5
 • TSImike
  #5
  A kulcsszó: "ígérve". Sajnos inkább csak ígéret, mint valóság. Lehet hogy légüres térben 100% ideális viszonyok között ez tök jó, de gyakorlatilag amikor egy ajtó vagy fal töredékére csökkenti a sebességet akkor az nem alternatíva.
 • Dodo55
  #4
  #1: Na igen, az AC Wave 1 kritikán aluli volt ilyen téren, ki is hagytam, végül most váltottam 2,4GHz-es N-ről AX-re miután az új céges laptopomban már az van és az AC Wave 2-es szolgáltatói routerrel tesztelve egész meggyőzött. 2-3 tégla falon keresztül is megvan stabilan 150-300Mbps (2x2 80MHz-es a router, azaz kb. névleges 1200mbps, ebből egy légtérben 800-850 körül van a tényleges átvitel teteje, ami már majdnem ott van a 940-es vezetékes gigabit plafonnál), a jelerősség pedig csak fém akadályok (pl. nagyobb hűtőszekrény) mögött esik érezhetően jobban a 2,4-es sávhoz képest, sima falakon - 1db 50-es főfal és 10-es válaszfalak - keresztül szinte ugyanott van. Ez már elfogadható így.

  #2: Azért a mai napig elterjedtség szempontjából meghatározónak számító 1db 2,4-es N-es rádióval tapasztalható 30-40mbps effektív csúcs eléggé gáz már manapság, főleg úgy, hogy korábban sokkal elterjedtebb volt a HT (40MHz-es) üzemmódot támogató modul kliensoldalon, majd ezek szépen felszívódtak, jellemzően pl. az újabb típusú telefonokban. Tudom, hogy a sáv szűk spektruma miatt eleve zűrös megoldás volt, de annál nincs undorítóbb, megvetendőbb, szánalmasabb, köpedékebb jelenség műszaki cikkek piacán, amikor kijönnek valami újjal ami tud X dolgot letenni az asztalra, ezzel elkezd magának elégedettséget nyerni, majd szép csendben mire a technológia kellő részesedést szerez már, addigra hardware szinten lekorlátozzák az elérhető teljesítményt / funkciókat a tömegmodellekben, mondjuk ez esetben az igazságot nem megfelelően fedő módon a szabványosságra hivatkozva és a fogyasztók által a kezdeti tapasztalatokból kiindulva természetesen adottként elvárt teljesítmény fenntartása érdekében ezt a rádiómodulok számának növelésével sem kompenzálják, mert akkor nem lehetne a szentséges fillért minden nyílásán keresztül rongyosra baszni a gyártási költségekkel (még ha ugye a sáv telitettsége miatt ez sok felhasználási környezetben jogos is, de a szabvány végleges, 2012-es változata is meghagyta valójában az end user számára a választási szabadságot, hogy "jó szomszéd" vagy "rossz szomszéd" akar -e lenni, úgyhogy az érintett gyártók ezt a választási szabadságot veszik el önkényesen olyan helyzetekben is, ahol káros mellékhatás nélkül lehetne élni a HT / channel bonding előnyeivel).

  És igen, az uplink / wired interface-ek sebessége. Láttam pl. emlékeim szerint még AX-es routerből is valamelyik gyártónál olyat, amin csak 10/100-as FE portok voltak... Megveszi a szerencsétlen hozzánemértő, bedugja neki pl. a gigabites FTTH-t, előveszi az új laptopját amin ott van a "Wifi 6" matrica ami alapján a routert kiválasztotta hozzá (pl. mert előtte a szolgáltató eszközének hiába volt egész gyors a Wi-Fi-je, a falon át már nem volt fogható a szobában, az üvegszál meg ott ér véget az előszobában), várja a csodát és lőn a csodás 60 megabit. Szoktam mondani, hogy az már a ló legtúlsó oldala amilyen szellemi fogyatékos óvodásként próbál meg minden állampolgárt kezelni az EU manapság és elveszi ez által a csodás jogunkat ahhoz, hogy hülyék legyünk és akár meg is haljunk ez által, de az ilyen termékek gyártóit azért tényleg megbüntethetné jó keményen, mert még ha speciális célra esetleg költséghatékony is lehet egy ilyen eszköz, akkor annak semmiképp sem az áruházak polcain lenne a helye ahol az egyszeri fogyasztók általános igények céljára véletlenül belenyúlhatnak a kakiba.

  Azt támogatnám a "választék is megmarad és a fogyasztó is jófélét vesz magának" elven az ilyen aljasságokat megelőzendő tehát, hogy lehessen ugyanígy bármit gyártani és bárkinek eladni (mert más szempontokat is figyelembevéve bármiféle terméket generális jelleggel betiltani főbenjáró kommunista bűn), viszont kötelező legyen feltüntetni egy egységes "hétköznapi igényekhez ALKALMAS" vagy egy "hétköznapi igényekhez ALKALMATLAN" emblémát. És routerek esetén a besorolás pl. ésszerűen függne attól, hogy milyen rádió van benne: B/G/N esetén elegendőek az FE portok, AC-hoz és AX1800-ig elég a GbE vagy SFP, AX2400-hoz 2,5GbE vagy SFP+, afelett pedig már szigorúan SFP+ kelljen. Ha ez megvan, az megkaphatja a zöld matricát, ha nincs, akkor menne rá a piros matrica.
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.11.17. 15:25:42
 • Ellaberin
  #3
  Ezekkel pont, hogy otthonra akarják elhozni a gyorsabb belső kommunikációt.
  Vállalti környezetben a 10 gigabit is évtizedes múltra tekint vissza. De pc alaplapokon vagy házi NAS-okon is előfordul már 2,5; 5; 10 Gb-s csatlakozó, igaz ugyanolyan horror áron, mint ez.
  (Ilyenkor szoktam - bosszankodva bár -, mosolyogni a 100 MB-s switchek árcsökkenését óriási szenzációnak előadó hirdetéseken. Még mindig tonna szám akarják rádsózni...)

  De ez a 2023 első negyedéve utáni "viszonylag gyors csökkenés" jóslata jó nagy butaság. Még a WIFI 6-s modellek ára is folyamatosan nő, nem hogy esne (igaz ez mindenre is, de jelen esetben zárjuk ki a sajnálatos összes többi tényezőt). Egyelőre a keresleti hiány miatt nem lesz napi sorozati termék, mert még felesleges. Persze lesz rá vevő; az a réteg, aki pistul az ilyesmire és az ára nem számít.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #2
  Nem a sávszélesség a lényeg, bár ezzel szokták reklámozni a Wifi X+1 -eket. A késleltetés minden generációváltást követően sokat javul. Wifi6-nál nálam ez 2-3ms, ami nagyon jelentős előrelépés volt N után.
 • takysoft
  #1
  Hát ha valahol fontos, hogy helyi hálózaton sok adat mozogjon át.... pl videovágással foglalkozó iroda... ott lehet értelme a nagyobb sávszélességnek. Bár hogy őszinte legyek, ilyne helyen jellemzően kábeles hálózat szokott lenni.

  Az átlagembernek jellemzően nem nagyon kell gyorsabb wifi, mint amilyen internetkapcsolata van.
  Az meg a közeljövőben nem nagyon fog gigabit fölé menni, mert:
  -ha az egész család streamel/netflixezik/youtubozik, akkor is messze bőven elég, és még extra nagynak minősülő játékok/filmek is pár perc alatt lejönnek rajta
  -a gigabites csatlakozó egy komoly felő korlátja az ethernet technológiának ma. A legtöbb router, alaplap, stb ilyennek van felszerelve.

  Magyarországon kizárólag a Telekomnak van 2 gigabites internete, amihez adnak olyan router, amin van 2,5-ös csatlakozó. De még ehhez is kell egy olyan alaplap/hálókártya is, ami ezt támogatja. Ritka ez még, és mivel igény sincs rá, az is marad.

  Azt fejlesztenék inkább, hogy átmenjen a jel a falon :P