18
 • kvp
  #18
  "a PVC ipari gyártása 1938-ban indult meg, habár már száz évvel hamarabb felfedezték. Tehát egészen addig semmilyen tömeggyártott eszközben nem volt semmilyen műanyag, és jópár év kellett az elterjedéséhez"

  Az ugye megvan, hogy az elso vilaghaboru utani idoszak 1918 es 1939 kozott volt? 1938 az pont a vege. Tehat a muanyagok nelkul a 18-39 kozti szinvonalon allnank. Volt par repulo, nehany auto, csak kozben eleg sok lovaskocsi is.

  "pl. a szénszálas anyagok forradalmasították a közlekedést, kezdve a repüléssel és a hajózással."

  A szenszalas anyagok gyakorlatilag a muanyagok egy fajtajanak tekinthetoek, raadasul tobbnyire sima muanyag gyantat hasznalnak kotoanyagnak. Rosszabb az ilyen alkatreszek ujrahasznosithatosaga mintha sima tomor ABS-bol lenne.

  Amirol irtam az elozo hozzaszolasban is, hogy a chipgyartasban es a nyomtatott aramkoroknel iszonyu draga lenne visszaterni a muanyag+rez technologiarol a keramia+arany alapura. Letezik meg, de ma mar urbeli felhasznalasra sem igen hasznaljak. Lehet akarmilyen aluminium auto meg preselt papir csomagolas, ha nem tudunk olcson aramkoroket es aksikat gyartani, marpedig ezekhez nagyon kell a muanyag, mert a keramia draga es nehez, a fa es a papir pedig tul durva szerkezetu es kemiailag instabil.

  "Vagyis ki fog derülni, hogy a hulladék égetés a legkörnyezetbarátabb, erőművekben."

  Ha legkori szendioxidbol eloallitott metanbol keszult a muanyag, akkor raadasul teljes mertekben szendioxid semleges is. De azt az eljarast mar Madach is emlitette, nem mai talalmany.
 • Dodo55
  #17
  Esélyes, mert a használatra kész kitermelt szén könnyen elfogyhat Németországban, főleg ha a következő tél hidegebb lesz az előzőnél. És hát ugye azért mégis csak a #1 EU-s országról beszélünk, tehát amire ott szükségük van, annak környezetbarát módon megoldhatónak kell lennie, mert különben mekkora arcvesztés lenne már... Tehát igen, nagyon is logikus ebből a megközelítésből.
 • ostoros
  #16
  Vagyis ki fog derülni, hogy a hulladék égetés a legkörnyezetbarátabb, erőművekben.
 • Cat #15
  "Kb. az elso vilaghaboru utani szinten lenne a technika."
  Szokás szerint hülyeséget beszélsz. Egy gyors Google kereséssel rájöhettél volna, hogy a PVC ipari gyártása 1938-ban indult meg, habár már száz évvel hamarabb felfedezték. Tehát egészen addig semmilyen tömeggyártott eszközben nem volt semmilyen műanyag, és jópár év kellett az elterjedéséhez. Simán gyártottak nélküle repülőgépet, autót, és mindenféle műszaki eszközt. Ezekben bőr, gumi, fém, vászon vagy fa volt.

  Ma ugyanúgy létre lehet hozni bármit ezekből, csak egyszerűen drága. Ma egy fémházas mobiltelefon a prémium szinonimája. És azóta rengeteg olyan új anyag jelent meg, ami nagyon jól alakítható és erős is, pl. a szénszálas anyagok forradalmasították a közlekedést, kezdve a repüléssel és a hajózással. Az autók alumíniumból készülnek, szóval bármi megoldható műanyag nélkül. Jó a tejesüveg, de a préselt papír ellen nincs esélye.
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2023.05.12. 14:03:02
 • kvp
  #14
  "mi lett volna, ha..... nem találjuk fel, a műanyagot! ?? Mennyivel mássabb lenne, a világ."

  Kb. az elso vilaghaboru utani szinten lenne a technika. Muanyagok nelkul szinte megfizethetetlen lenne barmilyen informatikai eszkoz. (gyakorlatilag olcso nyomtatott aramkoroket es chipeket sem tudnanak gyartani, maradna az arany+keramia alapu technologia) Valoszinuleg akkora lenne a lemaradas, hogy meg lovaskocsibol is tobb lenne az utakon.

  Nem lehetetlen a muanyagok nelkuli vilag, de mig az egyszer eldobhato muanyagok nagyon szennyezoek es kivalthatoak, addig a valamivel tartosabb eszkozokben (szamitogepek, telefonok, villanykapcsolok, stb.) mar nehezebben es sokkal dragabban lenne kivalthato a hasznalatuk. Persze lehet akar keramiabol kesziteni a villanykapcsolot, a billentyuzetet, a nyomtatott aramkoroket, a chiptokokat, de akkor azoknak az ujrahasznositasa lenne gond. Mondjuk annyi elonyuk van, hogy nem csak nem bomlanak le, de nem esnek szet sem uv feny hatasara es meg elegetni sem lehet oket. Tobb tizezer ev utan is hibatlan mechanikai allapotban lenne minden 3 ev utan tonkrement es selejtezett telefon.
 • defiant9
  #13
  "Semmilyen komoly lépés nem történt a kivezetesuk érdekében."
  Korábban pl. ingyen szórták a műanyag zacskót a tesco-ban, amint fizetős lett töredékére esett vissza a használatuk.

  "Persze ez felforgatna az életünket."
  Ez az alapvető probléma, az emberek megszokták a műanyagok adta higiéniát/olcsóságot/kényelmet és erről nehezen mondunk le, emléxem pár éve itt is mekkora hőzöngés volt hogy nehogy már mi húzzuk összébb a szemtétkupacunkat, mennyivel egyszerűbb megint a más is szemétre mutogatva megnyugtatni magunkat hogy ez van, szemetelhetünk akkor tovább, mert hát más is.
 • Dodo55
  #12
  De nekem ettől a mentalitástól rettenetesen eldurran az agyam, hogy réges rég olyan törvényeink vannak és olyan apparátusokat tartunk fel az adóinkból, amik elvileg garantálják a hulladékok ártalmatlanságát. Hulladékezelő/újrahasznosító cégek, hulladékgazdálkodási törvények, rendvédelmi szervek stb... Innentől kezdve akkor hogyan is jön ahhoz bárki, hogy még után én fizessek többet és/vagy kapjak a pénzemért rosszabb minőséget, mondván a műanyagok károsak a környezetre? Igen, tudjuk, de hát ezért fizetünk annyi kibaszott adót, hogy a hulladékkezelő begyűjtse a kijelölt helyekről a szemetet, aki meg nem oda dobja, annak a rendőr meg törje el a kezét... Innentől pedig akkor mi van??? Nem kéne akkor egész véletlenül valakiket kezdésnek a falhoz állítani és ha nem voltak alkalmasak a feladatuk elvégzésére és ezért tényleg annyira úszunk a szemétben ahogyan azt sokan állítják, akkor szépen visszavenni tőlük amiket az évtizedek során folyamatosan kifizettünk már azért, hogy ilyen problémánk ne legyen?

  Szóval értitek, az azért úgy nem megy ám, hogy tegnap szedtünk pénz hulladékszállításért, ma már szedünk környezetvédelmi adót is, holnap meg kétszer annyit hagyok ott már a termékért is, mert műanyag helyett már csak papírba szabad csomagolni. És bocsánat, én szemetelek az utcán??? Vagy én nem tároltam megfelelően a hulladékot amit hivatalosan átvettem és aztán véletlenül felkapta a szél és széthordta a nagyvilágba? NEM! És már adtunk elég pénz, hogy ezeket oldja meg jól akinek ez a dolga. Hol az ő felelősségük? Mit csináltak a pénzünkkel akkor? Meg akkor nekik ezek után mire is fizetünk még? Lehet ám még itt kellemetlenebbnél kellemetlenebb kérdéseket feltenni...
 • wraithLord
  #10
  Nem azzal van a gond, hogy feltalálunk valami újat, ami addig nem volt és hasznos. Hanem hogy nem találjuk fel mellé azt is, hogy mit csinálunk vele, amikor hulladékká válik. Az "valamiért" le van szarva, majd oldja meg az, akinek problémát fog okozni, hogy még a sünök valagába, a mezei pacsirta kloákájába, a korhadt fa alá is petpalackkupak meg nájlonzacskó van dugdosva, nem lehet anélkül két métert haladni a szabadban, hogy ne botlanál bele valami koszos műanyag vacakba.
  És pl. a műanyag csomagolóanyag "mást se csinál", csak hulladékká válik.
 • dyra
  #10
  Semmilyen komoly lépés nem történt a kivezetesuk érdekében. Nem tudom értelmezni az optimista hozzászólásod. Nem hogy csokkene a mennyiség egyenest növekszik. Az újrahasznosítás felejtős meg az ujrafelhasznalt is szemet lesz. Teljes kivezetés ahol lehet ahol még nem oda olyan műanyagot csinálni ami a lehető legkisebb károkat okozza. Persze ez felforgatna az életünket.
 • kjhun
  #9
  A kommenteket olvasgatva, mi lett volna, ha.....

  nem találjuk fel, a műanyagot! ?? Mennyivel mássabb lenne, a világ. Elég csak a nagyi fonott kosaraira gondolni, példaként, a tejes üvegekre, stb....
 • Sequoyah
  #8
  "Persze úgyse fog ez megtörténni. Szóval Mind1."
  Ez nem egy binaris problema. Itt minden egyes lepes szamit. Ha nem tudjuk a muanyag 100%-at eltuntetni, csak 10%-at, az is 10%-kal jobb eredmeny, mint ha semmit sem csinalnank.
 • wraithLord
  #7
  A baj az, hogy a műanyagok többsége nem lebomlik, hanem különböző fizikai, kémiai környezeti behatásokra széttöredezik egyre kisebb darabokra. Tehát nem bomlik, hanem felaprózódik.
  A műanyagok polimerek, sok ugyanolyan molekulából állnak. A "mikroműanyagok" ugyanolyan molekulákból vannak, mint az a műanyag eszköz, aminek a széttöredezéséből létrejöttek.
  A lebomlás azt jelenti, hogy a műanyagot alkotó elemi molekulák, a monomerek alakulnak át más, környezetre nem káros, környezetet nem vagy kevésbé terhelő molekulákká.

  A "lebomló őrület" ezt célozza, hogy a megmaradás helyett (amibe a felaprózódás is beletartozik, mert ugyanúgy itt van csak kisebb és szabad szemmel nem látható darabokban) "elemi szinten alakuljon át a műanyag". Erre egyik megoldás pl. a biológiai lebomlás, hogy olyan műanyagokat gyártsunk, amelyeket a mikroorganizmusok ugyanúgy, ahogy a természetben előforduló más szerves vegyületeket (szén-szén és/vagy szén-hidrogén kötéseket tartalmazó molekulák), ezeket is le tudják bontani, fel tudják használni energiaforrásként és építőanyagként a saját sejtjeikben.
  Mivel az ember a "lebomló őrület" előtt már teleszarta a bolygót nem lebomló műanyagokkal, ezért most kénytelenek újrahasznosítani, viszont ez a leírtak alapján nem ilyen egyszerű.
 • YaniMan
  #6
  Érdekelne, hogy mi történik a szűrőkkel, és a beléjük rakódott mikroműhanyaggal, miután telítődnek.
 • kvp
  #5
  Hasznalhatnank aluminiumot es rozsdamentes acelt is. Azokat viszonylag konnyu ujrahasznositani. A 3 decis mellett gyarthatnanak literes vagy akar 2.5 literes uditos dobozokat is. Akar visszazarhato csavaros kupakos kivetelben, mint pl. a regi olajoskannaknal. Ezeket csak be kell olvasztani, raadasul az aluminium visszagyujtese jobban megy mint a muanyage. Plusz a fem nem torik ugy mint az uveg es konnyebb is, ami kenyelmi szempontbol is elonyos, raadasul atlatszatlan, tehat a napfeny se teszi tonkre a belecsomagolt folyadekot.

  A masik a muanyag feldolgozasa. Egyszerubb lenne automatikusan egetni minden muanyag szemetet, a fustgazt mosni, majd a keletkezo szendioxidbol helyben gyartani uj muanyagot. Energiaigenyesebb, de sokkal kevesebb szennyezodessel jar es sokkal egyszerubb folyamat, mint a szennyezett muanyagdarabokat szetvalogatni es roncsolas nelkul ujraolvasztani.

  Muanyag palack helyett lenne a fem palack, muanyag zacsko helyett lenne a tartos, tobbszor hasznalhato szatyor, a muanyag szivoszal helyett pedig pl. bambusz, ami egy fufele es viszonylag gyorsan no, ellenben konnyen feldolgozhato. Alternativakent letezik meg a szalma is, mint hasonlo szivoszal alapanyag. Mindketto vizallo, tehat nem olvadnak el mint a papir szivoszalak.
 • defiant9
  #4
  "Persze úgyse fog ez megtörténni."
  Egyik napról a másikra nem, de minden lépés számít, minden lépés formálja a kövekező generációk hozzáállását a problémához.
  Az olcsó, de szennyező dolgokra könnyű volt rászokni(szénhidrogénből gázolaj vagy műnyag), a leszokás nehezebb/hosszabb folyamat.
 • defiant9
  #2
  "Olyan műanyagokat kéne akkor gyártani"
  Nincs nagyon ilyen, meg eleve azzal mit kezdenénk miután elhasználtuk? A palackok újratöltése elég problematikus, élelmiszerbiztonságilag kockázatos hogy valaki ellenőrzítlenül beküld egy palackot(amiben valami vegyi anyagot tárolt) a rendszerbe amiből utána más fogyaszt, épp ezért az élelmiszer csomagolás célú újrahasznosítás nincs is engedélyezve, pedig ugye ez a fő forrás.

  Az alternatíva hogy műanyag palack helyett üveget használunk, műanyag zacskó helyett papír zacskót, műanyag szívószál helyett meg farostost. Ennek persze megvan az ára/felára, ez amit ki kell fizetnünk ha nem akarjuk a környezetet(amiben magunk is élünk) szennyezni. Teljesen analóg azzal hogy szénhidrogén alapú üzemenyag helyett tiszta energiát használunk.
 • dyra
  #2
  Nagyobb probléma lesz ez a sok műanyag mint a GW. Kezelhetetlen. Ki kellene vezetni ahol lehet. Minél előbb. Persze úgyse fog ez megtörténni. Szóval Mind1.
 • Dodo55
  #1
  Olyan műanyagokat kéne akkor gyártani, vagy adalékolni valamivel őket, ami meggátolja az ilyen kis méretű részecskére való szétbomlásukat kellő energia bevitele nélkül (magas hő, vagy erőteljes kémhatású savas/lúgos behatás, amihez újrahasznosítás céljából viszont tudnának majd végsősoron nyúlni ha nagyon muszáj). Így nem jelentene a továbbiakban egészségügyi / környezeti problémát az sem, ha nem megfelelő módon kezelik őket hulladékként és kijutnak a környezetbe. Mert ugye eleve erre hivatkozva kezdődött el ez a lebomló őrület is annak idején, amiről ha jól értem akkor most kiderült, hogy eleve pont a rossz felé indultak az egésszel (mondjuk valahol logikus is... attól. hogy valami lebomlik, az alkotóelemei még nem fognak csak úgy eltűnni anélkül, hogy reakcióba ne lépnének más anyagokkal). Szóval a gyökerénél kéne akkor megragadni az egészet, a fogyasztók számára is végre akkor kézzelfogható pozitívumot hozhatna a lépés ezúttal, mert jó eséllyel tartósabb, strapabíróbb anyagokat kapnánk.