9
  • wraithLord
    #9
    Nyilván nekem is döglött már be HDD is, és SSD is (SSHD még nem :D ), csak ezek nem tárolók voltak, hanem rendszermeghajtók. Ami érthető(bb).
    Persze régen csináltam azt, hogy 1 vinyóra létrehoztam egy rendszerpartíciót és egy tárolópartíciót (nem azért, mert azt hittem, hogy ez így a legjobb...), és nekem is veszett el így adatom. Jóideje már külön hardvert használok rendszerhez is és tárolásra is. Csak tárolásra szolgáló HDD/SSD még sosem romlott el. (Viszont a NASok, amin tárolom a dolgaimat, megengedik, hogy bedögöljön pár SSD/HDD bennük, adatvesztés nélkül.)
    Van egy csomó optikai adathordozóra kiírt cuccom nekem is, de ezeket kb. 20-25 éve csináltam, amelyik 20 éve nem döglött be, az most is jó, de újat azóta nem írtam, és nem is fogok.
  • bunny
    #8
    Nekem már döglött le SSD-m is, Winyóm is úgy, hogy se leesve se más mechanikai stressz nem érte, ott volt a gépben aztán kakukk. Az adat fontosságára meg akkor jön rá az ember, amikor elveszett. Lásd fotók pl. Nálam többlépcsős a mentés, gépben lévő winyó, külső winyó időszakosan és még DVD-re is írva. A háromból egy csak túlél, nekem fontosak az adataim pl. forráskódok, fotók.
  • _svd_
    #7
    Ez a megoldás nem az egyéni felhasználóknak fog szólni.
    Nagy vállalatoknak, ahol akár napi többszöri biztonsági mentés keletkezik.
    A technológia elterjedéséhez a gyors írás és olvasás mellett, a tartósság fog számítani.

    Én pesszimista vagyok. Az összes eddigi optikai tároló megoldás a megbízhatatlansága miatt tűnt el a használatból. És nem voltak képesek lépést tartani a tárolókapacitás növekedésének igényével.
  • Macropus Rufus
    #6
    a NAS nem rossz, nekem is van. De tudod annyi adatom veszett az évtizedek alatt, hogy paranoiás lettem :) NAS-on vannak az adatok, mert ott gyorsan elérem őket, ua. ezek az adatok máshol is meg vannak pl. bl lemezeken (vagy MO-n)
  • wraithLord
    #5
    Annyira fontos adataim nincsenek, hogy szalagos rendszert vegyek, az adataimat pedig nem különálló külső vinyókon tárolom, hanem 2 házilag épített NAS-on (amit nem dobálok :D ), és ami max. akkor veszt adatot, ha rágyullad a ház. :D
    Bár kétségtelenül, az "inkább akkor vinyó"-t pontosan úgy értettem, hogy inkább akkor egy külső vinyóra másolom fel az adataimat, az még nem hagyott cserben. Tény, hogy ez csak egy személyes rossz tapasztalat miatt kialakult averzió, de én optikai lemezre nem rakok semmit.
  • Macropus Rufus
    #4
    én dvd-re archiválok illetve archiváltam. Most bl lemezekre. Régen cd-re nyomtam ki mindent, és még azok is vissza olvashatóak, az mondjuk igaz, hogy akkori áron is qurva drágán vettem a lemezeket, (kellett a minőség) Az írom az üveg optikás volt és nem műanyag. Minden esetben max 2x sebességgel írtam. Ez vonatkozott a dvd-re is és most a bl lemezekre is. A cd/dvd lemezekről a legrégebbi adatok is simán előjönnek, nem volt még gond azzal, hogy nem olvasható a lemez.A lemezek nincsenek hőnek és/vagy komolyabb hőingadozásnak kitéve, stb... Szóval mindent meg teszek az adatok épségének a védelmében. Azokat az adatok amik meg nagyon fontosak eleve MO lemezekre írom. (pl. családi képek/videók).

    A hdd-re archiválás átmenetileg jó lehet. 1x ejti le az ember és annyi volt a cucnak. Ez saját tapasztalat. cd/dvd/bl lemezt leejtve semmi baja nem lesz a rajta tárolt adatnak, míg egy hdd esetében mechanikai sérülés lehet a vége. Nem véletlenül nem használják a cégek nagy része archiválásra a hdd/sdd eszközöket. Inkább optikai vagy mágneses (szalagos) mentés mellett állnak ki.

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2023.01.19. 16:47:58
  • wraithLord
    #3
    Én archiválásra biztos nem használnám (arra sem). A préselt optikai lemez lehet, hogy jó, de az írott-tal már megszívtam párszor. Akkor inkább vinyó.
  • t_robert
    #2
    Archiválásba talán lehet szerepe másra már nem fáradnának vele a felhasználok szerintem.
  • Ellaberin
    #1
    Érdekes, én meg pont azt olvastam nem rég, hogy az a mostani tendencia, hogy a CD, DVD, BD archívumokat mozgatják vissza a szalagos vagy egyéb rendszerekre, mivel kiderült, hogy még sem olyan időtállók, mint azt jósolták anno.
    Kicsi az esélye, hogy azok a vállalatok amelyek már egyszer megszívták, majdnem ugyan abba fektetnének megint.
    Az a 3-5000 dollár ipari méretekben valószínűleg nem számít, viszont kiskereskedelmi forgalomba meg nem tartom életképesnek. Illetve nem is biztos, hogy cél vagy egyáltalán kialakítható egy 3,5" drive nagyságú író/olvasó, már ha egyáltalán a "hagyományos" írással tölthető meg adattal.