3
  • kvp
    #3
    Ha a fold eroforrasait egyenloen osztanank el, akkor mindenki, de tenyleg mindenki egy afrikai menekulttaborban elo szintjen elne. Ha a globalista nagytokesek donthetnek rola, akkor ennyi sem jutna senkinek.

    Egyebkent az alacsony kepzettsegu munkakat at tudjak venni a robotok, de a magasaknal az MI csak feljebb tolja a magas kepzettseg also hatarat. Tehat amirol eddig azt hittuk, hogy magas kepzetseget igenyel, arrol kiderulhet, hogy nem, egy MI is kepes ra. Ettol meg a legfolso szinteken tovabbra is ember hiany van, csak az emberiseg egyre kisebb resze kepes ezt a szintet elerni. Nem azert van mert hulyebbek lennenk, hanem a lec mozog felfele, igy az egyre nagyobb lakosasg egyre kisebb szazaleka tudja megugrani.

    Mindezek mellett a vilag nagyreszen eppen osszeomlik a populacio, mar Kinaban is. Csak par terulet adja a novekedest, ott viszont az oktatas hianyossagai miatt meg a tehetseges emberek sem tudnak tanulni. A vilag tobbi reszen meg a lakossag szama eleve csokken es igy darabszamra is egyre kevesebb ember alkalmas a magas kepzettseget igenylo munkakra.

    Nem igazan latszik, hogy a civilizacios osszeomlas hogyan kerulheto el. A WEF fele ipar 4.0 elkepzeles, a munkasosztaly es a lakossag nagyresze utani vilag, ahol csak a milliardosok es a szemelyzetuk el egy nagyjabol ures bolygon nem igazan vonzo jovokep a lakossag foloslegesnek itelt resze szamara. Meg kell talalni az emberek helyet a jovoben es ra kell jonni, hogyan tudnank sokkal okosabba tenni a lakossag tobbseget, ugyanis az egyetlen eselyunk a tulelesre az, ha fejlodunk. Ehhez viszont a mostani kutatoknal es feltalaloknal nagysagrendekkel tobb emberre lesz szukseg.
  • zola2000
    #2
    Az alacsony képzettséget igénylő munkákat egyre inkább az fogják venni a robotok, a magasakat egyre inkább az AI akkor tényleg szükség lesz alapjövedelemre.

    Hogy korrektre? LOL annyira amennyit a föld erőforrásai megengednek, mert a pénz azt mondja meg ki mennyit fogyaszthat.
  • csicso82
    #1
    Sok helyre betör a robotizáció de:
    - még mindig nagy a munkaerőhiány pl. Németországban vagy nálunk is
    - itthon is egy csomó monoton, lélekölő stb. "biorobot" gyár van és épül

    Úgyhogy az ideális állapottól (hogy ne kelljen lélekölő, monoton, egészségtelen, extrém veszélyes, fárasztó munkát végezni embernek) még messze vagyunk, és ez persze kiegészüljön egy KORREKT alapjövedelemmel.