19
  • sure
    Dr. Rab Árpád az első három perc végére nagyjából definiálja a jelenlegi AI-t, de ha valakinek van másfél órája, a továbbiakban inkább a humán/társadalmi oldalról közelíti meg, ő nagyon nagy koponya, egyedi stílussal és humorral.
  • sure
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

illetve teszt, hogy csak nálam van beakadva egy HSZ olvasatlannak? :)
    (többi topik nem csinálja, másik böngészőben, kikedvencelés-bekedvencelés után is megmarad)
    Edit: na így hogy írtam egy HSZ-t, eltűnt :) trágyatlan
    sg says:
    Nincs megfelelő jogosultságod a törléshez.

Utoljára szerkesztette: sure, 2023.04.11. 23:44:11
  • zola2000
    Mondjuk a Bing chat a neten található meg infokat foglalja össze, és linkeli a forrásokat is.

Ha azt kérdezem mi is volt X sorozat vége (mert jön az új évad és a régit régen láttam) jól összefoglalja, vagy hogyha elakadtam egy játékban segít. Stb
  • kvp
    "egy csomó dologra már a Bing chattel keresek rá mióta hozzáférek, a google bard ahhoz képest gagyi ahogy olvastam"

Mindketto hibas infokat ad, csak ugy fogalmazza meg, hogy az emberek elhiszik. Amig ez a helyzet, addig minden infot amit ezek a rendszerek adnak, hibasnak kellene tekinteni. Persze ha valaki soha nem tudja a jo valaszt, akkor mindig helyesnek tunnek.

Olyan a chatgpt-vel kommunikalni, mint amikor valaki azt a bizonyos vegtelen szamu irogepen dolgozo majmot keri meg arra, hogy gepeljek le a valaszt a kerdesere. Elobb utobb kap valamit ami ertelmesnek tunik, de semmi nem garantalja, hogy helyes is.

A rendszer nem az esze miatt veszelyes a vilagra, hanem az emberi butasag miatt, tehat azzal valik veszelyesse, hogy az emberek elfogadjak intelligensnek es olyan donteseket biznak ra, ami veszelybe sodorhat embereket vagy akar az emberiseget is.
  • zola2000
    Ezt most találtam, valaki nemrég ezzel simán összerakott egy alap játékot
    https://youtu.be/8y7GRYaYYQg

A fizetős gpt4 elvileg jobb mint azt ingyenes gpt3.5 Amitől nem tudom hogy van e oka a programozóknak félni de a googlenek biztosan (egy csomó dologra már a Bing chattel keresek rá mióta hozzáférek, a google bard ahhoz képest gagyi ahogy olvastam)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2023.04.07. 14:35:09
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Amilyen gyenge az átlagos kódminőség a mai világban, szerintem nem lesz nehéz megugrani a szintet.
  • felemelő
    "Nem úgy működik hogy leírod hogy na ez kell azt majd mindent kitalál helyetted"

Még.
    Ha így haladunk a GPT6 már úgy fog működni.
    :

mindent kitalál...

... hát ez az.

Jelenleg amit "kitalál" az nagyon vad és esetleges tud lenni.
    És főként: teljes magabiztosággal állít tényként dolgokat (jelen esetben majd kódokat), még csak nem is próbál valami súlyozást adni, hogy használjon olyan szavakat a szövegében hogy "talán", "bizonyára", "igen jó eséllyel", "biztosan", "igazoltan", "sok referenciával alátámasztva", "biztonságos forrásból idézve" stb, stb.

Utoljára szerkesztette: felemelő, 2023.04.07. 10:27:57
  • LamborghiniSG
    Öh, az ugye megvan, hogy egy chatbot elvileg sem képes ilyet tenni? Mintha egy mosogatógépbe bedobálnád az evőeszközök mellé a koszos ruhákat is és azt mondanád, hogy na ugye, hogy nem mosta el a ruhákat is rendesen...
  • zola2000
    Szerintem okosabb lesz a gpt5 és 6, de nem hinném hogy ettől
    https://youtu.be/e_HSA1lUd04

Nagyon félni kellene :)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2023.04.07. 08:59:43
  • kvp
    "Ha így haladunk a GPT6 már úgy fog működni."

A sajat maganak promotokat generalo MI otlete elvi szinten jo, hiszen alapvetoen arrol van szo, hogy van egy kulso kommunikacio es kozben sajat magaval is beszelget, ez lenne a belso monologja, azaz a gondolatai.

A problema az, hogy nem egy konzisztens tudatrol van szo, hanem egy kivulrol betanitott, mintakat kereso rendszerrol. Meglepo lenne, ha az emberi tudat csak ennyibol allna es se a genetikailag beegett huzalozas nem szamitana es az ontudat is csak egyfajta illuzio lenne. Ugyanis a gpt egyikkel sem rendelkezik, tervezesi szinten kihagytak oket.

Ket problemat latok. Az egyik, hogy a magara hagyott, kovetlen visszacsatolassal mukodo rendszer allapotgepe nagyon gyorsan el tud maszni az emberi mintaktol, tehat nagyon hamar egy emberileg megerthetetlen MI-t kapunk.

A masik gond, hogy egyre inkabb szeretnek kiengedni a zart fekete dobozbol es rahagyni, hogy milyen adatokat huz be a neten keresztul. Ez azert gond, mert minden adatlekeres ketiranyu, tehat a legegyszerubb HTTP GET keres is adatokat is kuld a vilagba, igy ketiranyu kommunkaciot tennenek lehetove a szamara. Ha a rendszer nem is kepes a sajat allapotteret olvasni, tehat iranyithatatlanul replikalodni a netre, akkor is eleg sok rendszerhez ferhet hozza amikben kart tehet.

Egy tudatos MI-nel csak a valodi tudat nelkuli, veletlengeneratorkent funkcionalo MI veszelyesebb, mert nem csak tudatosan pusztithatja el a vilagunkat, hanem teljesen veletlenul is. Mint amikor egy gyerek jatek kozben eltori a jatekat. Nem akarja, sejti hogy ez nem jo, de megesik. A sajat magara visszacsatolt es a netre kiengedett MI gyakorlatilag a kisgyerek az olben esetet tudja osszehozni, csak eppen a billentyuzet gombjai a vilag infrastrukturjat vezerlik.
  • zola2000
    "Nem úgy működik hogy leírod hogy na ez kell azt majd mindent kitalál helyetted"

Még.
    Ha így haladunk a GPT6 már úgy fog működni.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2023.04.06. 11:16:56
  • MerlinW
    Időspórolásnak nagyszerű. Legeneráltatod vele a unit teszteket, majd kiegészíted őket. Tartalomspecifikus mock adatokat generáltatni vele, vagy egy adott általános metódust megíratni vele, ha nincs hozzá kedved (mittomén, map rendezés, vagy bármilyen konverziós metódus). Vagy a kód automata kommentelésére/dokumentálására tökéletes.

Jó kis tool a GPT, de baromi messze van attól, hogy akár egy junior fejlesztőt is pótolni tudjon.
  • Palinko
    Tehát először programozók által bonyolultnak tűnő dolgot aztán lemondasz hogy hát ez egy egyszerű dolog volt és nem is lett volna nagy dolog a chatgpt-nek. Én meg arra láttam próbát hogy teljes weboldalakat hoztak vele össze, logikával stb, csak tudni kell promptolni és nyilván legalább olvasás szintjén tudnod kell hogy mit látsz mert akkor azt javíttatod ki vele amit értesz hogy nem jó benne. Nem úgy működik hogy leírod hogy na ez kell azt majd mindent kitalál helyetted. Viszont új könyvtárat használnál és nincs példa simán csinál egyet. Használ részfeladatra olyan methodokat amit nem ismertél még. Beírod a kódot meg a hibát és nem googlezned kell 3 órát hanem azonnal megmondja hogy mire vonatkozik az a hiba és hogy lehet kijavítani, persze sokszor hülyeségre javítja ki mert a hiba eltűnik, de funkció is csorbul de ha mégegyszer jobban elmondod mi kell kijavítja rendesen és a te kódodra hozza a példát nem valami csak hasonló dolgot találsz a stackoverflowon 2 óra után...

Én egy hét alatt 1000+ soros több szálon futó Rust programot API kezeléssel, magok közti channeles adatmozgatással, saját tipusokkal, loggal mindennel írtam meg és segített a chatgpt. Nem azt mondom hogy nélküle nem készültem volna el, csak azt, hogy nem 1 hét hanem mondjuk 2 vagy 3 és sokkal több kínlódás lett volna.

Github copilot persze jobb de 10$ havonta ami nem nagy összeg pláne a fejlesztői fizetésekhez mérve. Lehet azzal több sikert lehet elérni, de szerintem lesz olyan is ami opensource tudja majd ezt, pl egy stanford alpacat trainelnek ilyen feladatra specifikusan. Plusz ezek mellett már olyan eszközök is készülnek amik github repot értelmeznek neked, bontják le hogy ne egy hét legyen dokumentáció hiányában megérteni, hanem 1 nap...

• Borg18754
    Én seniorként nem aggódok emiatt. Néhányszor kipróbáltam mert annyira hypeolták mindenhol. 5 egyszerű programrészletet akartam vele generáltatni kíváncsiságból. 2-szer nem is a kérdésre válaszolt, másik 2 alkalommal a kérdésre generált kódot de nem működött, 1 alkalommal működő de okádék kódot köpött ki amit erősen át kellett alakítani. Részemről ez még egy intern szintjét sem éri el. Majd talán 10 év múlva...

A ChatGPT ahogy a nevében is van chatelésre/süketelésre való.
  • kvp
    A chatgpt egy halom netrol (felig vagy il-) legalisan letoltott kodot ismer. Ezeket emberek csontoztak ki, hogy kod es a szoveges magyarazo resze elvalaszthato legyen. A szabadszoveges reszt at tudja formazni, a kodot adott keresre modositas nelkul vissza tudja adni. Ettol persze nem tud programozni, de okosabban tud a netes peldak kozzul keresni es kepes egyedinek latszo modon visszaadni. A problema foleg az, hogy az adatrogzitest vegzo afrikai es azsiai munkasok nem igazan tudtak programozni, ezert hihetetlen mennyisegu hibas kodot etettek bele. Plusz van egy rakat kod atfordito szoftverbol szarmazo kimenet is a tudasbazisban, azaz masik nyelven irott kodbol generalt kodbol generalt kodbol atfogalmazott kod. Ezek a chatgpt szabalyaihoz huen szintaktikailag helyesek, szemantikailag meg vagy jok vagy nem. Tehat a rendszer nyelvtanilag helyes, tartalmaban meg olyan amilyen valaszokat ad. A lenyeg viszont az, hogy ezeket a valaszokat emberek irtak, csak nem feltetlen a valasz nyelven es nem feltetlen helyes kodot. Igy jarulhat hozza tudtan kivul egy programozni tanulo nyolceves diak is a chatgpt altal legeneralt valaszhoz, amit utanna tobb ezer kezdo egyetemista programozo fog beepiteni, mint helyes valaszt, akar eletkritikus rendszerekbe is.
  • M2 #4
    Nagyjából annyira aggódjanak, mint a kódkiegészítő vagy kód-refactoring eszközök miatt. Attól, hogy egy-egy lépés automatizálódik, nem lesz kevesebb emberre lesz szükség. Mert fejleszteni való munka lenne tízszer ennyi is.
  • Elef
    Nem vagyok programozó sem IT-s viszont van, hogy jól jönne egy VBA script windows és egyéb programokon ami automatizálná a kuli munkát.
    Chat GPT-t egyből erre kezdtem el használni, VBA scrpitet kellet írnia.
    Ismerős programozók sem vállalták, mert bonyolult volt és program specifikus.
    Sokadik próbálkozásra sikerült csak összehoznia valamit, de az sem működött igazán jól.
    aki.

Ez még csak nem is volt rendes programozás, ezek alapján én már rég leírtam a chatgpt, semmire nem jó, csak szöveges google.
  • MerlinW
    "junior szerepek vannak veszélyben"

Junior-ból lesz a senior. Ha nem alkalmaz senki junior-okat, kihal az ipar.
  • wraithLord
    Végül is a ChatGPT-vel tanulgatni is lehet programozást, mert megkéred, hogy mit csináljon, megcsinálja, és utána megnézed, hogy mit hogy kivitelezett, és az hogy működik. Persze ahhoz előtte ismerni kell az adott programnyelvet legalább alapszinten.

Mondjuk egyelőre nem várok sokat tőle ilyen téren (se), egyik nap poénból kérdeztem tőle, hogy hogy lehet egy adott relatíve egyszerű műveletet megcsinálni AWK-ban... Hát, jó nagy baromságot válaszolt rá (mármint a parancson amit megoldásként felhozott, fél másodperc ránézés után látszott, hogy marhaság).