7
  • zola2000
    #7
    Röhögni fogsz, de még telefonra telepítette Windows 11 on arm is meglepően jól futtatja az x86 játékokat is:

    https://youtube.com/playlist?list=PLQGR5E_roHCE29fERvU06GJNc1F421_Tn

    Szóval elég komoly x86 emuláció van már a háttérben, az új szoftverek közül meg egyre többhöz lesz natív arm verzió is
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #6
    Steam deck az egy sima linuxos PC Amd X64 cpu-val.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.11.23. 19:16:21
  • Zsoltee_a_bator
    #5
    10-15% sebessegveszteseg kb az applenel az emulacio. Mivel eleg gyors az arm chipjuk, meg emulatorral is gyorsabb volt sok esetben, mint a nativ x86/64 intel.

    Ha lesz kritikus tomeg, meg azt is megerhetjuk, hogy ARM appokat futtatunk emulatorral x86/64 -en.
  • Sir Cryalot
    #4
    JA meg a steam amikor nem fizetnek felárat x86-ért steamdeckbe, konzolos kontrollerezés már megtette a hatását a pc-n mint platform.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #3
    Apple meg tudta oldani az x64 emulátort, MS is meg fogja. Sebességveszteség nyilván van, de gyakorlatban nem sokat fog számítani. Komolyabb grafikai és tervezőprogramokat kiadják(vagy már kiadták) ARM-ra. 20 éves obszkjúr programok futtatásával nem(nagyon) lesz gond és ha mégis, még mindig ott van a virtualizáció.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.11.23. 06:52:59
  • YaniMan
    #2
    Maga M$ dolgozik x86_64 emulátoron az ARM-es Windózokhoz, szóval ezt látják ők is. Az ARM PC-kkel nyilván az olyan felhasználókat célozzák, akik főleg webeznek. Ezekből elég sok van, mivel az irodai melók nagy része lefedhető webes alkalmazásokkal, és még mozizni, böngészgetni is lehet. Ha M$-nek sikerül azt jól megoldani, hogy könnyedén válthasson az ember a kényelmes, ölben tartott ARM gépről a tudós asztalihoz, amikor jön egy valami emilben, amit amott kell megnyitni, akkor szerintem szép piaca lehet.
  • Ellaberin
    #1
    A PC-k nagy része is X86 / AMD64 szoftvert futtat. Egy Windows7 - Windows10 átállás is 2-5 évet vett igénybe. Ha architektúrálisan át kell írni a szoftvereket, akkor ez leányálom, túlzott vízió.
    De amennyiben lesz az X86/AMD64 kód futtatására valamilyen megoldás (hardveres vagy szoftveres az mindegy), ami nem hoz érezhető lassulást, akkor lehet sima ügy. Ebben viszont kételkedem - ne legyen igazam. A PC piacnak jól jönne egy harmadik fél, de ehhez igen keményen fel kell kötni a gatyót. ;)