3
  • asgh
    #3
    Nem az AI fejlesztést akarják megállítani, hanem mindenkire érvényes biztonsági szabályokat akarnak bevezetni, hogy az emberiség kezéből ne csúszhasson ki az irányítás.

    Gondolj bele a következőbe: valaki kirak a netre egy AI botot, ami milliárdszámra gyártja a náci fajvédő, laposföld hívő, "nem volt holdraszállás", " az oltások autizmust okoznak", stb. tartalmakat.
    A többi AI meg a statisztikailag szignifikáns mennyiségben egymásra hasonlító tartalmakat fogadja el általános igazságként, és köszönhetően a generátor AI-nak a hülyeség is statisztikailag szignifikáns mennyiségben fordul elő a neten, így az új AI is hasonló tartalmakat fog gyártani, ami befolyásolja a többi trainingjét és így tovább.
    Egy ponton túl így a valóságtagadó, veszélyes baromságok válnak az általánosan elfogadott igazsággá.
    És ez még csak a relatíve ártalmatlan netes hülyeség, de mi van, ha ezeket a rendszereket idővel valós alkalmazásokba integrálják és mondjuk kitalálja a repülőtéri biztonsági rendszer, hogy minden kék szeműre ráküldi a biztonsági kommandót, mert az AI-t a sok fake tartalommal úgy trainingezték, hogy minden kék szemű ember potenciális veszélyforrás a többi utasra nézve.

    Valamiféle állami kontroll tehát nélkülözhetetlen, méghozzá minél hamarabb, amíg nem késő.
    A cégek józan belátására meg eddig sem lehetett számítani, főleg ha az önkorlátozás piaci versenyhátránnyal jár, így mindenkire egységes és keményen számon is kért szabályokat kell lefektetni, lehetőleg tegnapra.
  • zola2000
    #2
    Megjegyzem ez egy kicsit más, ami ki van fejlesztve az kint van nem lehet visszahívni ha más nem torrenten elérhető lesz.

    Az sem világos miben határozzák meg a teljesítményét, hogy hány milliárd paramétert tartalmaz az ai model? Csak azért mert az új Facebook/meta LLaMA 13 milliárd paramétert tartalmazó modellje jobb mint a 175 milliárd paramétert tartalmazó GPT3 és egy erős gamer PCn futtatható míg a 7 milliárdos bármilyen gépen.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Akit érdekel saját gépen
    https://aituts.com/llama/

    Online ki lehet próbálni a leggyengébb 7es modellt
    https://alpaca.point.space/

    Azt hiszem ez már elszabadult mint tavaly a stable diffusion.
  • zola2000
    #1
    Nem hiszem hogy a fejlődést le lehet állítani. Ez olyan mint a gépromboló mozgalom volt. Az sem biztos hogy le kell.



    Legrosszabb esetben annyi munkát vált ki az ai hogy ez kikényszeríti az alapjövedelem bevezetését, ami ellen azért tiltakoznak az amcsik mert az szerintük