22
  • Sydra
    #22
    "Gondolj már bele! Sok előnye is van ám"
    Szerintem nálad valami fogalmi hiányosság van. Vagy a cbdc-t nem érted, vagy az állam működését, vagy a privát és állami megoldások közötti különbséget.
    Nincs azzal baj, ha csinál valaki elektronikusan jegyzett pénzt, aminek az előnyei önmagukért beszélnek és az használja, aki hasznosnak tartja.
    De ha ez államilag központosított és kötelező az vagy eleve elnyomásra lett tervezve, vagy praktikusan csak arra lehet használni.

    "Tényleg meg akarsz ölni mindenkit, mert a világ fejlődik?"
    Valamiért nagyon tetszik neked ez a gyilkolós téma, mert ezen tobzódsz hetek óta és próbálod kiforgatva mindenbe beleszőni. Annyit mondtam, hogy a zsarnokokat fel kell húzni a lámpavasra ha módodban áll. Ez az önvédelem egyik formája. Nincs ebben semmi különleges. Rabolni és erőszakoskodni bűn.

    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.07.20. 13:59:52
  • Sydra
    #21
    Próbálj meg érveket írni, meg arra reflektálni, amit írtam. A személyeskedés meg minősítgetés nem érv.
  • uwu2020
    #20
    És még egy dolog: ha elterjednek a kriptók, és nem tiltják, az lehet az ellenpólus, és beáll az egyensúly:) Szóval annyira nem kell beszarni.
    Különben is a nagytőkéseket sokkal jobban érinti a kérdés mint téged, nekik aztán végképp nem hiányzik az állami kontroll
    Elég csak azt megnézni, hol tiltották be a kriptókat valamilyen szinten. Oroszország, Kína.
  • uwu2020
    #19
    A cbdc-ket minden ország be fogja vezetni, függetlenül attól, hogy milyen az állam berendezkedése. Innentől kezdve elég gyenge az érvelésed, hogy a diktatúra eszköze. Nem lehet hogy fordítva van? Gondolj már bele! Sok előnye is van ám. Az elektromos áram is veszélyes, mégis kell. Az hogy a cbdc-kel vissza lehet élni, és alkalmas soha nem látott erősségű kontroll megvalósítására, igaz. De minden diktatúra minden eszközt megragadott eddig is, ami a kontrollt biztosította; ezt a diktatúrák felszámolásával lehet elkerülni, lázadni kell ahol szar élni, de az eszközeiket eleve lehetetlen küldetés elvenni. Ha a cbdc valami miatt mégsem lenne, a fekete autós módszer már most is működik, tök mindegy, hogy mivel csinálják, ha csinálják.
    Hol akarsz élni, ha mindenhol cbdc lesz? Tényleg meg akarsz ölni mindenkit, mert a világ fejlődik?
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.07.19. 06:48:04
  • uwu2020
    #18
    Elvakult hívő vagy, én értem hogy van véleményed, de hidd el elég súlytalan. Szerintem kérdezgessed az embereket, hogy mennyire megalapozottak a gyilkossági szándékaid. Meg fogsz lepődni. És mielőtt levonnád a következtetést, előre szólok, hogy nem az van ám, hogy mindenki hülye csak te nem.
  • Sydra
    #17
    "Itt a cbdc-ken dolgozók lámopavasra húzására gondolok"
    Ne akarj lopni tőlem és nem bántalak. Ennyire egyszerű.

    "Olyan folyamat ellen harcolsz ami elkerülhetetlen"
    Attól, hogy te már belenyugodtál a globális fasizmusba én nem fogok.

    " ráadásul fanatikusan gátlástalanul, legalábbis ezt állítod."
    Lopni rossz. Békés emberekkel erőszakoskodni rossz. Másokat az egyéni szabadságuktól megfosztani rossz. Ha neked ez fanatikus és gátlástalan akkor talán te állsz a rossz oldalon, nem én. :)

    "hogy az ilyen emberek mint te tényleg ölnének az ügyükért"
    Megölöm azt aki az életemre tör. Ez a világ legtermészetesebb dolga. Gyáva dolog nem kiállni magadért.

    "Kezdetben egyáltalán nem volt kontroll, ha valaki rosszat tett, kitaszították a törzsből, vagy megölték, később lettek törvények, de az útonállókat ilyesmiket akkor sem lehetett kiiktatni"
    Nem kell újra feltalálnod az univerzumot. Olvass Mises-t, Rothbard-ot, David Friedman-t!

    "A hatalommal persze vissza lehet élni, ez sohasem fog megváltozni, viszont a digitális pénz önmagában közel nem jelent akkora kockázatot egy átlagos országban, mint egy diktátúra"
    A cbdc-ből egyenesen következik a diktatúra. Az erőszakos hatalom semmi mást nem teremt, mint visszaélést. A cbdc az államhatalom soha nem látott központosítását jelenti. Semmivé redukálja a visszaélés költégeit.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.07.16. 01:15:11
  • uwu2020
    #16
    Nincs szükségem érvekre, az elfogyott kifejezés helytelen, el se kezdtem. Csak neked nem tűnik fel, hogy a valóságtól elrugaszkodott fikciókat írsz le, és erre alapozott gyilkossági szándékaid vannak. Itt a cbdc-ken dolgozók lámopavasra húzására gondolok, amit itt ugyan nem írtál konkréten, de korábban igen. Olyan folyamat ellen harcolsz ami elkerülhetetlen, ráadásul fanatikusan gátlástalanul, legalábbis ezt állítod. egyébként nem gondolom, hogy az ilyen emberek mint te tényleg ölnének az ügyükért, tipikus fotelforradalmár megnyilvánulások.
    létezik helyes út is, ha zavarnak a cbdc-k; a kriptók enyhítést jelenthetnek. Másrészt, ha belegondolsz az egyre magasabb kontroll eleve természetes dolog ahogy fejlődi ka civilizáció. Kezdetben egyáltalán nem volt kontroll, ha valaki rosszat tett, kitaszították a törzsből, vagy megölték, később lettek törvények, de az útonállókat ilyesmiket akkor sem lehetett kiiktatni, mára meg kilépsz az utcára és látnak, felvétel készül, a telefonodon láthatják merre jársz, manapság szinte lehetetlen megúszi egy gyilkorrágot, de még a kisebb bűncselekmény is "nehéz", elkap a rendőrség, és ehhez pl. kell a kontroll, és a gazdaságban is kell, minél magasabb ez a szint annál keveseb baz adócsalás. A hatalommal persze vissza lehet élni, ez sohasem fog megváltozni, viszont a digitális pénz önmagában közel nem jelent akkora kockázatot egy átlagos országban, mint egy diktátúra: pl. kommunizmus elkobzások, stb. ha diktatóra van valahol, tök mindegy milyen eszközökkel élnek vissza, úgyis szopsz, ha kipécéznek, pl. zsidó irtás és egyéb megtörtént esetek.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.07.15. 07:13:20
  • uwu2020
    #15
    Hát ennek nem sok értelme van. Teljesen mindegy, ha elvesznek valamit az automatikus, vagy egyesével csinálják. Elvették, meglépték; akitől elveszik, belátható, hogy tök mindegy, hogy hogyan, aki elveszi, az meg azzal lép, hogy automatizálja ahelyett, hogy egyesével csinálná.
  • asgh
    #14
    A központosított államhatalom valóban elvehet bárkitől bármit, de ahhoz el kell érni azt az ingerküszöböt, aminél az államnak már érdekében áll beavatkozni.
    A digitális pénzt viszont lehet úgy működtetni, mint ahogy mondjuk a Facebook az AI vezérelt moderációt: előbb büntet, aztán a reklamációra egy másik AI válaszol, hogy mindent rendben talált, jogorvoslati lehetőség letudva.
  • kvp
    #13
    A digitalis kozponti fokonyv alapu penz azt jelenti, hogy az adott penznemben minden bankszamlat a kozponti bank vezet, mind maganszemelyek, mind vallalatok, mind bankok eseten. Tehat attol, hogy valaki az X banknal tartja a penzet, a digitalis atallas utan a szamlajan levo penz atkerul a jegybank rendszerebe a sajat szamlajara, mig a befektetett penze is atkerul, de a bank szamlajara, amivel tovabbra is a bank rendelkezhet (azaz kihelyezheti).

    A cikkben emlitett 3000 euros limit azt jelenti, hogy euroban nem lehetne maganszemelynek tobb penze bankba berakva. A keszpenz es a banknal befektetett osszeg egyelore nem lenne limitalva. Ez most eppen 1 millio 200 ezer forint korul van es valljuk be, ennel tobb hosszutavon be nem fektetett penzre a legtobb embernek nincs is szuksege.

    A korlatozottan felhasznalhato digitalisan lejaro penzre jo pelda a szep kartya, ami egy korlatozott felhasznalasu es hataridos bankszamla. Segelyt is lehetne igy utalni, a 3 meglevo mellet a "megelhetesi tamogatas" zsebbe, ami csak szamla befizetesre, tomegkozlekedesre, alapveto elelmiszervasarlasra (tehat alkohol, dohanytermek, edesseg nem) es korlatozott mertekben alapveto fogyasztasi cikkek (ruha, stb.) vasarlasara lenne fordithato. Ezt hivhatnank alapjovedelemnek is, de a cegek is utalhatnak erre a szamlara az emberek fizetesenek egy reszet, mint ahogy anno a jegyrendszer soran is pontosan igy tortent. A magyar szep kartya rendszer mar most lehetove tenne ennek az uj, korlatozott felhasznalasu digitalis penznek a bevezeteset, mivel muszakilag keszen van es sok ember hasznalja a mindennapok soran. (a jarvany miatt raadasul probakeppen engedelyeztek a bolti elelmiszervasarlast is vele, mukodik) Lehetne azzal osztonozni, hogy az igy kapott fizetest tovabbra is csak 18%-os ado terhelne, mig a konvertibilis penzben kapott reszet mondjuk 60%-os. Igy minden ember eldonthetne, hogy a fizetese mekkora reszet keri a korlatozott felhasznalasu es mekkora reszet keri a szabad felhasznalasu szamlajara. (az utobbibol lehetne fizetni az uzemanyagokat, a dohany, alkohol, stb. luxus termekeket es a nem belfoldi utazasokat)

    "Nálunk az MNB-nél nem így van, ebben az egyben jól állunk, itt valószínűleg blokkláncos lesz, és úgy tűnik nagyon sürgősen szükség is lesz rá, mert az euro bevezetése reménytelen, a forint haldoklik, a kamatemelések hatástalanok."

    Mar az online penztargeprendszer is igy mukodik, csak egy AEE - egy blokklanc elven, tehat kvazi ugy mint az NFT-k. A digitalis jegybanki penzek eseten is az egy credit - egy blokklanc lenne a nyero. Sajnos amig ennek a bazisa nincs fixen az eurohoz kotve (es a forint nincs), addig teljesen mindegy, hogy digitalis vagy papiros, ugyanugy romlik. Foleg mivel a forint romlasat az europai unio buntetointezkedesei indokoljak es a nyugati befektetok penzugyi mozgasai okozzak. Magyaran amig nem engedelmeskedik teljes mertekben Magyarorszag mint teszi az pl. Lengyelorszag, akkor tovabb romlik a forint. A forint javitasara pl. at lehetne adni bizonyos kormanyzati hataskoroket az EU-nak (igazsagugy, oktatasugy, kulugy, belugy) es elkezdhetnenk fegyvereket szallitani az ukran haboruba. Igazabol mast nem is nagyon kernek, talan meg az EU-s tagallami vetojog megszuntetesenek megszavazasast es osszeuropai partlistakat a valasztasokon.
  • Sydra
    #12
    Rögtön az elején kifogytál az érvekből. Már megint. :D
  • uwu2020
    #11
    Majd ha értelmes dolgot írsz le, normálisan reagálok rá, addig ez van, szokjad.
  • uwu2020
    #10
    Azért annyira beszarni sem kell tőle. Ez egy elkerülhetetlen dolog. Egy központosított hatalom most is azt tesz amit akar, bagatelizálva, csak annyi a külömbség, hogy régen rádküldték a verőembereket ha el akartak venni valamit, cbdc-vel, meg egy gombnyomás és kész, és persze eleve mindent látnak. De személyes véleményem, ha a kriptókat nem tiltják, az adhat némi biztonságot ez ellen.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.07.14. 12:35:52
  • uwu2020
    #9
    Ez igaz, ettől függetlenül állítólag ösztönzi a fejlesztést. Az inflációt a központi bankok nem tudják visszafogni, ez látszik is. Sajnos ez globális probléma, a kereskedelmi hálózat átalakulóban van, főleg az energia, a legolcsóbb források elérhetetlenné váltak, minden drágább lesz, ez elkerülhetetlen. A központi bankok szerintem azért emelgetnek, mert ezt várják tőlük, 1-2 napra megnyugtatja a piacot. Véleményem szerint túl nagy ár ez a befektetések kárára, le kéne vele állni. Ugyanez van a digitális pénzzel is, nem értem miért várnak tőle csodát.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.07.14. 12:36:53
  • Tetsuo
    #8
    Amit felvázolsz, mint "digitális pénz", az nem gyógyír az inflációra. Az utolsó mondatod ütközik a többivel.
  • Sydra
    #7
    Már megint pökhendiséggel palástolod az ostobaságodat. Nézz utána hogyan működik ez Kínában és miket fontolgat az IMF+WEF a saját tanulmányaiban. A történelem meg számos példát mutat arra, hogy mivel jár ha ekkora hatalmat összpontosítasz egy kézben.
  • asgh
    #6
    Ez nem konteo, a digitális pénzzel tényleg végtelen kontrollt kap az azt kibocsátó jegybank. Hogy ezzel miként él vissza, az már "ne adjunk kezébe fegyvert" vs "úgyse lő vele" dilemma.
  • uwu2020
    #5
    És persze a digitális pénz álmoban megfolyt, meg elveszi a bitcoinoidat, mielőtt évekig figyelte minden mozdulatodat és a csakráidból szipolyozta azt a jóságos rezgést. És tegyük, hozzá, meg kell ölni azt aki leírja, hogy CBDC a világbéke érdekében. Ne hagyd ki a fontos dolgokat!
  • uwu2020
    #4
    Beszédesebben fogalmazva okospénz. Nem feltétlenül szükséges, de kézenfekvő a blokklánc használata, maga a pénz hasonló, mint ami van, csak jobban kontrollálható, és több információt is hordozhat. Rossz hír, hogy a kontrollon van a hangsúly, nem lesz jó államérdek ellenében létezni senkinek. Kínában elég elemi dolog az erős központi irányítás, ezért csaptak le rá elsőként. Ha az állam nem válik diktatórikus berendezkedésűvé, azért jó is lehet, de főleg az állam részére. Ha esetleg blokkláncon fut, kezelhet okosszerződéseket, sok más dolog mellet megszűnhet a földhivatal, akár mélyebben is összefonódhat a közigazgatással, később simán lehet a jogsid, személyid egy NFT. De most úgy tűnik sok helyen nem használnak majd blokkláncot, nincs rá ember, úgy tűnik sok helyen lesz egy központi főkönyv, amit nagytestvérünk lát azt annyi. Nálunk az MNB-nél nem így van, ebben az egyben jól állunk, itt valószínűleg blokkláncos lesz, és úgy tűnik nagyon sürgősen szükség is lesz rá, mert az euro bevezetése reménytelen, a forint haldoklik, a kamatemelések hatástalanok.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.07.14. 06:26:21
  • Borg18754
    #3
    Magyarországon ezt a fidesz gond nélkül be is tudná vezetni. A szavazótáboruk még tapsolna is hozzá... Normálisabb országokban ha ezt megpróbálnák valszeg elég hamar élve égetnék el a politikusokat (joggal)...
  • Sydra
    #2
    Keress rá a google-n a "China CBDC", "IMF CBDC", "WEF CBDC" szókapcsolatokra. Sok részletes tanulmányt fogsz találni.
    Minden számlát a központi banknál akarnak vezetni és egyéni szinten akarják kontrollálni a teljes gazdaságot.
    Pl. olyan pénz lesz a számládon, ami csak egy hónapig létezik. Ha nem költöd el megszűnik. Nem fogsz tudni tőkét gyűjteni. Meg lesz személyi carbon credit. Ha túl sok széndioxidtermelő dolgot veszel akkor extra pénzt kell fizetned, amit megkap más aki nem vett annyi széndioxidtermelő dolgot.
    Továbbá automatikus büntetésvégrehajtás lesz. Előre levonják a büntetést a feltételezett bűncselekményed után és utána vert helyzetből, pénz nélkül neked kell bizonyítanod, hogy ártatlan vagy.
    Ez most így a tudatlan átlag ember számára összeesküvés elméletnek tűnik, de pontosan ilyen dolgokat terveznek. Remélem nem jutunk el oda, hogy megvalósítsák.
  • Tetsuo
    #1
    A világban forgó pénz nagyon nagy hányada eddig is digitális volt, a jegybankok egymás között eddig is digitálisan utaltak, nem értem a digitális eurónak formai pláne lényegi különbségét ettől.