5
  • Sir Cryalot
    #5
    Nem is mentek sokra az EUV-vel a TSMC-ék se és 7nm bőven elég szerverterembe ami igazán számít.
    https://fuse.wikichip.org/news/7343/iedm-2022-did-we-just-witness-the-death-of-sram/

    micsoda orbitális faszság volt az elmúlt öt évben nyálat verni nanométerre amikor a számításnak a szerverteremben a helye nem klienseknél.
  • Tetsuo
    #4
    Szerintem is így van. Viszont nem virágszőnyeggel várják Kínát, hanem komoly háborúkra számíthat - és valószínűleg számít is.
    Jelenlegi kérdés, a sok-sok érintett ágazatban ki állít magamellé több, nagyobb volumenű régiót.
  • Armagedown
    #3
    Nem lehet már megállítani a kínaiak dominanciáját, amikor a nyugat leépítette az iparát, hogy majd Kínában gyártsák gombokért, akkor már elveszítette a gazdasági háborút.
  • Tetsuo
    #2
    Node hogy szerzik meg a csúcstechet az ASML-től, aminek szoftverei amerikai szervereken vannak?
  • kvp
    #1
    A kinaiak mar megvettek a legnagyobb szerszamgep es ipari robot gyarto nemet Kuka-t es azzal kezdtek, hogy leszereltek a gyartosoraikat es elvittek kinaba. Ha nem vehetnek chipgyarto gepeket a hollandoktol, akkor meg fognak venni egy kisebb, de elado ceget es majd az "atveszi" az uj technologiat. Az osszes tiltas maximum 3-5 evvel tudja kesleltetni a kinai beszerzeseket es amint megvan szamukra egy-egy kulcs technologia, azon a teruleten mar nem maradnak le tobbet a nyugati fejlesztesektol.

    Teljes (az orosznal erosebb) kereskedelmi embargo es a nyugaton tanulo kinai diakok azonnali kiutasitasa nelkul ez a kuzdelem remenytelen.