15
 • militavia
  #15
 • inkvisitor
  #14
  Azok a START rendszerben kezelt ABM rendszerek NUKLEÁRIS elhárító rakéták voltak.
  A beérkező robbanófejek közlében robbanva "besugarazták" őket, gyakorlatilag lebénítva a nukkleáris rakományt.
 • inkvisitor
  #13
  Ha ez igaz lenne, akkor a Kínaiak nem építenék annyira az anyahajóikat.
  Hiperszónikus rakéták nem mehetnek alacsonyan, ezért sokkal messzebbről észlelhetőek. Az USA nem látta értelmét hatalmas, drága (jóval drágább), messziről látható rakétáknak, amikor a jelenlegi olcsó, kisebb, nehezen és közelről észlelhető rakéták teljesen alkalmasak telítő támadásra.
  A jelenlegi fejlesztés részben PR, hogy megmutassák, nekik is van. Amúgy az US már a 70-es években tesztelte az ilyen rakétákat, és úgy ítélte, nem hoznak annyit, amennyibe kerülnek.
  Hiperszónikus rakéták hatalmasak, jóval kevesebbet lehet belőlük vinni, mint subszónikus, felszínkövető, alacsony észlelhetőségű rakétából.
  Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2023.02.20. 08:43:41
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #12
  Nyilván ICBM-ekre gondoltam, de valóban nem voltam egyértelmű, elnézést kérek!
 • militavia
  #11
  Az első mondat ebben a formában nem igaz
  Pontosan ballisztikus rakéták ellen tervezték, csak a nagyon lassúak ellen, M3.0 feletti célja nincs is.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #10
  Az Iron Dome ballisztikus rakéták ellen teljesen hatástalan és nem is erre tervezték. Sokak szerint ez a legfejlettebb légvédelem a világon, de a térségben rendszeresen használt primitív közelről indított "lassú" takéták ellen is "csak" 90% a hatékonysága. Orosz arzenál 10%-a is bőven túl sok.

  Légkörbe való 45 fokos belépést követően, nagyon kevés idő van befogót indítani és ezek hatótáv/sebesség limitációi miatt lehetetlen az összes nagyvárost ilyen rendszerrel lefedni, még az amerikai hadi költségvetés egészét ráfordítva sem. (ami nyilván nagyon messze van a valóságtól)

  Egyéb problémák is vannak, pl. nem idióták fogják megnyomni a gombot. Első csapást nem a védelem számára ideális időjárási körülmények között fognak indítani.

  Lézer egy szuper dolog, de az azért nem kis kérdés, hogy ha 20s van megállítani egy ilyen rakétát, amiből 5s sincs az az időintervallum, ahol megfelelően kicsi a légköri energiaveszteség, az elég lehet-e arra, hogy ne történjen becsapódás? Nyilván ez a fegyver teljesítményétől függ, de Mach17-nél a precíz rátartás sem biztos, hogy olyan könnyen megoldható.

  "de úgy gondolom, ballisztikus rakétákkal pl. az Egyesült Államokat megtámadva közel nulla lehet az okozott kár"
  Rosszul gondolod.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.02.19. 15:46:38
 • militavia
  #9
  Akárki írta, nagy marha volt.
  Sorvezetőnek.


  A 70-es évek végén EGY db ABM site épült ki és a ABM szerződés miatt szinte azonnal leszerelték.
  Utána az AEGIS BMD képességig semmi.
  Az egyetlen fix telepítésű rendszer Alaszkában a GMD, de az csak ÉK-i és kínai eszközök ellen jó. Az előbbi ellen készült.

  Az oroszoknál is egy ABM rendszer van, Moszkva körül, ami képes ICBM-et lelőni.

  Hol firkáltak ekkora faszságokat? Felejtsd el, de marha gyorsan ezt a "tudást"...
 • Tetsuo
  #8
  NY-ot is védi valami extra, nem? Úgy olvastam (jó régen), kilőnek 20-50 interkontinentális ballisztikust bárhol a világon Amerika felé, az USA azonnal indítja a megsemmisítő csapást mind a rakéták, mind a starthelyek ellen. A ruszkiknak ugyanez megvan, csak gyengébb kivitelben.
  Tehát ez a rendszer még a határt védő radarok előtt érzékel és beavatkozik. A kontinens körkörös radarrendszerén meg van néhány lyuk, ahol gyengébb a felderítés. Ennyire emlékszem olvasmányaimból, szemléltető rajzokból.
 • militavia
  #7
  A CONUS telepített légvédelem egészen pontosan NULLA.
  Washingtonban van NASAMs a FH és Pentagonhoz és ennyi.
 • Tetsuo
  #6
  Én nem vagyok a téma szakértője, de úgy gondolom, ballisztikus rakétákkal pl. az Egyesült Államokat megtámadva közel nulla lehet az okozott kár, hiszen olyan fejlett felderítése és légelhárítása van, ami túllép az alap rakétákon. A zsidó Vaskupola a közelebbi indításokra bizonyára érzékenyebb/hatékonyabb, de "közeli indítás" az Államok ellen eleve kizárt.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #5
  " Jó kérdés, hogy az amcsik miért hanyagolták?"

  Azért, mert a ballisztikus rakéták ugyanúgy leküzdhetetlenek. Patriot stb. rendszerek csak nagyon kontrollált tesztek során voltak hatékonyak, a valóság az, hogy egy NY méretű várost még egy náci német V2 ellen is nehéz lenne megvédeni konvencionális rakétaelhárítással, így hát felesleges pénzkidobás.

  Nyilván, ha valaki áttörést érne el légvédelemben, akkor hirtelen nagyon kapóra jönne ezeknek a fegyvereknek a léte. Ki tudja, lehet a lézeres védelmi eszközök terjedése volt a legfontosabb ok, hogy mégis be kellett indítani a fejlesztést.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.02.18. 15:40:40
 • militavia
  #4
  Marhaság. A hiperszonikus rakéta őrülettel kéne már egy anyag, ami részletesen foglalkozik.

  A HSM-ek sebessége semmi extra a BM-ekheu képest és a manőverező képességet és SAM HMZ-t gyak. mintha senki nem akarná megérteni. 30+ éve képes volt lelőni egy Pershing II BM-et M8 körüli célsebességgel az Sz-300V, 1988-ban.

  Egyesek megy úgy tesznek, mintha ma ergy 3000 m/s célsebességig használható PATRIOT PAC-3 vagy Sz-300VM vagy Sz-400 vagy szinte bármi, aminek ABM képessége ne lenne erre képes.

  Ami, ma a HSM mánia, kb. az volt a csatahajó építési őrület 100+ éve. Értelme szinte semmi. Csak a nép ezen csámcsog, a politika erre ad pénzt.

  Amikor egy levegőből indított BM töredék pénzből tudná a képességek 90%-át...
  Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.02.17. 09:21:41
 • HubaBuba
  #3
  mert nekik már lézerágyúk figyelnek a kémműholdakon, azér'
 • NEXUS6
  #2
  Érdekes ez a hiperszonikus rakéta kérdés. Az oroszoknak, meg elvileg a kínaiaknak is van. Az amcsi meg ugye évek óta közelít.

  A jelenlegi légvédelmi rakéta rendszerek számára gyak lekűzdhetetlen. Jó kérdés, hogy az amcsik miért hanyagolták? Nyilván inkább a lopakodó irányba mentek el, de a hiperszonikus eszközhöz képest kis sebeségű, még akár lopakodó képességű robotrepcsit a légvédelemnek azért van valamekkora esélye lekűzdeni. Míg egy hiperszonikus rakétát lelőni a jelenlegi légvédelmi rakéta rendszerekkel kb eleve fizikai képtelenség.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.02.14. 09:29:11
 • duke
  #1
  "Egyre közelebb az amerikai hiperszonikus rakéta"

  Nem valami gyors, ha ilyen lassan közelit. Mert hetek ota olvasom hogy jon. Ennel meg a kina kemlufi is gyorsabb volt.