36
 • Agyturbinikusz
  #36
  A társadalmi átrendeződés üteme és annak gyakorisága az elmúlt 6000 évben gyorsuló tendenciát mutat.
  Nem kicsit, nagyon, elég 100 évet nézni visszafelé.
 • M2 #35
  Az egy történelmi tévedés, hogy a civilizációk egy gyors összeomlásban érnek véget. Római birodalomban sem történt semmi különös 476-ban, csak könnyebb úgy tanítani, ha valamit egy adott évszámoz kötünk.

  Hosszú, évszázados hanyatlásban hunynak ki és/vagy rendeződnek át a nagy civilizációs birodalmak. Most is egy ilyen folyamat elejét látjuk, ez már szinte teljesen biztosra vehető.
 • Agyturbinikusz
  #34
  Akkor egy kis emlékeztető:
  Ez teljesen igaz is lenne, ha nem létezne más. Így a szaporább társadalmak el fogják söpörni a nyugati társadalmakat. Ezt csak erősíti a jólétbe belekényelmesedett, önvédelemre teljesen alkalmatlan népesség és politikájuk.

  Ez azt jelenti, ha nem szállnak be a népesedési versenybe, akkor gyakorlatilag le lesznek igazva, csak ugye egy olyan versenyben ahol mindenki veszít, nem érdemes beszállni.

  Ha pedig megszűnik a nyugati civilizáció annak a következménye egyértelmű.

  Viszont a megszűnés oka, nem biztos, hogy az lesz amire gondolunk, mert ugye az összes vallás a tudás ellen van, és a nyúl program mellett, ennek a tetejébe jön az összeesküvők töménytelen hada, akiknek köszönhetően újra jarvanyokkal teli világ lesz, tudás nélkül ami azokat megállítaná.
  A háborúk már nem nagy hatással lesznek.

  Amint ez megtörténik, az Összes része civilizációnak, fejlettségi szinttől függetlenül, olyan hanyatlásnak fog indulni, ami a populáció gyors hanyatlásához fog vezetni.

  Itt lesz az érdekes fordulat, hiszen a jelenlegi nomád közeli népeket ez nem fogja nagyon érinteni.
  Azok pedig nem a háborús erőfeszítésekre vannak berendezkedve, hanem túlélésre.
  Vagyis az önvédelmi képesség megléte irreleváns, hiszen a túléléshez nem harcolni kell, hanem enni.

  A föld termő területei eleve túlműveltek, vagyis az technológia nélkül lassan semmi nem terem rajta.
  Ezt sokan kihagyják a gondolat menetből.
  Háborút nem lehet üres hassal vívni.
  Az Ukrán példa elég gyorsan megmutatja ezt.
  Elég egy kis csetepaté és máris baj van.

  A világ egy nagy társasjáték, ha szeretjük ha nem, nem a földrajzi határok amik meghatározzák hogy hova tartozunk.
  Mindenki egy kalap alatt van, csak ezt be kellene már látni.
  A másik út, vissza az ókorban és ünnepélyes keretek között lehet újra törzsi (nemzeti) életet élni, ahogy ezért rengeteg ember ma is döngeti a mellét.
  Mindenkinek érdeke lenne, ha nem a múltbeli hibákat emlegetnénk fel, hanem egy közös erőfeszítéssel a jövőbe próbálnánk jutni.

  Amíg ez nem így van, addig a mellverő kiskirályok jól járnak, csak a többiek nem.
  Mert senki más nem jár jól hosszútávon, de nézhetjük akár 10 éves távlatban is, ennyi elég volt az oltás ellenes csoportnak, hogy a gyermekbénulás visszatérjen, a nacionalista idiótának, hogy a világ gazdasági rendszerét összedőntse, és egy élelmezési válság felé sodorja az Egész világot.
  Kinek jó ez?
  Néked? Nékem? A szomszéd Pista bácsinak?
  Senkinek sem nyer vele az már biztos, mert egy szám a bankszámlán az nem siker, hanem egy állapot ami max pár évvel odázza el pár embernek a problémát, de elfutni előle senki sem tud.
  Levegőt kell venni, enni és inni kell, egy rakat digitális jelet, aranyat vagy kp.-t nem lehet ezekre használni.

  Ettől nem fog semmi megmenteni csak a globális összefogás.
  Nincs vallás nemzet vagy vezető aki bármit is tud csinálni magában ezzel, max a saját kis királyságát tudja ideig óráig fenntartani, és a hatalom vágyat kielégíteni.

  Az összes szerveződési forma jelenleg arról szól milyen szinten osztjuk meg a populációt, ezáltal hatalmat, és kontroll gyakorolva rajtuk, de nem az érdekeit nézzük a csoportnak, hanem a vezetők saját érdekét.

  A felosztás lehet tetszőleges, te döntöd el, melyik vallás, "nemzet" vagy ideológia mentén akarod felosztani, az eredmény ugyanaz.
  Agymosott tömeg, aki küzd azért, hogy parancsoljanak nekik. Mert a parancs majd csak nekik jobb világot szül.

  Nem, soha nem volt így, a jobb világ mindig a tudás és annak békés felhasználása miatt lett élhetőbb hely, ezért képes a populáció növekedni, hiszen bizonyos környezeti/(bármilyen fizika, biológiai, stb) problémákat ellensúlyozni lehet.
  Az, hogy ezt a tudást egymás meghódítására használtuk, annak pontosan az az eredménye amit látunk.
  Hiszen a népesség növekedés ebben a formában nem lenne probléma, ha a kiskirályok pl vallási vezetők nem a hülye mindenáron szaporodjuk túl a másikat elvén dolgoznának. Mert ugye a vallás lényege a kontroll, és minél több agymosott birka van, annál egyszerűbb őket kordában tartania, míg felül ül a habzsi dözsi.
  Ugyan ez a nemzeti felosztás is....
  És ehhez tapsol a többség....
  Na ez a tudás hiánya ami okozza a problémákat, hiszen ha a nyamvadt papok nem akadályozták volna a születés szabályozást a leigazott országokban ( igaz ez Minden vallásra) akkor most nem lenne miről beszélni.
  Kínában a rezsim ugyan így volt vele.....
  Nem nehéz belátni, amíg nem arra neveljük a következő generációt, hogy gondolkodjon, és próbáljon globálisan gondolkozni, addig ez csak rosszabb lesz.

  Mert ideig óráig lehetséges pünkösdi királyságot építeni, de a fekália nem fog cementté és mésszé változni.
  Gondolom tapasztalod a saját bőrön is ...
 • M2 #33
  Egy szalmabábbal vitatkozol. Megint nem állítottam olyant, amit a számba adsz.

  Persze, hogy a túlnépesedés nem optimális. De ettől még megtörténik. Ahogy a természet törvényei is működnek, attól függetlenül, hogy nem tetszik az eredménye nekünk.
 • Agyturbinikusz
  #32
  Köszönöm, nekem is hasonló a véleményem, igaz nem tudom ilyen összeszedett formában leírni.
 • Agyturbinikusz
  #31
  Azt ugye érzed, hogy ez ebben a formában is öngyilkosság, bárkinek az oldaláról nézzük.
  Az hogy más létezik, azt nem jelenti azt, hogy ha más egy olyan olyan pályán halad ami nem optimális, azt követni kell, hiszen így ha a szomszédba költözök, és beleugrok a kútba, te szó nélkül követni fogsz....
 • Agyturbinikusz
  #30
  Minden legális szervezet törvényi kereteken belül működik, szerkezeti átalakítás adott problémák miatt úgy eszkozolheto ki ha a törvényi keret is változik.

  Pl a bányászat így lett kb az utolsó halál csapdából az egyik legbiztonságosabb ipari ág (AU).

  Az hogy szerinted helyes, hogy nem segítünk egymásnak, sőt egyfajta élvezetet lelunk abban, hogy felsőbbrendűnek hisszük magunkat egy munkahelyen, nem szeretném kommentálni, engem nem minősít.
 • kvp
  #29
  A programozas tradicionalisan noi munka volt, mint ahogy a himzes, fonas is. Ennek a fo oka az, hogy a programozas nagyon hosszu idon keresztul nagymertekben repetititv technikusi tevekenyseg volt, amiben a nok nagyon jok voltak. A klasszikus vizeses modellben, ahol minden meg van elore tervezve sokkal konnyebb volt a noknek jobbnak lenniuk a ferfiaknal, hiszen egy jol leirt folyamat szerint zajlott es a tervezesi donteseket mar a munka megkezedese elott le lehetett tisztazni. Ezzel szembem a mai agilis fejlesztesi stilus azt jelenti, hogy nekiall mindenki es aki erosebb a csapattagok kozotti kompetitiv kuzdelemben, annak a terve fog megvalosulni, de a cel barmikor valtozhat a fejlesztes soran. Ez egyreszt eroforraspazarlo, mert rengeteg munka megy karba, masreszt jobban tud alkalmazkodni a fejlesztes soran valtozo feltetelekhez, harmadreszt hamarabb tud valamilyen felkesz eredmenyt produkalni.

  Hogy jonnek ide a nok? A nok nagyresze nem akar folyton versenyezni, kuzdeni a kollegaival, a sajat akaratat atverni masokon. Aki erre nem hajlando, az a mai agilis kornyezetben nem tud megmaradni. Ezt hivjak kulso szemlelok toxikus macso munkakornyezetnek es valahol teljesen igazuk is van, mert igazabol tenyleg az. A noi fejlesztok akkor tudnak tenylegesen visszakerulni az informatikai ipar fejlesztesi teruletere, ha sikerul megszuntetni a mostani felgyorsult versenyhelyzetet a cegek kozott es a cegeken belul es visszaterni a hagyomanyos linearis fejlesztesi modellekhez. Nem mintha azok rosszak lennenek, csak hosszabb ido alatt produkalnak kevesebb uj fejlesztest, de sokkal jobb minosegben. (nem informatikai pelda a regi Boeing fejlesztesek es az uj Boeing fejlesztesek esete)

  Az amit ma az informatikai ipar produkal igazabol vagy csak szinlelt tamogatast, almunkahelyeket general a noknek es a tobbi, kvota alapjan felvett csoportnak (lasd Apple) vagy olyan munkakorokbe veszi fel oket, ahol jol tudnak teljesiteni (lasd azsiai cegek). Ez jelenti azt, hogy a management, szoftverteszteles, ertekesites, felulettervezes teruletere, mig pl. a technikusi munkakra azsiaban szinte csak noket vesznek fel (gyartas, osszeszereles, hardverteszteles, stb.). A nyugati vilag megfelelni akar a politikai elvarosoknak, a keleti pedig jobban teljesiteni. Ebbol a szempontbol a nyugati kapitalizmus valamilyen okbol megprobal papiron megfelelni a progressziv kommunista elvarosoknak az elvileg demokratikus politikai vezetes fele, mikozben hiperkompetitiv versenyben van az azsiai kapitalistakkal, akik egy papiron tenyleg kommunista rendszerben probalnak kapitalistak lenni es valamiert sokkal jobbak benne. Ez a konfliktus szurodott be az informatikai iparba es ahogy en latom tobbet art a munkahelyi kozossegeknek mint amennyit hasznal.
 • M2 #28
  "Vagyis a nyugati társadalmak biológiai szempontból sokkal sikeresebbek, hiszen egyensúlyi állapotra törekednek."

  Ez teljesen igaz is lenne, ha nem létezne más. Így a szaporább társadalmak el fogják söpörni a nyugati társadalmakat. Ezt csak erősíti a jólétbe belekényelmesedett, önvédelemre teljesen alkalmatlan népesség és politikájuk.
 • Celeborn
  #27
  Itt most sokan a munkahelyekről beszélnek. Viszont én úgy láttam (99-ben kezdtem anno a fősulit), hogy már eleve kevés lány választotta az informatikát, mint szakmát. És ezt nem lehet a munkahelyi körülményekre fogni, hiszen még fogalmuk sem volt róla, hogy az milyen. Aztán abból a kevés jelentkezőből is csak 1-2 végezte el a fősulit. Sokan ott hagyták az iskolát, de sokan átmentek más szakra. Konkrétan a Mérnöktanár infó volt egy ilyen kedvelt cél ahova átmentek. Milyen érdekes, hogy TANÁR szakra mentek, ahol a nőkre inkább jellemző szociális készségekre van szükség.
  Én egyébként a programozásról nem tudok nyilatkozni, üzemeltetésben dolgozok 18 éve. Viszont ezalatt a 18 év alatt iszonyatosan kevés női informatikussal találkoztam (továbbra is üzemeltetés terén), és azok se nagyon értették a szakmát. Biztos vannak kivételek. Ugyanakkor látom a rációt abban, hogy mondjuk egy fejlesztő csapatban lenne helye női kéznek (agynak, szemnek). De inkább ergonómia területen, vagy bármi olyanban aminek köze van az adott fejlesztés emberi interakciójához, mert ez a nőknek jobban megy, mint nekünk. Szerintem. :) (ez visszavezethető odáig, hogy van aki gyerekkorában fára mászik, és van aki babázik)
 • peterx
  #26
  Abban az esetben "szerkezeti probléma" ez, hogy ez munkahely specifikus és nem társadalmi probléma amivel a politikának vagy bármilyen más szervezetnek egyáltalán foglalkoznia kellene.

  Egyrészt mindenkinek van szája, hogy kérdezzen, igen én is utálom mikor oda kell menni egy senior kollégához 3x egy nap ha új vagyok egy melóhelyen, de ez ilyen.. itt a nőknek is meg mindenki más "nem tesztoszteronbombának" erőt kell vennie magán és kezdeményezni ha nem tud valamit és nem feleslegesen dühöngeni magadba, diszkriminációt kiáltani, mert nem a senior fog odamenni hozzád, van neki elég dolga így is. Nem téged fognak körbeugrálni, hanem neked kell lemenni kutyába és bólogatni az elején és kezdeményezni! Ugyanez van a fizetések terén, mit látok női ismerőseimnél meg sok férfinél is, hogy mind sír h szar a fizu, kérdezem mikor mentél a főnökhöz emelést kérni? ja azt soha.. hát még mit nem, emeljék csak maguktól nekem az jár... szóval nem elkényeztetett kisgyerekként kell viselkedni és menni fog minden, ha meg nem akkor nézel más helyet, de ilyen viselkedéssel nem sok helyen fognak szívesen látni.

  Másrészt, lehet egy munkahely olyan ahol "ellehetetlenítik" egymást a kollégák, és lehet olyan ahol "jófejek" egymással, MINDKÉT modell teljesen rendben van társadalmi szempontból, senki nem szólhat bele kívülről milyen legyen egy munkaközösség, majd a piac elvégzi a dolgát és aztán kiderül melyik modell az életképesebb..
 • Agyturbinikusz
  #25
  Láttad/olvastad az 1984c művet?
  Esetleg a cocialista házépítés mint tervek?
  Vagy a ruha divat a cocialista világban?
  Világ proletarjaji egyesuljetek?
  Tudod Mindenki egyenlő volt egyenlő mint gondolkodásban mint megjelenésben....
  Vagy ez kimaradt valahonnan?
  A
  Mert a cocialista államszervezet ugye a kommunizmus előszele volt, és pontosan a homogén embertömeg amit preferált.
  Tudod hosszú haj rövid ész...

  Mi az hogy biológiai sikeresség?

  Azt ugye tudod minél több egyed van egy adott fajból a bolygón annál nagyobb annak a fajnak a kihalasanak az esélye.
  A biológia sikeresség az alkalmazkodó kepessegeben rejlik és egyensúlyba kerül a környezetével.

  Különben kihalása van ítélve.
  Vagyis a nyugati társadalmak biológiai szempontból sokkal sikeresebbek, hiszen egyensúlyi állapotra törekednek.
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.10.02. 23:23:35
 • M2 #24
  Kommunista? Azt meg hogy sikerült kiérteni? Pont a nagytőkés ellentéte.

  A globális piac a GDP-ben méri egy társadalom sikerességét. A biológiai sikeresség ezzel szemben a népszaporulati számok. Utóbbiban a nyugati társadalmak nagyon rosszul állnak, ami borús jövőképet fest számukra. Ahol a pénz az egyetlen vezérlő elv, ott olyan kemény terepen kell a nőknek teljesíteniük, hogy nem marad potencia a szaporodásra.
 • Agyturbinikusz
  #23
  A férfi és nő sem egy homogén embermassza, teli genetikai és mentális variánsokkal.
  Akkor most mégis csak jó ötlet a különbséget éltetni?
  Mert máskor meg azt mondjátok, hogy a tőkések tolják a liberális szekeret, most meg hirtelen uniformalizáló kommunista lett belőle.
  Kinél lépett fel ez a fajta tudathasadásos állapot, ami kognitív disszonanciába torkollott?
 • M2 #22
  A globális nagytőke számára az lenne ideális, ha egy homogén embermassza képezné a társadalmakat.
  Ebbe nem férnek bele a férfi és nő eltérő biológiai adottságai.
 • Agyturbinikusz
  #21
  Nálunk már van, sőt egyre több leány lesz csőszerelő, villanyszerelő és autó/mezőgazdasági/ipari gépszerelő.
  Nékem tetszik az irány, főleg akkor, ha az nem megy a szaktudás rovására. Nálunk tanulók vannak, úgyhogy az esély megvan arra, hogy jó szakember legyen.
 • BladeW
  #20
  Nopp, semmi ilyesmit nem mondtam, a "szivárványos libsi" fixációddal sajnos nem tudok mit kezdeni...
 • peterx
  #19
  Ezzel gyakorlatilag azt mondod hogy a régi, ténylegesen a férfiak által uralt világban, a nők is jobban teljesítettek, tehát akkor a probléma a jelenlegi szivárványos libsi rendszerrel van.. ebben egyetértek.

  Szerintem a zülléshez nagyon sok köze van az internet elterjedésének, mert a tudomány mellett számos zavaró tényező mint áltudományok, közösségi média függés, az emberek termékekké való silányítása, mind rengeteg energiát elvon az átlagembertől, szorongóvá teszi, bezárkózóvá, óvatosabbá és valamiért a nőkre ez hatványozottan rosszabbul hat, valószínűleg az érzelmi világuk nehezebben tűri az 1000x több ingert, mint ami 60-70 évvel ezelőtt érte az embert.. ezért is jóval kevesebb lett az önbizalmuk amit rengeteg kimutatás támaszt alá. Kevesebb önbizalommal pedig a züllöt társadalmi elvárásoknak való megfelelésre fog a többségük(!) fókuszálni ("mert nem akar lemaradni a versenybe") és nem elvontabb dolgokra energiát pazarolni (mint az absztrakt gondolkodás).

  Sajnos a helyzet visszafordíthatatlannak tűnik és csak rosszabb lesz (kb. vissza kéne hozni az internet előtti világot és szigorúan megszűrni a tananyagot, kihajítani az áltudományokat az egyetemekről mint pl. genderelmélet, fajelmélet, stb.), sokkal rosszabbul teljesít az átlagember mint akár csak 20-30 évvel ezelőtt..
  Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.10.02. 11:06:36
 • repvez
  #18
  pontosan én is ezt érzem, hogy a nök nem anynira real beállitottságuak és nem érdekli anynira a muszaki dolgok, teljesen máshogyan ghondolkodnak,
  Persze mindenkinél meg lehet találni a kivételeket amire a következő hozzászolo reagált is, de a kisebbség még nem erösiti meg a többségfet.
  Az, hogy esetleg erültetik a qouta miatt a nöi részarányt még nem jelenti azt , hogy kedveli és akarja is azt .
  NEm mellesleg csak olyan helyekért megy a cicaharc ami jol fizet és nem kell kétkezi muinkéáva l bepiszkjolodni, csak valmai irodai többmanagger szinteken .
  Mert ugye ha titkárnói az a beosztás akkor megy a diszkriminácio, hogy a nö csak arra jó.

  ÉS ezek miatt sok olyan ember meg lemarad már a tanulásnál olyan képzésekről beosztásokrol akik jobban megfelelnének vagy akik jobban érdekelne az adott terület,

  Az alsobb kétkezi munkáknál miért nincs ilyen kimutatás és kvota, hogy kevés a kömuves, báynász nő, a heggesztő stb szakmunkás?
 • Agyturbinikusz
  #17
  Mint Mindig a te iranyod az abszolút a megkérdőjelezhetetlen?

  És mi van a világ más vallásaival?
  Az összes ugyan ezt állítja....
  Nem elmebaj ez szerinted?

  Akadj már le erről mert magad teszed nevetségessé, csak hogy egy idézetet tegyek ide, ezt prédikálod, miközben gyűlölködő magatartást tanúsítasz, és itelkezel.

  Love is patient and kind; love does not envy or boast; it is not arrogant or rude. It does not insist on its own way; it is not irritable or resentful
 • Agyturbinikusz
  #16
  Love is patient and kind; love does not envy or boast; it is not arrogant or rude. It does not insist on its own way; it is not irritable or resentful.
 • Tetsuo
  #15
  Vannak kulturális sajátosságok, tanult szokások és szerepek, divatok, amik ráadásul változnak is, de nem (csak) erről van szó.
  Vannak nemek közötti biológiai sajátosságok, amit bár letagadhat, a polkorrekt viselkedés nem léphet át. Pl. a nők ebben jobbak, abban rosszabbak mint a férfiak és vica versa. Ezek akár rasszok között is megvan, mármint a biológiai különbségek.

  Viszont lényegesebb a teremtett szerep, a rendeltetés, pl. a női princípium. És lényeges a rend ellen dolgozó erők kreálta zűrzavar (jelen korunk), amiben az ember iránymutatás nélkül könnyen elveszik. Kár, hogy az ilyen aspektust észre sem veszed, ezáltal nem láthatod a helyes irányt sem.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.10.02. 02:03:57
 • BladeW
  #14
  A programozás a 20. század közepén elsősorban női munka volt. Baromság, hogy a nőket nem érdekli az absztrakt gondolkodás. Ha ez ma így is van, annak társadalmi okai vannak.
  https://www.history.com/news/coding-used-to-be-a-womans-job-so-it-was-paid-less-and-undervalued
  Utoljára szerkesztette: BladeW, 2022.10.02. 01:58:57
 • Tetsuo
  #13
  Mit bizonyítson? Azt kérdezte, gondolt-e rá valaki? Mert a politikusok és a genderlobbit működtetők úgy tűnik nem gondoltak rá soha.

  A jelenkori "kísérlet" célja az emberiség további korcsosítása, szellemi lefokozása és elpusztítása.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.10.02. 01:54:21
 • Agyturbinikusz
  #12
  Ahogy egy férfinak ciki a műköröm, vagy a szoknya, úgy lehetséges ez visszafelé.
  Nem elnyomást látok, hanem egyszerűen egy szerkezeti sajátosságot.
  Az ismeretek terjesztése, nemre való tekintet nélkül értendő, hiszen egyik oldal sem áll valami fényesen ezen a téren.
  Pl a legtöbb iparágban a mai napig megvan az a szemlélet, hogy szinte semmit sem tanitunk az újonnan jöttnek, hiszen az veszélyes ránk nézve, főleg nem a munkát megkönnyítő dolgokat, ezzel azért nehéz mit kezdeni.
  Ha valaki lelép egy adott helyről, akkor jönnek erre rá, hiszen az új egyénnek fogalma sincs, miért is működött valami előtte.
  Ez teljesen elfogadott jelen állapotában, most akkor gondold el, ebbe beilleszkedni...

  Ezt a vonalat követve, rájössz, hogy a dolgozók ott lehetetlenítik el egymást ahol lehet, nemre való tekintet nélkül.
  Az hogy sok embernek ez nem tetszik azt eredményezi, hogy nem is próbálkoznak adott iparágban.
  Vagyis nem a tudás hiányzik, hanem ez nem vonzó.
  Ki is alakította ki ezen kultúrát?
  Emlékszel még a céhes kultúra hogyan működött?
  Akkoriban 100% férfi dominancia, mert ez így volt nekik jó.
  Ezt a hülyeséget még mindig cipelni kell, és valahogy nem teszi vonzóvá mindenki számára, főleg nem, a nem tesztoszteron bombák számára.
 • peterx
  #11
  Pont ezért van ! jel a "többségében" mellett a hasonló vádak elkerülése miatt.. vannak programozó nők is természetesen, de ideje lenne elfogadni, hogy a jelenlegi arányok a szakmában nem valami képzelt patriarchátus meg üvegplafon miatt vannak, hanem ezek a természetes érdeklődési arányok. Minden lány pontosan ugyannyit járt infó és programozó órákra általános és középsuliban mint a fiúk, szerintem a világ fejlettebb részén semmi különbség nincs a részvételi arányok között. Az, hogy a lányok ezek után nem itt folytatták egyetemen a saját szuverén döntésük, nem kell ismételten a férfielnyomást vizionálni.

  "ismeretek széles körben történő terjesztésével igen" - ez sem értelmezhető, mi az amihez a nők jelenleg nem férnek hozzá interneten egy egyszerű kereséssel? Miért tekinted gyereknek őket akiknek "be kell mutatni a világot" mert maguk nem gondolnának erre? Szerintem ez a nők számára is baromi sértő, hogy egyáltalán ilyenek felmerülnek.

  "az adott iparágat olyanra formáltak amiben nem biztos, hogy vonzó a hölgyek számára is" - erre is mondhatnál valami példát kíváncsian várom melyik munkahelyen közösítik ki a nőket? ki merné ezt megtenni a mai világban amikor már egy kértértelmű poén miatt bukhatod az állásod legalábbis a "fejlett" nyugaton? szerintem kánaán van jelenleg a nők igényeinek a figyelembe vételével a fejlett világban, leszámítva a menstruáció és gyerekvállalás témát, de az meg minden munkakörben jelen lévő diszkrimináció, nem csak IT-ben.
  Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.10.02. 00:19:47
 • Agyturbinikusz
  #10
  Ezt tudod-e bizonyítani?
  Ada Lovelace?
  Marie Curie?
  Polgár lányok?
  NASA volt kalkulációs szekció?
  Az hogy a társadalmi szerepek alapján a múltban nincs reprezentatív felmérés, az nem jelenti azt, hogy nem érdekli őket.
  Azt jelenti, hogy az adott iparágat olyanra formáltak amiben nem biztos, hogy vonzó a hölgyek számára is...
  A quota rendszerrel nem értek egyet, de az ismeretek széles körben történő terjesztésével igen, vagyis jó ötletnek tűnik, hogy legalább megpróbálunk kedvet csinálni a hölgyek körében is az IT iparban lévő szakmákhoz is.

  Különbség van az emberek között, a kérdés mi ebből a szociális struktúra okozta és mi ami nem az.
  Ezt csak kísérleti úton lehet eldönteni.
  Ez a kísérlet most zajlik, kérem várjon türelemmel.
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.10.01. 23:44:30
 • peterx
  #9
  Arra még senki nem gondolt, hogy a nőket esetleg nem érdekli ez a pálya... mert az absztrakt gondolkodás inkább a férfiakra jellemző többségében(!), közülük is az introvertáltabb arcokra, mint a programozók túlnyomó többsége? Miért ilyen nehéz elfogadni h van különbség az emberek közt?
  Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.10.01. 22:05:41
 • Sydra
  #8
  Nem igazoltak lófaszt se. Egy feminista szociológus azt hazudik össze, amit nem szégyell. Nincs mi alapján számonkérni.
 • Tetsuo
  #7
  Tudnál forrást adni azokról a kutatásokról? Mert erős a gyanúm a politikai befolyásra.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #6
  Kutatásokkal igazolták, hogy előnyös, ha minden kreatív munkát végző nagyobb méretű csapatban van 2-3 nő. Nyilván egy szoftverfejlesztő cégnél nem az 50%-ot kell megcélozni és főleg nem az igazgatótanácsban, de a 10% elérése akár egyenlőtlenül magas bérezés mellett is megtérülhet.


  @kvp

  Magyarországon sok női traktoros van most is. Legalábbis lakhelyem közelében állandóan látom őket ^.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.10.01. 11:03:33
 • kvp
  #5
  Anno a szovjetunioban jobban alltak ez ugyben, noi traktorosok, vajarok is voltak.

  Az egyenlo aranyok egyebkent megvalosithatoak, csak egyenlo eselyek helyett az egyenlo eredmenyekre kell atallni. Tehat nem a kepessegek es tudas alapjan kell felvenni az embereket, hanem valos vagy szimbolikus csoportokhoz valo tartozas alapjan.

  Ezzel vissza is tertunk ahhoz, hogy miert a szovjet rendszerben valusult meg leginkabb az egyenloseg? Mert ott nem volt kapitalista verseny, tehat nem szamitottak a valos eredmenyek. Hogyan oldja meg ezt az Apple egy kapitalista versenyben? Jelenleg ugy, hogy minden dolgozo mernokre felvesznek legalabb ket kvota alapjan kivalasztottat, de nem engedik oket a valodi munka kozelebe. Van annyi hasznuk, hogy megtehetik. Gond akkor lehet ha erre a kvotakkal felvettel rajonnek es beleszolast kovetelnek, mert az mar a profitot erintene.
 • Renata100
  #4
  Hímsoviniszták vagytok!
 • Kissssss0 #3
  "közel sem éri el azt, amit elérhetne"

  mit kellene elérnie öcsisajt? talán van törvényileg megszabott kvóta?
  IT szakma köszöni szépen nagyon jól ellenne ilyen agybajok nélkül is.
 • Sydra
  #2
  Minden értelmes ember full leszarja, hogy melyik szakmában mennyi a vaginák száma. Az ilyen ótvar cikkek mehetnének a politika rovatba, ha lenne.
 • Sippie
  #1
  Szép a 35%-os arány az igazgatótanácsban. Mindeközben az informatikai szakirányú képzéseken az 5%-ot sem éri el a női hallgatók létszáma? Nálunk a 20 fős csapatra jut 1 nő. De gondolom a kvóta mindenekfelett, az egyenlőség jegyében :)