3
 • Tetsuo
  #3
  Éppen az a lényeg, hogy az újabb szabvánnyal nem kell x16 a vidkarihoz és nem kell x4 az SSD-hez.
 • Dodo55
  #2
  Nekem úgy rémlik, hogy ez a korlátozás azért alaplap, illetve platform tier-ekkel arányos szokott lenni, tehát olcsóbb lapokon, mainstream platformon kevesebb, komolyabb lapokon, illetve az extrém / ipari (szerver) platformokon több a lane-ek száma a vezérlőhubokban.

  És azért valljuk be, hogy a multivga setupok száma nem túl gyakori, illetve SSD-ből is egy mezei desktop gépbe ritkán indokolt 2-nél több piszokgyors NVMe modul.

  Ami inkább gond a jelenlegi felállásban, az a socket platformok gyakori váltogatása és az elektronikai illesztő szabványok támogatásának alaplaphoz kötése akkor, amikor a legtöbb elektronikai vezérlő már nem is az alaplapi chipsetben, hanem a cserélhető CPU-ba van integrálva.

  Simán lehetne azt, hogy az alaplap sokkal inkább egy passzív áramkör lenne csak a fizikai foglalatokkal (amik PCIe esetén nem is változtak tudtommal, USB sem nagyon pl. a 3.0 óta és CPU / RAM foglalatok terén sem igazán indokolt szerintem örökké a pinek számával variálni) és a CPU cserélgetésével lehetne a perifériális csatlakozásokat is fejleszteni elektronikai támogatás szintjén.

  Mert akkor lehet úgy, vagy még annál is inkább úgy tervezni, ahogy az S478 és LGA775 körüli korszakban: az alaplapon nagyon nem spórolni, a komponensekkel meg majd lépkedni amikor indokolt / van rá pénz.

  Amit esetleg el tudok most képzelni valós indokként a kompatibilitás korlátozására, az a foglalatokhoz futó vezetők keresztmetszete vagy egyéb kialakítási sajátosságainak problematikája az újabb szabványok igényeivel szemben, de azért némi túltervezéssel valószínűleg ezeknek is elébe lehetne menni. Sőt, PCIe 7-ről beszélünk amikor még a 4 is alig van ott mindenhol. Szóval lehet tudni évekkel előre a következő szabványok specifikációit, mielőtt azok a piacon elterjednek, így nem is lenne igazán sehol kérdőjel túltervezés mikéntjében.

  Persze az más kérdés, hogy az alaplapgyártók ebben mennyire motiváltak, de ha egy meg meri lépni és ráugranak hirtelen azt venni az emberek minden más helyett, mint a cukrot, akkor azzal versenyre kényszerítheti a többit is.

  Sőt, akár olyannal is lehetne próbálkozni, hogy a lapon pl. a CPU socketet és környező segédkomponenseket tartalmazó részt cserélhetővé tenni. Mondjuk olyan 20-25 ezres áron tudnák ezeket adni, és akkor az embereknek már jobban megérné ilyenbe fektetni, mint pl. 35-50 körül mindig új lapot venniük.
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.06.23. 21:31:23
 • repvez
  #1
  inkább azt oldanák, meg, hogy ne korlátozzák a komponensek számát, mert most ha betesz valaki egy x16os VGA-t meg mellég 2 SSD-t akkor már egy harmadikat nem tud mellétenni és hiába akar böviteni azt csak ugy tudja, ha valamelyik komponenst kidobja és egy nagyobb tárhelyut tesz be helyette, de külön böviteni nem tudja.

  MEg még a PCIe4-et sem használja ki nagyon senki ami a sebességet illeti, és az 5ös mégcsak msot jelent, meg akkor mit akarnak 2025ben a 7essel?

  Sokkal jobb lenne ha inkább összeulne az összes hardvergyártó és megegyeznének egy komplett szabványositással, hogy ne legyen akkora szük keresztmetszet az egyes komponensek között vagy jobban tudjanak egymással egyutt dolgozni hatékonyabb energia felhasználás mellett