141
Alkotás AIval
  • Qkac77
    #141
  • MerlinW
    #140
    Nemtom, engem pont nem érdekel ki vagy mi csinál egy képet, ha az tetszik. Itt inkább csak a szakmán belüli hajhúzogatás megy. Az emberek féltik az állásukat, meg persze vannak eltökélt művészlelkek, akik (érthetően) ellenzik a dolgot. A 99,999% meglátja a cikkben szereplő képet, elröffent egy "cool"-t aztán halad tovább.

    Fel van kapva a téma. Ugyanúgy sírtak/sírnak évtizedek óta a gyártosorokon dolgozók az automatizációk miatt, vagy a képzett zenészek az elektronikus és digitális eszközök miatt.

    Most éppen ez a vonat halad előttünk, ennyi. Új dolog, az emberek nem szeretik a változásokat, majd megnyugszik mindenki. Meg persze a techno is fejlődni fog. Alig egy év alatt jutott ide a generatív képalkotás. Mi lesz belőle 2-5 év múlva?

    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2024.01.15. 12:03:36
  • militavia
    #139
    Na tessék.
    Pont erről beszélek. Egy full random izének elment, de csak kicsit is megnézte a közönség, hogy mi ez és egyből totális bukta, mert látszik ki és mit csinált.

    Ahol kemény elvárások vannak, hogy ne f*szág legyen a képen, garantált a lebukás.
    Az meg tényleg nevetséges, hogy volt olyan, aki erre rányomta az OK-t, hogy kimehet.
    Kb. lövése lehetett arról, hogy mit kellett volna ellenőrizni...
  • MerlinW
    #138
    Felhő alapú API-kból és vállalati szolgáltatásokból jön a pénz nekik, illetve támogatásokból. Ahogy a Meta is ingyen adja a Llama model-t (lokális GPT).

    Huggingface-ről több mint 460 ezer AI modelt tölthetsz le ingyen és bérmentve.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2024.01.11. 15:30:44
  • militavia
    #137
    Hm, ez érdekes, hogy ingyenesek. Milyen üzleti modell alapján működnek ezek a cégek akkor?

    A többi technikai részhez nem értek. Szóval úgy tűnik, én még kézzel fogok rajzolgatni, ha akarok is valamit. XD
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2024.01.11. 15:09:32
  • MerlinW
    #136
    Igen az 1.5 az XL előtti. Tudod futtatni némi paraméterezéssel és igen tudsz minta alapján képet generálni, controlnet-nek hívják. Ha ott van huggingface-en akkor igyenes (kb minden az, az OpenAI cuccain kívül). Viszont ha lokálban akarod csinálni, készülj fel pár napnyi tanulásra, meg némi python csomagkezelés alapozásra.

    Ha meg nem akarod ezt, akkor a Bing és Bard képgenerálóit is tudod ingyen használni. Midjourney az egyetlen fizetős képgeneráló a nagyok közül.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2024.01.11. 14:22:10
  • militavia
    #135
    Akkor ezt buktam, mert az 6GB-os 1660S-mel nem tudom kipróbálni.

    Az SD1.5 az még régebbi? Az is telepíthetős igyenes cucc?
    Olyat tud, hogy mondjuk egy screenshotot adok neki és azt alapján rajzoljon?
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2024.01.11. 14:15:26
  • MerlinW
    #134
    Ez egy eszköz az alapokhoz, nem célja hogy önállóan kielégítsen minden igényt. Generálsz egy jó alapot aztán fotosopolod ahogy tetszik. Illetve tök jó egyedi "stock fotók" készítésére. A feliratokkal bajban van minden model, azzal kár is próbálkozni. Közvetlenül pénzt keresni max úgy lehet vele, ha pornót vagy kamu instalányokat generálsz. Mint írtam ez csak egy tool. Ahogy a GPT és egyéb LLM modellek is.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2024.01.11. 12:33:08
  • MerlinW
    #133
    stable diffusion (SDXL) teljesen ingyenes és otthon futtathatod egy 10GB-os VGA-val. GUI-nak ott a A1111, ComfyUI vagy Ruined Fooocus, a modelleket meg megtalálod huggingface-en és civitai-on. Telepítési útmutató meg van millió YT-on. Ha nincs 10GB VRAM, akkor meg ott az SD 1.5 modell, ami kisebb/gyorsabb.

    Egyébként az eremény amit belinkeltem simán szószerint angolra fordított prompt alapján történt. A generált képeket a végtelenségig lehet finomhangolni, lehet LORA-kat tanítani akár harci járművekkel, stb.

    A1111 és ComfyUI-al (lásd kép) lehet utólag szerkeszteni, újragenerálni részleteketet a képeken (inpainting), több modelt, összekötni, kontent szenzitív modelleket használi (LORA) stb, stb.




    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2024.01.11. 12:18:15
  • militavia
    #132
    Illetve az Sz-300-nál azt sem érti, hogy mikor van indítási pozícióban tubus. Honnan is értené, hiszen értelem nélkül másol továbbra is. Csak már picit talán pontosabban.
  • militavia
    #131
    Köszi. Sajnos a helyzet változatlan.
    Látványos, de használhatatlan egzakt célra. Random grafikának jó.

    Az elsőn nem létező repülőgép van, na me a repülőgép a hajtóművéből indul a rakéta és hátrafelé. XD Ezen felül full értelmetlen élek stb. van a gépen, egy ilyen gép repülni se tudna.

    A 2. nem néz rám. A sisakon állnia kéne és nem viselnie, kard nincs is a képen. Szóval ez továbbra is egy random harcos nő. Egy Magic kártya random illusztrációnak elmegy, konkrét kérdést nem igazán érti. Kitenném a falra képként? Lehet. De valójában nem ezt kértem. Ha nekem egy grafikus ezt adná át kész munkának, egy huncut vasat sem kapna. :)

    Az Sz-300-nál a járművek közül az egyik legalább már kb. stimmel, de kíváncsi voltam arra, hogy mennyire ismeri fel. Hát, összemixelte az Sz-300P és Sz-300V családot. :)
    A rakéta az Sz-300V-re hajaz, a hátszó lánctalpas is, de alapvetően ez kb. karikatúrának jó. Annak viszont nagyon.

    A legközelebb az utolsó van, de ott sem tüzel senki, a fire-t láng füstjeként értelmezte, nem a löveg tüzel. Nem specifikáltam, hogy nem oszlopban, hanem sorba kéne mennie, ezt talán már megérti.

    Továbbra is azt mondom, hogy ez egy érdekes játékszer, nem munkaeszköz. Legalábbis nekem. Egy érzés átadására képesek, de még ezt sem tudnám használni. Grafikusnak ez kb. kb. az érzés / koncepció átadására jó kb. Ha még részletesebben adnám meg, akkor még ennyit sem tudna az elvárásokból.

    Az SDXL hogyan használható és mennyibe kerül amúgy? Mert ez is fontos szempont, ha ezzel valaki profitot akar termelni. És ez ráadásul ugye csak egyféle grafika generálás. Körvonalrajzokat nem tud csinálni, ha jól értem.

    Tehát lövés sem lenne, ha csak ilyen rajzokat kéne csinálnia.

    Utoljára szerkesztette: militavia, 2024.01.09. 13:32:37
  • MerlinW
    #130
    SDXL a legegyszerűbb módon, legelső generált képek, controlnet, inpainting és egyéb tökölések nélkül. Tehát a rendszer képpességének 10%-val 5 perc alatt:





    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2024.01.09. 12:34:49
  • militavia
    #129
    Hallom van új MJ. Akinek van rá ideje és energiája kérem próbálja ki ezeket.

    Kipróbálná nekem az alábbiakat valaki, aki használja ezt?

    Rajzoljon egy éjszaka F-15-ös vadászgépet, ami rakétát indít.

    Rajzoljon egy női paplovagot, ami egyik lábával sisakon áll, kardra dőlve támaszkodik, fekete copfos haja van és feléd néz. Legyen rajta szürkés páncél, ami láncing.

    Rajzoljon egy Sz-300 légvédelmi rendszert, ami rakétát indít napos időben egy zöld mezőn.

    Rajzoljon egy M1 Abrams harckocsi szakaszt, ami egy erdősáv felé tart és tüzel a löveggel.

    Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire lesz ostoba. Amikor utoljára próbáltam én és más használni, szokás szerint full hülységeket rajzolt...
  • zola2000
    #128
    Az új kedvenc online ai szolgáltatásom a koboldai horde, ami igazából nem cég hanem ingyenes nyílt forráskódú szoftver, osztott hálózat amihez bárki adhatja a saját hardverét (tehát ha van egy csúcs gamer PCd és napelemed csak telepítsd a szoftvert és amíg nem használod a géped addig is segíted a hálózatot) elven működik, így nem lesz olyan cenzúrázott mint amit a például a chatGPT/character ai esetén látunk.

    Szöveg generáló online felületük címe:
    https://lite.koboldai.net/
    Vagy https://agnai.chat/ ... 13 és 20 milliárd paraméteres modelljeik vannak, de már tesztelnek 70 milliárd paramétereset is.

    Képgenerálójuk címe:
    https://tinybots.net/artbot

    Egy kis "tutorial" https://youtu.be/TLFp72X703Y

    Belegondolva ez olyan mint a torrent, ahol szintén a legtöbb ember van leechel, aztán páran gigabites nettel seedelnek.

    A kéréseket a hálózat anonimizálva küldi a workereknek de mivel nyílt forráskódú szoftver a workerek módosíthatják és olvashatják szóval személyes infót ne írjatok a chatbe.
  • ximix #127
    "francia croissant termés "

  • militavia
    #126
    Akkor fussunk neki újra az összes lenti történetnek.

    A paplovag nőnek a leírt paraméterekkel.
    Az afrikai képnek, amit te definiáltál..
    És legyen egy F-15 vadászgép, hogy indít egy rakétát, mindenféle megkötés nélkül.
  • Montanosz
    #125
    most már video is készithjető a runaway oldalaon
  • Montanosz
    #124
    javulgat a dolog de még mindig nem az igazi :-D

  • Montanosz
    #123
    https://raketa.hu/photoshop-generative-fill-hasznalata?fbclid=IwAR3xRCFRDPw0cHpwMy1ZcjOM4KeikRWpAM5yC19A1M3o4GX4GhuKPX77UFk
  • cenobite
    #122
    Néhány haverral van egy ilyen zárt csoportunk, ahol AI generált képeket pakolunk fel, meg beszélgetünk a témáról. Arra szerintem tökéletesek a mostani AI-k, hogy pl. ilyen nem túl komoly, nagy precízitást igénylő képeket generáljanak. Mint pl. Andree The Giant balettozik, horror játékbabák, szakállas vigyorgó Bill Gates, hírességek ha black metal bandában lennének, stb... Sokszor meglepően jó eredményeket hoz, persze ehhez minél több és pontosabb preferenciát kell megadni.
    Néhány kép. :)

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    https://i.imgur.com/JyRXJHZ.pnghttps://i.imgur.com/agW7Ueu.pnghttps://i.imgur.com/pyGUbht.png
  • Montanosz
    #121
    még egy minimalista logoval is meg kell küzdeni hogy olyan legyen amilyet akarok

    viszont a szkecsre visszatérve most több olyan alaklmazás megjelent ami ez alapján generál képet, talán egy egyszerűbb sherman tankot már lehet vele rajzoltatni

    https://scribblediffusion.com/
    Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2023.05.24. 10:24:14
  • cenobite
    #120
    Pont hogy arról volt nemrég több cikk is, több platformon, hogy baromira nem kell félni sem a grafikusoknak, sem az íróknak, hogy munka nélkül maradnak az AI miatt.
    Én grafikus/tördelő vagyok, de baromira nem félek attól, hogy az AI összeállít egy 16 oldalas kiadványt cikkekkel, képekkel, reklámanyagokkal, stb...
  • repvez
    #119
    És volt olyanrol szó, hogy az AI megjelenés másnapján már be se kell jönniuk a grafikusoknak? nem évek multán elöfordulhat igen, vagyis azt amit állitottak nem biztos, hogy nem lesz iaz, de nem azonnal.
    Rengetek fejleszts és imput kell még és nem is egy van már mindegyik más más megközelitéssel más tréninggel rendelkezik.

    ÉS esetleg a fizetős verziot használtad vagy az ingyenest, mert ott is lényeges különbség van.

    AS másik, hogy te mit értesz célfeladatnak, célnak és mi határozza meg az igényesség fogalmát, az ami neked az a másiknak nem és forditva is igaz.
  • militavia
    #118
    A csapból is az folyik, hogy elveszi a grafikusok munkáját az MI.
    Én meg azt látom, hogy a minimum minimumára sem képes arra, amire kéne és BÁRMIT akartam vele rajzoltatni, ami célfeladat és kicsit is igényes, akkor marhaságokat rajzol.
  • repvez
    #117
    sztem te nem érted.
    Mert nem mutatsz képet és skicdet senkinek csak szövegbe irod le egy 5 éves értelmi szinvonalu valaminek aminek lehet hogy köze sincs a haditehnikához olyan szinten ahogy azt szeretnéd.

    Ha bemész az ovodába a képeddel és megkéred oket, biztos nagyon realisztikus M1esek fognak készülni neked.
    ÉS ez egy ART Ai nem egy hogyan csináljunk preciz tüpontos képet program .

    Még nem tart ott a fejlödése és a tudása , hogy olyan képet gyártson amilyenre igényed van, és ezt még nem is lehet elvárni, az , hogy te ezt teszed még mindig nem az AI hibája.
  • militavia
    #116
    Nem sikerült megérteni.

    Egy grafikusnak mutatok pár rajzot, skiccelek és az alapján megrajzolja.
    Mert érti. A MJ és az összes többi nem érti.
    És innentől fogva game over.

    Ezeknek a gyakorlati haszna egy szűk spektrumot leszámítva 0.
    Arra jó, hogy kb. full random kb. egy témához hasonlító illusztrációt csináljon.
    A lenti női harcos egy HKK / Magic lapra jó, ha nincs konkrét elvárásod, hogy milyen páncél legyen rajta stb.
    De eddig is tudtál ilyet venni stock oldalakoról kb. annyiért, amimbe a MJ használata kerül vagy picit többe. Ezek árait lentebb nyomhatja.

    N+1 területen ez labdába nem rúg egy grafikus mellett.
  • repvez
    #115
    Igy van, a probléma sztem az , hogy tul nagy az elvárás és ráadásul olyantol ami nem is arra valo amire használni szeretnéd, de a program a hibás és nem az aki elvár olyat valamitol amit nem tud.
    Tipikusan ugy itéli meg valaki a halat , hogy hogy mászik fára akkor eléggé rossz véleménye lesz rola.
    Mintha bemennél egy ovodás osztályba és számonkérnéd rajtuk, hogy a quantum fizikához miért nem értenek.

    DE mondok, jobban ha bemész egy grafikushoz aki 20 éven keresztül fest rajzol és ugyan ezt elmondod neki akkor fejből ö sem fogja tudni neked realisztikusan lerajzolni a tankot ahogy szeretnéd.
    Egyrészt nem gondolat olvaso, másrészt ha nem jártas a témában mint ahogy az AI sem akkor nem fogja tudni , hogy hogy éz ki, hiába hires festo az illető.
    DE bármely szakmára rá lehetne ezt huzni, ha olyat kérsz töle ami különleges , azt em fogja tudni.

    A mostani AI az kb egy 5 éves szintjén van és egy bizonyos adatbázisbol van tréningelve, ha abban az adatbázisban nem szerepel a katonai téma akkor nem fog tudni neked képet rajzolni rola, általános fogalma lesz, de nem tipus specifikus.
    ÉS ráadásul a képi AI egy muvészi részre van beálitva, tehát ugymond szabadjára engedi a fantáziáját egy bizonoys kereten belül.
    Ha minden tüpontosan megcsinálna amit akarsz ahhoz könyvméretü leirás kellene és akkor valoban elmondhatnánk, hogy nincs szukség grafikusokra, ha bárki akinek van sok ideje, hogy több oldal részletes jelzöt irjon a képrol megkapja azt.

    ÉS ez nem csak a kép készitő AI-nál a chatGPT-nél is igy van hiába irsz neki , hogy csináljon egy kodot, ha amit ir nem ugy lesz ahogy te szeretnéd akkor az is hulye?

    Sztem érdemes elgondolkodni arrol, hogy mit vársz el mitöl mielött valamiről vélemyényt nyilváánitsz ráadásul ilyen meszsemenő kijelentéseket, egy olyan valamirol ami még nincs egy éve sem , hogy használhato a nagyközönyésg által.
  • militavia
    #114
    A probléma az, hogy a ford mustangot felismeri, a harceszközökről és n+1 másról nem tudja, hogy mi. Nem lehet a realisztikusságát annak állítani, amit meg sem tud rajzolni.
  • ximix #113
    Nem értek hozzá sajna, de mintha rémlene valami realistic promt is, lehet meg kell adni valami értéket, hogy mennyire legyen a fikció és valóság aránya ?

  • militavia
    #112
    A full generic dolgokban el tud úszkálni.
    De pl. az én speciális hobbimban wiki szinten túl kb. fejlreáll.
    Azt se tudja mi merre hány méter.
  • Montanosz
    #111
    groteszk módon egyedül mondjuk egy programozonak kell félnie, de valoban egy grafikusnak vagy egy írónak nem, legalábbis jelenleg
    véletlenül az írói cipőben vagyok és ugye probálgattam és random, de kb egy promtal behatárolt mesében mindig valaki elindult valahova, semmi egyedi esztétika vagy példa moralitás kimerül a homokosokat nem lehet megsérteni dologban

    attol hogy ugy cseveg mint egy cimbora szkriptek, rutinok sorozata, elolvastattak vele mondjuk 10 ezer könyvet akkor abbol fog példákat felhozni

    elsütöttem még egy promtot a tankra de nagyon rugalmasan bánt továbbra is a tank felépitésével.

    elképzelhető hogy egy 100 mondatos promtra pontos képet adna de lassan már a promt irás is külöm szakmának számit
  • militavia
    #110
    Még mindig ott tartunk.

    Szép?
    Igen.
    Ha fagyos tájképet akarok, akkor én pont erre gondoltam?
    Nem...

    Inkább ilyenre, de ez sem pontos, csak úgy kb. De lehet ez megint, erdő, mező, tó, süthet a nap, lehet bordult az ég stb.


    Egy grafikusnak csak igénytelen megrendelőtől kell félnie szerintem, az MI rajzolástól nagyon nem.
    Kb. arra elég ez az izé, hogy kb. a stílust belője a grafikus. Vagy még azt sem, mert láthatólag rá van fixálódva alaptémákara.

    De erre most is képes egy grafikus.
    Gondolom egy nem félhülye is felvillant egy témáról 10-20 féle alap kinézetet, hogy akkor "erre gondol a megrendelő?"

    Még a legegyszerűbb képnek is alsó hangon 20-50 paramétere van.
    A MI full randomra választ ezek közül és stílus is. A végeredmény lehet szép, csak a büdös életbe nem sikerült azt rajzolnia, amit én szeretnék. A közelében nincs soha semminek, amit én akarok látni.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.05.09. 15:14:30
  • Montanosz
    #109
    sajnos 3 napi ingyenes van, a promtokat kiprobálni nem elég :-)
    inkább mutatok egy fagyos tájképet sztem azt nagyon eltalálta, v5.1+RAW



  • militavia
    #108
    Látni akarom a kardjára támaszkodó női paplovagot, oldalnézetből, ahogy rám néz, fekete copfos hajjal, teljes fémpáncélban a sisakra és kardjára támaszkodva.

    * nem néz rám
    * nem fekete a haja
    * copfot se látni
    * kardra se támaszkodik
    * sisakra se támaszkodik

    A képen az egyetlen pontos dolog kb az, hogy nő és páncél van rajta.
    Semmi más. És akkor még ahogy az afrikás képnél el sem kezdtem specifikálni milyen páncél legyen, milyen háttérrel stb.

    A fogalmatlan tömeg ámul, én meg továbbra is azt mondom, ez egy drága játékszer, hogy kérsz egy buta MI-t, hogy rajzoljon valamit, majd rajzol tök mást, amit kérsz...
    Ha egy grafikus ennyire buta lenne, fizetnél neki? Szerintem nem. :)

    Továbbra is azt látom. Kontextus nélkül, whoa, húdejó, szép.
    Csak rohadtul nem azt rajzolja, amit én kértem.

    Talált a segghülye "MI" valami képet, amin nő és páncél van oszt lemásolta minden értelem nélkül.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.05.09. 10:56:15
  • Montanosz
    #107

    Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2023.05.08. 23:53:48
  • militavia
    #106
    Lássak akkor mit tud. :)

    Látni akarom a kardjára támaszkodó női paplovagot, oldalnézetből, ahogy rám néz, fekete copfos hajjal, teljes fémpáncélban a sisakra és kardjára támaszkodva.

    Vagy lássuk újra a Afrikában, szavannán a T-55-ös harckocsit.

    Vagy tetszőleges rúna magazin címlapot újraalkotva.
  • Montanosz
    #105
    v5.1

  • militavia
    #103
  • Montanosz
    #103
    amugy lestem is hogy letöltöttem a gpt4-et aztán max 8 giga lett, ha az emberi tudás elfér nyolc gigába nagy baj van :-D
  • militavia
    #102
    De amúgy tehetsz be ilyen képeket, csak hogy lássam mit csinál és szerintem mit kellene csinálnia. :)