6
 • wraithLord
  #6
  "Azt azonban látnunk kell, hogy vajon tényleg úgy van-e, hogy amikor ekkora kuplerájt csinált 8 mrd ember, akkor elég lenne csak a CO2-t kivonnunk és akkor eljön megint a heppiség kora!?"

  Szerintem pl. már a mindent lebetonozás, óceánok elbaszása (plankton, de főleg a moszatok mennyiségének drasztikus csökkenése), eredeti növényzet termőterületté alakítása is jobban befolyásolja a klímát. És ez csak 3 dolog a sok közül.

 • NEXUS6
  #5
  Az emberi civilizáció kezdete óta volt több jelentős klímaváltozás, amelyek alapvetően befolyásolták az emberi civilizáció fejlődését. 5 pontot emelnék ki:
  1. A jégkorszak végén a hatalmas kiterjedésű jégpááncélok olvadása, azok eltűnéséig (Grönlandi és Antarktiszi jégpáncél kivételével) olyan 6-8 ezer vévvel ezelőttig még viszonylag intenzíven történt. Ez egyrészt addig a maihoz képest kb 10X-es nagyságú tengerszintemelkedést jelentett, másrészt ezek többször okoztak özönvízszerű terület elárasztásokat, Fekete-tenger környéke, Doggerland, lásd Biblia, és őstörténeti eposzok az özönvízről.
  2. Az eljegesedés végén viszonylag kedvező, a mainál melegebb és csapadékosabb időjárás volt globálisan. A Szahara egy hatalmas folyamokkal, tavakkal, szinte beltengerekkel tagolt szavannás terület volt, de az egész világon a sivatagok szinte eltüntek. Ezek a vidékek fontos szerpet játszottak a civilizációk kialakulásakor. A Szaharáról szinte semmit nem tudunk, azon kívül, hogy az Egyiptomiak onnan elvándorolt klímamenekültek voltak, akik az egyetlen fennmaradt folyam mellett telepedtek le. Belsőázsiában, vagy az Arab-félszigeten, illetve a mai Törökország terütein találunk olyan jelentős régészeti leleteket, amelyek a jelenlegi sivatagos környezet miatt először csodálkozásra késztetnek bennünket, hogy mit kerestek ott a civilizáció első alapjait lerakó emberek.
  3. I.e. 2000 környékén szintén volt egy további lehűlés, szárazabb idő, ami az akkori fejletteb birodalmakat megingatta, esetleg bedöntötte.
  4. A Római-birodalom terjeszkedését egy kedvező, meleg csapadékosabb klíma tette lehetővé, Még a brit szigeteken is megtermett a szőlő, amit csak a XX. szd elején sikerült újra meghonosítani.
  5. A kis jégkorszak vége és az un. ipari-forradalom is egybe esik. Ha nem lett volna kedvezőbb klíma, akkor több mezőgazdasági termény sincs, és így nincs annyi felesleg, amivel az aztután már gyárakban dolgozó embereket el lehetett volna látni.

  Szal klímaváltozás eddig is volt, csak eddig erről, vagy ez ellen, vagy az alkalmazkodás érdekében keveset tehettünk.
  Azt azonban látnunk kell, hogy vajon tényleg úgy van-e, hogy amikor ekkora kuplerájt csinált 8 mrd ember, akkor elég lenne csak a CO2-t kivonnunk és akkor eljön megint a heppiség kora!?
  A Föld felszínének a szárazföldeknek kb 95%-át vagy közvetlenül átalakítottuk, vagy jelentős hatást gyakorultunk annak geográfiájára, vízrajzára, élővilágára, ami alapvetően befolyásolja a helyi klímát. Érdemes lenne elgondolkodni, hogy amikor a klímaváltozásról beszélünk, akkor ennek van-e nagyobb hatása, vagy a légköri CO2-kibocsájtásnak?
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.09.12. 10:28:16
 • wraithLord
  #4
  Azt nem értem, hogy ez miért jó érv, hogy eddig is változott a bolygó klímája. A következmények szempontjából nem mindegy, hogy természetes folyamat vagy az ember okozza?*
  A klíma változása a növényzet és az állatvilág átalakulását, változását okozza, amit most nem egy tankönyvben egy régi földtörténeti korral kapcsolatban olvasunk, hanem jelenleg történik. A jelenlegi emberi civilizáció a mostani klímához és az ezzel járó biomassza egyensúlyokhoz van berendezkedve, nem pedig a millió, százezer, tízezer, ezer évekkel ezelőttire. És értelemszerűen minél gyorsabb ez a változás, annál drasztikusabban hat az élővilágra, és hat a klímaváltozás és az élővilág változása az emberiségre.
  Most nem a hátsó sorból nézzük, ahogy régmúlt fajok tömegesen halnak ki miatta, régmúlt emberi civilizációk hanyatlásához asszisztál, hanem velünk történik... ...valami, majd kiderül, hogy mi.

  (*Tudom, nem mindegy, mert az ember nélkül nem lenne ilyen gyors, viszont az nem következmény, én olyan szempontból írtam.)
 • Sequoyah
  #3
  De most egy lehulesi ciklusban kellene lennunk (nem jegkorszak, de lefele tarto trend), ennek ellenere melegszik a fold.
  Es hasonlo tempoju valtozasokra valoban volt mar pelda korabban, ugy hivjak "kihalasi esemeny". Korabban meteorok vagy oriasi vulkanok okoztak, most az ember okozza.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2022.09.09. 15:07:29
 • regelek5
  #2
  Áltassuk magunkat...
 • Armagedown
  #1
  A Föld története során felmelegedések és lehülések ciklikusan következtek be, ezen nincs semmi meglepő, most éppen egy felmelegedési ciklusban vagyunk.