21
 • TokraFan
  #21
  Egyrészt, a kettő összefügg. Azért létezik az igényelt nyugati tech és kényelem, mert politikailag és gazdaságilag más modellt visznek, ami engedi a versenyt és az innovációt, ellentétben a protekcionista autokrata/diktatórikus rendszerekkel (lásd. orkok vagy sajnos ma már hazánk is).
  Másrészt, nem vagyok meggyőződve az un. törpe kisebbségről. Jelenleg egy lájtos kádár 2.0, abszolút bolsevik/kommunista mentalitású kormánnyal, akik már nyíltan támogatják a terrorista oroszokat, akik ellen 1989-ben még "Ruszkik haza" mantrát tolták (vagy említhetjük a köpönyegforgató pohos beszédét 2009-ből, amikor még arról beszélt, hogy nem azért rúgtuk ki az oroszokat az ajtón, hogy aztán visszaengedjük az ablakon). Ehhez képest jelenleg egy k*rva nagy Hörmann kaput nyitottak nekik, ugyanezek ez "emberek". Mivel a teljes KESMA hálózatból nyugat ellenes és oroszbarát propaganda harsog -egyedüliként pl. az EU-ban-, nem mérvadóak a választási eredmények sem, mert az emberek jelentős része alternatív valóságokat lát és nagyjából esélye sincs más forrásból tájékozódni. Ezt hívják agymosásnak, ami kiválóan működik az oroszoknál is, és pont arra a mintára itt is.

  Van abban valami bájos, amikor olyanok támogatják putlert, akik egyébként "rohadt kommunistáznak". A kedvencem meg az, hogy putler itt a keresztyén kulturrra védője, miközben sarló-kalapácsos szovjet zászlót húzat fel az elfoglalt városokban (ahonnan szerencsére nem sokkal később ki is pucolják a tardokat az ukik, a szovjet zászlójukkal együtt).
 • nlght
  #20
  Ne nevettesd ki magad a semmilyen érveiddel :DDD
 • Sir Cryalot
  #19
  " Nem kapnak enni és inni a ruszkik jelenleg, vagy lootolnak vagy éhenhalnak. A fizetések nem érkeznek meg.

  Van egy jó youtube csati, ahol ukrán mobilhálózatból indított ruszki hívásokat raknak fel, amiket elfogtak. Nagyon érdekes hallgatni a ruszki katonák szempontját."

  hihető :DDD
 • ostoros
  #18
  A nyugati dolgokat mi magyarok is szeretjük. Elsősorban nyugati árut akart a magyar ember, meg szabad utazgatást a rendszerváltás előtt. Politikai garnitúrát cserélni csak egy törpe kisebbség akart.
 • nlght
  #17
  Putyinnak max 1-2 év van hátra az EÜ okokból, neki mind1. De az orosz népnek nem, az új generációk hozzászoktak a nyugati dolgokhoz, ők nem akarnak szovjet unió 2.0-át. Putyin fejben mindig is egy KGB ügynök volt és az is maradt, neki a hidegháború az egész életét áthatja.
 • kvp
  #16
  Van egy olyan erzesem, hogy Putyinnak megfelelne a teljes izolacio is. Az volt a deklaralt celja, hogy a nyugati kultura es eszmek ne jussanak el Oroszorszagba, amire az eszakkoreai szintu izolacio pont megfelelne.

  A nyugat ezzel szembem azt szeretne elerni, hogy az orosz emberek megdontsek a vezetest es egy nyugatbarat kormanyzatot tudjanak a helyukre ultetni. Mondjuk azzal nem szamolnak, hogy sokkal radikalisabb vezetes is kerulhet Putyin helyere, raadasul az oroszok meg arra jatszanak, hogy Europa belerokkanjon, az USA pedig politikai valtozason menjen keresztul. Igazabol turelemjatek, amelyik kormanyzat hamarabb bedol (USA/EU/Oroszorszag), az veszit.

  Ezzel szemben a nyugati vezetes (foleg az amerikai) teljesen meg van gyozodve rola, hogy ok csak erosebbek lesznek (ez valamennyire igaz is, Europa rovasara), mig az EU vezetese egy jo lehetoseget lat a krizisben az Europai Egyesult Allamok letrehozasara. Amivel szinte senki nem foglalkozik, az az, hogy kozben szepen lassan Kina lesz a vilag vezeto birodalma (elobb gazdasagi, majd politikai szinten), ugyanis most mar Oroszorszag teljes eroforraskeszletet is magaenak tudhatja, a high tech ipar nagyreszevel. Ha Tajvan is hozzajuk tartozna, akkor Del Korea maradna az egyetlen nyugati orientaltsagu technologiai kozpont. Az meg nagyon kozel van Eszak Koreahoz es Kinahoz. Majdnem olyan kozel mint Tajvan.
 • Sequoyah
  #15
  Eszak-Korea is onellato, oket sem lehet (tovabb) szankcionalni.
  Lehet ezt jatszani, es onellatonak lenni, csak ez azt is jelenti, hogy a fejlett vilag mogott kullogsz folyamatosan, alacsonyabb eletszinvonallal, a felzarkozas eselye nelkul.
 • nlght
  #14
  Kalasnyikov raktáron? Rengeteg rozsdás van még raktáron.
  Fegyver és járműgyártás? Akadozik erősen sok szegmens.

  Tudod mi nincs nekik? Morál.
  És ez sokkal nagyobb gond mint gondolják egyesek. A sorkatonák már rengeteg tisztet megszabadítottak az életüktől, ez egy normális hadseregben elképzelhetetlen lenne. Naponta ezrek dezertálnak. Te is azt tennéd, ha magadnak kéne megvenned a felszerelést és a kaját. Nem kapnak enni és inni a ruszkik jelenleg, vagy lootolnak vagy éhenhalnak. A fizetések nem érkeznek meg.

  Van egy jó youtube csati, ahol ukrán mobilhálózatból indított ruszki hívásokat raknak fel, amiket elfogtak. Nagyon érdekes hallgatni a ruszki katonák szempontját.

  https://www.youtube.com/channel/UCPzy5fPr7RDpw_vLSPMHMgQ/videos

  Sokan pl. azt hiszik, hogy német nácik ellen harcolnak, mint a nagyapjuk. Durva agymosás megy! Vannak katonák akik bevallották telefonon az anyjuknak hogy hogyan kínoznak ukránokat, őket ez alapján majd bíróságra is rángatják, ha vége a háborúnak. De vannak vicces részek is, pl. amikor a részeg orosz parancsnokokról sztoriznak, akik majdnem felrobbantották az ammo depot, mert részegen gránátozgattak.


 • nlght
  #13
  Mindenki ezt mondja a saját cégéről, mégis mindent is feltörnek. Az offline gépek sincsenek tökéletes biztonságban, az csak illúzió. Lásd az iráni urándúsító esetét vagy a USA légierő titkosított anyagait.
 • Tetsuo
  #12
  Állítólag az a holland cég online vezérli a gépeit.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #11
  Imho kritikus infókat sem a TSMC, sem pedig az a bizonyos holland cég nem tart hálózatra csatlakozott számítógépen. Nem idióták dolgoznak ott sem.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.10.27. 08:15:32
 • asgh
  #10
  Az a baj az oroszokkal, hogy nekik nem számít az életszínvonal csökkenés.
  Évszázadokon át trenírozták őket a nyomorra és növelték bennük a birodalmi öntudatot.
  Fegyverre mindig lesz elég pénzük, katonájuk is mindig lesz, az energiára kivetett szankciókon meg konkrétan keresnek, mert emelt áron eladják az olajat és a gázt Kínának meg Indiának, akik tovább értékesítik az EU-nak a duplájáért.
  De legalább lehet mantrázni, hogy a "szankciók működnek".

  Félreértés ne essék: az oroszokat keményen seggbe kell rugdalni a háború miatt, az évszázad végéig elzárni őket a civilizált világtól, hogy fogják fel már végre, hogy elvesztették a hidegháborút, Oroszország nem nagyhatalom és hagyjanak fel végre a birodalom építő rémálmaikkal.

  Csak ezt nehéz úgy kivitelezni, ha az EU saját magát lövi tökön, az amerikaiak és a kínaiak legnagyobb megelégedésére.
 • nlght
  #9
  Imho az orosz hackerek már rég ellopták a know-howt, csak gyárakat/üzemeket kéne felhúzni, és igazolni szakikat külföldről, ami nem fog menni.
 • nlght
  #8
  1. A világ legnagyobb termőterülete Oroszországban van.
  2. Ők állítják elő a legtöbb gabonát, műtrágyát.

  Tehát elég nagy barom lehet aki eddig elhitte, hogy az oroszok nem tudják ellátni magukat mezőgazdasági szempontból.

  Viszont ezt leszámítva a szankciók működnek. Az orosz gazdaság lélegeztetőgépen van és az utolsókat rúgja a mozgósítás és a férfiak külföldre menekülése miatt.
 • HubaBuba
  #7
  Nem hallottad, hogy épp most lépett le az országból párszázezer férfi, lehet tippelni hogy nagy részük melyik ágazatban dolgozott... majd a maradék tajgai alkesz anyukák összedobnak egy jó kis SOC-ot. Meg saját mobiltelefont, saját oprendszerrel. Ja mégsem...

  Lazán kapcsolódik, de látszik hogy mennyire hülyék: jópár hónapja panaszkodott egy donyeczki szakadár: ott is besorozták az összes hiradástechnikust, telco techikust, mérnököt, aztán koppantak hogy nem volt aki üzemeltesse/supportálja a civil cégek rendszereit, aztán később már nem volt ember a különleges katonai műveletnél normális kommunikációs haditechnika bevezetéséhez (szotyiként elég nehéz mondjuk).
 • kvp
  #6
  Na most ha Kina nem tesz nekik keresztbe, akkor konnyen jarhatunk ugy, hogy par ev mulva mar csak Kina lesz az egyetlen akinek meg mukodik a high tech ipara es o donti el, hogy ki kaphat toluk levetett technologiat. Jelen esetben Oroszorszag az egyik ilyen jelolt, de semmikeppen sem az USA. Europa pedig onkentesen deindusztrialja magat, rohamos tempoban epitik le a gyarakat es van ami Kinaba megy, van ami az USA-ba, de szinte semmi sem marad helyben. Ertheto, elvegre ki akarna egy energia es kepzett munkasok nelkul marado, haborus regioba befektetni. Sajnos Magyarorszag is ezen befektetesre nem javasolt europai orszagok kozott van.
 • enyac
  #5
  Nem kell lenézni az oroszokat. Pár év alatt azt is megoldották, hogy a szankciók miatt ellehetetlenülő mezőgazdasági importtól való függőségüket fölszámolták, sőt az önellátás mellett mára jelentős exportra képesek. Vakcinát is tudtak fejleszteni a koronavírus ellen. Előbb-utóbb a technológiai függéstől is megszabadulnak, ebben pedig Kína is partner lesz, mert nekik sem bejövős ez a felállás.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #4
  Vályogházat maguk is képesek építeni, ezt nem lehet szankciókkal megakadályozni. ^
 • Siraly1224
  #3
  Majd talán 10 év múlva, ha egyáltalán sikerül, akkor tudnak gyártani is vele, itt a hangsúly a talán-on van. De addigra a világ többi része hol fog már járni ehhez képest?
 • barret
  #2
  Lassan mindenből önellátóak lesznek? Akkor lehet őket szankcionálni :)
 • Tetsuo
  #1
  A nanométert ki kellett írni, mert még négyzetméterre gondolna valaki. :-D