6
 • kvp
  #6
  "Sem a kártyán, sem a telefonon nem lehet kikapcsolni az ilyen jellegű barangolást. Kész szerencse, hogy nem előfizus a telefon."

  Az ilyen opciokat a szolgaltato webes feluleten erdemes beallitani, meg az elutazas elott az adat roaming opciok kozott.

  "És mikor lesz ez qvázi ingyenes? Mert amíg egy egyszerű csomag adatforgalmába nem tartozik bele a Föld teljes egésze, addig nincs miről beszélni."

  Itt arol van szo, hogy 5G eseten nem kell specialis keszulek, ellenben egy rakat videki torony kivalthato az adott terulet felett athalado LEO muholdakkal, amik az eppen alattuk levo varosi downlink ponthoz csatlakoznak. Idealis esetben eszre sem veszi a felhasznalo, hogy egy videki torony vagy egy LEO muhold van hozza legkozelebb. Ez egy hagyomanyos cellularis GSM halozat, csak 3D elhelyezett, reszben mozgo tornyokkal. (a muholdas tornyok ahogy mozognak egymasnak adjak at a cellajukat, igy a felhasznalo egy helyi cellaban maradhat, csak az altala latott torony helye ugral az egen ossze-vissza)

  Az otlet egyebkent a spacex fele starlink-bol jon, nekik jutott eloszor eszukbe a LEO alapu lokalis downlink alapu gyors net. Ha nincs az adott cellaban egyetlen downlink pont sem, akkor johet a muholdak kozti atjatszos mesh network. A nagy iranyitott antennak elvileg lecsokkenthetoek tovabbi fejleszesekkel iranyitatlan beepitett antenna meretre, ha jelentosen megnovelik a muholdak Fold fele nezo antenna feluletet.
 • RJoco
  #5
  "Föld körül keringő műholdak hálózatán keresztül hozza el az 5G-t a világba"
  És mikor lesz ez qvázi ingyenes?
  Mert amíg egy egyszerű csomag adatforgalmába nem tartozik bele a Föld teljes egésze, addig nincs miről beszélni.
  A minap átléptem Svájcba és egy pillanat alatt eltűnt a kártyámról 25 euró, mert a csomag csak EU-s országokra vonatkozik.
  Persze küldte a szolgáltató, hogy de hülye vagyok, már elneteztem 25 eurót (tényleg?! és mire, mert nyoma nem volt!), egy kód és 10 euró segítségével vehet 1 GB-ot egy hétre.
  Sem a kártyán, sem a telefonon nem lehet kikapcsolni az ilyen jellegű barangolást.
  Kész szerencse, hogy nem előfizus a telefon.
  Szóval majd, ha ez az apróság megoldódik, akkor elterjedhet ez a fajta 5G. Addig meg...
 • asgh
  #4
  A cikk második mondata:

  "Az Ericsson, a Thales és a Qualcomm Technologies a Föld körül keringő műholdak hálózatán keresztül hozza el az 5G-t a világba."

  Tehát nem "torony _vagy_ műhold" a téma, hanem hogy "_milyen_ műhold". Alacsony latency-t pedig csak a LEO műholdak tudnak.
 • _svd_
  #3
  A LEO pályán lévő holdaknak, legalább annyi hátránya van, mint előnye.
  A felhasználó szempontjából drágább és nagyobb készülékeket jelent, rövidebb akku idővel.
  A szolgáltató szempontjából. Egy földi torony upgrade-lhető. A műhold meg teljesen szétég a légkörben 5 maximum 6 évenként.
 • kvp
  #2
  Ha alacsony foldkoruli palyarol sugaroznak, akkor versenykepes lehet a sok hop-on atmeno (atjatszo lancos) videki tornyok kesleltetesevel. Ezt a megoldast hasznalja a spacex fele starlink is.
 • Tetsuo
  #1
  Az 5G (egyik) lényege az alacsony késleltetés. Ezzel a megoldással éppen azt ölik meg.