10
 • PLaci #10
  Az olyan apróságok, mint a tények ne zavarjanak. Európában a háború előtti árak szintjére esett a földgáz ára.
 • nlght
  #9
  Ha az az érved hogy drága, akkor annál sokkal nagyobb tényező, hogy Kína zsarolási potenciáljából eredő láncot le tudjuk rázni magunkról. Szerintem könnyen látható, hogy mivel járunk jobban.
 • grobs
  #8
  10-15 év normális esetben. Az orosz gázról való leválásra hasonló tervek voltak teljes leválás nélkül. Aztán fél év alatt meg kellett oldani. Volt költsége a kapkodásnak, de a legtöbb ország megoldotta, és a gáz ár 1,5 éves minimumon van.
  Az, hogy ez a mi gázárunkban nem látszik az nem ez EU baja.

  Ha kína is átmegy berserker-be akkor ez is fel fog gyorsulni. Ott sokkal nagyobb gond lesz, hogy a piac kiesik. Az orosz gazdaság lepattintása is fajdalmas volt, pedig csak egy kis gazdaságról volt szó. Kína egy nagyságrenddel nagyobb minden tekintetben. A konfrontáció viszont elkerülhetetlen ... de biztos lesznek akik majd akkor is meglepődnek. Mint a MÁV minden évben amikor leesik az első hó.
 • RJoco
  #7
  Szép tervek. Ahogy a csip ipar fellendítése is Európában.
  Bár arrafele biztos vannak szakképzett emberek (bányászok), nem úgy, mint a csip ipar számára.
  És biztos, hogy jó áron is dolgoznak, nem úgy, mint Kínában.
  Szóval igen. Tök jó, hogy majd egyszer lesz ilyen bánya, kérdés, hogy mibe fog kerülni a kitermelt anyagokból épített eszköz.
  Erőltetik az elektromos autót is, erre most emelték a villanyomat majdnem a duplájára. Erősen meggondolandó, hogy elektromos autót vegyek.
  A jelenlegi állapotokat nézve 2034 nagyon jó év lesz a robbanómotoros járművek eladása szempontjából. Feltéve, ha lesz beléjük csip.
 • NEXUS6
  #6
  10-15- év mire sikerül beüzemelni az új bányát, és feldolgozó üzemet. Addig a kínaiak gennyesre keresik magukat rajtunk, mert addig még nekik fizetünk, nyilván a kereslet miatt magas árat. Majd beüzemeljük a saját kapacitásunkat, ami természetes piaci reakcióként leviszi a piaci árat, amire a kínaiak is rátesznek, aminek hatására 1-2 éven belül csődbe megy az egész (ahogy az amcsi, talán ausztrál üzemek, bányák is csődbe mentek). És pontosan ott vagyunk mint most.

  Hajrá EU! Vessünk véget a bűnös globalizációnak!
 • barret
  #5
  EU-nak terv szerint letelt.Mit kell ezen szépíteni? Elvégeztetett.
 • dyra
  #4
  majd a környezetvédők megakadályozzák.
 • 0Fritz
  #3
  Kiváltva a földgáz, igen... négyszeres LNG áron. Úgy nem nehéz bármit is "kiváltani".
  Kínának elég nagy a belső és ázsiai piaca ahhoz, hogy abból is vígan megéljenek, mi meg majd fizethetünk hős megmentőinknek.

  A lényeg, hogy "Megmutattuk nekik!"

 • PLaci #2
  Kína úgy jár, mint a ruszkik a földgázzal: Addig izmoznak, amíg ki nem lesznek váltva, utána meg pislognak.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #1
  Lehet is építeni a NATO támaszpontot közvetlen oda mellé :-)