5
 • kvp
  #5
  A sinre szerelt karos megoldas sokkal hatekonyabb es kevesebb munkaerot igenyel, mivel nem kell a robotokat kezzel pakolgatni az egyik panelrol a masikra. Akar a tetore szerelt megoldasoknal is lehetne hasznalni, sot a napelemrendszer opcionalis resze is lehetne a panelek kozott a sin a hozza valo takarito robot szamara. (a vasarlo a telepiteskor eldontene, hogy szeretne-e megvenni hozza vagy inkabb pucolja oket kezzel)

  ps: A vizes mosas a napelemeknek idealis sivatagi kornyezetben problemas lenne, meg akkor is ha osszegyujtik es ujrahasznaljak a lecsurgo vizet, mivel a parolgasi veszteseg tul magas lenne.
 • Cat #4
  Nem láttál még napelemfarmot. Elképesztő mennyiségű víz kellene.
 • Tetsuo
  #3
  Egy erősebb vízsugár nem lenne elég? (És az ehhez kiképzett felület?)
 • Celeborn
  #2
  Nem rég láttam egy dokumentumfilmet (talán az Európa a magasból volt az) amiben volt egy hatalmas napelem farm és a napelem sorok között sínek voltak, azokon ment végig időnként egy autómosóban látható keféhez hasonló szerkezet és pikk-pakk letakarította a napelemeket. Szóval az ötlet nem új, és léteznek hatékonyabb megoldások mint egy ilyen kis robi. Bár lehet, hogy nem mindegy mekkora napelem farmról van szó.
 • barret
  #1
  Akár...