB-os vinyó.
    És videózok, videónként 3 GB is lehet ami kell hozzá és 10+ éve nem vettem új HDD-t."
    Csak 3GB? :o Akkor jó kis felbontásban vehetsz fel v. elég rövid videókat készítesz. A telefonommal fhd felbontás mellett 3 perc 17 másodperces videó 406MB lett. Egy órás videó olyan 7,3-7,5GB lenne.

    "Mert már túl vagyunk azon a ponton, hogy az ember filmeket ment le a HDD-re tömegesen. "
    ezt azért gondolt át újra ;)
  • Macropus Rufus
    #35
    a mágneses tényleg nagyon sokáig bírja, de rendkívül érzékeny pl. a mágneses térre. De igaz, erre archiválnak nagyon sokan.
    Nekem is van egy régi DAT72-es szalagos egységem, de mostanában már MO (magneto optikai) lemezt használok. Örök gari az adatbiztonságra.
  • Zsombor99
    #34
    Egyáltalán nincs nekem SSD, anno 40GB HDD-vel kezdtem, most kettő 1TB és egy 2TB HDD van a gépemben. Megkaptam már szóban, hogy miért nem teszem legalább a rendszert SSD-re, de egyáltalán nem vagyok finnyás a betöltési időkre, valamint sokkal megbízhatóbbnak tartom a HDD-ket, tehát egyáltalán nem akarok SSD-t asztali gépbe.
    Az viszont tagadhatatlan, hogy az SSD előnye inkább a hordozható eszközöknél van, mivel nem tartalmaz mechanikus alkatrészt, így a hordozható eszközök jobban ellenállnak a mechanikai behatásoknak...
  • _svd_
    #33
    "de számomra fontos adatért. 50-100k nem sok, ha az adat üzleti akár szentimentális értéke fedezi azt. "

    Ennyi pénzből, főleg, ha már többször is kifizetted, elég könnyen lehet biztonsági mentő rendszert kiépíteni.
  • MerlinW
    #32
    Miért lenne marhaság, én is többször igénybe vettem már. Ha nem is családi fotóért, de számomra fontos adatért. 50-100k nem sok, ha az adat üzleti akár szentimentális értéke fedezi azt.

    Egyébként senki sem beszélt most adatmentőkről. A legtöbb esetben, otthon is menthető az adat szoftveresen hibás HDD-ről, ha nem elektronikai hibája van. SSD jelek nélkül egyszer csak nem indul el és onnantól az adat is kuka.
  • Tetsuo
    #31
    Ez marhaság. Családi fotók megmentéséért az átlag nem fizet profi adatmentőknek, legyen az bármin.
    Az eddigi SSD-k nagyon strapabíróak, a probléma inkább az, hogy a fejlődésük a megbízhatóságuk rovására megy.
  • MerlinW
    #30
    Attól függ mit tárolsz a szerveren. Halott HDD-ről 50 év után is vissza lehet nyerni az adatot, SSD-ről meg soha, amint meghalt oda minden. Tehát otthon is a családi fotókat, munkát, stb nem SSD-n célszerű tárolni.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.05.14. 14:44:49
  • MaxMontana
    #29
    Amíg a HDD sokkal olcsóbb és nagyobb kapacitású mint az SSD, addig nem fog a HDD eltűnni. És nagyon meglepődnék, ha ez 2028-ban már bekövetkezne.

    Semmire nem elég már 1 TB, hát egy játék már 100 giga fölött van, egy normális 4k video pedig 25-60 giga. Az igénytelenek talán elvannak 1 TB-tal, akik sd filmeket néznek 2023-ban.
    Utoljára szerkesztette: MaxMontana, 2023.05.14. 10:41:02
  • _svd_
    #28
    "Ha lecseréli a 128ast akkor egy felhasználo aki tudja és érti használni a gépét, az nem hagyja egybe a tárhelyet ha bármi történik és formatálni kell akkor meg lehessen menteni valamit és egy win ujratelepités se wigye el a képeit vagy a program mentéseit. "

    Amúgy a biztonsági mentéssel szoktuk biztosítani az adatok elérhetőségét.
    Teljesen mindegy hány része töröd szét a meghajtó tárterületét.
    A zsaroló program, egyiket sem kihagyni. De meghajtó hiba esetében is valószínű, hogy a teljes tárterület válik elérhetetlenné. A hibás meghajtóról történő adat visszaállítás drága és csak remélni lehet, hogy a vissza állított adatok használhatóak.
    Rendszere biztonsági másolat kész készítése másik meghajtóra, olcsóbb és biztonságosabb, csak ne legyen folyamatosan a géphez kapcsolva.

    PS:
    Utoljára FAT használatánál fordult elő partició összeomlás. A modernebb fájlrendszerek sokkal stabilabbak.
  • repvez
    #25
    Akkor a gyök2 user az te vagy a leirásod szerint, mert egy átlag user ennél jobban hasznáőlja a gépét.
    ÉS hogy egyáltalán nem lehet enynire leegyszerüsiteni a dolgot, hogy server, meg felhasználo.
    Egyrészt a szervernél nem mindegy, hogy mire használják, ha statikus adattárolás akkor a HDD-t preferálja, de ha nagy adatokat kell mozgatni akkor SSD mivel jelentösen nagyobb az adatátviteli sebessége mint a HDD-nek

    Az átlag felhasználo meg aki tudatosan használja a gépét és ért is hozzá, és nem csak megkapja és addig használja amig már nem indul .
    Na ez az átlagfelhasználo figyelemmel kiséri a fejlesztéseket és látja, hogy az SSD-vel jelentösen javulnak a betöltési idők és játékok alatt .
    nézzünk pár variáciot, ha csak 128as SSD-je lenne mert ugye sztetek nem használnak. akkor ráteszi a wint az elterül ugy 20-30GB-on. marad 90, felteszi az office-t meg egy PS-t mert általába ezt mindenki használja , akkor már a fele tárhely ugrott. egy átlagos mobil tárhely mostanába 60GB-nál nagyobb, na mármost a csorikám le akarja menteni a képeit, hogy legyen ujra szabad hely a mobuilján akkor szomorian tapasztalja, hogy biza nem elég a tárhely. A másik ha már itt tartunk, akkor a mobilnál ha máőr 128 és nagyobb tárhelyeket tesznek akkor egy ŰPC-ben amit azárt másra is elhet használni meg elég lenne ennél kevesebb , ne nevettessük ki egymást.

    De ha azt vesszü, hogy jó , az átlag userünk, vesz mellé HDD-t mert hát a fenyképek miatt kell a hely és ugy is olcso.
    Aztán gondolja, hogy ha már van tárhely akkor már játszhat is , leszedi a COD-ot vagy mostani AAA játékot. 200GB körüli helyigénynel.Aztán szomoruan tapasztalja, hogy megöszül mire betölt a játék és laggol is.A 128as SSD-re nem teheti, mert nem elég és a win is rajta van még . A jövöre nézve meg jönnek a direct storidge játékok amik megint az SSD jelenlétét követelik meg.
    Tehát vagy vesz egy 500as SSD-t pluszba vagy lecseréli a 128ast.

    Ha lecseréli a 128ast akkor egy felhasználo aki tudja és érti használni a gépét, az nem hagyja egybe a tárhelyet ha bármi történik és formatálni kell akkor meg lehessen menteni valamit és egy win ujratelepités se wigye el a képeit vagy a program mentéseit.
    Ezért az 500as winyot legalább kétfelé szedi egy oprendszer particiora és egy játékra.
    100GB oprendszer után marad neki 400GB játékra, ha a fényképeit is ezen tárolja ,hogy ne kelljen HDD akkor megint ott tart , hogy szükös lesz, tehát vagy megtartja a nagy HDD-t a statikus adatoknak az SSD mellett, vagy nagyobb SSD-t kell vennie.
    DE egy átlagfelhasználo azért megnézi hogy mire ad ki pénzt és ha látja, hogy 2X annyiért kevesebb tárhelyet kap mint ha HDD-t venne akkor nem biztos, hogy SSD felé fordul.
    Ugyhogy ezt kéne mérllegelni amikor azt mondod, hogy mindenkinek elég mert neked is elég .

    Elmondom , hogy nem mindenki olyan mint te. például nekem csak az utobbi 4 évben lett 400GB fényképem, mobillal. ha hozzáveszem a nem tul sok játékokat ami kb 2-3 az is böven 300GB feletti adat és akkor ehhez még hozzájönnek a 3d szerkesztö programok és ott vaygok , hogy az 1TB sem elég
  • dyra
    #26
    Ha szervert veszel és nem data storagot csinálsz már most is jobb választás az SSD. Megbízhatóbb és jóval gyorsabb. Nyilván ahol sok tera kell és koltsegerzekeny a HDD meg megkerülhetetlen. De én is azt gondolom hogy a merevlemez technológia ideje lejárt. Szépen lassan de kifognak szorulni.
  • gosub
    #25
    Mindenki magából indul ki. Fotózom 20 éve, videózom 10 éve, 6TB van tele és most kezdtem hobbiból raw videózni, az zabálja a helyet. Egy barátom mellékesként, hobbiból évente 5-10 esküvőt videózik, ott röpködnek a TB-ok. Asszony meg a 120GB SSD felével el van, mert ott csak netezés történik.
  • militavia
    #24
    Nekem nincs 500GB adatom úgy, hogy videózok 10+ éve.
  • tom_pika
    #23
    Nagymaminak elég 500GB. Másnak kérdéses.
    Egyetlen oka van, hogy HDD-t veszek, az, hogy a 6-8TB-os SSD drága. Eközben meg a chipgyártók tönkremennek, mert hogy szerintük meg túl olcsó. Ha sikerül megoldani, hogy árban az SSD direktben versenyezzen a HDD-vel, akkor semmi oka nem lesz a HDD használatának. Ennyi.
  • militavia
    #22
    Akkor tisztázzuk már.

    Én arról beszélek, hogy van

    A - szerverpark
    B - gyök2 user

    Eszerint azt mondani, hogy az SSD eltűnik az tűnik vicces kijelentésnek

    Mert az A felhasználónak at fajlagos ára a tárhelynek fontos és az, hogy hányszor írhatja újra.

    Az SSD-en nagyon, nagyon hosszú ideje csak oprendszer van, nincs komoly adatmozgás rajta.
  • Tetsuo
    #21
    Az átlagnak persze lehet, hogy elég, mert abba beletartozik mindenki, a nagymami is, meg a csak Tik-Tokig látó fiatal p*csa is, de nagyon sokan, főleg 40-es, 50-es PC-kedvelők gyűjtögetnek mindent, ami adat. Filmeket, zenéket FLAC-ben és sokan pl. pornót is. Házi videókat, fotókat is készítenek sokan nem telefonnal, hanem egyéb (jobb minőségű cél)eszközökkel. Mára (majdnem) alapvető a 4K, hiszen ilyen a kijelző is...
    Szóval sok TB tele lesz egy-egy nethuszárnak, bár valóban ők nem az átlag, viszont sokan vannak.
    Ilyen főrumon nem is értem, hogy miért Marika néniből kell kiindulni...

  • repvez
    #20
    Akkor tisztázzuk, elöször azt állitottad, hogy az SSD szarabb mint a hdd , aztán ezt saját magad cáfoltad meg, hogy már 11 éve megy gond nélkül.

    Én megállapitottam, hogy a tárhely mérete még nem érte el azt a szintet mint a HDD és föleg nem GB/ ft arányban és emiatt még nem fognak eltunni a HDD-k.

    NEm állitottam, hogy nem lenne elég 1TB azt mondam, hogy az 500assal is már gondok lehetnek pár embernek.
    csak pár példa és a jövöben ez még nöni fog
    ÉS itt mostmeg már eltértek a témátol ami hogy az SSD kiváltja e a HDD-t.
    Mert már arrol kezdtek el vitázn i, hogy ki és mi az átlagfelhasználo és mennyi adatot temel.

    ÉS bármit irok kényetek kedvetekre kitaláltok egy olyan réteget mint "átlagfelhasználo" ami pont azt támasztja alá amit ti mondtatok.
    És mivel pont nálad elég ennyi te vagy az átlagfelhasználo ugye?
    vagy szted ki az átlag user? az aki csak irodai munkára használja a gépét? vagy aki csak játékra? esetleg egy tizenéves aki játszik ? vagy egy családapa akinek a gépén játszik a gyerek és rajta tárolja a családi képeket a meséket és a filmeket és o meg még dolgozik is rajta?

    Tök mindegy, hogy mi csak az a lényeg, hogy te tudd jobban és ha a témában nem tudsz hozzászolni akkor keress egy másik nézöpontot vele kapcsolatban , hogy bele tudj kötni ahogy szoktad.
  • militavia
    #19
    Kérlek vezessed már le, hogy az átlaguser, ami a családi fotón kívül kb. semmi adatot nem halmoz fel, az mikor és hogyan tölt meg 1 TB HDD-t is?

    Az összes ilyen fotóm és videóm nincs 100GB és 2005 óta gyűlnek ezek és 80%-a simán törölhető lenne.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.05.12. 21:29:23
  • Palinko
    #18
    Átlag userről írt és igaza van átlag user teljesen elfér akár 500GB-on is jelenleg, de legyen 1TB azon már aztán végképp szinte mindenki. Persze vannak akik lusták letörölni és 46 játék kell nekik, meg annyi film amit igazából soha nem néznek meg de ott van HD felbontásban stb, de az már nem átlag felhasználás.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #17
    Az én 11-12 éves 128-as Samsung SSD-m 63 TB-on áll jelenleg. (van egy 256-os is, 7 éves és 40TB ..)
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.05.12. 20:23:47
  • repvez
    #16
    értem, szoval, ha neked elég akkor mindenki másnak is? ezt igy levezeted mindenre, ami neked nem fontos vagy nem érdekel akor az mást sem vagy másnak se kell .
    Akkor ezzel a saját válaszod cáfoldat meg, holgy a SSD szarabb mint a HDD. hiszen 11 évet kibirt. DE gondolom a 11 év alatt nálad max 2x lett ujratelepitve efectiven akkor 2x lett ujrairva a 128GB, egyszer az XP egyszer meg win7re,

    DE azért másnál meg a 200gb-os játékok miatt talán jobban elfogy a tárhely, meg a fényképek videok tárolására. 128GB ossal már neki se lehet állni egy játéknak még az 500as is necces sokszor.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #15
    "A 250-es Samu SSD.m már csak 87%-os"

    Ennek az összehasonlításnak semmi értelme sincs. Az ssd állapotát az írt terabyte-ok alapján számolja a program, ha a gyári terhelhetőség 3x-át is bírja véletlen (ami előfordulhat) akkor ez egyáltalán nem jelent semmit. Míg HDD-nél lesik 99%-ra, akkor már az bajt jelez.

    Tizenéves Samsung SSD 830-m 54%-on van. Nem pánikolok miatta..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.05.12. 19:24:06
  • militavia
    #14
    A system SSD-m idén lett 11 éves. (128 GB)
  • militavia
    #13
    A HDD-ket ma sem a gyök2 userek veszik, hanem szerverparkok szerintem.
    Az átlagusernél kb. 10+ éve nem generálódik annyi adat, hogy ne legyen elég 2x1 TB-os vinyó.
    És videózok, videónként 3 GB is lehet ami kell hozzá és 10+ éve nem vettem új HDD-t.
    Mert már túl vagyunk azon a ponton, hogy az ember filmeket ment le a HDD-re tömegesen.
  • MerlinW
    #12
    Nem, a mágneses bírja a legtovább. Ezért is mentik az igazán fontos adatokat (irodalmi, történelmi, tudományos, egyéb anyagokat) még ma is szalagra.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.05.12. 18:12:48
  • kjhun
    #11
    Ha már mikrovezérlő és távirányító.... Vannak, most már 20+ éves taniítható távok, amelyek közül az egyik, egyszer csak fogta magát, jó pár évnyi gombnyomkodás után, egyszerűen elfelejtette, a megtanult kódokat (másik tv-hez) és vissza állt, a gyárilag flasheltre.

    Reset: Én se futottam bele még nagyon olyanba, hogy badsector-os lett volna a HDD vagy bármi furább tünet.
  • Macropus Rufus
    #10
    "vagy csak reseteled a gépet mikozben pörög a vinyo akkor már lehet ,hogy badszektoros vagy meghibásodik a disk,"
    wtf? Reset miatt még nem lett bad sector soha a HDD-n. Logikai hiba lehet, de az javítható, de ugyan ez előfordulhat az SSD-vel is.
    Meghibásodni sem fog egy reset-től. Ha a reset alatt a low level formatot érted, akkor értelek, de az nem reset.
    A rázkódást az mondjuk nem nagyon komálják, ez igaz, de ennek ellent mond a sok notebook user akinek hdd-s gépe van és simán ide-oda pakolják a hdd meghibásodása nélkül. Szóval elég szép rázkódás kell neki. De az biztos, hogy reset miatt még nem halt meg vinyó és ne is lett bad sectora. Ha még is akkor az a hdd eleve sz@r volt.
  • Macropus Rufus
    #9
    "A kezdetek óta a HDD-k tervezett élettartama 4-5 év. Az SSD-ké 5-10 év"
    nem teljesen. A HDD-k 10+ évet is bírnak az SSD-k esetében van 5-10év. Anno volt itt az sg-n egy cikk erről.
    Az optikai adattárolók bírják legtovább a 25+ évvel. A 250-es Samu SSD.m már csak 87%-os, a nála idősebb 2TB WD HDD-m meg 100%-os.
    Szerintem minden tárolónak meg van a maga helye a rendszerben: ahova gyors elérés kell (pl. programok miatt) oda SSD, az adat tár, az HDD, a backup meg lehet HDD is, de én jobban szeretem az MO és BL lemezeket. (pláne, hogy az MO örök garanciás az adat tárolás terén ;) )
  • Macropus Rufus
    #8
    "2028-ra valszeg fillérekbe fognak kerülni a több tíz TB-os SSD-k. "
    nem valószínű. Már évek óta az a szöveg megy, hogy az ssd jóval olcsóbbak lesznek mint a hdd-k és most ott tartunk, hogy 1tb ssd 2x annyiba kerül mint 1tb hdd. A kapactás növelésével sokkal durvább lesz az árkülönbség, egy 10TB HDD-t már kapsz 90 ezertől, a 4TB-os SSD meg 200 ezer felett van ami több mint 2x eltérés. De van 8TB m.2 ami több mint 460ezer forint. Szóval szerintem 2028-ra em fog 1TB SSD annyiba kerülni mint 1TB HDD.
  • kvp
    #7
    Egy atlag flash tarolo 10 es 100 ezer ujrairast bir ki mar jelenleg is. Ahol nem kapcsoljak ki soha a gepeket, ott a legegyszerubb SSD-hez hasonlo blokkositott hozzaferesu RAM-ban tarolni mindent (hardveres ramdiszken) es csak egy szuksegszeru leallas elott tartalek megoldaskent SSD-re irni. Ilyen megoldasok mar most is leteznek. Ha hosszu tavu tarolasrol van szo, akkor pedig leteznek WORM (write once, read many) optimalizalt SSD-k, ilyeneken vannak a youtube tartalmai is. Ezeket ugyan lassan lehet csak irni, de utanna gyorsan lehet olvasni akarhanyszor es nem igazan torolnek roluk soha.

    Egyebkent az egyszer irhato SSD-k mar a Commodore 64-es korszakban is leteztek. Ezek a tarolok meg 40 ev utan is tokeletesen olvashatoak, de sok csak UV torlesu EPROM is mukodik meg mindig. Megfelelo technika eseten evezredekig is megorzi a tartalmat egy SSD.

    ps: A legtobb filleres mikrovezerloben is flash, azaz SSD van, tehat a minket korulvevo targyak legtobbjeben (mikrosutotol a tv taviranyitoig) ugyanaz a technika orzi a programot mint amire a sajat doksijainkat mentjuk egy SSD-vel szerelt szamitogepben.
  • Palinko
    #6
    Jó az SSD, igen nagyon! Kell a HDD szerintem kell! És nagyon rossz hogy az említett felhőszolgáltatók sokszor szarnak rá. Nem mindenki webszervert akar futtatni. Például nekem is kellett volna egy 4-5 TB-s HDD vel szerelt valami akár 2 mag 8GB ram elég lett volna mellé egy Postgres adatbázishoz ami 10 másodpercenként kapott volna fél MB adatot, de nem tudsz ilyet konfigurálni magadnak sehogy. Azt a pár száz gigabyteos SSD vel szerelt felhő gépek meg úgy skálázódnak CPU meg RAM ban is ahogy tárhelyben felfele árban meg főleg. Azt így gyorsan elérsz oda, hogy egy otthoni NAS megoldás, vagy egy minipc + USB HDD kb 1-2 havi felhőgép árából kijön és fél-profi megoldásnak tökéletesen megfelel. Elvileg a felhőszolgáltatások a kis és közép vállalkozásokat célozzák akiknek pont ilyesmire is lehetne szükségük. Hosszútávú adattárolás stb stb mind HDD-nek találták ki. Ahogy nézem az SSD-k még mindig jóval drágábbak és kisebbek, plusz ha mindenkinek az kéne (RAM, SSD, telefon, minden kis kütyü) akkor nem is lenne olcsóbb. Pláne ha kihalna a HDD mint konkurencia.
  • repvez
    #5
    Ez megint olyan kijelentés mintha az SSD-ket 2-3 ujrairás után kukázni kéne mig a HDD-t nem. gondolom naprakész informácio alapján hoztad meg ezt a következtetést és biztos használsz is ilyet, hogy meg tudod mondani, hogy milyen szar.
    Még ha kevesebb élettartalma is van az SSD-nek egy átlag felhasználo számára elöbb cseréli le egy ujra a gépét vagy nagyobb tárhelyure minthogy kifutna ebböl a limitből.

    Viszont a HDD-nél ha jön valami fizikai rázkodás vagy csak reseteled a gépet mikozben pörög a vinyo akkor már lehet ,hogy badszektoros vagy meghibásodik a disk, ellenben az SSD nem mozgo alkatrészeire erre nincs hatása.

    Ha hátrányt kellene felhozni az SSD vel szemben az a tárolási kapacitás, mert még nincsenek akkora tárhelyek mint HDD-vel hasonlo árkategoriában és emiatt még nem tüntek el a HDD-k.
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2023.05.12. 13:45:19
  • ntex
    #4
    Minél nagyobb egy SSD, annál nagyobb lesz az elviselt írásmennyisége is. 2028-ig még valószínűleg több 100 terabájtos SSD-k fognak megjelenni, már most sem igazán releváns a strapabírósága egy átlag felhasználónak, a nagyobb SSD-kkel meg még inkább nem lesz az. 2028-ra valszeg fillérekbe fognak kerülni a több tíz TB-os SSD-k.
  • MerlinW
    #3
    A kezdetek óta a HDD-k tervezett élettartama 4-5 év. Az SSD-ké 5-10 év. A modern szerverekben - amelyek sokkal többet írnak/olvasnak mint a te PC-d - SSD-ket használnak, tehát nincs ilyen gond. Az áram alatt tartás probléma már sokkal jobb helyzetben van, mint volt.

    " According to research, an SSD can retain your data for a minimum of 2-5 Years without any power supply. Some SSD manufacturers also claim that SSD can save data without a regular power supply for around 15 to 20 years"
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #2
    Bőven elégszer, legalábbis nem szerverkörnyezetben. Mondjuk pont adatközpontban, ahol egy normálisan megtervezett HDD sosem pörög le nem látom a rációt az SSD-ben. Persze nem biztos, hogy jól gondolom. Amennyiben feltételezzük, hogy egy adott cég az összegyűjtött adatokat sosem törli le, akkor csak áram alatt kell tartani az ssd-ket..
  • militavia
    #1
    Ühüm, és hányszor lehet újraírni egy HDD-hez képest egy SSD-t?