15
 • ENVE
  #15
  Az egy dolog, hogy full paranoid a csávó, de a legvicesebb az, hogy szemernyi kétsége sincs abban, hogy csak simán paranoiás :D
 • dyra
  #13
  Destabilizálódik a társadalom ha sok az elégedetlen. Akkor jön a forradalom. Akkor pedig annyi a nagytőkéseknek meg a gépek tulajdonosainak. Államosítás, komcsi rendszer 2.0 stb..
 • kvp
  #12
  "Lesznek viszont olyan munkák amikre nem tudnak még ilyen helyettesitést kitalálni oda kell még az ember . illetve az aI mellé aki megmondja az AI nak , hogy mit kell csinálni vagy olyan aki az AIval közösen dolgozik."

  Sokkal kevesebb. Nyugaton jo ideje figyelheto meg az a trend, hogy egyre tobb magasan kepzett ember kell es egyre kevesebb kepzetlen. Ehhez kepest a kepzes nem kepes lepest tartani, mivel a nyugati lakossag atlagos intelligencia szintje nem no, hanem csokken, mig a munkaero piacra valo bekeruleshez egyre magasabb szintet kell meglepni. Azaz a lakossag egyre kisebb resze alkalmas barmifele munkara. A munkabol kiesok egyre nagyobb taborara jelenthet megoldast a nepessegcsokkenes, de valamiert pont az ertelmiseg es ezzel a kozeposztaly letszama csokken a legjobban.

  Amennyire en latom az automatizacio alkalmazasa sokkal gyorsabban csokkenti a munkahelyek szamat mint amennyi ujat teremt. Igy valtak anno munkanelkulive a lovak is a gozgepek megjelenesevel. Most a 4. ipari forradalom soran a munkasok jutnak a lovak sorsara. Kerdes, hogy a nagytokesek es a politikusok hogyan szandekoznak megoldani a foloslegesse valt munkasok kerdeset? Azt tudjuk, hogy az igavono lovakat nem iranyitottak at mas munkateruletre, persze nem is vagtak le oket, csak nem szaporitottak oket tovabb...
 • repvez
  #11
  és ez miben is másabb mint az utobbi forradalomnál?
  Akkor a faluban mindenki termelt és tenyésztett és ami nem fogyott el a háznál azt bevitte a városi piacra , hogy annak is legyen enni akinek nincs lehetösége termelni.
  Amikor bejöttek a gépek és egyéb fejödések, akkor a falusiaktol átvették ezt a nagyiőari termelét és ma már ha ugy vesszuk a falusiak is városiak lettek csak vidéken laknak. Mert már szinte senki nem termel semmit háznál csak bemegy a multikhoz.
  Megszunt a parsztság ha ugy veszuk, de nem halt meg töle sok ezer ember, hanem más munkája lett vagy már eleve mire végigment a folyamat a gyerekek nem ezt a szakmát vették át a szuleiktöl.

  Most is ez lesz, hogy sok olyan munkahely megszünik ami leváltható robotokkal és AI val . Például egy diszpécser vagy call center teljesen felesleges lesz emberi alkalmazottal és várni orákig mire kapcsolják mikozben az AI több ezer ember kérdésére tud azonnal válaszolni.

  Lesznek viszont olyan munkák amikre nem tudnak még ilyen helyettesitést kitalálni oda kell még az ember . illetve az aI mellé aki megmondja az AI nak , hogy mit kell csinálni vagy olyan aki az AIval közösen dolgozik.
 • kvp
  #10
  "Valamit nem ertek. Ha a "nagy gonosz terv" az, hogy AI csinal mindent, akkor az elszegenyedo lakossag miatt eltunik a vasarloero, tehat semmit nem ernek a cegek azzal, hogy AI-t hasznalnak."

  Miert kell jelenleg a dolgozo lakossag? Alapvetoen termelni, megteremteni a joletet az uralkodo osztalynak. Ezt utobbit a nagytokesek ugy tudjak elerni, hogy a toke segitsegevel penzt termelnek, amibol megengedhetik maguknak a kivant eletszinvonalat. Nem az a cel, hogy a lakossag vasaroljon, csak az a cel, hogy legyen egy tetszoleges vasarlo reteg, akiknek van penzuk barmit megvenni.

  A dolgozo reteg csak azert nem all 100%-ban rabszolgakbol, mert akkor nem lennenek hajlandoak dolgozni, fellazadnanak, forradalom, stb. Ezert a nagytokes reteg kenytelen a munkasoknak is viszonylagos joletet teremteni, elkerulve ezzel, hogy a fellazado munkasok megdontsek a rendszert. Ez volt az alapja mar az oegyiptomi rendszernek is, ahol nem rabszolgak voltak, hanem szabad munkasok, de minden fold (azaz minden toke) a farao birtokaban volt, mindenki kozvetlenul vagy kozvetetten neki dolgozo bermunkas volt. Ez veletlenul a kapitalista rendszer vegallapotanak felel meg, teljes tokekoncentracioval egy kezben.

  A robotok es az MI terjedese lehetove teszi, hogy az elegedetlenkedo munkasok helyett egy sajat igenyekkel nem rendelkezo munkasosztalyt hozzanak letre, teljes mertekben robotokbol. Igy a lakossag tobbseget ado munkasokat ki lehet hagyni a kapitalizmus kepletebol. Maradnak a nagytokesek es az oket kiszolgalo (remelhetoleg) emberi szemelyzet. Igy minden letrehozott termeket a sajat joletukre fordithatnak es a kornyezet terhelese is nagymertekben csokken.

  Ha nem kell tobb milliard szemelyauto, csak nehany maganrepulogep, nem kell tobb milliard embert etetni, csak neheny szazezret, akkor a Fold terhelese is nagymertekben csokken es a felszabadulo termeszeti eroforrasokat mas, szamukra hasznosabb dolgokra fordithatjak mint a lakossag elelmezese vagy lakhatasa.

  Osszeomlik attol a kapitalizmus, ha az also reteg eltunik? Termeszetesen nem, mert a felso reteg es az oket kiszolgalok tovabbra is meglennenek. Muveszekre, orvosokra, kutatokra, menokokre, tanarokra, stb. tovabbra is szukseg lenne (persze kisebb mennyisegben), csak a termelest vennek at a gepek. Honnan lenne a nagytokeseknek beveteluk? Az egymas es a kiszolgalo szemelyzet szamara gyartott luxustermekekbol. Nem lenne tobbet szukseg olcso ruhakra, de a legnagyobb luxus divatmarkak felvevopiaca nem szunne meg. Nem lenne szukseg tomeggyartott csaladi hazakra, de cserebe tobb nagytokes engedhetne meg maganak hogy sajat kastelya legyen. Nem kellene bevetni a felszin nagy reszet, de a megmarado lakossagnak jo minosegu organikus kerteszeteket lehetne fenntartani, a mai atlagos embernek megfizethetlen arakon termelve a fizetokepes lakossagnak.

  Roviden szolva a kapitalista rendszernek nem szukseges eleme a munkas, mint ahogy az igavono lovak sem voltak azok. Ha van egy ujabb, jobb technika, amivel kivalthatoak, akkor egyszeruen no a hatekonysag es kevesebb eroforrast kell a rendszer uzemeltetesere kolteni.

  Amikor a lovakat kivaltottak gozgepekkel, akkor sem omlott ossze a rendszer a sok eladhatatlan takarmanytol, egyszeruen csokkentettek a takarmanytermelest es helyette mas, hasznosabb termekeket gyartottak. A foldekrol feszabadulo munkasokat pedig atvittek az iparba.

  Ha kivaltjak az ipari munkasokat gepekkel, akkor ugyanugy leepithetoek mint ahogy a lovakat is kivezettek a termelesbol. Kevesebb elelmiszert kell eloallitani, mert kisebb a lakossag, de a fizetokepes kereslet nem fog csokkeni, csak a fizetoeszkozok koncentralodnak kevesebb ember kezebe, akik igy sokkal dragabb dolgokat tudnak venni belole mint eddig.

  Pelda: Egy gyarban ami gazdagoknak gyart luxustermekeket van 100 munkas es 1 tulaj. A munkasok adott ido alatt fejenkent 1 egyseg penzt keresnek, a tulaj pedig 20-at. Ha kivezetik a munkasokat, akkor a tulaj keres 120 egyseg penzt azonos termeles mellett, amibol sokkal tobb dolgot megengedhet maganak. A vasarloi ettol az atallastol nem tunnek el, mert azok ugyancsak gazdagok.

  Masik pelda: A gyarban gyartanak luxus es nem luxus termekeket is. A bevetel 200 penzegyseg. Ebbol 100 elmegy a munkasok berere, 80 az alapanyagokra es energiara, a tulaj keres 20 egyseget rajta. Mindenhonnan kiesnek a munkasok, igy sokkal kevesebb, termek fogy (csak a dragak), mar csak 100 egyseg a bevetel, de a munkasok bere kiesett, az alapanyag- es energiakoltseg 80 helyett 30 egyseg, a tulaj keres 70 egyseget. Tehat a dragabb, de kisebb volumenu termekek fele mozdulas a munkaero fix koltsege nelkul nagy mertekben noveli a profitot. Mondhatjuk ugy, hogy a 4. ipari forradalom anyagilag is megeri a nagytokeseknek.

  ps: Megprobaltam elmagyarazni, hogy miert nem szukseges nagymeretu munkasosztaly a vasarloero fenntartasahoz, mivel a jovedelem koncentracio kepes kompenzalni a lakossagcsokkenest. A kulcsszo, hogy kevesebb embernek, kevesebb termeket, sokkal dragabban.
 • BrockSamson
  #9
  Valamit nem ertek. Ha a "nagy gonosz terv" az, hogy AI csinal mindent, akkor az elszegenyedo lakossag miatt eltunik a vasarloero, tehat semmit nem ernek a cegek azzal, hogy AI-t hasznalnak.
 • bdzsana
  #8
  A párhuzam nem teljesen jó, mert ez ennél nagyobb léptékű lesz. A munkaerőpiac folyamatosan változik a fejlődéssel ez igaz. Foglalkozások szűnnek meg és jönnek létre illetve alakulnak át.
  Az ipari forradalmak alkalmával viszont olyan drasztikus fejlődés történik rövid idő alatt amihez nem lehet egyik napról a másikra alkalmazkodni és nagyon sokan mennek tönkre majd (és páran meggazdagodnak).
  Ha bejönnek az előrejelzések, akkor ez az egyik legnagyobb forradalom lesz, ráadásul már jóval több ember él a földön mint az előző ipari forradalom idején + a globalizmus miatt mégérzékenyebb a gazdasági rendszerünk.
  Tényleg könnyen lehet, hogy ez meg fogja rengetni az emberiséget rövid távon.

  Ez nem csak egy egyszerű tool ami egy terülen forradalmasít, ez egyszerre fog rengetekg munkafolyamatot felforgatni már most látjuk milyen sok területet érint, de ez lehet csak a jéghely csúcsa és olyan területek is el fog érni amire nem is gondolunk most.
 • repvez
  #7
  Nem értem, hogy miért vannak ennyire valakik ennyire elrugaszkodva és megfélemlitve a ChatGP féle dologtol?
  Régen a matematikusok munkáját sem vette el a számologép és a számitógép, pont ellenkezőleg, segitette és egyszerübbé tette a dolgukat, hogy a fontosabb dolgokra koncentrálhassanak és hamarabb legyen eredménye.

  Itt is pont erről van szó, attól hogy az AI tud programozni még nem fog magátol kitalálni programokat . ahhoz kellenek emberek, hogy megkérdezzék, hogy csinálja meg, de minden ember más elgondolással oldana meg ugyan azt a feladatot igy az AI is több féle eredményt fog addni. de igy legalább olyan ötletek is megvalosulhatnak amik amiatt nem tudnának létrejönni mert az illető nem tud valamilyen programozási nyelven.

  DE ez csak egy példa bármire rá lehet ezt huzni, hogy az AI az csak egy segitség ,nem önállo valami . SÖt nem is AI inkább egy bonyolult automatizmus ami gyorsan tud keresni az adatbázisba.
 • dyra
  #6
  Nagy a pofánk, de ugyanez a sors vár kb minden szellemi munkásra egy szűk réteget nem számolva. Röhögünk itt a ChatGP-n milyen bénán programoz de ahhoz képest, hogy mennyire új a cucc engem megdöbbentett. Mit tudhat egy kereskedelmi MI amit programozásra terveznek? Kismillió mérnök, pénzügyes, ügyintéző, informatikus stb.. aggódhat a jövő miatt. A kormánytól loszarra nem lehet számítani max közmunkára.
 • militavia
  #5
  kvp teljsen belehülyült a konteókba
  Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.05.09. 11:56:10
 • codaco
  #4
  De ha az uralkodó osztály kivezeti valahova a népet, akkor ki fogja megvenni az ő termékeit? Miből maradnak (a pénz által) uralkodó osztály, ha csökkenni fog a bevételük?
 • kvp
  #3
  "Előbb talán erre kéne egy mindenki által elfogadható választ adni, mielőtt a(z) MI-t felelőtlenül a védtelen és kiszolgáltatott társadalomra uszítják!"

  Ezt hivjak nepszeru neven a 4. ipari forradalomnak es vegre lehetove teszi az uralkodo osztaly szamara a munkasosztaly (azaz a nep) kivezeteset. Erre az egyiptomi obirodalom letrejotte ota nem volt lehetoseg, mivel a tortenelem soran a felso retegek eltartasa eddig soha nem volt megoldhato a tobbiek munkaja nelkul.

  Egyebkent mar van ra tobb megoldas. Az egyik a teljes eleten at tarto munkanelkuliseg, amit az alapjovedelem (azaz az allami segely) biztositana. Igaz, hogy ez varhatoan mar csak egy menekulttabor szintjere lesz eleg, de ez azert mindenki szamara biztosithato. Ha az allami oktatast mar eleve erre epitik fel, akkor a fiatalok ellenallas nelkul ebbe nonek bele.

  A masik fontos elem a munkasosztaly kivezetese, azaz korukben a szuletesszam drasztikus csokkentese. Ez tobbe kevesbe mar most is megvalosul, mivel a kozeposztaly es a munkasosztaly eseten melyen a szintentartasi szam alatt vannak a szuletesek minden fejlett orszagban. Igy a legtobb helyen a megmarado lakossag (szegenyek, bevandorlok) mar nem is nagyon akar dolgozni, de ha szukseges olcson felvehetoek barmilyen kepzettseget nem igenylo munkara. Mindenki masnak pedig ott van a eletpalyakent a hajlektalansag, amit jelenleg szinte minden nyugati kormany tamogat.

  A fentiek teljes mertekben megfelelnek mind a gazdasagi, mind a politikai elit elkepzeleseinek es az USA-ban ezzel a tervvel jelenleg valasztasokat lehet nyerni. (sot tobb szavazattal mint eddig valaha, ez is mutatja a great reset demokratikus tamogatottsagat)

  Egyebkent pont a forgatokonyvirok azok akiknek kevesbe kell aggodniuk. Ha egy MI kepes oket kivaltani, akkor nem igazan tudtak megfelelo szinvonalon hozzajarulni a tarsadalomhoz.
 • Kotomicuki
  #2
  ...és mi lesz az egyik napról a másikra munkanélkülivé váló emberek tömegeivel egy olyan társadalmi berendezkedésben, ahol a döntő többségnek "dolgoznia" kell a megélhetésért?!
  Előbb talán erre kéne egy mindenki által elfogadható választ adni, mielőtt a(z) MI-t felelőtlenül a védtelen és kiszolgáltatott társadalomra uszítják!
 • repvez
  #1
  hát amilyen forgatókönyveket manapság irnak annál bármi jobb és nem biztos, hogy olyan nagyon rossz ha az AI irja ezek az emberek helyett, akik kb egy általános iskolás szintjénél nincsenek megáldva gondolkodásban, hogy azokat a kombináciokat amikor a történetbe probálnak beleirni azok ne legyenek tele teljesen hulyeséggel és loopholokkal.
  Meg talán a folytatások is jobb kapcsolatot kapnak egymással és nem utolag kéne megmagyarázni, hogy valami miért ugy történik meg mégis amit az elso részben azt mondták, hogy lehetetlen és ilyen és ehhez hasonlo dolgok, vagy hogy meghal valaki ,de visszajön a következő részben.