7
  • defiant9
    #7
    Egyben protekcionizmusnak is hívják, ha erre válaszul mondjuk az usa vámokat vetne ki az eu ra akkor meg azok az érintett szektorok sírnának(Trump éra). És az eu többet exportál oda mint onnan. Kínával szemben el lehetne játszani, bár nyilván ők is szaladnának a WTO hoz, de kell valami környezetszennyezési indok hogy védhető legyen.
  • _svd_
    #6
    "Talán ha a 80-90%-ban az EU-ban gyártott elektronikai alkatrészekből készült kütyük ÁFA-ja nulla lenne, míg a többié mondjuk 20%.

    Így a gyártóknak nagy érdekük lenne idehozni a termelést, hiszen árelőnnyel adhatják tovább,"

    Ez már működik. Vámnak hívják. Az import mennyiségét és az árát is ellenőrzik. Az utóbbi években szigorítottak a vámmentesség feltételein. Ezzel erősítve a belső piac helyzetét.
  • felemelő
    #5
    Talán ha a 80-90%-ban az EU-ban gyártott elektronikai alkatrészekből készült kütyük ÁFA-ja nulla lenne, míg a többié mondjuk 20%.

    Így a gyártóknak nagy érdekük lenne idehozni a termelést, hiszen árelőnnyel adhatják tovább, nagy kereslet lesz az EU-ban gyártott alkatrészekre.

    És nem kell direktbe először támogatni, elég utólag, ha teljesítettek.

    Csak ugye egységes, átgondolt, komplett EU-ra vonatkozó szabályozás kell... és ez nem könnyű errefelé.
    Utoljára szerkesztette: felemelő, 2022.11.27. 23:17:24
  • barret
    #4
    Ez legyen a legnagyobb bajuk...
  • kvp
    #3
    A meglevo technologiai cegeket eladtak, a megis Europaba jonni szandekozo cegeket elkuldtek, mert azok tul sokba kerultek volna. Knowhow es elegendo toke nelkul megis hogyan akarnak barmit is csinalni?

    ps: Mindemelle Europa meg nyersanyag es energia hianyos is, tehat minden a gyartashoz szukseges elemet (tudas, munkaero, alapanyag, energia) tavolrol kellene idehozni. Igy semmilyen ceg nem tud versenykepes maradni, max. csak egyik naprol a masikra ha teljes mertekben megszunne a globalis vilagrend es kereskedelem.
  • grobs
    #2
    A luck-ra gyúrás az esetek nagyrészében nem a siker záloga. Ráadásul mivel egyébként függünk a tajvani cégektől, így az ő problémájuk a mi problémánk is lesz. Nem is nagyon látni, hogy crafting-ra gyúrna az EU. Szép szavak vannak, az idő meg megy, a vonat meg egyre messzebb. Még az ARM-ot is hagyták eladni.
  • uwu2020
    #1
    Ez egy kicsit későn jutott eszükbe. Egyébként a megoldás "egyszerű", ha a bérekkel nem lehet versenyezni, villantani kell valamit. Kár hogy ehhez hiányzik a crafting XP, luck-ra kell gyúrni:D