8
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #8
  Szerintem Kínában az a legnagyobb baj, hogy az iskolarendszerük megöli a kreativitást. (rengeteg agymosásra elpazarolt idő + Gaokao-val megölt gyerekkor)
 • zola2000
  #7
  Amit írsz az valamennyire torzitja a kapitalista versenyt de kb ennyi.

  Kína a diktatórikus berendezkedés miatt nem nagyon tud elhúzni, mert az még sokkal nagyobb rossz hatással van sokmindenre a gazdaságban, bár jönnek onnan népszerű dolgok lásd TikTok vagy genshin impact/PUBG mobile...
 • Caro
  #6
  El kellett olvasnom a kontextust. Légyszi azzal tiszteljük meg hogy informatikai fórumon vagyunk, hogy
  PC = Personal Computer
  CRT = Cathode Ray Tube

  Köszi ;)
 • Sir Cryalot
  #5
  Carmack nyilatkozta ezt hogy nem tudja elviselni hogy valami olyasmi van. Tényleg nevetséges hogy amiből élnek ezek a szemetek, displayek, azon nem lehet haszon, meg egyenszar, ezek meg monopolizgatnak.
 • Sequoyah
  #4
  Meg egyszer kerdezem, van erre az 5%-ra barmilyen forrasod, vagy ezt csak igy megalmodtad?
 • kvp
  #3
  Nem 5%-uk mernok, hanem letszamaranyosan kb. 5%-nyi ertelmes fejlesztoi munkat vegeznek el, a tobbiek az equity miatt vannak felveve vagy manager-ek, esetleg mindketto. Az a mernok, aki nem ert hozza, de fel kellett venni a neme, borszine vagy szexualis iranyultsaga miatt, az is mernok, csak tobbnyire nem vegez hasznos munkat. Ezen alkalmazottak egy reszet nem is engedik a valodi project-ek kozelebe, hanem tarsadalmilag hasznos project-eken dolgoznak, ezzel egyfajta kapun beluli munkanelkuliseget generalva. De a jelenletukkel az elvart aranyszamokat hozzak.

  Ez olyan mint a modern amerikai matematika oktatas. Ha a matekorak nagyresze azzal megy el, hogy a rasszizmus milyen hatassal van a matematikara es a matematikaoktatasara, akkor nagyon keves tenyleges matektudast lehet atadni. A szilicumvolgyben a tenyleges fejlesztok tenylegesen fejlesztesre forditott ideje toredeke a teljes munkaidonek, mivel rengeteg egyeb dologgal kell foglalkozniuk. Ez a gyakorlatban ugy megy, hogy paran kozel 100%-ban dolgoznak (lasd pl. Carmack-ot), a tobbseg meg kevesebb mint 1%-ban. Atlagra kijon az altala is emlitett 5%-os hatekonysag.

  Anno egyebkent a szocializmusban pontosan igy dolgoztak az emberek es a nagy magyar allami vallalatoknal (lasd pl. MAV) sok helyen meg mindig igy megy. Par ember kemenyen dolgozik, a tobbiek meg csak nezik. Az amerikai woke tech ipar ezt a mentalitast ultette at a szoftverfejlesztes vilagaba. Amig van ra penz es nem kezdik el tomegesen kirugni az embereket, addig ez barmeddig folyhat.
 • Sequoyah
  #2
  Van erre barmi forrasod ami alatamasztana hogy a Facebook dolgozoinak 5%-a mernok csupan?
 • kvp
  #1
  Ahogy en latom annyira sok eroforras ment el a politikai korrektsegre es a racial/sexual equity-re, hogy gyakorlatilag kb. a dolgozok szamahoz kepest 5%-os hatekonysaggal dolgoznak. Tehat 20 emberbol 1 dolgozo mernok, a tobbiek pedig az equity es a management. Igy gyakorlatilag nem tudnak haladni es ezt unta meg. Persze van egy sajat cege es nem fog olyat leirni, ami barmilyen modon megbanthatna barkit is, tehat kritizalni sem nagyon mer, maximum sajat magat, mert akkor agyontapossak. Ez az amerikai es egyben a globalista tech szektor jelene. Kozben meg Kina huz el a vilag mellett fejlodesben, mert ott semmi nem szamit csak a part es a ceg altal kituzott cel. Ezt a nyugati vilag csak lassitani tudja, de megallitani nem igazan. Legalabbis addig nem, amig a PC, a CRT es a tobbi mozgalom iranyitja az amerikai tech szektort, nem a racionalitas. A vicces az, hogy Kina 1001 csatornan at direkt tolja a CRT fele az amerikai fiatalokat, mert az egyetemrol kikerulve tovabb romboljak az USA versenykepesseget. Erre mondjak, hogy udv a szep uj vilagban...
  Utoljára szerkesztette: kvp, 2022.12.20. 14:45:23