5
 • nlght
  #5
  A 2000-es évek elején az Intel is csapatta a RISC-et (Itanium vonal) de kikukázták, mert a CISC sokkal nagyobb teljesítményre volt képes, a fogyasztás/melegedés sokadlagos szempont volt csak. Az okostelefon/Palm pedig csak egy nagyon szűk réteg zsebében volt akkoriban. Mindenki az aktív hűtésű procikban gondolkodott, nem volt szempont a passzív hűtésű eszközökre való fejlesztés.

  Az Apple M1 megjelelenéséig nem sok ember gondolta, hogy a RISC architektúra jobbat fog nyújtani teljesítményben is. Persze kellett az is hozzá, hogy az Intel 10-15 évig a babérjain üldögéljen.
 • nlght
  #4
  segítek: ARM -> Macbook
 • wraithLord
  #3
  Ez szerintem nyilvánvaló, hogy 40 évvel ezelőtt a CISC nem azért terjedt el a RISC "kárára", mert jobb. Mára már nem ennyire egyszerű besorolni őket ezekbe a "kategóriákba", de onnan indult az egész.
 • Sir Cryalot
  #2
  Hangtalan ARM vs. ventillátor-hegyek, ezek még szerverteremből is kiszorítják magukat.


  https://en.wikipedia.org/wiki/Overengineering

  ezt a bejegyzést PC halálának is hívhatnák.
 • wraithLord
  #1
  "A területet hagyományosan ez utóbbi cég uralja, azonban míg saját szeletük 2016-ban elérte a 82 százalékot, idén már csak 63,5 százalékon állnak, miközben az AMD 17,8-ról jött fel egészen 36,4 százalékra, legalábbis az x86-alapú megoldások szegmensében."

  De ha az a maradék 0.1% nem az ARM, akkor az hova tűnt? :D És akkor nem az ARM alapot használó gyártók nyomják lejjebb őket, hanem az AMD. Bár, ha az a 0.1% mégiscsak ARM, akkor már van mitől félniük.