119
Megfizethető lesz az áram és a gáz? Tényleg megvéd a rezsicsökkentés?
  • militavia
    #119
  • Dodo55
    #118
    "Ezt nem barátja mondta, hanem ő maga."
    Igen, de állítólag egy barátja hangoztatta most nemrég, hogy "tessék, itt van amiről beszélt februárban, megtörtént".
  • quatlander
    #117
    Ez így elég kellemetlen.
  • quatlander
    #116
    "Ha viszont közvetve vagy közvetlenül az USA volt - már pedig jelenleg olyan meredeken állnak a dolgok, hogy tömegesen hivatkoznak Biden egy jó barátjára, aki állítólag nyilvánosan ezzel hencegett - akkor ennél nagyobb ostobaságot el sem követhettek volna a következményeket tekintve."

    Nos igen. Mondjuk kezd olyan szagú válni, hogy az USA szeretne valamit kiprovokálni.
  • 0Fritz
    #115
    Ezt nem barátja mondta, hanem ő maga. Mondjuk nála az is elképzelhető, hogy már aznap elfelejtette.




    Egyik megjegyzés: "Finally, a politician that keeps his promises"
  • Dodo55
    #114
    Legyünk optimisták... Kis ország vagyunk, de azokban a napokban-hetekben amikor már egyes baloldali ellenzéki pártok vezetői is a szájukra hajlandóak és merik venni az USA-t, illetve személy szerint annak elnökét, mint a háború/válság haszonélvezőjét és a korábbiakban még annyira szentnek tartott EU-s díszbalfaszpolitika kilobbizóját, illetve egyesen az ukránokkal riogatnak, hogy mit fognak kezdeni majd az elkövetkezendő években azzal a rengeteg fegyverrel ami ott marad náluk, az már igen elgondolkodtató. Mégegyszer mondom, ott tartunk, hogy már az ellenzék mondja ezeket.

    Valószínűsítem egyébként, hogy a gázvezetékek felrobbantása kiverte végre a biztosítékot és a megszédült embereknél is beindultak a túlélési ösztönök a kontinensen. Ha az oroszok csinálták, akkor veszélyesebbek, mint azt eddig gondolhattuk, mert akkor ez már-már kamikaze mentalitásra utal. Ha viszont közvetve vagy közvetlenül az USA volt - már pedig jelenleg olyan meredeken állnak a dolgok, hogy tömegesen hivatkoznak Biden egy jó barátjára, aki állítólag nyilvánosan ezzel hencegett - akkor ennél nagyobb ostobaságot el sem követhettek volna a következményeket tekintve.
  • quatlander
    #113
    Az usadollár igazán lubickol ebben a helyzetben. Megértem, ha elfog húzódni a háború. Voltak már ilyesmi kijelentések, "megérzések".
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2022.10.03. 17:56:08
  • Dodo55
    #112
    Csak a valóságban annyi probléma adódott közben, hogy a szankciók hatásosságához alapvetően szükséges túlkínálati viszonyok és ebből fakadó agresszív verseny bújócskát játszanak az oroszok által a markukban tartott európai energiapiacon, holott pl. az USA és/vagy Kanada és talán még melléjük beállva Norvégia is simán ki tudná szimpla jófejségből (csak ugyanolyan jófejségből ahogy az ukránokat is tömik csillagászati árú emberélet kioltására alkalmas céleszközökkel) gazdálkodni, hogy a demokrácia nevében és szentségét erősítve akár masszívan veszteségesen is kínáljon jópár évig nekünk az orosz gáz ára / normál piaci ár alá vágó gázt, kőolajat és igazából bármit, amin ennek hiányában most Oroszország hatalmasakat nyerészkedik a gerinctelen árak miatt. Hát ha meg mégsincs ekkora megdönthetetlen tőkeereje a nyugati nagybátyáinknak, hogy tisztességesen megtámogassanak minket a kölcsönös elvi meggyőződéseink oltárán, akkor meg talán nem kéne a szoknyájuk alá bújva az épp melldöngetve tomboló oroszok jellemnevelő célzatú felpofozgatásával próbálkoznunk saját kezűleg, mert a végén a mi egyik végtagunk ér bele a csalánba úgy, hogy ezzel rajtunk kívül amúgy mindenki nagyon jól jár közben a maga módján és talán még jót is röhögnek rajtunk, hogy mi álljuk a valóságban játszódó stratégiai játékaik brutális költségeit.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.09.30. 21:43:45
  • s1lkforrent
    #111
    igen jó videó az is, ez is


    Utoljára szerkesztette: s1lkforrent, 2022.09.17. 21:26:00
  • s1lkforrent
    #110
    Áh, de ez az "Oroszország Erős és Legyőzhetetlen, míg a nyugati nyápic Prüsszelben mindenki éhenfagy" duma majd lesz szíves a valóságban is így lenni. Azzal az orosz a _valóságban_ nem tud mit kezdeni, hogy a hozzánk hasonló diktatórikus szovjet csatlósállamokban kellő mennyiségű hülye nyalta be a propagandájukat. Ha a nyugaton is ilyen jó lesz az arány, az már adhat okot a bizakodásra, csak addig el is kell jutni úgy hogy nem omolnak össze a francba.

    Ami viszont nekünk Magyaroknak is borzasztó kockázatot rejt, mert a kedves vezetésünk minden gazdasági és külpolitikai tőkénket beleverte az Új Keleti VIlágrend felemelkedésének és dominánsá válásának reményébe. Effektíve azért játszottak nyíltan árulósdit EU-n belül, mert azzal számoltak hogy az orosz így is, úgy is nyerni fog, Kína meg 5 éven belül úgy lenyomja a zusákot mindenben is mint a bélyeget.
    Nna ez, egy felbomlott és végletesen meggyengült Oroszországgal, meg egy jobb esetben stagnáló, rosszabb esetben a népesedési krízis, a random gazdasági és banki krízisek, és az eszetlen globalizmus teljes kifingása hatására szintén megrogyó Kínával a hátunk mögött az öntökönszúrás ékes példája lehet, és lesz talán már rövid távon is.

    Pl mikor a nyugati, a Putyini rezsimtől és annak előretolódó helyőrségeitől kellően beszart értelmiség meglátja a lehetőséget, és realpolitik 18 éves folytatása helyett most már tényleg ránk húzza a vizes lepedőt, úgy, hogy a mesebeli Sorosgyörgy, vagy rezidens alteregója, migránsszín IMF hátán már nem csak a propagandában, de a szó szerinti valóságban is bevágtathat a Pénzügyminisztériumba, és ott halálra kúrhatja Varga Jánost Matolcsy György hátán egy méteres spekuláns dildóval.
    Utoljára szerkesztette: s1lkforrent, 2022.09.17. 21:21:57
  • quatlander
    #109
    Megfizethető lesz az áram és a gáz? Tényleg megvéd a rezsicsökkentés?

    „nem… igen… az ellen nem véd”, „kéremkapcsojjaki”, „Teccikérteni?”
  • uwu2020
    #108
    Utólag könnyű okosnak lenni, de a rezsicsökkentést eleve úgy kellett volna felépíteni, hogy azt jutalmazza, aki kimutathatóan spórol. Ez nyilván egy bonyolultabb rendszert igényelt volna, de így ahogy megvalósult nagyon káros hosszútávú hatásai keletkeztek.
    Aki eddig befektethetett volna pl. hőszigetelésbe, stb. nehezebben szánta rá magát, mivel támogatott olcsó pazarló üzemelésnek volt megágyazva. Most aztán mindenki szigetelne, meg kellene a napelem, napkollektor, stb., de 10 év fejlesztés hiányát azért nehéz lesz behozni. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a szolgáltatók is csak tengődtek, fenntartásra se volt nagyon lehetőség a nyomott árak miatt, nemhogy fejlesztésre. Röviden van mit helyre tenni.
    Jó hír lehet a gazdaságnak, hogy most aztán lesz mit csinálni az országban. Csak legyen elég hitel, ami az energiaszektorral közeli összefüggésbe hozható (közvetetten persze minden) hasznos befektetés lesz, biztosan nem lesz lufi. Az a legnagyobb baj, hogy az infláció elleni küzdelem, ami jórészt kamatemelésből áll pont ezt leheteleníti el. Ha drága lesz a hitel, nem lesz megoldva az igazi probléma, szólni kéne az MNB-nek, hogy akármilyen fájdalmas is, hagyja abba az emelgetést. Mert nem az infláció a probléma, az csak tünet, lehet ám, hogy vágni kéne megint, és viselni az elszabaduló inflációt, pár év alatt rendbe lehetne rakni az infrastruktúrát. Így is-úgyis baj lesz, de a fájdalomcsillapító szedésétől nem lehet meggyógyulni.
  • uwu2020
    #107
    Ha tovább tudnának jönni, lenne miből alkudozni. Nem azért álltak meg, mert nem lenne előnyös továbbmenni, csak nem akarnak teljes erőbedobással harcolni. A mostani ellentámadás azért elég kellemtlen nekik, de félek az lesz a vége, hogy ha kifullad, nem lesz az ukránoknak ütőkártyája, és a ruszkik utána tényleg addig mennek amíg jól esik. Nekünk egy ukrán tartós siker kedvezőbb lehetne, az oroszok is jobban hajlanának a békére, ha azt éreznék, hogy Ukrajna túl kemény dió. Viszont az árulásos tervem nagy valószínűséggel gyorsan véget vetne az egésznek, de nem elhanyagolható a kockázata annak, hogy az ellenkezője történik, ezért biztos nem lépi meg a nyugat.
  • jno
    #106
    A ruszkik amúgy sem jönnének tovább a Dnyepernél. Ukraina ipari területei és legjobb termőföldje mind keleten van, aminek jelentős részét már elfoglalták. Esetleg még lenyúlják a hagyományosan orosz Ogyesszát és annyi. A maradék Ukraina egy életképtelen, nyakig eladósodott, populációját vesztett (nyugatra menekültek) roncs amire semmi szükségük.
  • Caliph
    #105
    még nem láttam,de ma esti néznivaló lesz. nem csípem annyira fridit,de mostanában a podcastekben elég jó témákat boncolgatnak szakértőkkel,régi politikusokkal stb

  • uwu2020
    #104
    Igen, az eszemre mindenki irigy, a politikában meg sose volt gerincesség, de az nem én vagyok.
    Ez egy kockázatos vállalkozás lenne nagy haszonnal. Mindenkinek a béke kellene, de az hagyományosan mostanában nem fog összejönni.
    Nyilván nem a magyar hadsereg adná a támadó éket. És szerintem az is nyilvánvaló, hogy elég nehéz olyan indokot gyártani, amit a közvélemény bevesz és a NATO szabályaiba is beleerőltethető egy megszállás, minimum egy nukleáris apokalipszis rémét kénre belengetni, és borzasztó dolognak kellene "kiderülni" Zelenszkijről. Az nagyon nagyon kevés, hogy elsikkasztja a segélyeket, emberiség ellenes bök kellenek, max. utána "kiderül", hogy ártatlan. Irakba se volt baj, hogy nem találtak vegyi fegyvereket.
  • militavia
    #103
    Téged sem az eszedért és gerincességedért szerethetnek az fix...
    De a MH állapotáról se sok fogalmad van.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.09.12. 09:53:22
  • uwu2020
    #102
    Nem túl fair, de jobb lenne elárulni az ukránokat. Mondvacsinált ürügyek eddig is voltak, biztos ki lehet hozni, hogy az ukrán vezetés tulajdonképp európa ellensége. Hadat kéne nekik üzenni. Ellenállás nélkül meg lehetne szállni az egészet, úgyis a ruszkilkkal vannak elfoglalva. Egy új nyugati bábállamot kéne létrehozni, az egésznek csak annyi lenne az értelme, hogy fel lehessen vonulni és nyugati hadsereg lepje el ukrajnát. Az új vezetés tulajdonképp ugyanolyan lenne mint most csak más emberekből. Ha ott állna egy erős nyugati hadsereg a túloldalon, a ruszkik biztos nem jönnének tovább. Csak sajnos kétféle forgatókönyv lehet ebből, vagy eljönne a béke amire mindenki vár, de jelentős kockázata van a 3. világháborúnak is.
  • jno
    #101
    Az összeveszést a hülye ejrópai kormányok kezdték az embargókkal. A ruszkik most gondolom úgy vannak, hogy ha az európaiak fáznak akkor lesznek szívesek megbuktatni Brüsszelt, meg a nyugati kormányokat.

    Az oroszoknak idén valami 50%-al több bevételük van energia-eladásból mint a korábbi években. Úgyhogy náluk a költségvetésből nem hiányzik semmi.
  • Dodo55
    #100
    Ezt még túl lehet úgy élni (az európai politikai vezetésnek), ha pl. kötelezik az eladókat az ukrán hadseregtől származó összes profit lakossági ártámogatásra való felhasználására. Lehetne így akár 200 Forintos / 50 eurocentes lakossági benzinár is akár egész európában, max az ukrán hadseregtől 2200 vagy 22000 Forintot kell kérni érte, ahogy épp kiadja. Valószínűleg még az előtt egyébként meg is lépik, hogy ezek a számok túl széles körben elterjednek, mert az a hír járja, hogy elkezdtek fosni a fejetlenségtől és semmiféle kormányválságot nem mernek már megkockáztatni, emiatt állítólag még az Orbán kormány furogatását is jegelték most.
  • s1lkforrent
    #99
    Amúgy nem látom hogy mi az Európával való teljes összeveszésben Oroszország akár rövid távú érdeke.

    Ha sokkal magasabb szállítási áron (az mostanság ingyen van egyébként is, ugye) sokkal kevesebbet (30-35 dollár kedvezményről pletyiznek) kap Kínától és Indiától, az hogy fogja megérni nekik, és pontosan miből fogják kipótolni az energiahordozók eladásától erősen függő költségvetésük későbbi hiányát. Hovatovább, ha véletlenül tényleg sikeresek, és jól odaütnek az imperialistalusta hanyatló Nyugatnak, a keletkező szép kis világszintű recesszióban hova a jó francba fognak bármit is eladni, mikor sehova nem kell majd annyi nyersanyag.
  • Caliph
    #98
    közben a ruszkik bejelentették,hogy nem adnak el olajat annak az országnak aki belép a nemrég Németek által felvetett olajárplafon rendszerbe

    Az ukrán üzemanyag import 12szeresére nőtt közben,európai országból importálják,legnagyobb felhasználó az ukrán hadsereg
    Augusztusban 709 500 tonna benzin, dízelolaj és folyékony gáz érkezett Ukrajnába, míg márciusban ugyanez a szám mindössze 58 800 tonna volt, az üzemanyagimport növekedése 12-szeres.
    azért ez is meglátszik gondolom a mostani üzemanyag árakon
  • kjhun
    #97
    Érthetetlen gázszámlák....hogyan és miért is?? (444.hu)
    Hibás számlákat postázhatott az MVM (Index)

    Az Origo még nem írt ezekről. A Portfolio-sok, csak az áram kapcsán írak cikket. Lesznek még itt bajok, sokk... a fogyasztók részéről.
  • quatlander
    #96
    Aszályokhoz:


    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2022.08.31. 10:39:31
  • extra sensory
    #95
    Oszt minek a nyomorba nyóc puja?
  • Bokafix2
    #94
  • Montanosz
    #93
    van itt egy topik a fűtésről régebben ott sok tippet adtunk egymásnak, magam tapasztalatát leirom ide.

    Kemence előnyben de rakéta kályhát is használok, kényszermegoldásként sima vaskandalló is megteszi.
    Akinek kertje van: és karorépát/csicsokát vetek és darabolva száritva, mulcsal keverve (minden amit egy ágdarálo elbir, akár vastag paradicsomszár, csicsokaszár,stb) és tojással ami összefogja (ez komoly) kis téglákat gyártok és száritom őket
    kb ennyi, ingyen van
  • Kontrakcio
    #92
    humiariból

  • Synchronous
    #91
    Nem kell átállni. A fogyasztási jelleggörbét nézik, azaz télen magasabb fogyasztási átlagot fognak megállapítani. Ami azt jelenti, hogy még kb. 350 köbméter fogyasztásnál is ugyanúgy rezsicsökkentett áron kapod az energiát.

    Cikk
  • Agyturbinikusz
    #90
    Hát aki nem lépett le időben.... Azt semmi nem fogja megvédeni.
  • militavia
    #89
    Hányan vagytok? 10-en? Mert akkor érdemes lenne szétszedni több fogyasztóra, ha több család él együtt. A kreatív értelmezése a jogszabálynak ezt megengedi, mert slendirán módon fogalmazták meg...


    Ha nem, akkor mos szembesülhetsz azzal, amit eddig nem toltak senkinek a képébe, hogy ekkora ház az eszement luxus, ha nem 10+ ember lakik benne.


    De ezt is átgondolták

    Ja nem, utólag pofozzák a szart fosra...

    Ha csak jövő júliusban lépne ez érvénybe, akkor talán nem lesz. Ha az még erre a hónapra, akkor ez a sápolás magasikolája.

    Az elektromos főzőlap most fog elfogyni. Mert a 14 m2 gáz főzésre sem elég. Az áram meg kibaszott olcsó a gázhoz képest ezzel az árral is úgy, hogy még támogatott is.

    Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.07.22. 22:08:37
  • extra sensory
    #87
    Gázfogyasztásnál érdemes átállni a diktálásos rendszerről az átalányfizetésre? Vagy mindegy?
  • militavia
    #86
    Havonta...? Milyen ingatlanban laksz?
    Mert, ha nincs szigetelve, akkor ezt még a régi olcsó gázár mellett is régesrég megérte volna orvosolni. A lakás, ahol lakom egy teljes fűtési szezonban sem fogyaszt ennyi egyenértéket. Sőt, ennek a harmadát is alig. 6 hónap alatt.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.07.22. 19:51:16
  • militavia
    #84
    2005 táján épület lakópark. Normálisan le van szigetelve és két oldalról van szomszéd.
    A bejárat egy központi folyosó a lakásokhoz vezető lépcsőház és csak egy oldalról van erkély.

    A villany meg ennyire adódik ki. A villannyal főzés borzalmasan hatékony a gázzal szemben, ahol a hő nagy része minden felé is megy el. Pedig még sütni is szoktam. Csak főzésnél is figyelek arra, hogy mindig legyen letakarva az kaja és ne menjen mindenhova is el a hő.

    Az átlag háztartási gépeken túl semmi extra fogyasztó nincs. Minden lámpa LED. A hűtő sem valami szutyok. A titok az lehet, hogy csak a hűtő aljában van egy 3 szintes fagyasztó, nincs nagy frigó.

    Amikor egyedül éltem, akkor volt 75 kWh alatti fogyasztásom is úgy, hogy akkor is főztem, majdnem minden nap, még ha nem is nagyot.
  • predator1982
    #83
    Akkor te nagyon mintaszerüen elhetsz vagy nem tudom, mint lentebb irtad a fütes fogyasztasodat is benne van az atlagban, amit Kontrakcio irt teljesen atlagos fogyasztas, ami extra valoban a szarito, bar ha nincs helyed akkor ez a legpraktikusabb megoldas , a vizmelegitö meg adott nem valaszthato, a többin max ugy sporolsz ha mindenböl a energiaosztalyosat hasznalsz....
  • militavia
    #82
    Döbbenetes magas fogyasztás ez.
    Én is két fős háztartásban élek feleségemmel, villannyal főzünk és a havi átlagfogyasztás nem légkondis hónapban nincs 120 kWh sem, picit alatta van.

    Persze mi nem szárítjuk villannyal a ruhát, ami magától is megszárad...
    Az elektromos vízmelegítés sem annyira fain dolog.

    Ez úgy, hogy a PC-m egy hónapban vagy 200 órát biztos be van kapcsolva, asszonynak is van laptop. Légkondis hónapban volt a csúcsfogyasztás eddig 144 kWh.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2022.07.22. 09:45:15
  • 0Fritz
    #81
    Külön mérőóra kell hozzá.

    https://ejszakaiaram.hu

    https://sisolar.hu/ejszakai-aram/

    Amennyiben az éjszakai áramot is ugyanazon a felhasználószámmal vételezed, akkor szerintem összeadódik.
  • Kontrakcio
    #80
  • Ironman2
    #79
    Erre kiváncsi vagyok én is,mi az az éjszakai áram,mert a számlákon sose volt ilyen.
  • lac coo
    #77