5
  • Tetsuo
    #5
    A legutolsó hozzászólás egy vicc volt, ugye?
  • M2 #4
    Ilyen rajként támadó, kicsi és olcsó, nagy tömegben gyártható és bevethető drónokon én is agyaltam!

    Csak szerintem úgy kellene megoldani, hogy ne legyen halálos, csak bénító. Például a fém eszközöket támadná, mondjuk úgy, hogy a tankok csövébe beragad, a puskáknak meg szintén a fém részeire rátapad. Emberekre is tapadhatna, a végtagokon pár száz odaragadt drón már mozgásképtelenné tenne bárkit. A több ezres intelligensen mozgó drónrajok ellen tehetetlen lenne bármilyen hadsereg.
  • kvp
    #2
    Anno az 1. vilaghaboruban meg megfigyelo ballonokat hasznaltak erre a celra. A kis dronok ezeket valtottak ki. Aztan a ketfedelu gepekbol dobaltak kezigranatokat az arkokba, a nagyobb dronok ezeket valtottak ki. Erre volt valasz a legvedelem megjelenese. Aztan jottek a bombazok, stb. A dronos hadviseles fejlodese a hagyomanyos emberes legiharc fejlodeset koveti, csak sokkal gyorsabban.

    Ami ujdonsag lenne, az a rajkent, tomegesen bevetett, autonom kamikaze dronok hasznalata lenne, amikbol mondjuk 10-20 ezret kiengedve egy terulet fole nagyjabol mindent el lehetne pusztitani a foldon ami mozog. (katonat, civilt, mozgo jarmuveket, nagyobb allatokat) Ez ellen a strategia ellen jelenleg a nagy magassagu harcteri nuklearis tolteteken kivul nincs hatekony vedekezes, viszont egyelore egyik fel sem vetett be ilyet. (az USA-nak lenne hozza penze es technologiaja)
  • M2 #2
    Az sem utolsó, hogy a gyalogságnak is rengeteget tudnak segíteni a drónok. Sok felvétel van, ahol egy vagy akár több drón kíséri a csapatot és a kezelő folyamatosan mondja, hogy az árok melyik sarka mögött vannak orosz katonák.
    A modern hadviselésben a gyalogsági szakaszok része ma már kötelezően a spotter drón.

    Kíváncsi vagyok, mit találnak ki ellene. Jönnek a drónvadász drónok.
  • t_robert
    #1
    kétségtelen tény a korábbi háborúkhoz képest, hogy piszkosul megnőtt a drónok jelentősége. Mind a felderítésben, mind a célra vezetésben , de még a közvetlen csapás mérésben is. A helyzet az, hogy tényleg észlelhetetlen egy 500-1000 grammos drón ha 60-70 méter magasan repül. Se nem lehet hallani se nem lehet már látni az égen. Én is csak akkor látom meg a saját drónomat is, amikor vissza tér, hogy tudom milyen irányból jön vissza hozzám és látom a kijelzön, hogy milyen messze van éppen. Aztán meglátni többnyire akkor látom meg, mikor visszaért hozzám és elkezd leereszkedni hozzám. Simán berepülhet bármi főlé, ami által meg is vannak a cél pontos GPS koordinátái. Máris tudják pár kilométerrel arrébb, hogy hol áll egy tank a bokrok közt. Aztán már csak egy perc, hogy tűzet nyissanak a megszerzett GPS koordinátára. És mai precíziós GPS alapú tüzérségi lővegek és rakéták méteres pontossággal eltrafálják a GPS alapján a célt. máris mínusz egy tank vagy raktár vagy egy tüzérségi állás. Az ukránok tényleg marha jól használják a drónokat. vagy nemes egyszerűséggel észrevehetetlenül a cél fölé repülnek és ráejtenek 1-2 gránátot vagy kisebb aknavető lövedéket. A múltkor is volt egy olyan felvétel, hogy az orosz katona gyanútlanul végezte a nagy dolgát a bokrok közt, erre főlé repült egy drón majd ráejtett egy kézigránátot. Ukrajnában már xarni se tudnak kockázat nélkül az oroszok....